Jämtlandstrio vinnare i NM-premiär

Nordiska Mästerskapet för ungdomslandslag (18 och 16 år) har börjat i Finland. Jämtland Baskets tre representanter spelade alla ganska stora roller – och gjorde totalt 30 poäng. Dessutom blev det två segrar.

Herrar 18: Estland-Sverige 50-66.

Olle Lundqvist fick 18 minuter och var som vanligt aktiv. 11 poäng, 4 returer och 2 assist blev facit.

Olles lagkompis i Jämtland, Daniel Johansson, är en av två reserver på hemmaplan. 

Herrar 16: Estland-Sverige 49-60.

Oliver Gehrke och Adam Johansson fick stort förtroende av coachtrion Michael Bree, Zeljko Brlek och Alberto Garcia – de två sistnämnda tillhörande Jämtland och Östersund. Oliver hade 14+6 på 26 minuter, Adam noterade 5+4 på 21 minuter.

Solna + AIK = sant

Solna Vikings och AIK slår ihop. Medlemmarna röstade för förslaget på ett extrainsatt årsmöte. Målet är i första hand att gå upp i Ligan både på herr- och damsidan.

– Vi gör detta för att stärka basketen i Solna, Stockholm och därmed också i Sverige, säger John Carlander, ordförande i Solna Vikings på hemsidan.

Samgåendet är hyperintressant. Framförallt för den potential och dynamik som finns i den nya klubben.

Solnas tradition och ungdomsverksamhet är en nog så stark komponent i det nya klubbytet. När den mixas ihop med varumärket AIK – och den supportermassa som finns hos ”Gnaget” – då finns förutsättningar till något exceptionellt bra. AIK är också Sveriges största idrottsförening och har förstås muskler som andra basketklubbar bara kan drömma om.

AIK Basket blir det nya klubbnamnet. Det innebär sannolikt också att Solna Vikings herrlag försvinner från division 1 norra. Frågan är om Basketförbundet kommer att flytta upp ett lag från division 2, för att fylla hålet, eller om man väljer att spela grundserien med elva lag.

Nästa säsongs division 1 norra blir därmed mer intressant än någonsin. Vid sidan av AIK finns en annan hårdsatsande klubb, Djurgården. Det behövs ingen specialistkompetens för att inse att denna inbördes kraftmätning kommer att göra alla till vinnare.

Svensk basket i allmänhet. AIK. Djurgården. Övriga lag i division 1 norra. Stockholmspressen med Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, som äntligen får något basketmässigt att skriva om. Fotboll och ishockey har nästan alltid prenumererat på topprubrikerna i dessa tidningar och på dessa sajter, men nu bröstar basketen upp sig.

När hårdsatsande AIK och Djurgården börjar att dra fulla hus på sina hemmamatcher – ja, då måste troligen huvudstadspressen haka på. Det kommer att betyda mycket, inte bara för dessa klubbar utan även för svensk basket i stort. 

Basket blir en angelägenhet inte bara för en snäv krets av basketintresserade. Folk utanför basketfamiljen kommer att få upp ögonen för världens mest spännande och dramatiska sport.

Det är därför som alla, inklusive Jämtland Basket, kommer att kunna dra nytta av det.

Cooper lägger av med basket

Förre Jämtlands- och Sundsvallscoachen Dennis Cooper slutar med basket.

Den 42-årige östersundaren har de senaste åren varit anställd som ledare för Jämtlands och Östersunds damlag, samtidigt som han varit instruktör på Östersunds Basketgymnasium. Nu är det slut med det.

– Det blir inget mer basket för mig. Jag lägger av. Det väntar nog nya äventyr och det ska bli spännande att se vad det är. Vad som händer om några år vet man aldrig, men just nu tänker jag börja ett nytt sorts liv, berättar han för Basketfeber.

Kan du vidareutveckla det?

– Nä, Jag kan inte säga så mycket mer än så, tyvärr. Jag är tacksam för allt som jag lärt mig på basketresan från 1984 till nu. Allt om träning, ledarskap och organisation. Det har varit en rolig resa. Jag kommer garanterat ha hjälp av mina lärdomar i framtiden. 

Beskedet är förstås jättetrist. Den sympatiske Cooper har under många år varit en massiv tillgång för Jämtlandsbasketen, med en stor kunskap, ett utvecklat pedagogiskt ledarskap och ett driv som få. 

Kanske blev det dock till slut för mycket av det goda. Cooper tvingades nämligen i fjol att dra i handbromsen och drastiskt minska sitt engagemang i ÖB. En successivt och planerad återkomst till klubben och BG har inte gett önskat resultat och nu har han bestämt sig för att klippa banden helt med basketen.

Ja, inte helt ändå.

– Jag har tagit på mig regioncoachuppdraget i år och det tänker jag fullfölja, säger Dennis, vars höjdpunkter under sin aktiva karriär var tiden som assisterande coach i Jämtlands herrligalag (bredvid Krister Blomgren) och i Sundsvalls dito (tillsammans med Peter Öqvist).

Om Basketfeber får hoppas något i ämnet önskar vi snart att få se en utvilad och av ny energi fylld Dennis Cooper, tillbaka i den aktiva basketfamiljen. 

Vi tror att hans plats är där han alltid varit: som populär och socialt begåvad ledare för ambitiösa basketspelare. 

Westin: ”Sporrande och nervöst”

Erik Westin taralltså över efter Bodil Eriksson som ordförande i Jämtland Basket. Den 34-årige basketprofilen är föreslagen av valberedningen.

– Det är både spännande och lite nervöst, säger han, som därmed – enligt vad vi erfar – kommer att bli klubbens i särklass yngste ordförande genom tiderna.

Erik Westin kliver in med hinkvis av erfarenhet av Jämtland Basket. Han har själv spelat från knatte- ända upp till liganivå. Därefter har han varit ledare runt A-laget (bland annat bollplank till coacherna), styrelseledamot och suttit i valberedningen.

– Jag har gjort allt utom att vara coach. Det tror jag är en fördel som ordförande.

Vad har du för känslor inför årsmötet på onsdag?

– Det är alltid sporrande, men också nervöst med tanke på ekonomin. Vi är äntligen skuldfri och har ett positivt eget kapital, men samtidigt vet vi inte vilka kostnader som den nya arenan kommer att ge.

Men är du egen företagare (IT-branschen) och är väl också utbildad ekonom?

– Njaee, jag har en examen i systemvetenskap och i ekonomi, men någon ekonom är jag inte. Däremot är jag noga med att hålla koll på utgifter och att verkligen maximera alla pengar.

Erik Westin kommer in i ett läge som är mer spännande än på många år. Aldrig tidigare har Jämtland haft ett herr- och ett damligalag samtidigt, plus även två division 1-lag.

– Den breda basen är otrolig. Då ska vi även rakna in ungdomssidorna. Med den nya arenan har vi en jättechans att få tillbaka en del av den publik vi har tappat.

 

Tre jämtar uttagna till NM

Tre Jämtlandsspelare är uttagna till nästa veckas NM i finska Kisakallio, strax utanför Helsingfors. 

Sveriges landslagsledning har plockat ut sina 12-mannatrupper och Jämtland har fått med en spelare i H18 och två man i H16.

I H18 är guarden Olle Lundqvist med som en av de tolv ordinarie spelarna, medan forwarden Daniel Johansson är en av två reserver.

I H16-landslaget får både Oliver Gehrke och Adam Johansson chansen. Dessutom är Zeljko Brlek och Alberto Garcia (Jämtlsnd respektive Östersund) med i coachstaben.

Daniel Johansson – som gjorde 9 poäng i en av förra veckans landskamper mot Danmark – kan trösta sig med att han finns med i 14-mannatruppen till träningslägret i Estland, 7-14 juli.

Chansen finns alltså fortfarande kvar att ta en plats i Sveriges lag till EM-slutspelet i Samsun, Turkiet.

NM avgörs 26-30 juni.
 

 

EXTRA: Westin tar över i Jämtland Basket

Jämtland Basket byter ordförande. Bodil Eriksson kliver av efter åtta år i styrelsen.Föreslagen ersättare är förre Jämtlandsspelaren Erik Westin, som till gamle ordföranden Sören Westin.

Jämtland Basket håller sitt årsmöte på onsdag, ett årsmöte som är framflyttat från tidigare i juni Orsaken är att valberedningen behövde mer tid att jobba sedan Bodil Eriksson och Bill Gällman (ordförande och vice ordförande), flaggat för att de ville kliva av.

Eftersom deras ordinarie arbeten och företag tar för mycket tid och de även suttit en mängd år i styrelsen, ansåg de båda att det var rätt läge att lämna sina poster.

– Det är inte slut på energi, men om jag är klok måste jag se om mitt hus. Det passar också bra att kliva av när vi vänt ekonomin och redovisar ett positivt eget kapital, säger Bodil, som betonar att hon kommer att fortsätta engagera sig i supporterföreningen Basketkorgens Vänner.

Där finns även Bill Gällman med. Han tror att Jämtland Basket har en ljus framtid.

– Den plattform som man har byggt upp är kanonbra. Med det fantastiska stöd som Östersunds kommun ger och med det kolossala basketbehov som finns i Jämtland är jag övertygad om att man kan fylla hallen.

De lite oväntade avhoppen satte valberedningen i en utmanande situation. Det medger ordföranden Jonathan Bolin.

– Det blev lite försvårat rent tidsmässigt och vi har fått göra ett rejält jobb. Men med facit i hand, är vi nöjda. Egentligen har vi fått till den bästa tänkbara styrelsen utifrån våra förutsättningar, menar Bolin.

Vad har varit er utgångspunkt?

– Vi vill bredda marknadsarbetet och samtidigt få in personer som känner till klubben. På så sätt får styrelsen en kortare startsträcka. Vi har också velat tillföra ungt blod, personer mellan 30 och 40 år som är hungriga att göra ett bra jobb för Jämtland Basket.

Jonte Bohlin säger att han är ”jättenöjd” med det förslag som valberedningen kommer att lägga till styrelsen.

– Vi har en del jobb kvar innan vi går i mål och vi skulle gärna vilja utöka styrelsen ytterligare, men redan nu är det en väldigt bra styrelse.

– Visst har vi fått en del nej efter vägen, men jag upplever att det finns väldigt mycket positiva tongångar runt basketen i Östersund. Folk tycker att det är spännande med den nya arenan och att vi får behålla stora delar av laget.

Förre ligaspelaren i Jämtland, Erik Westin, blir alltså ny ordförande. Han har jobbat nära klubben i nästan hela sitt vuxna liv och kan Jämtland Basket utan och innan.

– Ingen känner klubben lika bra som Erik, säger Jonatan Bohlin.

Nya i styrelsen är även Martin Godenius, Johan Gavelin samt Malin Heilborn.

–Totalt sett får vi en jättespännande styrelse, med en blandning av ungt blod, med lite nytänk samt lite äldre personer, säger Jonatan Bohlin, som själv inte är redo att göra comeback som ledare.

Jonte har ett mångårigt förflutet som ligaspelare och coach i Jämtland. Han har även varit hvudtränare för Jämtlands damlag.

– Jag har fullt upp på jobbet och basketmässigt har jag och Veronica en basketgrupp för små barn i Torvalla.

När era barn blir större kan väl du, Bosse Wagenius och Doremus (Bennerman) gå ihop och coacha?

– Ja, haha! Det passar nog bra. De har också barn i samma ålder.

Här är förslaget till ny styrelse i Jämtland Basket:

Ordförande: Erik Westin.

Övriga ledamöter: Roger Salén, Nils Johansson (båda kvarstår). Martin Godenius, Johan Gavelin och Malin Heilborn (alla nyval).

Avgår: Bodil Eriksson, Bill Gällman, Hanna Gustavsson.

Fyra Jämtlandslag med i USM?

Jämtland verkar få med fyra lag i nästa års USM-spel. Två i 19-årsklasserna och två bland 15-åringarna.

– Vi har anmält två lag i U15, herrar och damer. Hasse Vågström och Ingemar Nord är coacher där, berättar Mats Lundqvist, sportchef för ÖB.

Omgång 1 för H och D 15 avgörs 21-23 oktober. Andra omgången hålls 2-4 december.

I de båda 19-årsklasserna lutar det åt att Östersund anmäler både ett herr- och ett damlag. Just i H19 ser ÖB ut att kunna mönstra en riktigt intressant uppställning, med flera landslagsmän.

Omgång 1 och 2 avgörs 25-27 november, samt 3-5 februari.

 


Mats Lundqvist, sportchef i Östersund Basket. 

Dragons anmäls av konkursförvaltaren

Härvan runt Sundsvall Dragons fortsätter att växa. Nu har konkursförvaltaren Fredrik Lindberg gjort en polisanmälan rörande bokföringsbrott mot den tidigare styrelsen.

– Rapporten som är upprättad visar på glädjesiffror och är helt fel. Nu är det upp till Ekobrottsmyndigheten att utreda det, säger Fredrik Lindberg till ST:s Sara Carlzen.

Dragons bokföring visar att klubben gått med kraftig förlust. Ändå berättar bokslutsrapporterna från förra verksamhetsåret att Dragons gjorde en vinst på 800 000 kronor. 

Det är detta som gjort att Fredrik Lindberg tvingats till en polisanmälan. Även Sundsvall Dragons nya styrelse har anmält klubben. Detta gjordes redan samma dag som Dragons försattes i konkurs.

– En förundersökning är igång och vi jobbar på det, säger åklagare Anna Wallander till ST.

Samtidigt har nya skulder uppdagats hos Dragons. I dag, under det edgångssammanträde som genomfördes med den nya styrelsen, förre ordföranden Anders Öhrn samt konkursförvaltare Fredrik Lindberg, framkom att Dragons skuldberg vuxit med över 750 000 kronor.

Sundsvall Dragons ska även vara skyldig företagen Academedia Eductus AB och Dialect Kundservice AB 141 000 respektive 573 kronor. Skulden till Byberg Nordin Busstrafik AB justeras dessutom uppåt, från 61 000 kronor till 677 000 kronor.

Joelsson: ”Blir extra motiverad”

Östersund Baskets storsatsning på att direkt bli ett topplag i Damligan möts med glädje hos spelare, ledare och publik. Frida Joelsson, flerårig forward i laget, har fått en nytändning.

– Absolut. Det märks verkligen att det satsas. Både herr (Jämtland Basket)- och damlaget är med både i Ligan och i division 1. Jag hoppas att andra ser det också.

Blir du extra sporrad som spelare av det som händer?

– Ja, det blir man. Det är också det här man drömt om sedan man var liten, att få spela i Ligan.

Frida ser med positiva ögon på den rockad som görs i coachstaben.

– Det är alltid spännande med nya ledare och nya idéer. ”Kricke”, Hasse och Eva är alla jätteduktiga, men de känner kanske att det är läge att kliva av, menar hon.

Med Alberto Garcia och Wiktor Buszka som nya coacher, blir det förstås ett helt annat utgångsläge för spelartruppen.

– Ja, nu kommer alla att starta på samma ruta. Vi måste alla bevisa att vi ska spela.

Wiktor Buszka är säkert ett okänt namn för Jämtlandspubliken och så även för spelarna i Östersund. Vi frågade Anna Bartakova, spelare i Eos, vem han är.

– Wiktor har inte coachat så mycket på golvet för oss i damlaget, men han har haft uppdrag som headcoach för ungdomslag. Hos oss har han mest jobbat med scouting och videoklipp. Där är han jätteduktig. Vi kommer att sakna honom. Det är skoj för honom, men en förlust för oss, säger Bartokova till Basketfeber.

ÖB:s damlag har även rekryterat en tredje ny ledare till sin stab. Kanske tillfällig, men ändå. Det är friidrottsprofilen Fredrik Lindberg, före detta SM-guldmedaljör på 400 meter häck. Lindberg ska lära spelarna att springa rätt – och snabbt.

– Det känns redan skillnad. Han ska förbättra vår löpteknik och explosivitet. Att vi skaffar oss ett bättre löpsteg utan boll. Det är jättekul att få lära sig helt nya grejor, tycker Frida Joelsson, som är mer motiverad än någonsin.

Vågström och Lundqvist lämnar ÖB:s coachstab

Hans Vågström och Eva Lundqvist lämnar sina roller som assisterande coacher i ÖB dam.

 Vågström kliver ned och blir coach för ÖB flickor 02, medan Lundqvist slutar helt. Hon kommer istället att bli arrangemangsansvarig när ÖB spelar hemmamatcher i Damligan.

Lundqvist kommenterar så här angående allt som hänt runt ÖB den senaste tiden:

– Det är fantastiskt roligt och spännande att så många spelare och ledare vill komma hit. Jag trorockså att många spelare kan blomma ut nästa säsong, säger Eva.

Vad säger du om att ni får två helt nya coacher till damlaget?

– Ja, det återstår att se hur det kommer att bli, men jag tror att det är nyttigt att spelare får pröva olika ledarstilar.

Hans Vågströms beslut att kliva nedåt beror på tidsfaktorn.

– Det tog för mycket tid för mig att köra både utvecklingslaget och damlaget, samtidigt som jag jobbade hundra procent, berättar Vågström, som även kommer att vara ansvarig coach för pojklaget i region Norr till Miki Herkel-turneringen.