Sex lokala spelare i ÖB:s ligatrupp


Frida Joelsson är den i truppen som spelat längst i laget – det här blir den sjunde säsongen i rad.
Sex lokala spelare finns med i Östersunds damligatrupp. Den som varit med längst är forwarden Frida Joelsson – uppfostrad i IFK Lit, n men hos Jämtland/Östersund sedan 2010.

Östersunds framgångsrika tjejverksamhet visar sig i årets damligatrupp. Av de tolv spelarna är hälften fostrade i Östersund eller i närliggande klubbar.

Olivia Lindgren, Stina Dahlin, Elsa Paulsson-Glantz och Sanna Edström, kommer alla från ÖB:s ungdomsled.

Danielle Elvbo och Frida Joelsson började sin basketkarriär i IFK Lit, innan de värvades till dåvarande Jämtland Basket.

Yngst är Stina Dahlin och Sanna Edström, båda 18 år.

Äldst i laget är Taylor Wurtz med 26 år.

Årets ÖB-lag innehåller många nya ansikten. Hela sju spelare är nya. Dessutom är båda coacherna nya.

– Det som känns mest med det nya är att vi har ett helt nytt lag, med många spelare att lära känna, menar Frida Joelsson.

Här är truppen:

Guards: Olivia Lindgren, Danielle Elvbo, Felicia Visscher, Fanny Paulin.

Forwards: Matilda Ståhl, Isabelle Edholm, Stina Dahlin, Elsa Paulsson-Glantz, Taylor Wurtz, Taylor Proctor, Elin Setzman, Sanna Edström.

Coacher: Alberto Garcia, Wiktor Buszka.

Brleks Jämtland U redo för seriepremiär


Coachen Zeljko Brlek är redo för en ny säsong i Basketettan norra. 

Jämtland Baskets division 1-lag är redo för en ny säsong. Helgens premiär spelas i Uppsala och Stockholm. Motståndare är Uppsala och KFUM Central.

Coach är, precis som i fjol, Zeljko Brlek och rutinerade Anders ”Bagarn” Olsson. Truppen innehåller bland annat hela sex U-landslagsspelare.

Jämtland Baskets satsning på unga talanger tog under förra säsongen fart rejält när man redan debutsäsongen lyckades komma på andra plats i Basketettans vår-serie. 

Målet att etablera sig i den näst högsta divisionen klarades galant. Inför årets säsongspremiär är Zeljko Brlek, som också ingick i landslagsprogrammet den gångna sommaren, laddad:

– Efter en hel sommar av basket med svenska landslaget där jag fick äran att både representera Jämtland och Sverige i ett historisk EM med herrar U16 var det dags att fokusera på framtiden på hemmaplan. Med några förfrågningar här hemma i Sverige och även något från utlandet var det egentligen inget snack om ett annat beslut än att vara kvar i Jämtland Basket och Östersund. Jag kom till klubben tillsammans med (Torbjörn) Gehrke för två säsonger sedan och vi har haft ett mål kring talangprogrammet och det är verkligen stimulerande att få se hur de här unga talangerna utvecklas, säger Brlek till Jämtlands hemsida.

Årets Basketetta är mer intressant än någonsin eftersom nystartade hårdsatsande Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården är representerade.

De båda får hantera favorittrycket i Basketettan Norra tillsammans med en annan anrik klubb: Alvik Basket. De fyra främsta i serien utgör tillsammans med motsvarigheten i Basketettan Södra, den åtta lag starka Superettan som startas efter nyåret. Övriga lag spelar Basketettans vår-upplaga.

Jämtland Basket eller ”Jämtland U” har som alla förstår utveckling som hög prioritet – men samtidigt vill man självklart prestera och vinna matcher.

– Utgångspunkten är att alla skall få spela värdematcher. Vi vill undvika att spelare skall fastna på ligabänken och ledsna. Förutsättningarna för att båda träna och tävla på rätt nivå är mer eller mindre optimala just nu, säger Jämtlands klubbdirektör Peter ”Pecka” Johansson.

– När vi deltar i Basketettan tävlar vi för att vinna. Vi brukar påpeka för omgivningen att vi inte pratar om ett Utvecklingslag, utan ett ungt lag under stark utveckling. Vi tror att det kommer att finnas ett intresse att följa det här laget, inte minst från våra basketfans men även från övriga intressenter.  

Årets Jämtland U har tappat två av sina tongivande spelare från i fjol. 217 cm långe centern Mattias Markusson, som flyttat till USA och Loyola University, samt guarden Stefan Zivkovic, som verkar flytta söderut för division 1-spel. Även Anton Boethius har flyttat. I hans fall handlar det om Umeå, där 21-åringen precis har börjat att studera.

Jämtland U inleder alltså säsongen med en bortadubbel mot Uppsala och Central och fortsätter sedan ytterligare en vända till Stockholm nästkommande helg då Alvik och AIK står för motståndet. Hemmapremiären (i Torvalla Sporthall) sker 16 oktober då Luleå BG gästar Östersund.

Här är Jämtlandstruppen i dagsläget:

Oskar Alm, Nils Axelsson, Oliver Gehrke, Adam Johansson, Daniel Johansson, Hugo Johnson, Mikael Jönsson, Simon Jonsson, Anton Kobylak-Berglund, Olle Lundqvist, John Pålsson, Johan Petersén, Petter Salmonsson, Cevin Thima-Olofsson, Toré Walldén, Jacob Ward, Edvin Wikberg och Rasmus Willers. 

Head Coach: Zeljko Brlek. 

Assisterande coach: Anders ”Bagarn” Olsson.

 

Basketveckan – med Damligapremiär


Spelar – spelar inte? Den stora frågan inför helgens Damligapremiär mot Norrköping, är om Taylor Wurtz kan spela.

Då var det dags. Premiär för Damligan och comeback för ett Jämtlandslag i den högsta damserien. Östersund har lottats att börja borta mot Norrköping Dolphins i Stadium Arena på lördag. 1 oktober.

Det är över sex år sedan vi senast hade ett damlag i Damligan, våren 2009. Då i form av Jämtland Basket.

Den stora frågan inför matchen på lördag är förstås om ÖB:s storstjärna Taylor Wurtz är spelklar. Hon har dragits med en fotskada den senaste tiden.

Basketettan går också igång i helgen. Jämtland U och Östersund U reser till Uppsala och Stockholm för varsitt dubbelmöte.

Så här ser Basketveckan ut i korthet:

Lör 1 okt: 14:00: Basketettan herrar: Uppsala-Jämtland U.

Lör 1 okt: 16:00: Damligan: Norrköping Dolphins-Östersund.

Lör 1 okt: 16:30: Basketettan dam: Uppsala-Östersund U.

Sön 2 okt: 11.30: Basketettan dam: Alvik-Östersund U.

Sön 2 okt: 16:00: Basketettan herr: KFUM Central-Jämtland U.

Skadedrabbat Jämtland föll mot Luleå


Preston Purifoy bäst i Jämtland i dag.

Jämtland kunde inte följa upp segern mot Umeå i helgens basketcup i Umeå.

Luleå blev för starkt och vann med 81–68.

– Vår andra halvlek var den första dåliga vi gjort av totalt tio under försäsongen, säger coachen Torbjörn Gehrke.

Jämtland gjorde en helt okej första halvlek, även om man hade för många turnovers. Andra halvlek blev dock klart sämre.

– Det är den första halvleken under försäsongen som vi inte spelade som vi ska. Vi tappade den defensiva aggressiviteten, missade öppna skott och försökte lösa situationer på egen hand. Men det är bra att få en sån här käftsmäll och inse att allting går inte på räls, menade Torbjörn Gehrke.

Taktiskt sätt var det heller inte bra. Jämtland tillät Luleå att springa från egen planhalva, något man är riktigt bra på.

– Det är ett fantastiskt bra lag i helplansspelet. Men vi får skylla oss självt. Det går inte att tillåta Luleå att spela med flöde.

Jämtland spelade utan både Jaan Puidet och Dino Cinac. Den sistnämnde hade ont i sin sedan i somras opererade hand.

– Dino har kört för hårt. Mot Umeås bidrog han inte alls och när han har ont tappar han fokus. Nu fick han vila.

Torbjörn Gehrke tror inte att det ska vara någon fara med Cinac.

– Det var mer en säkerhetsåtgärd att vila honom. Men vi ska ändå kolla upp honom på måndag.

Hur är läget med Jaan?

– Det är alltid osäkert med ryggar, men det bör ta allt mellan en till tre veckor innan han är med igen.

Är du bekymrad över att ni förlorade genrepet?

– Ja, jag är det, men inte spelarna. De vet vad de kan. Mitt jobb är att oroa mig när det går dåligt.

Klart är i alla fall att Torbjörn Gehrke är mer än nöjd med sin trupp.

– Det är faktiskt första gången sedan jag tog över Solna som det känns som att jag har ett lag som kan vinna mot alla motståndare. Det känns väldigt bra.

Nya USA-trion Jabril Durham, Preston Purifoy och Mike Bruesewitz har en mycket hög högstanivå.

– Preston är otroligt viktig med sitt försvarsspel. Jabril har varit upp och ned. Men han är ung och kommer direkt från college. Det kommer att ta lite tid innan han agerar helt rätt. Men jag är jättenöjd med den trupp vi har.

Matchfakta

Luleå-Jämtland 81–68 (38-35)

20-21, 18-14, 23-14, 20-19

Luleå: Brandon Rozzel 18, Adam Rönnqvist 17, Tim Kearney 10, Denzel Andersson 10, Quinton Upshur 8, Tom Lidén 6, Brice Massamba 6, Andreas von Uthman 2, Joel Svensson 2, Jonathan Larsson 2.Jämtland: Preston Purifoy 21, Mike Bruzewitz 18, Gustav Hansson 8, Niklas Larsson 8, Jabril Durham 7, Olle Lundqvist 4, Samuel Berkelund 2.

Nu har även ÖB:s damer ”invigt” Nya Sporthallen


Danielle Elvbo.

Först ut var Jämtlands båda herrlag.

Under gårdagen klev även Östersunds damer in i Nya Sporthallen. Hur känslan var?

– Det var spännande att kliva in. Det kändes som en helt annan arena, säger Danielle Elvbo.

Vad gillar du mest?

– Alt ser nytt och fräscht ut och det är superbra att man kan hålla olika träningar samtidigt. Jag gillar också att teglet fortfarande är kvar. Nu ser jag fram emot få se hur vårt eget omklädningsrum är.

Lagkaptenen Olivia Lindgren håller med.

– Det var roligt att äntligen vara där. Arenan är inte helt klar, men det var spännande att se hur den kommer att bli.

Helheten känns bäst. Det är proffsigt. Kul också att de sparat teglet så att det känns lite som hemma. 

Det finns dock en sak som flera spelare har reagerat på. Det nya trägolvet är väldigt hårt!

– Om man jämför med ATS-hallen är det mycket hårdare. Men det är svårt att säga än om det är positivt eller negativt. ATS-golvet är för mjukt, så det är heller inte bra, berättar Danielle.

Kan du jämföra golvet i nya Arenan med något annat som du har spelat på i Damligan?

– Ja. Jag säger som Mike Bruesewitz i Jämtland Basket, golvet känns som det man har i Luleå.

Nåväl. Om Nya Sporthallens underlag är av samma art som i Luleå Energi Arena, Sveriges kanske finaste basketcenter, då ska vi nog inte klaga för mycket?

– Haha! Nej, det ska vi verkligen inte. Det är också svårt att avgöra efter bara en träning, avslutar Danielle Elvbo.

Olivia Lindgren säger så här om det nya och hårda golvet.

– Jag tror mest att vi är ovana. I ATS-hallen sviktar golvet så mycket.

Lördag,14:00: Luleå-Jämtland


Torbjörn Gehrkes Jämtland spelar genrep i dag.

I dag är det genrep inför ligapremiären som gäller för Jämtland Basket. Match 2 i Umeå Basketcup. Motståndare är Peter Öqvists Luleå.

Räkna med en väsentligt svårare uppgift än förra fredagen, då lagen möttes i Quality Hotel Basketball Tournament. Den matchen vann Jämtland med 64-61 – för övrigt den enda matchen som Luleå förlorade i hemmacupen.

Luleå har uppgraderat sitt lag med nye powerforwarden Tom Liden. Troligen är också nye guarden Brandon Rozzell med.

Torbjörn Gehrke, å sin sida, hoppas få se sina ”älgar” ta ytterligare ett formsteg jämfört med i går. Även om det blev seger mot Umeå (89-81) fanns det ”moment” eller bitar som Jämtlandscoachen vill förbättra.

Första uppkast är 14:00.

Seger för Jämtland – men blandad kompott


Jabril Durham bäst i Jämtland med 16 poäng.

Jämtlands startade Umeå basketcup med seger mot hemmalaget; 89–81

Men spelet pendlade mellan riktigt bra och dåligt. Avgörandet var den mycket starka andra perioden samt ett 14–0-ryck i slutperioden. 

–. Det är viktigt att hitta ett sätt att vinna även när spelet är skräpigt, sa Torbjörn Gehrke till VK.

Båda lagen är vingklippta i helgens cup. Umeå har skador på flera spelare och saknade bland annat förra Jämtlandsduon Johan Pierre och Johan Rönström samt nye USA-guarden Gerald Williams. Jämtland kom till spel utan ryggskadade Jaan Puidet.

Det var hemmalaget som startade bäst. 8–2 och sedan 26–23 efter första tian, sedan Jämtland inte alls lyckats i försvaret. Jämtland svarade sedan för en kraftfull skärping i andra ronden, med en väsentlig intensitetshöjning.

Det vände på hela steken och vips var Torbjörn Gehrkes lag i ledning med hela 51–38 i halvtid.

Jämtland föll dock tillbaka i gamla synder och släppte onödigt på gasen. Det gav Umeå chansen att få häng och med store och nye centern George Valentine som svårstoppad murbräcka under korgarna, kom man både ikapp och förbi.

Med fyra minuter kvar satte Albin Frank en trea till ledning med 77–75. Då var Jämtland i gungning. 

Räddningen blev bland annat nye forwarden Samuel Berkelund som spelade mycket bra i slutperioden.

Med hans fina skytte fick  Jämtland medvind och kunde göra 14–0 och stänga butiken.

Torbjörn Gehrke var nöjd med mycket. Inte minst att hans lag trots allt kunde tackla Umeås mycket storväxta lag och hitta ett sätt att vinna.

– Det är svårt att spela en sån här match, där nivån läggs så snävt. Nu blev det något i stil med 48-49 i fouls totalt. Okej att det är försäsong även för domarna, men det blev svårt när vi inte hade så många spelare att tillgå, sa Gehrke till VK:s reporter.

Jämtlandscoachen gillade det han såg av hemmalaget.

– Umeå såg bättre ut än väntat med tanke på skadorna på tre guarder och det var monstersvårt mot dem i returtagningen. Å andra sidan kunde vi utnyttja vår mindre storlek till att göra det svårt för dem, stjäla bollar och sätta upp en del öppna treor. Det gav en del lätta poäng.

Gehrke tog time out i slutminuterna och sa till sina spelare att antingen kunde de ge bort matchen eller skärpa till sig och sluta spela lätt mot Umeås stora insidespelare.

Spelarna valde det sistnämnda.

Hos Umeå var coachen Jesper Gustavsson hyfsat nöjd.

– De gjorde lite för mycket poäng och vi kunde inte kontrollera tempot. Efter havltid lärde vi oss att spela mot pressen.


Samuel Berkelund – något av en matchvinnare mot Umeå.

Hos Jämtland gjorde lagkaptenen Niklas Larsson en bra insats i första halvlek, med 13 poäng. Samuel Berkelund får också stort plus med sina 10 poäng och allmänt starka spel.

– Samuel var fantastiskt bra och den som vände matchen åt oss när vi hade flera spelare utfoulade, säger Torbjörn Gehrke.

Umeå-Jämtland 81–89 (38–51)

26–23, 12–28, 23–17, 20–21

Umeå: Josh Wolfram 18, George Valentine 17, André Nilsson 15, Egal Saleman 10, Albin Frank 8, Robin Alm 7, David Jallow 6. Jämtland: Jabril Durham 16, Mike Brusewitz 14, Niklas Larsson 13, Dino Cinac 11, Preston Purifoy 10, Samuel Berkelund 10, Anton Kobylak-Berglund 9, Gustav Hansson 5, Olle Lundqvist 1.

Fredag, 18:00: Umeå-Jämtland


Anton Kobylak-Berglund är tillbaka i Jämtlands trupp.

Jämtlands försäsongsmatchande går vidare i dag med match mot Umeå. Matchen ingår i en minicup i Umeå, fredag-söndag, där Luleå är det tredje laget.

Dagens båda lag är lite vingklippta. Hemmacoachen Jesper Gustavsson saknar till exempel Johan Pierre (hjärnskakning), Johan Rönström (rehab för en vadskada) och nye guarden Gerald Williams (lätt skada i låret). Sedan tidigare är Nathan Dawit långtidsskadad.

Torbjörn Gehrkes Jämtland reser upp med bara nio eller tio man. Skoleleverna (gymnasiet) Olle Lundqvist, Adam Johansson, Oliver Gehrke och Olle Lindqvist stannar hemma. Liksom ryggskadade Jaan Puidet. Däremot är Anton Kobylak-Berglund tillbaka efter förkylning.

– Eventuellt följer Daniel eller Oliver med, säger Gehrke, som inte tycker det är konstigt att rotera på så kort manskap.

– I Luleå roterade vi på åtta spelare. Dessutom är skolan viktig för våra killar. De kommer ändå att vara borta en del under säsongen för seriematcher.

EXTRA: Svensson och Winberg in i ÖB:s styrelse


Bosse Svensson ger sig in i basketen. FOTO: ÖP/Martin Hanberg

Bosse Svensson och Viktoria Winberg tar plats i nya styrelsen för Östersund Basket.

– Det här ska bli jätteroligt, säger den förre chefredaktören för Östersundsposten och numera centerpolitikern.

Den 56-årige Svensson blev invald vid torsdagens årsmöte – tillsammans med bland annat hans förre arbetskollega vid ÖP, Viktoria Winberg. Medan Winberg har ett förflutet i Östersund Basket, finns ingen sådan basketbakgrund hos Bosse Svensson.

– Däremot gillar jag verkligen idrott i allmänhet. Mitt intresse för basket och Östersund Basket föddes på ett sätt i samband med att jag kom i kontakt med min vän Rolf Lohse och sedan även Krister Blomgren, menar Bosse Svensson.

Drivet att ge sig in i ÖB:s styrelse har sakta vuxit fram hos honom. Detta i takt med att han observerat under vilka villkor som damer bedriver elitidrott.

– Det är stor skillnad jämfört med herrar. Om jag kan ge av min kunskap och mitt engagemang för att jobba för tjejerna i den frågan, då är det värt den tid jag lägger ned. Dessutom är Östersund Basket en förening jag gillar. Det här ska bli jätteroligt.

Bosse Svensson berättade själv att han har tid över för att ge sig in i den idéella idrottsvärlden.

– Numera är jag politiker på 50 procent och har ett eget företag på 50 procent. Jag har sysselsättningsproblem, sa han leende och drog ned skrattsalvor på det välbesökta årsmötet.

ÖB har på kort tid blivit en av svensk baskets bästa damlubbar. Om en vecka gör man debut i Damligan och parallellt ska man även spela i division 1 med sitt U-lag.

Man nöjer sig inte med det. I klubbens framtidsplan skriver man att man någon gång på 2020-talet vill vinna SM-guld, men även nå spel i Europa.

Då behöver man öka omsättningen rejält. Nu ligger den på cirka 4 miljoner kronor. Fjolårets satsning gav ett minus på 242 000 kronor – jämfört med ett plusresultat från året innan på 57 000 kronor.

– Det var ett tufft år, där vi hade två kanslipersoner långtidssjukskrivna, samtidigt som vi tog på oss en satsning mot Damligan, säger Krister Blomgren.

Årets säsong blir nog ännu tuffare. Spel i Damligan och division 1 kommer att kosta mer. Dessutom inleder ÖB med nio (!) raka bortamatcher i ligan.

– Vi kommer alltså att ha konstanta utgifter i början, men det är bara att gilla läget och hitta lösningar. Personligen tror jag att det handlar om ”många-bäckar-små”-metoden. Några miljonsponsorer lär vi inte få in än, menar Blomgren.

Fakta/Östersund Baskets årsmöte

Nya styrelsen: Ordförande: Katarina Paulsson (omval). Övriga: Pelle Olsson, Krister Blomgren, Ingemar Nord och Rikard Mattsson (omval), Bo Svensson, Erik Boberg och Viktoria Winberg (nyval).

Ekonomi: årets förlust uppgår till 242 000 kronor. Därmed får man ett negativt eget kapital på 43 000 kronor.
 
 

UPPDATERAD: Brandlarmet gick i Nya Sporthallen


Anton Kobylak-Berglund och Torbjörn Gehrke hann köra sitt pass med Jämtland A. Sedan gick brandlarmet.
Första träningsdagen i Nya Sporthallen började med glada miner, men slutade med utrymning av hallen på grund av plötslig rökutveckling.– Brandlarmet gick 20 minuter in på ungdomslagets träning, berättar Torbjörn Gehrke.

 Glädjen över att få kliva in i Nya Sporthallen varade inte länge. Plötslig rökutveckling tvingade Jämtland Baskets division 1-lag att avbryta onsdagskvällens träning.

– Det började ryka en stund in på vår träning, säger spelaren Simon Jonsson.

Gehrke fyller i:

– Det var aldrig någon fara och färde utan det handlade nog mest om en liten rökutveckling i maskinrummet.

Räddningstjänsten tillkallades och Nya Sporthallen fick utrymmas.

Klockan 19.48 släpptes idrottare in i Nya Sporthallen igen.

Mats Lundqvist är sportchef för Östersund Basket. Han säger så här om händelsen.

– Jag tittade på Jämtlands ligalag när de tränade och gick sedan hem. Då var allt bra. Men sedan kom larmet ungefär en halvtimme senare.

Vet du hur det står till med Sporthallen i dag?

– Inte exakt, men vad jag förstår fick de undan all rök, så det ska vara klart att träna i dag.

ÖB:s damligalag avvaktar dock med träningar i Nya Sporthallen. Deras premiärträning sker under fredagen.

– Det är kanske bra. Jag såg att golvet var ganska halt. Jämtlands spelare halkade en del. De kör i ATS-hallen även i dag (torsdag), berättar Lundqvist. 

Torbjörn Gehrke, tränare för Jämtlands ligalag, har förståelse att det nya trägolvet är lite slipprigt.

– Det är inte konstigt. Städpersonalen har nya rutiner och det är lätt att det är kvar en del byggdamm. Det ska bli rengöring i dag. Från min sida ser jag det hellre positivt. Den här arenan kommer att bli så otroligt bra och då får vi ta lite strul i början.