VM i gatumusik i Askersund

Det är dags att plocka fram musikinstrumenten och förbereda sig på den första upplagan av VM ( Vätternmästerskapet) i gatumusik. Den hålls i Askersund den 10 juni under Askersund Folk, Blues &Jazzfestival. Arrangörerna söker deltagare till den första upplagan av VM i gatumusik . Det finns två tävlingsklasser. En för soloartister och en för grupper med två eller flera musiker.

För ett antal år sedan hade musikanter och sångare stora möjligheter att visa upp sig i olika talangtävlingar och amatörtävlingar. Tillställningarna lockade alltid mycket folk. Det fanns en dröm hos de flesta att slå igenom och bli berömda. Men det var länge sedan det hölls sådana tävlingar. Åtminstone i Askersund . VM i gatumusik är en variant av de gamla tävlingarna.

Carlsbergs ledare Kesser Nilsen som gatumusikant i Askersund under en tradjazzfestival.

Själv minns jag amatörtävlingarna på IFK:s fester ute på Borgmästareholmen. Amatörtävlingen var ett givet och populärt inslag i festen. Men då handlade inte bara om musik. Det kunde vara artisteri av olika slag.

Jack Johansson vann en av amatörtävlingarna på ”holmen som ”Kumla-Greven”
Nisse Lundstedt deltog utan framgång
Från Borgmästareholmen

Det är bara att önska att så många som möjligt anmäler sig till Åsa Pitkänen vid Sjöängens turist-och evenemangskontor. Kanske det går bra till andra också. Om allt går enligt planerna kommer musik av alla slag att ljuda över gator och torg i Askersund den 10 juni .

Min tidningskrönika den 23 april

Vårbruket är igång. Själv har jag sex potatisar i ett äggfack som ligger och gror under skrivbordet där jag sitter och knåpar med mitt skrivande.  Brukar sätta potatisarna i två hinkar som med lite tur blir färdiga till midsommar. Om inte annat får man väl äta väldigt små färska potatisar. I fönstret är också tre pelargoner på gång. De ser riktigt bra ut. När jag kommer ihåg får de också vatten.

Jag är ingen stor växtodlare, men jag tycker om att hämta rädisor och gräslök direkt från trädgårdslandet. Nu bor jag i lägenhet så det få bli från en liten drivbänk.

En gång i tiden hade jag och min bror en kolonilott i Oxgropen som ligger en lite bit från torget i Askersund. Vi bodde båda i lägenheter och tyckte det skulle vara trevligt med lite enkla odlingar. Vi skulle dela på en lott. Alla utom en helt igenväxt kolonilott var upptagna. Det här var i slutet på 60-talet. Marken tillhörde kyrkan till skillnad från övriga lotter som låg på kommunens mark. Ingen hade odlat på platsen de senaste tio åren. Efter ett telefonsamtal till ansvarige vid kyrkoförvaltningen fick vi klartecken att ta hand om den igenväxta kolonilotten.

En kompis kom med traktor och plöjde upp lotten. Sedan gällde det att plocka bort sten. Och det fanns det gott om. Efter någon dag kom damen som haft lotten tidigare och förklarade att det var ”svinaktigt” av oss ta över hennes lott som hon inte använt på minst tio år. Vi förklarade att det där med grisar fick hon ta med kyrkoförvaltningen och sedan var det bra med det. Min bror var en mycket aktivare odlar än var jag var. Han rensade och fixade ständigt till skillnad från mej. Efter några år vi flyttade till ett litet hus fick han överta hela kolonilotten. Något som förmodligen gladde honom med tanke på rensningen.

 

Öppet hus i Oxgropen

Koloniområdet Oxgropen i Askersund är ett område med gammal trädgårdskultur. Området var under en period ganska missköt. Men det har blivit ändring på det. Kerstin från Dalarna kom till kommun och ryckte upp det hela. Nu finns en förening och en fin liten stuga för redskap. Ett område som ansvariga vid kommunen kan vara stolt över. Nästa steg vad jag förstår är fått till några kolonistugor.

Kan väl också nämna när jag ändå är inne på trädgårdsodlingar , utan jämförelse i övrigt,  att välbekante naturforskaren Carl von Linnè besökte  Askersund  i mitten på 1700-talet. Han skrev att han hade hittat insekten skråbuke ett litet stycke från Askersund. Ett hemskt fynd enligt Linnè som snabbt tog sig vidare till Skyllbergs gästgivargård för övernattning. Jag hittade aldrig någon skråbuke  i Oxgropen, men det kan bero på att jag inte vet vad det  är för  något.

 

Snart dags för vårmarknaden i Askersund

Höstmarknaden 2016. Torget.

Vårmarknaden i Askersund är på gång. Onsdagen den 26 april kommer torget och hamnen att fyllas med försäljare. Eller marknadsknallar som en del säger. Som nämnts många gånger tidigare är vår-och höstmarknaderna i Askersund en mycket gammal tradition från Gustav Vasas tid. År 1550 förordnade kungen att marknader skulle hållas i Askersund två gånger om året. En order som det styrandet i Askersund följt i 467 år.

Sedan några år tillbaka är det Lions som ansvarar för marknaderna. Och det fungerar mycket bra. Tidigare var det kommunen själva som skötte det hela. Den stora förändringen mot förr är att marknaderna till stora delar förflyttas till hamnområdet. Förr var det 110 platser på torget som gällde och inget annat.

Vårmarknaderna brukar inte var så välbesökta som tillställningarna sista onsdagen i augusti. Det kan bero på osäkerhet med vädret. Förr hade också polisen fullt upp med att ta han om folk som tittat för djup i flaskorna. I gamla tidningar kan man läsa massor med notiser om fylleförseelser När det var marknad var det fest och det skulle firas ordentligt med krogbesök och besök på spritbolaget. Många av försäljarna firade också.

Inför en vårmarknand på 80-talet. Holger Karlsson och Klingberg verkar bekymrade.

Kabaré i torgparken med både trollare och strippor. En 50-talsbild.

Legendarisk rakbladsförsäljare . Det var alltid kö vid hans bord. Både för att handla och lyssna på försäljarens argument. Firman skulle upphöra varje år så det var sista chansen att handla Dixi rakblad.
1909 Askersunds-Veckoblad. Sensation med så få anhållanden.

I dag är marknaderna gemytliga folkfester. Många besökare kanske bara träffar bekanta två gånger om året. På marknaderna. Det är lugna gatan för poliserna. Marknadsbesökarna blir inte så stökiga av karameller , cd-skivor, leksaker och inlagda gurkor som är nutidens stor försäljningsartiklar.

Lions har som nämnts ansvaret för marknaderna. Lions har i sin tur lagt ut parkeringsansvaret på IFK Askersund. Till att sköta parkeringar går åt mycket folk. Har läst att IFK:s Petra Lundqvist gärna ser att många anmäler sig till henne för att göra en marknadsinsats.

Gör smedjan på verkstadsområdet i Askersund till konsthall

 

Gamla smedjan vid Askersundsverken.

I ett central läge på området Västra Strandparken i Askersund finns Askersundsverkens gamla smedja. Utvändigt har byggnaden fått en verklig ansiktslyftning. Invändigt finns mycket av det gamla kvar, bland annat ässjan och traverser i taket. Det kommunala bolaget Askersunds Kommunfastigheter AB, äger och förvaltar lokalerna i området. VD för bolaget är kommunchef Madeleine Andersson. Det finns diskussioner om hur den unika industrilokalen ska användas, men ännu inget konkret. Men det kommer nu byggare Magnus Lundin med.

Magnus vid PEAB ansvar för det pågående bygget och som också var ansvarig för nya Sjöängen, har ett förslag på hur kommunen ska använda smedjan.

-Gör smedjan till en konsthall. Det är en fantastik lokal med stora utrymmen. Bara det att ässjan och traverserna finns kvar är unikt. I dag är det populärt med smideskurser. Allt finns ju här. Belysning från de gamla takkonstruktionerna på konsten skulle också bli unik. Lokalen kan ställas i ordning utan större kostnader. Värme finns redan i lokalen. Vitmåla väggarna och spackla golvet så har sedan kommunen en konsthall utöver det vanliga, förklarar Magnus, smått lyrisk.

Magnus Landins förslag är att förvandla smedjan till en konsthall. I dag  hyr PEAB  för material till bygget  på området.

-Låg den här lokalen i Örebro så skulle arkitektfirmor och liknade stå i kö. En konsthall i verkstadsområdet skulle verkligen passa in. Närheten till Sjöängen, Strandparken och alla kommande bostäder är unikt. Mycket bli samlat på gångavstånd i området. Ett strövområde kan man säga. Det kan inte bli så mycket bättre, säger Magnus.

När O`Learys satsade på Askersund för några år sedan var ett av skälen just en av de gamla verkstadslokalerna. En del av det gamla sparades och det blev en unik lokal med bowlingbanor.

I nya Sjöängen finns i dag en konsthall. En del tycker den är för liten. Vad skulle hända med en sådan lokal om konsten flyttades till gamla smedjan. Var det inte en onödig satsning?

-Nej det tycker jag inte. Det är lätt att öppna en dörr från skolbiblioteket. Kan bli ett tyst rum eller ett mötesrum om det skulle vara så. En bit av skolbiblioteket blev ju konsthall, upplyser Magnus.

Askersundarna som gör sina dagliga promenader i Strandparken kan konstatera att ett nytt bostadsområde håller på att växa fram på gamla verkstadstomten, som numera kallas Västra Strandparken. Det är ett attraktivt läge vid Alsens strand så man kan förstå att det varit kö till lägenheterna som nu byggs i området. Och flera är på gång. Det handlar enbart om bostadsrätter, så man får inte ha allt för tunn plånbok. Lite äldre villaägare säljer och köper istället bostadsrätter. Förhoppningsvis har unga familjer möjlighet att köpa de tomma villorna.

Ännu har inte någon politiker eller annan ansvarig tagit del av Magnus ide med smedjan på verkstadstomten, men han är att lita på. Magnus kan det där med byggen. Det är bara att kolla på nya Sjöängen. Med den här bloggen får alla i demokratisk ordning chansen att fundera på lösningen för Askersundsverkens gamla smedja. Ett frö är sått. Det är ju vår.

Min tidningskrönika 9 april

 


Aprilskämt i tidningarna har tunnats ut under senare år. Det är bara att konstatera sedan årets 1 april passerat. När jag arbetade som journalist var det aprilskämt på varje lokalsida i tidningen. Som tur är har ansvariga på tidningarna dragit ner lite på skämten. I dag finns det ofta bara ett skämt och jag tycker det räcker bra.

Som journalist var själv inblandad i ett antal skämt, mer eller mindre bra. Ett av det som läsarna tyckte var det bästa var inte något aprilskämt utan en mycket seriöst nyhet. En firma skulle öppna ett varuhus i centrala stan just den 1 april. Skrev om det, men när jag kom ut på stan kom folk fram och förklarade att det var ett mycket bra skämt. ”Vad får du allt ifrån” undrade någon. Varuhuset skulle öppna på förmiddagen så jag förklarade att de skulle gå dit själva och kolla. ”Varuhus i Askersund! Det kan du glömma, mej lurar du inte”, var en annan kommentar. Som tur var det många som tog artikeln på allvar. Det var kö till Varuhuset när de öppnade på förmiddagen.

Vid ett annat tillfälle bad jag kontroversiella kommunalrådet Sven-Erik Franzèn om hjälp med ett skämt. Vi gick upp till Vattentornet och berättade om att det skulle bli bostäder och servering i tornet. Dagen efter blev han påhoppad av folk för sina ”vansinniga” idéer med tornet. Och han fick elaka brev. Det slutade med att jag fick skriva i tidningen att det var min ide och att Sven-Erik var oskyldig. Han var bara snäll som medverkade. I dag ägs Vattentornet av Askersundsbostäder och vem vet hur de tänker med stadens riktmärke nummer ett i framtiden?

Ett riktigt bra skämt som lockade 100-tals personer gjords 1955 när järnvägen i Askersund var på väg att försvinna. Folk bjöds in till den sista resan. Passagerarna skulle erbjudas en minnesvärd resa genom att man prytt vagnarna invändigt med kulörta lyktor och färgstarka ballonger. Musikkåren skulle spela . Vidare skulle direktör John Franzèn bjuda på kaffe. Alla passagerare skulle också få en gratisbiljett att placera på rockuppslaget. För att eliminera skakningarna hade Fortifikationsförvaltningen ställt upp med madrasserade kuddar. Hemvärnet och brandkåren skulle också ställa upp med folk om det skulle hända något oväntat. Tidningen uppmanade också folk att komma i tid eftersom antalet platser var begränsad . Ingen av de som kom till stationen erkände att de blivit blåsta av tidningen. De hade bara vägarna förbi. Ett 100-tal personer…

Åsa Sandell föreläste på Idrottshistoriska

Har varit i Örebro och lyssnat på boxaren och författaren Åsa Sandell. En intressant föreläsning om hennes karriär som boxare. Det var Idrottshistoriska Sällskapet i länet som ordnade föreläsningen samband med sitt årsmöte. Åsa har inte tagit skada av boxningen, mer än någon blåtira ibland. Föreläsningen lockade mycket folk till Engelbrektsskolan i Örebro. Sällskapets träffar är alltid mycket välbesökta. Vi brukar vara några medlemmar från Askersund som åker till Sällskapets träffar.

Sällskapet är också ansvarigt för utställningen All of Fame som vandrar runt till länets kommuner. Just nu finns utställningen på Sjöängen i Askersund.

Vitpilen i Järnvägsparken

Ett klipp från början av 50-talet

 

Bild från 1951 med jättepilen i bakgrunden

 

 

 

 

Bilden är från 1916 , med den gamla pilen till vänster

En lördagsmorgon i början av 1950-talet förvandlades utseende på Strandparken i Askersund radikalt. Den omfångsrika tiostammade vitpilen i Järnvägsparken (ibland också kallad Skolparken) föll då till marken. Trädet med sina många stammar och stora krona var en verklig sevärdhet i Askersund. Något som askersundarna var stolta över. Redan på 40-talet hade dock pilen börjat krackelera. Stammarna hölls ihop med stålwirar, men tidens tand och grenarnas tyngd tärde på stagen tills de brast den här lördagsmorgonen. Fyra av stammarna knäcktes vid roten, medan de andra grenarna sjönk några meter.

Det ståtliga trädet -på den tiden stadens vackraste-var ett kärt tillhåll för det uppväxande släktet. I det lättklättrade trädet drömde sig säkert många unga bort till Tarzans djungler. Undrar om så många ungdomar i dag har hört talas om Tarzan och hans vackra kvinna Jane. Ni äldre minns förstås hennes replik ” You Tarzan, me Jane”, som hon försökte  lära Tarzan. Och det var inte lätt.  Sorgen efter det den stora pilen var stor i Askersund. Tidningen uppmanade till och med askersundarna att ta ett sista farväl , gärna med en kamera innan trädet sågades ner helt.

Många trodde att pilen var flera hundra år gammal med tanke på storleken. Men så var det inte. De styrande i stan hade några år före fallet kallat salixforskaren och professorn , Heribert Nilsson, för att titta på det ståtliga trädet. Han konstaterade att trädet inte var särskilt sällsynt.

-Pilar växer hastigt och trädet kan bara vara 60-70 år gammalt, upplyste han de styrande om.

De styrande i Askersund blev naturligtvis en smula besvikna på professor Nilssons bedömning. Leja en professor och få sådana negativa svar. Han kunde väl åtminstone ha sagt 100 år tycke somliga. Hur som helst var trädet dekorativt. Och välbesökt av ungdomar. När järnvägen försvann, så var inte namnet Järnvägsparken gångbart längre. Parken var lika gammal som järnvägen , från slutet av 1800-talet. Men av den första planteringen , som till stor del utgjordes av bokar, finns inget kvar. En rad björkar stod i strandkanten, men var tvungen att plockas bort efter en tid. Vattnet underminerade björkarna.

I dag finns det en jättepil längre ut mot Haga som håller på att gå samma öde till mötes som den stora tiostammade vitpilen i gamla Järnvägsparken. När den planterades är oklart. Men gamla bilder visar att det borde ha skett någon gång på 30-talet. Många tror att även den pilen är flera hundra gammal. Men det finns bildbevis på att det inte är så. Och professor Nilsson sa en gång att träden växer fort. Om den har bra gener kan den förstås leva  länge. Precis som för oss människor. Ett annat faktum när det gäller den pilen är att det var rena sumpmarken ut mot Haga efter vattnet.Det fanns inga kommunala planteringar åt det hållet. Det visar också gamla bilder.

Pilen som finns i dag vid Strandpromenaden. Hur gammal den är? Det är svårt att få fram sådana uppgifter

När vi ändå är inne på Järnvägsparken-Skolparken, så användes under ett antal år den stora gräsplanen ut mot Haga för olika framträdanden. Det fanns en liten scen längst bort mot pilen och parkeringen, som användes vid olika arrangemang. ”Snoddas” uppträde där liksom Olof Palme och gymnastikgrupper från Askersund. För att  inte tala  om ”Trivsel-Torstens” alla ”Trivselkvällar”. Bara för att nämna något.  Det var  vacker plats för arrangemang.  I dag har kanadagässen nästan tagit över gräsmattan helt. Just  nu har även gässen  problem.  En ny gräsmatta är  på gång vid nya Sjöängen och just  nu finns  bara jord där.

Snoddas i Strandparken

Hemvärnets Dag i Strandparken

Gymnastik i Strandparken

Palme  i Strandparken

Bertil Boos syster Hildur uppträder i Strandparken. Börje Wizell på dragspel.

Världens störste man i Strandparken 1911

En del  bilder  och annonser har Leif Linus bidragit med.