Stora problem i FV inför derbyt

Det är utan tvekan det största och viktigaste derbyt någonsin. Det ska bli oerhört spännande och intressant att se lördagens match på Skyttis. Förlust för Anundsjö innebär att klubben åker ner i division 3, där har Anundsjö inte varit sedan 2003. Tionde förlusten i följd för Friska Viljor skulle innebära att sista omgången blir helt avgörande vilket av Anundsjö och FV som får kvala för att behålla platsen i division 2 Norrland. Visst kan Strömsbergs också hamna på kvalplats men jag är ganska övertygad om att Tierplaget grejar tre poäng till. De möter Valbo borta och Söderhamn hemma i sista omgången.
Anundsjö kunde ha kommit upp på samma poäng som FV i lördags. Men det blev 0-1 förlust mot Gällivare/Malmberget i en match där Anundsjö skapade tillräckligt många målchanser för att ta tre poäng. Jag såg inte matchen på Olympia, utan var på Skyttis. FV åkte på nionde raka förlusten (!). Nykomlingen har rasat ihop fullständigt, och det är försvarsspelet som inte alls fungerar. Timrås tre mål kom till efter markeringsmissar. FV har ändrat ofta i fyrbackslinjen under de senaste veckorna på grund av skador/avstängningar. Det ser tungt ut inför derbyt. Lagkaptenen och mittbacken Frans Eriksson var inte med mot Timrå på grund av knäproblem. Det är osäkert om han kan spela mot Anundsjö. Nye Gideon Tinat från Nigeria är avstängd på lördag. Han har varit mittback i alla fyra matcher i FV. Mittbacken Frank Amani är också avstängd. Defensive mittfältaren Niclas Håkansson, som spelade mittback i lördags, missar troligen också derbyt på grund av ljumskproblem. Anfallaren Tobias Stenberg, ny från just Anundsjö, har spelat färdigt för säsongen. Stenberg skadade knäet mot Timrå.
Derbyt borde fylla Skyttis rejält. Kan vi hoppas på en publiksiffra kring tusen?
Friska Viljor vann derbyt i våras med 3-1 inför 572 åskådare på Olympia. Toby Davis gjorde två mål och nämnde Tobias Stenberg ett. Igor Petsch var Anundsjös målskytt.
Anundsjö möter jumbon Ånge hemma på Olympia i sista omgången och Friska Viljor ställs mot Boden på bortaplan.

Det får inte bli åttonde raka förlusten på lördag

”Detta kommer att ordna sig, vi är inte oroliga”. Så har det låtit från tränare och spelare i Friska Viljor under hösten. Nu är FV uppe i sju (!) raka förluster. Jag är orolig. Att Josip Pavic inte ska prata i negativa ordalag är nog klokt av honom. FV är nykomling och laget innehåller en del unga spelare som inte varit på den här nivån tidigare. Men jag är säker på att Pavic är orolig nu när avståndet till de bakomvarande lagen minskat rejält på sistone.

Friska Viljor hade en lyckad våromgång. Det blev 18 poäng på de 13 första matcherna. Starten på hösten var bra, oavgjort hemma mot Valbo och seger borta mot Söderhamn. Kanske blev spelarna lite för bekväma sedan, man trodde att kontraket var så gott som säkrat och man slutade jobba 100 procent som ett lag som varit framgångsreceptet tidigare. Och ju fler förluster desto mer började man fundera. Det enkla och självklara gör man inte längre på planen, och osäkerheten sprider sig i gruppen.

Spelmässigt har det sett helt okej ut i vissa matcher under hösten, men FV har läckt oerhört mycket bakåt. Försvarsmässigt har det inte varit bra, 23 insläppta på de sju senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Åttonde förlusten i rad får inte komma på lördag.

Det är skarpt läge nu för FV. Strömsbergs från Tierp står för motståndet på lördag. Strömsbergs är på kvalplats, en poäng bakom FV, och efter helgens matcher återstår tre omgångar i division 2 Norrland.
FV har kvar att möta Timrå och Anundsjö hemma på Skyttis och Boden borta. Strömsbergs schema: Morön (h), Valbo (b) och Söderhamn (h). Samtliga tre lag huserar i mitten av tabellen.

Efter Anundsjös bortaseger mot Boden i lördags finns det ett litet hopp för Anundsjö som inte lär ta några poäng på lördag. Hudiksvall som jagar seriesegern besöker Olympia. Anundsjö har sedan bottenlaget Gällivare/Malmberget hemma, FV borta och säsongen avslutas hemma mot jumbon Ånge. Anundsjö är i dagsläget tre poäng efter Strömsbergs och Anundsjö har en betydligt sämre målskillnad än Strömsbergs. Ska Anundsjö fixa detta än en gång tack vare en superspurt? Man gjorde det 2009 och förra säsongen. Tre segrar kan räcka.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Bik spelar säsongens viktigaste match på lördag. Om Härnösandslaget ska ha en minsta chans att greja nytt kontrakt i norrettan måste det bli seger hemma mot Alvik. Alvik är fyra poäng före Bik. I sista omgången ställs Bik borta mot tabelltrean Morön, medan Alvik möter mittenlaget Mariehem på hemmaplan.

Grattis KB 65 och jag gläds med Dick Näslund

Det känns så rättvist och kul att KB 65, Köpmanholmen/Bjästa, gått upp i division 3. Det betyder ett ännu större lyft för fotbollen i bygden med omnejd. Fler ungdomar kommer att vilja försöka ta sig till a-laget. Det har alltid funnits ett stort fotbollsintresse i Köpmanholmen/Bjästa. Men nu blir det ännu mer snack på byn, och räkna med ett välfyllt Forssvallen nästa år.

Jag var inte på plats på Skyttis i dag. Det var min kollega Adam Göransson och han berättar att flera hundra KB-supportrar firade med laget efter 2–0 segern mot Friska Viljors andralag.
Jag unnar verkligen tränaren Dick Näslund den här framgången. Han har längtat efter att vinna fyran med sin moderklubb. Näslund har tagit hem serien tidigare, det med Hägglunds IoFK.

KB 65 har väntat länge på att gå upp i division 3. Man var där som nykomling 1988 men sejouren i trean blev bara ettårig. Därefter har KB 65 hållit till i fyran och femman.
Att KB 65 lyckats med detta i år beror på att man har fått spelat ihop laget under några år. Och nästan alla är från Köpmanholmen och Bjästa. KB 65 har stått för en positiv fotboll där man försökt hålla bollen efter marken.

Men om det inte bara ska bli en säsong i division 3 igen krävs det att klubben förstärker.

Division 3 mellersta Norrland kan bli en ”Ö-viksserie” nästa år. KB 65, Gottne, Anundsjö, Björna och Friska Viljor. Anundsjö är inte ur division 2 än men jag tvivlar starkt på att Anundsjö grejer detta nu. Avståndet fram till Strömsbergs på kvalplats är sex poäng och dessutom har Anundsjö en betydligt sämre målskillnad.

Friska Viljor kan än så länge avgöra detta på egen hand med fem omgångar kvar. Men nu är FV endast en poäng före Tierplaget. I nästa omgång ställs FV mot serieledande Sandviken och Strömsbergs har Timrå borta. Därefter ska FV möta Strömsbergs borta. Och i näst sista omgången är det Ö-viksderby på Skyttis. Det är upplagt för en spännande avslutning i bottenstriden.

FV har sex raka förluster och man har släppt in hela 20 mål på dessa matcher. Det blir ett snitt på 3.3 mål per match. Och när äntligen hela truppen var skadefri igen drabbades FV av en ny skada. Rutinerade mittfältaren Toby Davis klev av i slutet av första halvlek mot Skellefteå – muskelbristning i lårets baksida. Toby Davis har troligtvis spelat klart för säsongen.

Björna fick lite andrum från bottenstriden i division 3 mellersta Norrland efter storsegern borta mot jumbon Kubikenborg. Nu ska det mycket till om nykomlingen Björna missar detta. Björna har sex poäng tillgodo på Stöde som ligger på kvalplats – tre omgångar är kvar. Björna har visserligen seriesegrarna IFK Östersund och Gottne kvar att möta. Gottne är ute efter andraplatsen som innebär kval till division 2. Björna möter mittenlaget Gimonäs hemma i sista omgången. Stöde har bland annat kvar att möta Sollefteå på bortaplan. Sollefteå ligger strax bakom Björna och fjolårets division 2-lag är fyra poäng före Stöde.

Så här slutar bottenstriden i division 2

Avgörandets stund är inne. Sex omgångar är kvar i division 2 Norrland. I värsta fall ryker två av våra tre ångermanländska lag. Jag räknar bort jumbon Ånge trots att det tagit sju poäng på de tre senaste matcherna. Avståndet (8 poäng) är för stort till kvalplatsen.
Skellefteå och Gällivare/Malmberget kan känna sig säkra. De är sex poäng före Strömsbergs på kvalplats.
Efter mina uträkningar kommer Friska Viljor att stanna på 30 poäng, Strömsbergs 27 och Anundsjö 21. Anundsjö ramlar ur och Strömsbergs måste kvala för att behålla platsen i tvåan.
Tabelläget just nu
11) Friska Viljor -20 22
12) Strömsbergs -12 18
13) Anundsjö -30 15
Friska Viljors återstående matcher: Skellefteå (h), Sandviken (h), Strömsbergs (b), Timrå (h), Anundsjö (h), Boden (b).
Kommentar: Att FV har fyra hemmamatcher kvar är positivt. Och de ska möta Strömsbergs borta som ligger på kvalplats i dagsläget. Jag är övertygad om att Friska Viljor kommer att plocka de poäng som krävs för att greja nytt kontrakt. Rasmus Engström gjorde comeback efter skada i förra omgången och var pigg. Att lagets bäste målskytt (7) är tillbaka betyder mycket. Mitt tips är att FV tar åtta poäng till och stannar på 30 poäng. Det blir en poäng mot Skellefteå och Strömsbergs. Segrar mot Timrå och Anundsjö.
Strömsbergs: Boden (b), Timrå (b), Friska Viljor (h), Morön (h), Valbo (b), Söderhamn (h).
Kommentar: Strömsbergs har haft en helt okej höst, elva poäng på sju matcher. Laget tog sju poäng på 13 matcher under våromgången. Kan Strömsbergs ta en del poäng på de två kommande matcherna blir hemmamötet mot FV en nervbitare. Strömsbergs samlar ihop nio poäng till efter vinster mot Morön och Söderhamn. Och kryss mot FV, Timrå och Valbo. Strömsbergs får 27 i slutpoäng efter 26 omgångar. Det blir kval för Strömsbergs och där kan laget få möta Kramfors-Alliansen som är tvåa i division 3 mellersta Norrland.
Anundsjö: Sandviken (h), Boden (b), Hudiksvall (h), Gällivare/Malmberget (h), Friska Viljor (b), Ånge (h).
Kommentar: Anundsjö förlorade nyligen borta mot Strömsbergs. Där försvann möjligheten till att hänga kvar i tvåan. Det avslutande programmet är nämligen för tufft. Anundsjö ställs mot topplagen Sandviken och Hudiksvall. Visserligen har Bredbynlaget bottenkollegorna Gällivare och Ånge kvar, men det räcker ändå inte. Dessutom har Anundsjö en usel målskillnad. Anundsjö åker ner i division 3. Klubben har spelat i norrtvåan sedan 2004. Anundsjö tar ytterligare sex poäng och stannar på 21.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
På lördag kan Kramfors-Alliansen ta ett större steg närmare kvalet till division 2. Allehanda.se TV-sänder Kramfors-Frösö direkt från Kramfors IP. Sören Häggkvist kommenterar tillsammans med experten Andreas Elfving som bland annat varit spelare och tränare i Friska Viljor och tränare i Gottne.
Om Kramfors tar andraplatsen väntar först dubbelmöte mot tvåan i division 3 Norra Norrland. Det blir Täfteå eller Bergnäset. Går Kramfors vidare väntar tolfteplacerade laget från division 2 Norrland.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Apropå Kramfors så är klubbens damlag Kramfors/Frånö nära att vinna division 3. Laget har ett fantastiskt publikstöd. 153 åskådare i snitt är en siffra som många herrlag i division 2 och 3 har svårt att uppnå.

”Kan vara bra med en nystart”

Pratade med Anundsjös erfarne mittfältare Oskar Lindmark dagen efter förlusten mot Strömsbergs. Nu ser det ut som att det blir spel i division 3 mellersta Norrland nästa år. Om det blir så är det ingen katastrof enligt Oskar Lindmark.
– Givetvis vill jag att vi är kvar i tvåan. Man är ju van att Anundsjö ska spela i tvåan. Men klubben skulle nog må bra av en nystart. Få in en ny generation av egna spelare.

Anundsjö är näst sist med sju omgångar kvar. Laget har bara tagit tolv poäng på 19 matcher.
– Visst kan vi skylla på skador men vi är för dåliga helt enkelt. Och vi skulle ha haft en bredare trupp. Vi har inga ursäkter nu. Men vi har inte gett upp ännu, säger den snart 23-årige Oskar Lindmark som gör sin sjunde säsong i Anundsjös a-lag.
Anundsjö har varit i division 2 sedan 2004. Klubben var i nya division 1 under en säsong (2006).

Friska Viljor måste se upp. FV har bara fyra poäng ner till Strömsbergs på kvalplats. FV åkte på fjärde raka nederlaget i helgen. FV borde ha fått med sig åtminstone en poäng. Man hade minst lika många chanser som Gällivare/Malmberget som hade den lilla extra turen i slutet.
Nu tror jag inte att FV behöver vara oroliga. Laget kommer att ta de poäng som krävs. Och främsta målskytten Rasmus Engström gör troligen comeback i distriktsderbyt mot Härnösands FF på fredag. Engström har nätat sju gånger på åtta matcher.
Jag fick äntligen se mitt kära blåsvarta lag Domsjö vinna en hemmamatch i division 4. Samma kväll och på samma arena fick jag se Sollefteås Kristoffer Westerlunds första röda kort i karriären. ”Det tog 27 år och nu kan jag bocka av det också”, skrek ”Westis” högt så det hördes ner till sågen. Första gula var helt i sin ordning ansåg Westerlund men inte andra.
– Jag tyckte inte att det var offside och när linjedomaren förklarade varför han viftade med flaggan sa jag va. Det räckte för att få ett gult till.

Det är alltid lika roligt att prata med Kristoffer Westerlund. Han har åsikter och funderar över hur fotbollen ska bli bättre i Ångermanland. Westerlund värnar om ångermanländsk fotboll i allmänhet och den i Ådalen i synnerhet.
Han har lämnat målvaktssysslan. Han var under många år en stabil och duktig målvakt i Sollefteå GIF och har stått i division 2. Nu är han utespelare igen.
– Jag spelade ute tills jag var 17 år. Men målvakten fick rött och då ställde jag mig i målet.
Westerlund är spelande tränare i Sollefteås andralag som har en mittenplacering i fyran.
– Jag är offensiv mittfältare och har gjort sex mål så här långt. Det är kul att spela ute. Jag har fått en nytändning men är otränad.
Hur ser du på Sollefteå GIF för närvarande?
– Det finns någonting nu. Jag hoppas att vi kan göra en liknande resa som Friska Viljor gjort. De har jobbat med spelare från orten.
Kristoffer Westerlund hoppas att Sollefteå GIF har en långsiktig plan med sin verksamhet. Och att klubben strävar efter att nå division 2 igen.
– Det skulle vara kul om vi nådde tvåan med övervägande spelare från bygden.

Westerlund gillar också Kramfors-Alliansens sätt att jobba under de senaste åren där man byggt upp en stomme med egna produkter.
– Men jag gillar inte deras sätt att spela. Men Johannes Thelin har en väldigt bra precision på sina långbollar. Det ska bli spännande att följa kampen om andraplatsen i division 3 mellan Kramfors och Gottne.
– Jag tror att FV är den enda föreningen i Ångermanland som kan nå division 1 på herrsidan.
Vem är Ångermanlands bästa spelare?
– Joel Åman (Anundsjö) om han är helt skadefri. Men Joel måste göra mer mål.

FV-mittfältaren om sitt favoritlag i England och sågningen av Anundsjö

I dag startar Premier League. Äntligen säger många. Var och varannan fotbollsvän i detta land har ett engelskt favoritlag. Tack vare Tipsextra som startade på Sveriges Television 1969.
Toby Davis är engelsman och började hålla på Manchester United i tidig ålder.
– Finns ingen liga i världen som är mer underhållande. Och årets Premier League är mer spännande än någonsin. Många lag kan störa alla.

Det är bara att hålla med Friska Viljors mittfältare. Tunga lag som Chelsea och båda Manchester klubbarna har nya tränare och det är inte vilka som helst. Manchester Uniteds supervärvningar av Zlatan och Pogba, och kommer fjolårets sensationella vinnare Leicester lyckas ligga med i toppen.
– Klopp har fått bygga sitt Liverpool nu. De har sett starka ut på försäsongen. Arsenal (tvåa i fjol) har samma lag och blir farliga i år igen. Tottenham imponerade i slutet av träningsmatcherna, bland annat 6–1 mot Inter.
Tror du att Mourinho är rätt man att lyfta Manchester United?
– Jag har funderat på det. Premier League är svårt. Men han har förmågan att få storstjärnor att dra åt samma håll. Han har jobbat med de bästa och han kan hantera dem.
– Dessutom har Zlatan förmågan att få ut det bästa av alla. Det har han visat tidigare och Zlatan har vunnit med alla lag förut.
Hur ser du på att Zlatan ska spela i Premier League?
– Under de fem senaste åren har man önskat honom i Premier League. Trodde att chansen hade försvunnit.
Toby Davis är optimistisk när det gäller Manchester United som kom först på femteplats i fjol.
– Revanschen är stor och nu måste man tillbaka till Champions League.
Hur mycket följer du Manchester United?
– Jag är inte så jätteinsats. Läser inte allt men ser matcherna på TV.
Kommer du att åka till Old Trafford den här säsongen?
– Inget är planerat. Jag såg mycket Championship när jag spelade i Plymouth.

Det pratas en hel del Premier League i Friska Viljor.
– Så är det och många håller på lag. Frans Eriksson gillar Spurs, Johan Vestin är ett stort United fan och Herman Johansson håller på Liverpool. Andrew Mills är en stor Liverpool supporter. Och för sportchefen Andreas Fahlgren är det bara Manchester City som gäller.

Friska Viljor har i dagsläget en mittenplacering i division 2 Norrland. Klubben gör sin första säsong i tvåan sedan 2009. Toby Davis tycker att laget presterat mer än godkänt så här långt.
– Vi har varit bra hittills med tanke på truppen, för vi har haft skador. Vi måste fortsätta att jobba hårt. Sex poäng till krävs för att vi ska vara säkra på nytt kontrakt.
Toby Davis är viktig för unga Friska Viljor. Trots att han bara är 26 år är han näst äldst i laget. Mittfältaren Johan Vestin är äldst med sina 34 år.
Toby Davis tvåårskontrakt går ut efter säsongen.
– Jag har inte pratat med FV än. Det är inte omöjligt att det blir en fortsättning. Jag tror att de vill ha mig kvar.
Han har också hemlängtan.
– Jag har bott i Sverige i åtta år. Jag saknar min familj i England. Samtidigt har jag det jättebra i Sverige.
Toby Davis spelade tidigare tre säsonger med Anundsjö som har det slitsamt i botten av tvåan.
– Anundsjö är ju i en svår period. De har inte en division 2-trupp.

Så här tippar Toby Davis topp 4 i Premier League:
1. Manchester United
2. Arsenal
3. Manchester City
4. Liverpool

Själv hoppas jag att det blir ett 18:e besök på White Hart Lane i norra London.

90 minuter med Sören Häggkvist: Fem matcher på fem dagar

Ibland smäller det till i det här jobbet. Det blev fem matcher på fem dagar. Onsdag till söndag. Det var skiftande kvalité på spelet. Individuellt stack några ut, pratade med en veteranmålvakt under spelets gång. Hängde över räcket på Högslätten och bredvid mig stod en erfaren ledare som konstaterade: ”Detta är inte bra för hjärtat”.

Jag är lyckligt lottat och privilegierad i mitt arbete, att få skriva, fota och filma fotboll under de bästa sommarmånaderna. Att man ser fem matcher på fem dagar hör inte till vanligheten. En av matcherna såg jag på min lediga dag.

Bruno Nilsson kommer och ställer sig bredvid mig på Högslätten. Vi står nära den stora läktaren med tak. Knappt några människor sitter där. Det är verkligen ledsamt att Härnösandsborna inte är mer intresserade av stans bästa lag Härnösands FF. I onsdags var det distriktsderby mot Anundsjö. Av de 154 betalande var säkert hälften från Bredbyn. Visst gillar man fotboll i Härnösand också. För några år sedan kom det några tusen till Högslätten för att se allsvenska Helsingborg i Svenska Cupen. I slutet av augusti kan anrika AIK från Solna dyka upp på Högslätten. Härnösand ställs mot topplaget i allsvenskan om det blir vinst i första cupomgången mot division 1-laget IFK Luleå på onsdag. Det kanske är så enkelt att folket i Härnösand anser att spelkvalitén är för låg i division 2 för att man ska ta sig upp till Högslätten.

Bruno Nilsson är nedstämd och uppgiven en bit in i första halvlek. Bruno har varit så kallad sportchef för Anundsjös a-lag i många år. Men årets lagbygge ser inget vidare ut. Man kan skylla på skador och dylikt, att startelvan ändrats ofta, men efter halva serien kan man konstatera att flera i truppen inte håller division 2-klass.

Bruno Nilsson suckar djupt efter två snabba Härnösands mål. Undertecknad försöker ge Nilsson lite förhoppningar inför andra halvlek, när jag säger att Härnösand kan ha en tendens att bli bekväma i ledning. Anundsjö gör två mål under de sju inledande minuterna. ”Du hade rätt”, säger Bruno och ler. Han har svårt att stå stilla. Nervöst vandrar han bort mot Anundsjös bänk. Han kommer tillbaka. ”Detta trodde jag inte, att vi skulle kunna göra match av detta som det såg ut i första. Jag hoppas verkligen att vi får med oss poäng”.

I 88:e minuten gör hemmalaget 3-2. Bruno Nilsson konstaterar snabbt; ”på lördag får vi tillbaka några spelare och jag är säker på att vi vinner mot Timrå”.

Under fredagskvällen stöter jag på Bruno Nilsson igen. Han är på Domsjö IP. Anundsjös andralag vinner med 1-0 mot mitt lag. Domsjö är min moderklubb. Jag såg Domsjö för första gången i år. Jag blev besviken, spelet var rent ut sagt dåligt. Nu får de blåsvarta rycka upp sig om inte klubben får fira 100 år nästa år med sitt herrlag i division 5.

Jag står nära den lilla byggnaden vid en av hörnflaggorna på Olympia. Det har blivit lördag och Anundsjö är i stort poängbehov. Pratar med en annan mångårig ledare, Hasse Strandberg från Friska Viljor. Efter en stund kommer Bruno Nilsson. Strandberg försöker trösta när Anundsjö hamnar i underläge. Det blir inte bättre i andra halvlek. Timrå gör ytterligare två mål.

Anundsjö har spelat i division 2 sedan 2003 (2006 var man i nya division 1), men nu är risken stor att det blir spel i division 3 nästa år. På Högslätten frågade jag Bruno Nilsson vad de skulle göra om laget ramlade ur tvåan. ”Då börjar vi om”, sa han.

Söndagen bjöd på två matcher på annat underlag än konstgräs. Det är underbart att konstatera att fotboll fortfarande spelas på naturgräs. Jag besökte två mycket fina gräsplaner. Håkan Norberg lägger ner mycket tid på att hålla Själevads IP i gott skick. Han är damlagets materialförvaltare med mera också.

Själevad gjorde en stark andra halvlek och det var inte så långt borta att Assi från Kalix åkt på säsongens första poängtapp i division 1 Norrland.

Att Josefin Larsson lägger av mitt under säsongen på grund av graviditet är såklart tufft för Själevad. Lagets bästa målskytt och pådrivare på träning och match. Men visst finns det spelare som kan ta över efter Larsson. Jag tror mycket på Alma Gustavsson. Tuff och snabb spelare som verkar ha bra inställning. Hon var nära att göra mål några gånger mot Assi.

Det är alltid kul med spelare som har det lilla extra och som är så pass mycket bättre än övriga på planen. Fernanda Da Silva från Brasilien var en sådan. Hon är mittfältare i Assi och har en väldigt fin teknik och ett bra skott.

Avslutade femdagars matchandet med ett besök på vackra och idylliska Haraldsängen. Nära 400 åskådare såg Gottne mot Kramfors. Lagen slåss om andraplatsen i division 3 som ger en kvalplats till tvåan. ”Ni kan få möta ditt gamla lag i kvalet”, sa jag till Gottnemålvakten Dejan Dimoski i slutet av matchen. Jag stod bakom målet och fotade. ”Nej inte alls, Anundsjö åker ur direkt”, sa Dejan.

”Var det straff”, sa han en stund senare när Petter Thelin ramlade och Dejan kastade sig och tog bollen. ”Ja, han fälldes och domaren borde ha dömt straff”, sa jag. Han flinade. Men Dejan var inte lika glad några minuter senare när Kramfors kvitterade till 1-1 som blev slutresultatet.

Petter Thelin var alltid lika vältalig och trevlig. Han hyllade Gottne och menade att matcherna mot Gottne är säsongens höjdpunkter.

Och Gottnes tränare Roger Dannberg sa att han var nöjd med försvarsspelet och att man hade legat rätt i positionerna.

Fotboll är härligt.

Nu måste damklubbarna börja samarbeta

Denna måndag kollade jag bland annat in tjejerna i Själevad. Ångermanlands bästa klubb på damsidan tränade inför omstarten i division 1 Norrland.
Tog ett snack med Själevads lagledare Janne Östman som följde träningen på ett soligt och varmt Själevads IP. Jag undrade hur det egentligen ser ut bland damklubbarna i Örnsköldsvik, pratar man med varandra och finns det något samarbete?

Janne Östman berättade att det är ganska tyst, att de största föreningarna Själevad, Hägglunds, Domsjö och Modo jobbar mest för sig själva. Enligt Janne Östman, som tidigare varit ledare i Domsjö, är det ett måste att klubbarna samarbetar i framtiden om Ö-vik ska kunna behålla ett lag i ettan eller komma högre.

Jag tycker att Själevad ska ta första steget, eftersom klubben ligger högst upp i seriesystemet. Janne Östman erkände att Själevad kan vara mer ödmjuka gentemot de andra klubbarna.

På herrsidan har Friska Viljor fått med sig åtta samarbetsklubbar. Varför kan det inte fungera på damsidan också?

Själevad gjorde en bra våromgång – fem vinster och två oavgjorda – och nykomlingen har skaffat sig ett bra utgångsläge inför hösten. Tränaren Tommie Andersson är medveten om att det blir en jobbig höst. Truppen är tunn och man har skador på några viktiga spelare. Dessutom har rutinerade Veronica Lundholm spelat färdigt. Hon hade slutat men ställde upp under våren när Själevad drogs med många skador. Veronica Lundholm gjorde succé och sköt bland annat fyra mål.

Otroligt kul att Domsjös anfallare Maja Viström får visa upp sig bland landets bästa 15-åringar. Under tre dagar på Bosön ska hon försöka övertyga landslagsledningen att hon ska vara med mot Norge i början av september. Sverige möter Norge på hemmaplan i två landskamper.
Janne Östman är imponerad av Maja Viström. Hon övertygade när hon tränade med Själevad i vintras. Maja Viström valde Domsjö i division 2. Enligt Östman var anledningen att i Domsjö fanns mer jämnåriga spelare än i Själevad. Själevad hoppas få se Maja Viström i laget i framtiden. Hon spelade i MG 83 i fjol.

Jag trodde att Härnösands FF skulle slåss allra högst upp i division 2 Norrland. Men så verkar det inte bli, för Niclas Hälldahls manskap har nog alldeles för långt fram till Sandviken och Hudiksvall. HFF spelade för många kryssmatcher (4) under våren. Nu när HFF går in i höstomgången gör man det utan William Amamoo som var en av seriens bästa målvakter under våren. Även Williams brorsa Nick Scharkowski har lämnat. Anfallaren var Härnösands bäste målskytt med sex mål.

Dimitrios Angelopoulos och Christoforos Gavriil är inte heller kvar i klubben.
Härnösands FF ställs mot Anundsjö på Högslätten på onsdag. Vid seger är HFF sju poäng bakom Hudiksvall som ligger tvåa (kvalplats till ettan). HFF har också Svenska Cupen att tänka på. IFK Luleå, bottenlag i division 1, väntar i första omgången 3 augusti. Vid vinst ställs Härnösand mot allsvenska AIK i andra omgången.
För några år sedan var Anundsjö ett stabilt topplag i norrtvåan. I år får Bredbynlaget fightas om att undvika nedflyttning.

Dragan Kapcevic gör stor succé i Sirius som toppar superettan. Dragan Kapcevic leder skytteligan med tolv mål. Han svarade för tre fullträffar hemma mot Assyriska i söndags.
Dragan Kapcevic har tidigare bland annat spelat för Anundsjö och Sollefteå. Han hade stor del i att Östersunds FK tog sig till allsvenskan förra säsongen.

Har pratat (längre artikel kommer på allehanda.se inom kort) med nye agenten Martin Strömberg som berättade att förre Sollefteåmittfältaren Patric Kallin ska träna med division 1-laget Umeå FC under en vecka i början av augusti. UFC tränas av förre Anundsjötränaren Robert Bergström. Kallin har spelat med division 3-laget Kista Galaxy från Stockholm under våren. Det är inte säkert att Kallin blir kvar i Kista. Härnösands FF är intresserade av Patric Kallin.

IFK Östersund är oerhört överlägset i division 3 Mellersta Norrland. Tolv segrar på tolv matcher och bara ett insläppt mål! Framåt har det blivit 59 fullträffar.
Kramfors och Gottne slåss om andraplatsen som innebär kval till division 2. De möts på Haraldsängens naturgräs på söndag.

Tack för uppvisningen, Sandviken

Jag blev glad i lördags. När jag såg Sandviken spela fotboll på Olympia. De agerade som ett lag. Som ett spelande lag där bollen fick göra jobbet som man brukar säga. Rörligheten, tekniska kunskapen och spelförståelsen var på hög nivå. Det var nästan löjligt hur stor skillnaden var i den individuella skickligheten mellan spelarna i Sandviken och Anundsjö.

Det var kul att se ett lag trilla boll som Sandviken gjorde. Nu hade inte Anundsjö någon bra match, hyfsat i första men i andra halvlek uppträdde Anundsjö svagt. Spelarna var för trötta för att kunna ligga närmare motståndarna. Anundsjöspelarna fick springa mycket i första halvlek. Anundsjö hade inget skott på mål under 90 minuter. När hände det senast på Olympia?

Jag har aldrig sett Anundsjö bli så här förnedrat spelmässigt på mycket länge. Måste nog gå tillbaka till 2006 då Anundsjö gjorde ett år i division 1. Under den säsongen fick också Anundsjöspelarna jaga mycket boll och motståndare.
Sandviken vann med 6–0. Anundsjös målvakt Leo Groza såg till att det inte blev tvåsiffrigt.

Sandviken har strävat efter division 1 under de senaste åren. Efter deras uppvisning på Olympia har jag mycket svårt att se om något lag i division 2 Norrland kan hota Sandviken.

Även Friska Viljor förlorade stort, 1–5 borta mot Skellefteå. Precis som Anundsjö saknade FV några viktiga spelare. Ö-vikslagen har för tunna trupper och därför blir det djupdykningar emellanåt. ”Vi har elva spelare utanför planen som vi kan sätta in och de gör minst lika bra ifrån sig”, sa Sandvikens målvakt Kalle Jansson.

Skrev innan seriestart att Anundsjö och nykomlingen FV får kämpa i botten av tabellen. Ändrar inget i mitt tips. Vi får hoppas att båda lagen kan ställa upp med sina bästa elvor 17 juni. Då möts Anundsjö och Friska Viljor på Olympia i ett oerhört laddat och spännande derby. Spelarna har säkert redan börjat tänka på den matchen.

Härnösands FF har inte varit något speciellt målglatt gäng under de senaste åren. I fredags lossnade målskyttet rejält. Det blev fem mål (!) hemma mot IFK Timrå i ett tufft derby på Högslätten. HFF gjorde fyra mål under sista 20 minuterna.
Det finns mycket offensiv kraft i Härnösands FF och kan laget fortsätta vara så här effektiva kommer man att fightas om andraplatsen som innebär kval till division 1. Dessutom har man en av seriens bästa målvakter i William Amamoo. Och jämfört med de två andra lagen från Ångermanland har HFF en starkare bredd.

Härnösands nästa match är på tisdag. Då väntar DM-finalen mot division 3-laget Gottne på naturgräset på Haraldsängen.

När Veronica Lundholm började spela med Själevad igen har segrarna kommit i division 1 Norrland. ”Vera” har varit med i de fyra senaste matcherna och Själevad har vunnit tre av dem. Lundholm har gjort fyra mål. Veronica Lundholm har slutat men ställer upp när laget har stora skadebekymmer.
Jag tror att tränarparet Tommie Andersson och Magdalena Åstrand hoppas att Veronica Lundholm fortsätter hela säsongen.

Kapcevic hjälte för Sirius

Dragan Kapcevic, 30, gjorde båda målen när Sirius bortaslog Örgryte med 2-1 under söndagen. Kapcevic har nätat fyra gånger på sju matcher. Uppsalalaget Sirius ligger trea i superettan.

Anfallaren Dragan Kapcevic är ny i Sirius som siktar på allsvenskan. Kapcevic har spelat i allsvenskan med Gefle där han gjorde sex mål under två säsonger. Övriga svenska klubbar han representerat är Anundsjö, Sollefteå, Husqvarna, Brage och Östersunds FK.