Mera Jämtland Basket

Här kommer en liten revidering av förra Blogginlägget apropå Jämtland Baskets höststart. 

Eftersom så pass många A-lagspelare inte är på plats till måndag 1 augusti, blir lagträningsstarten framflyttad till 16 augusti.

– Vi har alltså två landslagsspelare på EM, tre spelare som behöver vila efter en hektisk landslagssommar och fyra importer som anländer först i september. De enda spelare som inte har landslag är Niklas (Larsson) och Gustav (Hansson) och de är i bra träning på hemmaplan, menar Torbjörn Gehrke.

Svenska Basketbollförbundet, eller respektive landslagsledning, mer eller mindre ”kräver” att spelarna ska vila tre veckor efter en landslagssommar. Det innebär att Jämtlandsledningen måste ”vänta in” sina blågula spelare.

– Vi kör på med de cirka 25 spelare som finns i JBU under början av augusti och drar sedan igång Jämtland A:s konditionsvecka 16 augusti. Det är samtidigt som vi har ett barn- och ungdomsläger i samarbete med ÖFK, ÖIK, ÖDFF samt KFUM Östersund, 16-19 augusti, berättar Torbjörn Gehrke.

Jämtland siktar på att ha de fyra importerna på plats första veckan i september. Jaan Puidet, Preston Purifoy, Dino Cinac och Mike Bruesewitz.

Jämtland jobbar även på försäsongsmatcher mot Umeå (kanske även norska Baerum) runt 9-11 september.  Därefter väntar den högklassiga turneringen i Luleå, Quality Hotell Basket Cup, 16-19 september. Torbjörn Gehrke vill gärna ha ytterligare träningsmatcher helgen därpå, 23-25 september.  


Torbjörn Gehrke.

Dessutom ska du alltså se H16-EM i Polen i augusti?

– Ja, men tyvärr kan jag inte vara där hela tiden. Det är för mycket som händer här hemma, med Jämtland Basket och ligalaget. Jag kommer att vara på EM enbart på gruppspelet, de tre första matcherna, sen måste jag hem. 
 

Jämtland startar nästa vecka

Jämtland Basket går igång med sin lagträning nästa vecka. Precis som Östersunds damer är det Lugnviks Sporthall och ATS-hallen som blir träningshallar i början.

Lugnvik är bokad till 15 augusti. Därefter ska den uppgraderade ATS-hallen (det ”nya” trägolvet) vara klar.

Träningstruppen blir som väntat helsvensk i början och kommer troligen också att omfatta en del spelare från Jämtland U.


Torbjörn Gehrke.

Torbjörn Gehrke, som kom tillbaka till Östersund i går måndag efter semester, kommer att leda träningen i början, troligen tillsammans med Anders ”Bagarn” Olsson. Zeljko Brlek är inblandad i EM-slutspelet med Sverige H16 i Polen och återvänder inte till Jämtland förrän i mitten av augusti.

De spelare som kommer att saknas nästa vecka är förmodligen alla de fem landslagsspelare som varit eller är igång med EM-slutspel, träningsläger och landskamper.

Anton Kobylak-Berglund avslutade i söndags en lång sommarsäsong med Sverige U20 och får därför ledigt ett antal dagar extra.

Olle Lundqvist och Daniel Johansson var bokade att spela EM-slutspel för H18 i Turkiet, men eftersom det har skjutits på framtiden kan de troligen ansluta till Jämtland tidigare än beräknat.

Oliver Gehrke och Adam Johansson däremot kommer att vara upptagna med EM-slutspelet för H16 i Polen en bra bit in i augusti.

– Den exakta planeringen är inte klar, men vi börjar sannolikt med kondition den 16 augusti. Vi kör på som vanligt med Basketettanlaget (Jämtland U) och Basketligalaget (Jämtland A) I Lugnvik och styrka under första två veckorna i augusti, berättar Torbjörn Gehrke.


Peter Johansson.

Apropå EM-slutspelet för H16 i Radom, Polen: Gehrke liksom klubbdirektör Peter Johansson kommer troligen att ”hårdbevaka” delar av turneringen. Anledningen: sönerna Oliver och Adam är uttagna i den svenska truppen och då är det förstås en självklarhet att vara på plats.

ÖB arrangerar toppcup?

Ambitiösa och hårdsatsande Östersund Basket smider stora planer på en träningscup i höst. På hemmaplan. Mot Udominate och ett engelskt lag.

Datum: 3-4 september.

Plats: Torvalla Sporthall.

– Det är vad vi planerar för, berättar Krister Blomgren.

Kontakterna med Umeås damer började i fjol, när Östersund träningsmatchade mot det svenska topplaget i Sporthallen i september och sedan stod som värd för damligamatchen mot Norrköping i februari.

Relationen med Umeå bygger bland annat på att Blomgren och västerbottningarnas sportchef Oscar Stenberg varit basketvänner ända sedan 1980-talet. Stenberg är född och uppvuxen i Östersund och har en pappa, Peter, som under en tid var klubbdirektör för Jämtland Basket.

När Oscar Stenberg senare flyttade till Umeå, var han den drivande personen i att starta en dambasketklubb.

Östersund Basket börjar sin lagträning nästa tisdag, 2 augusti, i Lugnviks sporthall. Troligen kommer laget att växla mellan Lugnvik och ATS samt Torvalla Sporthall under augusti. Förhoppningsvis blir Nya Sporthallen klar att träna i under september.
Wiktor Buskas kommer att hålla i träningen i början eftersom nye förstecoachen Alberto Garcia är upptagen med H16-landslagets EM-slutspel.

De två utlandsproffsen Taylor Wurtz och Taylor Proctor väntas anlända i september. Eventuellt kommer Wurtz tidigare eftersom hon också kommer att ha ett tränaransvar för Östersund U.

Toppmatch av Kobylak

Sverige avslutade U20-EM i Helsingfors med att förlora mot Slovenien med 77-82. Därmed blir det en 10:e plats för blågult i comebacken i A-divisionen – en fullt godkänd insats.

Jämtland Baskets Anton Kobylak-Berglund avslutade EM på ett strålande sätt: Han satte hela 21 poäng i dag, efter 6/14 från trepoängslinjen. AKB var faktiskt matchens bästa målgörare.

Förbundskapten Ludwig Degernäs hade fram till de två sista matcherna valt att inte matcha 20-åringen speciellt mycket. I någon match blev han till och med helt utan speltid. Men i helgen lossnade det på allvar för Jämtlandsspelaren. 

Mot Slovenien blev det hela 21 minuters speltid och i slutet, när Sverige försökte jaga ikapp, var det Kobylak-Berglund som var specialvapnet för Degernäs. Man skissade upp spel där AKB skulle avsluta med sitt trepoängsskytte. 

Den planen fungerade helt okej och när Kobylak-Berglund satte sin sjätte trea fram till 75-77, var Slovenien i gungning. En ny trea, denna gång från Slovenien, stängde dock butiken.

Jätteroligt att du slog till med en sån stormatch!

– Ja, tack! Det släppte lite, men ack för sent, säger Anton.

Svenska laget ska dock inte deppa. Som nykomling i A-gruppen var målet att klara sig kvar och det har man gjort med bravur. Kanske hade det kunnat vara ännu lite bättre om inte playmakern Sheriff Drammeh missat de två sista matcherna.

Flera spelare klev fram och gjorde stora avtryck; de tre guardsen Drammeh, lagkompisen från Södertälje Erik Johansson samt Joel Andersson, Luleå (son till förre Jämtlandscoachen Jana Svensson). Centern Denzel Andersson har varit väldigt nyttig liksom boråsaren John Brändmark.

UPPDATERAD: Jämtar i EM-truppen

UPPDATERAD: Både Oliver Gehrke och Adam Johansson finns med i den trupp som förbundskapten Michael Bree tagit ut till EM-slutspelet i Polen för H16.

Jämtlandsspelarna tar plats som forward/center respektive guard.

Adam Johansson, som från knatteåldern har basketfostrats i Jämtland Basket, är en mycket glad kille i dag.

– Det känns såklart väldigt roligt att få chansen att representera sitt land. Det kommer vara nervöst och spännande men det är en del av hela resan, säger han.

 Vi har tränat hårt under hela sommaren vilket gjort att vi har inte haft så mycket tid hemma med alla vänner och så vidare, men det får man offra. 

Sveriges EM-trupp kommer hem några dagar innan det är dags för nästa läger.

– Vi ska förbereda oss så bra som möjligt. Jag tror vi att vi kan ha bra chanser att göra bra ifrån oss i Polen, berättar Adam Johansson.

Årets H16-EM avgörs i Radom, 12-20 augusti. Staden ligger 10 kilometer söder om Warszawa och har cirka 220 000 invånare. Innan mästerskapen ska Sveriges trupp bland annat förbereda sig med ett läger och landskamper i Tjeckien.

Här är den svenska truppen, med viss reservation för någon ändring:

Tim Carlsten, Adam Johansson, Erik Persson, Gustav Moberg, Melwin Pantzar, Simon Findén, Oscar Palmqvist, John Törnblom, Olle Stümer, Simon Akena, Linus Brandin, Oliver Gehrke.

Reserver: Eddie Czerapowicz och Lowe Crona.

Israel en munsbit för Sverige

Sverige vann dagens placeringsmatch i U20-EM mot Israel. 83-69 efter hela 45-24 i halvtid.

Sveriges intensitet och starka försvarsspel i de tre första perioderna fick blåvitklädda Israel helt ur fattningen.

Segern togs utan Sheriff Drammeh som satt på bänken. Antingen var han skadad eller lätt krasslig.

Istället klev Erik Johansson, John Brändmark och Joel Svensson fram. De axlade ansvaret som guards på ett strålande sätt. Johansson hade 23 poäng och Brändmark 9 poäng, 9 returer och 10 assist.

Anton Kobylak-Berglund spelade 12 minuter och satte 8 poäng.

Sverige avslutar EM med match mot Slovenien, i morgon söndag. Den gäller placering 9 eller 10. Samma Slovenien slog tillbaka Finland i dag med utklassningssiffrorna 81-47.

UPPDATERAD: Dubbelseger för Sveriges H16

Sveriges H16-landslag avslutade sitt EM-läger i Estland med två träningslandskamper mot hemmanationen. Sverige vann båda matcherna. 74-69 och 63-62.

Jämtland Baskets två representanter i H16-landslaget, Oliver Gehrke och Adam Johansson, spelade framträdande roller båda dagarna.

Gehrke som stor och stark, samt poäng- och returskicklig forward, Johansson som smart och målgörande guard. Oliver Gehrke hade 8+11 poäng, Adam Johansson – som var bäste svenske målgörare i dag – bokfördes för 7+12 poäng.

Adam berättar att Sverige gjorde två bra insatser, frånsett den första perioden, som var halvskral i båda matcherna.

– Vi hade svårt att komma igång. I första matchen låg vi under med 10 poäng i halvtid, men rykte upp oss och spelade en riktigt bra andra halvlek. Vi kunde vända och vinna matchen.

– Andra matchen började med riktigt bra försvar av båda lagen vilket gjorde att offensiven inte var lika bra. 23-23.

– I andra halvlek hade vi övertaget. Men lite strul i slutet gjorde att Estland kom ikapp. Men vi kunde ändå vinna.

Jämtlandsduon bör ha stor chans att kvala in i EM-truppen. Oliver Gehrke är given, medan Adam Johansson bör ha spelat sig in i truppen genom den senaste tidens imponerande insatser.

EXTRA: H18-EM ställs in: ”Supertråkigt”

FIBA Europe har i dag bestämt att man ställer in Europamästerskapet för herrar U18 i Samsun, Turkiet.

Beskedet gäller tills vidare och orsaken är den accelererande spänningen i landet. Flera av de deltagande länderna har -genom spelarnas föräldrar – uttryckt oro över sina ungdomars säkerhet och FIBA har därför hörsammat deras önskan att ställa in EM.

Den uppkomna situationen är givetvis oerhört tråkig för spelare och värdlandet, Turkiet, som har förberett ett stort arrangemang. 

Beslut om nya datum tas senare. Ett förslag är att spela EM under julhelgen eller senast i början av 2017.

Sveriges förbundskapten Panagiotis Nikolaidis säger så här till Bloggen om beslutet:

– Självklart supertråkigt för alla killar som jobbat stenhårt med sikte på EM. Samtidigt kom det inte som en överraskning då flera nationer indikerat på att dem inte kommer medverka. Vi respekterar självklart beslutet och känner att vi haft en bra dialog med vårat förbund om den uppkomna situationen. 

Tror du att det kan bli spel i december istället?

– Jag har faktiskt ingen aning. Men jag kan bara tänka mig att det skulle vara flera spelare och ledare som skulle ha förhinder. Synd för framförallt 98-generationen.

EM-slutspelet skulle ha avgjorts 30 juli-7augusti.

UPPDATERAD: Ny stormatch av Lundqvist

U18-landskampen mellan Sverige och Ryssland i Kaunas, Litauen, gick i röd-blå-vita färger. Ryssarna var lite bättre och vann med 66-61.

Sverige tog hem första och fjärde perioden, men föll tungt i tredje: 8-21 i baken.

Den stora glädjespridaren i Sverige var återigen Olle Lundqvist. Jämtlandskillen har gjort en charmant turnering, med höga siffror i varje match. I dag tog han dock priset. 16-åringen hade 20 poäng, 8 returer (varav 4 offensiva – flest på banan), 4 assists, 2 steals och 3 blockar. En fantastisk rad mot förmodligen en av H18-världens bästa nationer.

Luleåguarden J Arvidsson också bra. 14+5 för honom.

Daniel Johansson fick spela 8,17, men fick mest jobba i försvar, sätta screens och passa bollen. Inget avslut denna gång, men en sån här match ger förstås änd massor av värdefull erfarenhet av internationell basket.

Coachen Panagiotis Nikolaidis säger så här om insatsen från laget och de två Jämtlandsspelarna.

– Olle spelade på en hög nivå offensivt alla tre matcher. Daniel är stabil och väldigt lagorienterad som hjälper med solida minuter. Daniel åkte på en liten magsjuka efter match 1 som påverkade lite hans minuter. Som lag kämpar killarna på och spelade stundtals riktigt bra basket mot främst Litauen och Ryssland.