Ståhls avhopp – ÖB dräneras på ännu mer kraft

Matilda Ståhls besked gör att ÖB:s slagstyrka sjunker.

Matilda Ståhl lämnar alltså ÖB.

Lagkaptenen har för andra året i rad kommit in på läkarlinjen och nu väljer hon att tacka ja.

– Jag kom in även i fjol, men då ville jag spela i Damligan med Östersund, berättar hon.

I år är situationen en annan. ÖB återfinns i division 1 och även om det blir superettan efter jul, känner Ståhl att tiden är mogen att tänka på det civila framför basketen.

Supertrist för ledare och spelare i ÖB. Superroligt för Ståhl själv, som i flera år drömt om att få utbilda sig till läkare.

Beskedet är tyvärr symboliskt för den senaste tidens händelser i Östersunds damer. Ända sedan man beslutade sig för att skiljas från Alberto Garcia i januari, har klubben tappat viktiga krafter.

Setzman, Paulin, Visscher, Elvbo, Edholm, Paulsson Glantz, Lindgren, D’Alberto, Andreou, Hans Vågström och nu också Matilda Ståhl. Dessutom har även fjolårets nyförvärv Sinit Tesfaslassie nyligen lämnat laget.

Nio svenska spelare och två coacher har försvunnit på mindre än ett år (även om D’Albero bara var en tillfällig lösning, utan garantier på en fortsättning). 

Tomrummet har fyllts med en coach och två svenska spelare; Wiktor Buszka samt Stina Dahlin och Erica Gavelin. Buszkas roll var inte planerad utan tillkom i en hast när Hans Vågström plötsligt slutade i höstas.

En enda spelare är kvar från året i Damligan: Frida Joelsson.

Jämfört med hösten 2016, när ÖB gick in i Damligan, är situationen nu fullständigt förändrad. Och försämrad.

Länets enda damklubb skakar. Truppen tunnas ut. Försöken att förstärka från andra division 1-klubbar har misslyckats. Någon rekrytering underifrån är inte att tänka på de närmaste åren och ekonomiskt finns det inga guldgruvor att ösa ur.

Visst får man snart in en välbehövlig kraft i Ta’Rea Cunnigan, men det kommer knappast att räcka i den kommande superettan. Högsbo och Wetterbygden är alldeles för bra. Där finns både bredd och spets.

Vi tror att ÖB redan nu måste börja att planera för framtiden. Ta ett par strategiska beslut.

Vad ska man göra för att möta framtiden?

Hur ska man tänka?

Var ska man rekrytera spelare från? Division 1? Luleå BG? Marks BG?

Ska man bromsa in satsningen mot Damligan och ta fyra-fem år där fokus är på att få fram egna spelare, som man gjorde med 98-tjejerna?

Klart är att fjolårets degradering från Damligan blev förödande. De positiva vindar som blåste på länets dambasket har plötsligt försvunnit. Spelare slutar, hoppar av och lämnar och även om det finns talanger underifrån, kommer det att ta flera år innan ÖB kan dra nytta av dem i A-laget.

Krister Blomgren, Bosse Svensson och de övriga, har ett digert jobb framför sig. Men det är lika bra att börja planeringen redan nu och framförallt bestämma sig för hur ÖB ska ta sig tillbaka till Damligan. 

Apropå Damligan; det talas om en utökning av serien till tolv lag. I så fall kommer ettan och tvåan i superettan automatiskt att flyttas upp i vår.

Enligt Södertäljebloggaren Tapio Joulamo kan ett beslut komma innan jul.

”Legendariske Leffe” tillbaka i Jämtlandsbasketen

Leif Danielsson är tillbaka som aktiv person i Jämtlands basketvärld.

Välkommen tillbaka, säger vi till en välkänd basketprofil i Jämtland!

Leif Danielsson har återvänt i tävlingsverksamheten. Den förre elitspelaren i KFUM Östersund och Jämtland Basket, gjorde i helgen comeback – som coach för ÖB:s P17-lag i Stockholmsserien.

– Det var roligt. Mats (Lundqvist) frågade om jag kunde coacha laget och det gick bra eftersom jag hade helgen fri, menar Leif.

Den nu 52-årige jämten har ett förflutet som en av svensk baskets största talanger i mitten av 1980-talet. Han spelade med Jämtlands elitserielag under flera säsonger och blev även uttagen i Sveriges J-landslag. Danielssons lagkompisar var spelare som Mats och Pär Lundqvist, Hasse Lindqvist, Hasse Widell, Lennart ”Lellen” Johansson och Joe Allen.

– ”Leffe” kom snabbt upp i A-laget. Jag var lagkapten då och tog lite ansvar för att forma honom som spelare. Han var väldigt fysisk, hade en bra speluppfattning, men framförallt hade han en riktig vinnarskalle. ”Leffe” var en sån där matchvinnartyp som man kunde ge bollen till, berättar Hasse Widell.

Efter avslutad karriär var Leif Danielsson assisterande coach med Widell i Östersunds division 1-lag. Sedan försvann han från basketen. 

Kraften och tiden lades istället  på den civila karriären, som försäljare för Löfbergs Lila. Även där lyckades ”Leffe” väldigt bra. När företaget skulle starta ett kafferosteri  i Lettland, valde företagsledningen Danielsson som chef.

– Jag var sju år i Lettland, från 2008, men nu är jag på hemmafronten igen. Egentligen är jag stationerad i Karlstad, men jag jobbar mycket här omkring, menar han.

Det innebär också att ”Leffe” får mer tid över för sina fritidsintressen, som till exempel basket. När hans yngste son Erik  började spela basket kändes det förstås naturligt att själv börja engagera sig mer och mer.

Som till exempel vid helgens omgång i Stockholmsserien. Östersund Basket har ett P17-lag i högsta ligan och när laget behövde en headcoach till de tre matcherna mot Center Syd, AIK och Spånga – ja, då klev Danielsson in.

– Det var roligt. Vi spelade bland annat i Vasalundshallen mot AIK. Den hallen har jag själv spelat många matcher i och den är fortfarande väldigt fin. Det var härligt att komma tillbaka dit. Det fanns en vaktmästare som tog emot, lämnade över nyckel och gav oss instruktioner hur vi skulle bete oss. Ordning och reda.

De tre matcherna slutade med en storseger mot Center Syd (92-53) och två klara förluster mot AIK (45-73) och Spånga.

– Tempot var så högt i en av matcherna och vi var inte förberedda. Men till matchen därefter hade vi lärt oss och då gick det bättre. Men vi hade tyvärr bara nio spelare. Vi skulle ha behövt någon till.

Spel i Stockholmsserien är ett måste för att utvecklas. Det insåg ÖB:s sportchef Krister Blomgren för flera år sedan och ”Leffe” håller med.

– Det finns inget alternativ. Vi måste spela där och utmana oss mot de bästa. Huvudsaken är att killarna inte bryts ned mentalt utan att de kan vinna någon match här och där och känna att de utvecklas.

Nästa omgångar i Stockholmsserien blir 20-21 januari. Då matchar ÖB mot Norrköping, serieledande Norrort samt mot Uppsala. Kanske med Leif Danielsson som headcoach igen.

– Eftersom jag jobbar en hel del här hemma finns det i alla fall mer tid. Så ofta jag hinner försöker jag vara med, menar Leif.

Sista matcherna innan julfirandet

Matchen Jämtland-Uppsala ingår i den sista SBL-omgången före jul.

Det är makalöst vad snabbt tiden springer iväg. I dag har vi 11 december och det är snart dags för julfirande, för nyår och för 2018. Men innan dess…

…. basket i långa banor.

Med början på fredag, 15 december, ska det spelas matcher i alla de sju översta ligor eller serier i svensk basket.

Den sista matchen innan jul är en stekhet drabbning i superettan herr; AIK-Djurgården. Stockholmsderbyt är årets hittills hetaste tillställning i serien, där ”Gnaget” nog måste vinna för att inte tappa greppet om de två uppflyttningsplatserna till SBL.

Här är veckans matcher:

Fredag: Uppsala-Jämtland, SBL.

Lördag: AIK-Jämtland U, Basketettan herr.

Söndag: Fryshuset-Jämtland U, Basketettan herr samt ÖB-Blackeberg i Basketettan dam.

Popkey och Daniel J är hetare än någonsin 

Elena Popkey – bäst i Basketettan norra.


Daniel Johansson – blir bara bättre och bättre.

Helgens matcher i Basketettan förstärker bilden. ÖB:s damer och Jämtland U har fått upp ångan rejält i sina motorer.

ÖB vann dubbelt mot Lidingö och Fryshuset. Jämtland U fyllde på med seger och en riktigt stark prestation mot Norrort.

Matcherna innehöll många fina insatser från lagets spelare, men också ledare. 

Det är lätt att vi glömmer coacherna när allt går bra. Vi tar det för givet och fokuserar ofta hellre på individuella spelare. Inte denna gång. 

Wiktor Buszka ska självklart ha beröm för att han lyckades coacha sitt ÖB till två slutminuterssegrar. Såna segrar är alltid de skönaste, när allt sätts på sin spets. Vi gläds med att han har börjat att få till det så bra efter den jobbiga starten där han plötsligt fick ett dubbeluppdrag när Hans Vågström tvingades kliva av.

Torbjörn Gehrke och Ingemar Nord ska också ha högt betyg. Att vinna mot ett välcoachat och spelintelligent Norrort, som har fin balans i allt man gör, är en merit.

Rent individuellt är det framförallt fem spelare som profilerar sig just nu: Elena Popkey, Matilda Ståhl, Daniel Johansson, Oliver Gehrke och Adam Johansson.

Popkey är norrettans största profil. Hon toppar fyra tunga listor. 

På herrsidan har Jämtland U tre riktigt heta spelare. Alla med topp 3-placeringar  i de tyngsta statistikligorna.

Här är de mest intressanta listorna:

Damettan, norra:

Poäng: 1) Elena Popkey, ÖB 18,5, 2) Mathilda Åhlberg, Luleå BG 16,0.

Assists: 1) Elena Popkey, ÖB 4,2, 2) Josefine von Uthmann, Central 4,0.

Effektivitet: 1) Elena Popkey, ÖB 21,2, 2) Matilda Ståhl, do 17,7.

Tvåpoängare: 1) Mathilda Åberg, Luleå BG 61,2… 3) Matilda Ståhl, ÖB 53,0.

Steals: 1) Elena Popkey, ÖB 3,3, 2) Therese Pettersson, Central 3,0.

Herrettan, norra:

Poäng: 1) David Niklasson, Norrort 22,5… 5) Daniel Johansson, Jämtland U 20,6, 9) Oliver Gehrke, 17,9.

Assists: 1) Adam Johansson, Jämtland U 6,9, 2) Caleb Musie, Nacka 6,8.

Effektivitet: 1) William Skagius, Sundsvall 33,3, 2) Daniel Johansson, Jämtland U 25,4.

Tvåor: 1) Ali Dibba, Fryshuset 68,6, 2) Daniel Johansson, Jämtland U 68,2.

Treor: 1) Daniel Johansson, Jämtland U 50,0, 2) David Niklasson, Norrort 48,7, 3) Oliver Gehrke, Jämtland U 47,9.

Tung skalp för Jämtland U

Daniel Johansson – vilken säsong han gör.


Petter Salmonsson – från klarhet till klarhet.

Jämtland U vann i dag sin femte match i årets Basketetta. Det var heller inte vilken seger som helst.

80-79 mot tredjeplacerade Norrort – ett av norrettans allra bästa lag – är årets tyngsta skalp.

Jämtland U mobiliserade allt man hade för att vinna. Alla krafter. All energi. All taktisk skicklighet från de inhoppande coacherna Torbjörn Gehrke och Ingemar Nord.

Stockholmslaget såg ut att ha tagit ett litet men ändå grepp i slutminuterna, men treor från Oliver Gehrke och Max Tandberg Wall samt en tvåa från Daniel Johansson och sedan en tvåa från Tandberg Wall, vände på allt.

Jämtlandsledning med 79-75 och 40 sekunder kvar – då skulle väl ”butiken vara stängd”?

Icke då.

David Niklasson tog en offensiv retur och lade i 77-79.

I anfallet efter blev Adam Johansson bestulen på bollen och Carl Tjernberg satte 79-79. 21 sekunder kvar.

Tio sekunder kvar: Samme Adam Johansson skaffar sedan två straffkast. Sätter det ena till 80-79.

Time out med 5 sekunder kvar.

Norrorts sista anfall avslutas med ett skott som inte når fram och två Jämtlandsspelare är först på returen. Domarens signal går och även om 0,9 sekunder är kvar på tavlan, visar huvuddomaren att tiden är ute.

En stor eloge till spelare och ledare i Jämtland U. Att betvinga Norrort är en väldigt bra prestation. 

Daniel Johanson och Oliver Gehrke var allra bäst. Adam Johansson bidrog också med mycket, inte minst med 9 assists. Petter Salmonsson fick hela 28 minuter och det var han värd. Den killen blir allt bättre. Johan Petersen är också väldigt nyttig. Max Tandberg Wall blandade och gav – men det var hans 3+2 i slutet som fällde avgörandet.

Jämtland U vann utan John Pålsson som hade drabbats av feber.

Är det sånt som kallas Basketfeber…?

Jämtland U-Norrort 80-79

25-19. 18-16, 13-26, 24-18

Jämtland U: Daniel Johansson 24, Oliver Gehrke 17, Adam Johansson 12, Petter Salmonsson 8, Max Tandberg Wall 8, Johan Petersen 6, Oskar Alm 3, Hugo Johnson 2.

Returer: 45-39 (Gehrke 9).

Assists: 27-20 (Adam J 9).

Publik: Cirka 90.

Ny dramatik och ny seger för ÖB


Matilda Ståhl gjorde en av sina bästa matcher i år.

I går 61-59 mot Lidingö. I dag 61-57 mot Uppsala.

Östersundsdamerna vann även helgens andra match i Basketettan. Återigen var det tufft och dramatiskt. 

ÖB triumferade trots att man var helt underlägset i korgmatchen. Uppsala vann returerna med hela 54-37, vilket tämligen väl visar var ÖB:s stora problem finns just nu; fysiken under korgarna.

Laget är för litet, för kort. 

Det lär märkas ännu mer i superettan, även om nya Ta’Rea Cunnigan säkert kommer att bidra med tyngd, storlek och returförmåga.

En viktig vinstnyckel i dag var att Elena Popkey och hennes lagkompisar spelade säkert i anfall. Bara 11 turnovers jämfört med Uppsalas 24.

Båda lagen luftade alla sina tio spelare. Hos ÖB fick juniorerna Smilla Vågström och Alva Larsson några minuter på golvet, medan Elena Popkey förstås matchades hårdast. Amerikanskan spelade 35 minuter och gjorde en bra insats. 15 poäng, 10 returer, 3 assists och 4 steals.

Två andra spelare med stor effektivitet var Matilda Ståhl och Frida Joelsson. 26 respektive 30 minuters speltid samt 14 och 11 poäng. Frida hade 9 returer och Matilda 4 steals. 

Om ÖB vinner också sin sista match, mot Blackeberg, går man upp på samma poäng som just nu serieledande Fryshuset.

Uppsala-ÖB 57-61

12-16, 12-11, 13-20, 20-14

ÖB: Elena Popkey 15, Matilda Ståhl 14, Frida Joelsson 11, Megan DeRuyter 10, Stina Dahlin 6, Erica Gavelin 3, Moa Edström 2.

Returer: 54-37 (Popkey 10).

Assists: 11-8 (Popkey 3).

Steals: 4-12 (Ståhl och Popkey 4 var).

Turnovers: 24-11.

Damligan: Wurtz vinnare i Östersundskampen

Taylor Wurtz vann matchen för sitt Telge mot…


… Eos och sin förra lagkompis Olivia Lindgren.

Telge tog en väntad seger mot Eos i Damligan i dag. Matchens lirare i 81-66-segern var inte oväntat – Taylor Wurtz.

Den förra ÖB-spelaren noterades för en double-double, 26+13. Det var hennes sjunde double-double i år.

Wurtz är en av Damligans allra bästa spelare. Hon är fyra i poängligan, sexa i returligan och andra bästa trepoängsskytt med hela 47 procents säkerhet.

Olivia Lindgren har haft en tuffare säsong, men i dag gjorde hon en av sina bästa insatser i Skåneklubben. 20 minuter, 9 poäng och 4 returer.

Telge är fyra i tabellen, Eos ligger på sjätte plats.

Dramatiskt – men nu är ÖB klart för superettan

Matchens lirare . Elena Popkey har prenumererat på den titeln i årets norretta. Så även i dag.

ÖB:s damlag är klart för superettan efter jul. Men det var med ett nödrop som man vann dagens bortamatch mot Lidingö.

Trots ledning med som mest 12 poäng och kontroll på skeendet, höll laget på att tappa allt i sista perioden.

Lidingö gick förbi, men ÖB kunde svara och vinna med 61-59. Detta sedan Lidingö haft det sista skottet.

Matchvinnare var Matilda Ståhl och Stina Dahlin som vände på steken i slutsekunderna. Ståhl satte en tvåa till 60-59 och Dahlin sänkte 1+0 från strafflinjen.

Dessförinnan hade Elena Popkey varit matchens stora spelare. ÖB:s USA-guard gjorde 26 poäng och ledde sitt lag på sedvanligt maner; med stabil hand och med ett finger med i det mesta.

Amerikanskan är utan tvekan en av hela Basketettans största profiler.

Segern gör att ÖB går upp på 14 poäng.Två matcher återstår för laget; mot Uppsala i morgon och sedan hemmamötet med Blackeberg. 

Vid segrar i båda matcherna kan ÖB nå 18 poäng och sluta tvåa i Basketettan.

Som vi tidigare berättat kommer ÖB – som saknade Sinit Tesfaslassie i dag – att få förstärkning av en tredje USA-spelare lagom till starten av superettan. Det är guarden/small forwarden Ta’Rea Cunnigan.

Lidingö-ÖB 59-61

20-15, 10-24, 14-8, 15-14

ÖB: Elena Popkey 26, Matilda Ståhl 8, Moa Edström 8, Stina Dahlin 8, Erica Gavelin 5, Frida Joelsson 5, Megan DeRuyter 1.

Returer: 46-38 (Joelsson 8).

Assists: 14-11 (Popkey 4).

Steals: 9-11 (Popkey 4).

Turnovers: 20-15.

Det här sa Niklas Larsson efter Norrköpingsmatchen


Niklas Larsson analyserar matchen här nedan.

Jämtlands lagkapten Niklas Larsson är förstås gruvligt besviken över förlusten mot Norrköping. Inte minst över att försvarsspelet inte nådde önskad nivå.

– Visst kan man väl säga att det var små detaljer som avgjorde. Vi fick inte stopp på dom som vi ville och därför kunde vi inte springa som vi brukar. Vi missade en del öppna skott också samtidigt som dom satte några tuffa skott, säger Niklas.

En bortaförlust i Stadium Arena är ändå inget att gräva ned sig för. Norrköping är i grunden ett av Sveriges kanske två-tre bästa lag. Även om Adnan Chuk och hans manskap har startat säsongen aningen svagare än väntat, finns där kapacitet för att nå en SM-final.

Rutin i mängd. Fysik så att det räcker. Skyttar som kan avgöra täta matcher. Den felande länken hittills har varit på PG-positionen, där kvaliteten inte varit den allra bästa.

Det frågetecknet kan vara uträtat i nästa vecka då nye Eugene Harris anländer.

Dubbelmatch för ÖB, Jämtland U på hemmaplan

Matilda Ståhl och ÖB är i Stockholm för två matcher i helgen.

Helgens seriebasket omfattar tre matcher för länets elitlag; ÖB:s damer spelar en bortadubbel mot Lidingö och Uppsala, medan Jämtland U möter Norrort på hemmaplan, i morgon söndag.

ÖB, som har tre matcher kvar av grundserien, jagar en topp 4-plats, vilket garanterar spel i superettan efter nyår.

– Det är bara bra i laget. I veckan har vi spelat en träningsmatch mot Östersunds P02, så vi ska vara redo inför helgen, säger lagkaptenen Matilda Ståhl.

ÖB åker till Stockholm med 10 spelare. Wiktor Buszka coachar laget i båda matcherna.

Det innebär att Jämtland U får en annan coach i morgon. Peter Johansson eller Ingemar Nord lär vara tänkbara.

Av de rapporter vi har hört bör Jämtland U kunna ställa upp med ordinarie lag. Frågetecken kan dock finnas för Oliver Gehrke som missade gårdagens ligamatch mot Norrköping. Enligt uppgift för en lättare skada.