Kommunen svarar: ”Erik har fel”


Östersunds kommun svarar här på Jämtland Baskets ”inlägg” inför tisdagens beslut om sponsring av elitklubbar.

Anders Wennerberg, direktör i Östersunds kommun, tillbakavisar att man är inkonsekvent i sin sponsring till Jämtland Basket.

– Jag måste säga att Erik har fel på flera punkter. För det första, och viktigaste, sponsring är inget stöd. Kommunen ger stöd till föreningar på flera sätt men just sponsring är en affärsuppgörelse där vi köper exponering av Östersund och Östersundshjärtat som varumärken. 

– Vi har blivit erbjudna ett sponsorpaket av Jämtland Basket, men är inte villiga att köpa hela paketet och inte betala de 300 000 kronor per säsong, alltså totalt 600 000 kronor som Jämtland själv tycker att det skall kosta, säger Wennerberg.

Östersunds kommundirektör berättar att man för att kunna göra en rättvis mätning av vilken exponering som kommunen kan förväntas få nästa säsong, mäter man föregående säsong med mera.

– I det här fallet har Upplevelseinstitutet gjort en omfattande medieanalys som, relativt kliniskt, ligger till grund för vad vi är villiga att betala. Den finns i ärendet, förklarar Anders Wennerberg.
Mätningen baseras på hela 2016. Inte från enbart kvalserien.

Wennerberg påpekar att ett ordagrant stöd är det som Jämtland Basket fick i december 2015.

– Det var ett rekordstort belopp på 800 000 kronor för att de skulle undvika konkurs. Stöd är också de extra 20 000 kronor som Jämtland Basket fick förra året,  respektive de 100-120 000 kronor årligen som klubben fick de tre föregående åren. 

Anders Wennerberg vill gärna vända på hela diskussionen.

– Ja, utan att ha historiken exakt klar, skulle jag tvärtemot Eriks uppfattning, tro att Jämtland Basket är den förening som fått mest stöd i den här formen de senaste åren.

Parallellt med denna fråga har Jämtland Basket erbjudit kommunen att byta klubbnamn till BC Östersund. Detta för att ytterligare lyfta fram stadens namn.

Detta förslag är ingen nyhet, utan har i flera årfunnits med i samtalen med kommunen.

– Vi skulle i så fall betala 2,5 miljoner kronor till Jämtland Basket. Men det är vi inte intresserade av, säger Anders Wennerberg.

Däremot finns det andra fördelar med ett namnbyte. Enligt nuvarande sponsringspolicy skulle BC Östersund kunna få mer betalt av kommunen för den sponsring som man i så fall köper. 

– Det handlar dock självklart inte om 2,5 miljoner kronor, avslutar Anders Wennerberg.

Regn på Stortorget – men Bruce och Birger trivdes ändå

Birger och Bruce The Moose ”fann varandra” under Jämtland Baskets streetbasket-turnering på Stortorget.

Lördagens streetbasket-turnering fick inte den utformning som var tänkt. Ett plötsligt lågtryck med tillhörande regn gjorde att spelet fick avbrytas.

– Det var trist, men sånt händer ibland, menade Erik Westin, ordförande i Jämtland Basket.

De ansvariga med deltagare växlade om och satsade på VM-kval istället. På den uppsatta storbildsskärmen. Sverige-Slovakien i den avslutande matchen.

D-e-tvblev i alla fall en höjdare, med dramatik och svensk seger i slutsekunderna. 

Två som gillade matchen var Birger, Östersunds eget Storsjöodjur och Bruce The Moose, populär och sympatisk maskot för Jämtland Basket.

Vår fotograf hittade dem i tältet, där de förbrödrade sig framför TV-skärmen.

Jämtland Basket inför kommunförslaget: ”Inkonsekvent”


Jämtland Basket föreslås få ett minskat sponsorstöd till kommande säsong.

På tisdag ska styrelsen i Östersunds kommun besluta om hur mycket elitklubbarna ska få i sponsorstöd. Jämtland Basket föreslås få 80 000 kronor, vilket är 10 000 kronor mindre än i fjol.

Detta trots att klubben gjorde sin bästa säsong någonsin, med publikrekord på löpande band och med flera av Ligans största spelarprofiler i laget. 

Den snygga prestationen från Jämtland Basket – som var endast ett skott från att slå ut regerande SM-guldmedaljören Södertälje i slutspelet – gav förstås också Östersunds kommun fin reklam som en framgångsrik sportstad.

Därför är det oväntat att kommunen väljer att s-ä-n-k-a sponsringen.

Vi ska i två artiklar berätta om detta. Först får vi Jämtlands kommentar, sedan följer vi upp med kommunens svar.

Erik Westin har gått in på sitt andra år som ordförande i Jämtland Basket. Det första var snudd på att bli dundersuccé. Om Jabril Durham hade satt det sista skottet, i avgörande SM-kvartsfinalen mot Södertälje, då skulle Jämtland ha gått till semifinal. För första gången i historien. 

Även om det inte blev så, gjorde detta Jämtland Basket mycket som man sällan eller aldrig har varit i närheten av tidigare.

1. Man fyllde Nya Sporthallen inte bara en  utan fyra gånger, med nästan 1 700 åskådare som topp i en oförglömlig SM-kvartsfinalseger mot Södertälje.

2. Man besegrade regerande SM-guldlaget Södertälje inte bara en utan fyra (!) gånger. Har det någonsin hänt förut att ett lag som nått kvartsfinal slagit ett finallag (Södertälje) i fyra matcher i grundserien?

3. I kvartetten Bruesewitz, Durham, Purifoy och Cinac, hade Jämtland fyra spelare som vann eller var med i den absoluta toppen av de tyngsta statistikligorna.

4. Jämtland Basket fick pris som Årets Matcharrangör och Årets Lyft i Basketligan. Har aldrig hänt förut.

Hade det blivit SM-semifinal skulle Erik Westin på allvar ha skrivit in sig i historieböckerna på allvar. Inte bara som den förste ordförande att ta klubben till SM-semifinal, utan även den som varit klart yngst på sin post genom tiderna.

Nu fick han ”nöja sig” med denna ändå unikt starka säsong.

Vad säger då Westin om kommunens förslag att banta sponsringen?

– Vi tycker att Östersunds kommun är inkonsekvent. Förslaget om att vi ska få 80 000 kronor i stöd visar att kommunen inte anser oss vara en elitförening. Men när det gäller kostnader betraktas vi som en sådan, säger Erik Westin, och syftar på den nya elitklubbsavgiften där Jämtland Basket (och Östersunds FK) föreslås betala 10 kronor per åskådare.

Jämtland Baskets ordförande menar att Östersunds kommun använt sig av gamla uppgifter för att mäta vilken påverkan som basketklubben har på människor och vilken betydelse som den spelar i samhället.

– Det förslag som är framtaget baseras på en mediaanalys som kommunen gjort, men siffrorna kommer till stor del från en gammal kvalserie som vi spelade mot Örebro och Umeå. Inte på vårens resultat, där vi firade stora sportsliga triumfer och satte publikrekord totalt fyra gånger.

– Analysen tar inte alls hänsyn till sportsliga resultat eller serietillhörighet. Utan man använder sig av en mediaanalys (och diverse andra mätvärden) som gjordes för ett års sedan, den mediaanalysen belyser INTE ens vår vårsäsong där vi slog fyra nya publikrekord, slog regerande svenska mästarna Södertälje vid 4 tillfällen och var 20 sekunder ifrån att gå till semifinal.

Westin säger sig vilja få igång en tankeprocess hos Östersunds kommun, där man förstår värdet av att ha en elitförening i en av världens största bollsporter.

– Jag vill ha tydliga mål vad som gäller för elitklubbar när det gäller sponsring. Just nu baseras sponsringen på många luddiga och spretiga parametrar. Jag menar att Östersunds Kommun bör ta fram en tydlig och klar elitidrottspolicy.

Ni föreslås få 80 000 kronor i sponsring – hur mycket tycker du att ni är värd?

– Vi kan ju inte jämföra oss med Östersunds FK, som fick 900 000 kronor i fjol och lär få ännu mer i år, men vårt sponsring sänks alltså. Trots att vi gjort den bästa säsongen någonsin. Från 90 till 80 000 kronor. Min uppfattning är att vi åtminstone är värd 300 000 kronor. 

Westin påpekar att det finns två idrottsklubbar i kommunen som spelar i högsta divisionen, men att Jämtland Basket enbart blir behandlad som en elitklubb då det gäller kostnader.

Å andra sidan har ni tidigare fått mycket support från kommunen. 800 000 kronor i stöd 2015 (i ett prekärt läge) samt över 100 000 kronor per år de senaste säsongerna – det är väl inte illa?

– Jo, och jag vill betona att vi har en fantastiskt bra relation med kommunen och framförallt med Johan Palm på Kultur och Fritid, men hela mitt resonemang bygger på att vi ska bli bedömd efter det vi gör nu och inte det vi gjorde för två år sedan.

Erik Westin menar att skillnaden mellan 2015/16 och nuet är stor.

– Vi har event som i fjol rankades som Sveriges bästa. Vi fyllde Sporthallen, gav bästa tänkbara reklam till Östersund. Vår verksamhet i dag är som natt och dag jämfört med för två år sedan.

– Jag brinner verkligen för den här frågan och tänker vidhålla min ståndpunkt tills dess jag dör.

OBS: senare i kväll kommer alltså en replik från Östersunds Kommun.

Uppsala nära värvning av Rhys Carter

Trodde ni att brandskattade Uppsala kommer att tappa i slagkraft i nästa års Basketliga?

Glöm det.

Klubben må ha tappat flera tunga spelare och även brottas med ekonomiska problem, men nu kommer rapporter som visar på motsatsen.

Gamle publikfavoriten Mannos Nakkos är på väg tillbaka från Djurgården (han tränar med Uppsala) och dessutom kan Rhys Carter vara på ingång.

Eurobasket.com berättar att 33-årige Carter är högaktuell. Australiensaren spelade i fjol i Plymouth i England, där han hjälpte laget att nå final.

VM-kvalet: Sverige jagar gruppseger


Marcus Eriksson mot Bosnien i VM-kvalpremiären. FOTO: TT

VM-kvalets förberedande fas avslutas i dag. Redan klara Sverige ställs mot gruppjumbon Slovakien hemma i Uppsala och jagar den viktiga förstaplatsen.

Gruppseger betyder en mer fördelaktig lottning till omgång 2 i VM-kvalet (som lottas på torsdag, 24 augusti).

Klar för omgång 2 är också Estland, som sent i kväll (20.15) spelar borta mot Kosovo. Hemmanationen är piskat att vinna för att kunna ta den viktiga andraplatsen, vilket lär betyda enormt stöd från publiken i Prishtina.

Kosovos förbundskapten Brad Greenberg behöver plocka fram alla sina kvaliteter för att hjälpa sitt lag till seger.

Greenberg har dock den kunskap som behövs. Han är kanske hela VM-kvalets mest meriterade aktör. Den 63-årige amerikanen har varit headcoach för Maccabi Haifa, som vann ligaguldet i Israel, 2012/13, men också andrecoach för NBA-lagen Los Angeles Clippers och New York Knicks.

Vi får se hur mycket speltid sol Jämtlandsspelaren Jaan Puidet får i kväll. Senast mot Makedonien fick han starta matchen, men blev sedan bänkad hela andra halvlek.

Klara för omgång 2 är även Österrike, Bulgarien och Holland.

I dag: Universiaden med tre ÖB-spelare – samt streetbasket


Elsa Paulsson-Glantz.


Olivia Lindgren.


Moa Lundqvist.

När den jättelika sommar-Universiaden startar i Taipei, Taiwan, gör den det med tre (!) jämtländska basketspelare.

Olivia Lindgren, Elsa Paulsson-Glantz och Moa Lundqvist är med i Sveriges damlag som i dag inleder gruppspelet mot Litauen. Tid: 17.30.

För oss i Sverige är Universiaden något som vi kanske inte riktigt förstår vidden av, men det är stort. Gigantiskt stort.

7 369 deltagare från 141 länder ska tävla i 21 sporter. På mer än 70 (!) arenor.

Det är en form av student-OS som av mänga jämförs som nästan lika stort som ett riktigt OS. 

Jämtland brukar då och då ha med deltagare i Universiaden. Kanske speciellt på vinter-Universiaden.

Senaste deltagarna på sommarspelen var Jämtland Baskets Andreas Karlsson och Johan Rönström, som var uttagna i Sveriges landslag i basket i Kazan, Ryssland. Dessutom har Ulf Öhrman, Ås, flera gånger varit högste ansvarig för just basket i Universiaden.

Även på hemmafronten är basketen i full gång. Jämtlands båda lag tränar för fullt, liksom Östersunds damer. I helgen, med start i dag, ska det även bli matcher – på Stortorget!

Det handlar om en 3-mot-3-turnering. Denna spelform växer lavinartat i världen och har faktiskt blivit ny OS-gren! Premiären sker i Tokyo 2020.

Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket, berättar om helgens arrangemang i Östersund.

– Det är tjugotalet lag i tre olika grupper utifrån ålder och förmåga som är föranmälda till turneringen som genomförs under lördagen. I kväll är det elitspelare och en del veteraner som spelar spontant och under söndagen motsvarande för barn och ungdomar. 

– Vi hoppas på bra väder och en trevlig helg för båda utövare och åskådare. Vi har transporterat upp ett portabelt golv som har använts runt om i landet i samband med basketbollförbundets ”3×3 tour” – så vi bygger upp en arena framöver storbildsskärmen på Stortorget under fredagen. 

Vad är syftet med arrangemanget?

– Flera saker. Dels samarbetar vi med kommunen och DIÖS som stor fastighetsägare i citykärnan/torget för att få till en livaktig citykärna. Vi har även fler av våra partners som verkar i innerstaden som engagerar sig kring event – och dels är det förstås en bra marknadsföring för vår och Östersunds Basket ordinarie verksamheter.

– Vi hoppas kunna locka fler ungdomar till stadsdelsbasket och fler åskådare till våra hemmamatcher i vinter. 


 Peter Johansson.

Jämtlandsduon blir kvar i Norge – men i olika lag

Aron Furstenberg och Calle Duvdahl kommer troligen att spela i olika lag kommande säsong.

Förra Jämtlandsspelarna Aron Furstenberg och Calle Duvdahl blir kvar i Norge. Men inte i samma lag, Persbråten.

Osloklubben åkte ur högsta ligan i fjol och det betyder att Aron söker sig bort.

– Jag ska träna med Ammerud i veckan. Dom är intresserad av att jag spelar för klubben och jag vill ju själv spela i högsta ligan, så det kanske passar bra. Men det kommer att dröja någon vecka innan jag / vi har bestämt oss, förklarar Fustenberg.

Calle Duvdahl däremot planerar att bromsa in sin basketsatsning. Åtminstone tillfälligt.

Anledningen är att studierna kommer att ta extra mycket tid nästa termin.

– Jag har beslutat att jag bara ska spela i division 1 i år. Jag ska ta en master i ekonomi och satsar därför lite extra på skolan istället.

Då blir du kanske den mest utbildade i hela familjen Duvdahl?

– Haha, ja så blir det. 

Duvdahl ska spela kvar i Osloklubben Persbråten, som åkte ur den högsta ligan i fjol. Detta efter dramatik i kvalspelet.

Även Calle har möjlighet att gå över till Ammerud, men han inser att det blir för svårt att kombinera studier med ligaspel.

– Jag väljer att ta det lite lugnare och fokusera på skolan. Kanske att jag spelar i högsta ligan igen efter det första skolåret, om jag känner att det går att kombinera, berättar han.

Aron Furstenberg var Persbråtens kanske viktigaste spelare i fjol. Han snittade 29 minuter (mest i laget) och hade 9 poäng och 8 returer per match.

Calle Duvdahl spelade 18 minuter per match och bokfördes för 4,8 poäng i snitt över sina 23 matcher. 

Apropå Ammerud; det är också en Osloklubb, som i fjol slutade nia och näst sist i Ligan med matchkvoten 5-22.

Sex ÖB-lag anmälda till årets USM-spel 


Mats Lundqvist lär bli en av coacherna när ÖB spelar USM i år.

Jämtland kommer att ha minst sex lag i årets USM. Åldrarna är från 15 till 19 år.

– Vi har anmält lag i D19, H19, H17, H16, D15 och H15. Eventuellt kommer vi även att samarbeta med Sundsvall om ett lag i D16, berättar Mats Lundqvist, kanslichef på Östersund Basket.

Jämtländska lag har flera gånger varit i Final Four i USM. Som bäst har det blivit silver i H19 (i fjol efter finalförlust mot Luleå), H17 (finalförlust mot Fryshuset) samt 2014 då både D16 (F98) och P15 (P99) avancerade till SM-final.

De glansdagarna är nog över – åtminstone på ett tag. Dessa årgångar var nämligen ovanligt starka, med flertalet profiler och U-landslagsspelare. 

ÖB överens med ny utlandsspelare

Östersund Baskets damlag har tagit ett steg närmare en lösning med sin andra utländska spelare.

Enligt vad vi förstår har klubben muntligen kommit överens med en forward/center. Denna spelare ska ha varit aktuell för övergång även tidigare, men tackade då i praktiken nej.

Nu har situationen förändrats och ÖB och spelaren ifråga har pratat ihop sig om ett kontrakt.

Om det hela går i lås kan det bli klart i slutet av veckan.

Meningen är att de två utländska spelarna (varav den ena är USA-guarden Elena Popkey) ska anlända till Östersund någon gång runt 11-12 september. Det betyder att de får några dagars träning med laget innan man åker till Luleå för träningsläger och genrep, 15-17 september.

VM-kvalet: Vilken urladdning


Sverige följde upp storsegern mot Bosnien med ännu en stor triumf. 93-70 mot Armenien. FOTO: TT

Det var proppen ur på alla sätt när Sverige säkrade avancemang till VM-kvalets andra omgång i dag.

93-70 mot Armenien hemma i IFU Arena i Uppsala betyder att serieledning och att den sista omgången på lördag är betydelselös för svensk del.

Segern var frukten av en strålande genomförd match, där Sverige spelade stor lagbasket, med energi och stort självförtroende. 

Det aggressiva försvarsspelet – där man i början och med framgång dubblade (Massamba och Borg) på Armeniens härförare Ryan Boatright – lade grunden till allt. Det var en äkta ”Vedran Bosnic-klass” på defensiven. 

Det här gjorde att anfallsspelet följde på, med många enkla poäng. En hel del kom via intränade lobbpass upp till centrarna som bara lade i dem i korgen. Snyggt och effektivt.

Har man storlek i laget som Spires, Engström och Ramstedt ska man förstås använda dessa vapen maximalt mycket.

Omgång 2 av basketens nya VM-kval avgörs mellan november och juni. 32 lag ska lottas in i åtta grupper med fyra lag i varje. De tre bästa går vidare till slutkvalet, som pågår mellan september 2018 och februari 2019.

Lördagens match mot gruppjumbon Slovakien spelas också i IFU Arena, Uppsalas nya baskethall som är riktigt mysig, även om den känns i minsta laget för dylika stormatcher. Byggd i trä och med små balkonger på kort- och långsidorna – den sticker verkligen ut. Ingen annan sportarena i Sverige har samma utformning.

Det var inte fullsatt i kväll, men väl nära 2 000 åskådare och med hög stämning. Gult och blått i överflöd på läktarna och glada miner. 

Även om vi absolut inte ska överskatta kvällens seger och prestation, känns det trots allt som lite av en pånyttfödelse av svensk herrlandslagsbasket.

Den här insatsen var så pass gedigen att den nog hade nog räckt en bra bit mot lag med klart högre nivå än Armenien.

Avancemanget innebär att förbundskapten Vedran Bosnic fortsätter. Vid ett misslyckande skulle han att lämnat sitt uppdrag för att enbart koncentrera sig på det nya jobbet i schweiziska Lions de Geneve.

Lottningen till omgång 2 blir förstås högintressant. Nu kliver Europas toppnationer in på scenen. Frankrike, Grekland, Ryssland, Spanien och Serbien. Det är bara att hoppas att Sverige hamnar i en grupp med något av dessa storlag. 

Tala om inspirerande matcher och tala om värdemätare på var dagens svenska landslag befinner sig på Europakartan.

Sverige-Armenien 93-70 (56-32)

Sveriges bästa: Tobias Borg 16, Viktor Gaddefors 15. Armeniens: Ryan Boatright 32.

Publik: 1 820.