Söndag: Första segern i sikte för Jämtland U

Max Tandberg Vall och Jämtland U har bara en sak i sikte på söndag; seger mot Blackeberg.

Helgens enda match för de tre länslagen i Ligan och division 1 spelas på söndag hemma i Nya Sporthallen. Jämtland U-Blackeberg i herrarnas division 1.

Coachen Wiktor Buszka mönstrar följande trupp:

Adam Johansson, Johan Petersen, Max Tandberg Vall, John Pålsson, Cevin Thima Olofsson, Petter Salmonsson, Simon Jonsson, Felix Tandberg Vall, Hugo Johnsson, Daniel Johansson, Jacob Ward, Oliver Gehrke.

William Walker i Jämtland Baskets dress

Här är första bilderna på William Walker, Jämtland Baskets omsusade stjärnförvärv.

William Walker är på plats i Sverige och i Jämtland. Den amerikanska stjärnan anlände till Nya Sporthallen vid 16.30-tiden och här kan vi visa de första bilderna på honom i Jämtlandsdressen.

Fotograf är Nils Johansson, styrelseledamot i Jämtland Basket.


Nummer 10 blir det tröjnummer som William Walker kommer att bära.

Walker är alltså ersättare till landsmannen Brandon Taylor under dennes bortovaro. Om alla papper och andra dokument blir klara i tid, ska 32-åringen kunna debutera för Jämtland i nästa veckas bortamatch mot Umeå.

Jämtland i serieledning: ”Otroligt glad”

Niklas Larsson, Preston Purifoy och de övriga har lotsat Jämtland till ligaledning efter tre omgångar.

Jämtland Basket är i serieledning efter tre omgångar. Man är före Luleå, Södertälje, Borås och Norrköping. 

– Vi är inte bäst i världen bara för det här. Det har ju bara spelats tre omgångar. Men jag är ändå otroligt glad, förklarar Erik Westin.

När Jämtlands ordförande under fredagen åker på en kortare semesterresa till Spanien kan han göra det med en unik känsla inombords. Som historisk serieledare.

Aldrig tidigare har Jämtland Basket eller KFUM Östersund parkerat högst upp i Allsvenskan, Elitserien eller Basketligan. Kanske efter en eller två matcher (på bäst målskillnad), men aldrig efter tre omgångar.

Betyder det något att leda ligan?

– Det är alltid skönt att kunna se på tabellen och se att vi leder. Men jag tror att det främst betyder att det släpper en hel del press. Ibland har vi haft en del ”kniven-på-strupen-matcher” i början av säsongen, där vi varit tvunget att vinna. Typ streckfajter. Det slipper vi just nu.

Erik Westins spontana känslor över att vara ligaledare är en sak. Men han vet också att spelprogrammet har gynnat Jämtland.

– När vi såg lottningen insåg vi att det fanns en chans att ha 3-0 här i början. Men att även klara av det känns otroligt bra. Matchen mot Uppsala var till exempel mycket tuff. De fick oss att spela i deras tempo och de är verkligen bra. Rörligt och välcoachat.

Westin påpekar att Jämtland vann trots att flera profiler var ovanligt bleka.

– Vi spelade inte på topp, men då klev Preston fram och bar oss. Vi ska också komma ihåg att vi har spelat utan vår amerikanske fyra (powerforward – Brandon Taylor). Det är ett styrkebesked att kunna vinna utan honom.

Försvarsspelet har varit det stora glädjeämnet hos Jämtland i säsongsstarten. Aldrig tidigare har laget släppt in så få poäng i början av en serie.

42 poäng mot Nässjö.

82 poäng mot Norrköping.

59 poäng mot Uppsala.

Försvaret är helt klart nyckeln till allt. Där verkar Jämtland ha gjort en tydlig förbättring sedan i fjol. Fysiken och atletismen är bättre. Liksom både det individuella och kollektiva försvaret.

Hur stor del har Torbjörn Gehrke i den starka defensiven?

– Det spelar ingen roll hur bra spelarna är om man inte försvarar som lag. Självklart har ”Tobbe” en jättestor del i det. En annan faktor är satsningen på vårt division 1-lag som vi startade för fyra år sedan. Det börjar bära frukt när spelarna flyttas upp i A-laget.

– Vår satsning på kontinuitet och på att behålla en stomme är också väldigt viktig. Spelarna som stannar blir bättre för varje år och det bidrar till att hela laget spelar på ett smartare sätt. Det märks i försvarsspelet. Spelarna kan göra byten på ett smidigt sätt eftersom de känner varandra. Där är vi längre fram än i fjol.


Gustav Hansson firade 100 matcher i går. Jämtlandsguarden fick blommor och applåder för sitt jubileum.

En spelare som tillhör stommen är Gustav Hansson. Han gjorde sin 100:e ligamatch för Jämtland i går och uppmärksammades med blommor strax före matchstarten.

I fjol var det Niklas Larsson som nådde 100-strecket. 

– Snart bör det vara Jaan (Puidet) som gör sin 100:e match. Det skulle vara väldigt roligt eftersom det är en utländsk spelare som valt att stanna med oss, menar Erik Westin.


Preston Purifoy och Niklas Larsson igen. 24 respektive 8 poäng mot Uppsala och så viktiga för lagets samlade prestation.

I dag kommer han

William Walker i Solnatröjan. FOTO: TT


William Walker i Norrköpings ”delfindräkt”. Här i en korgattack mot Tobias Borg i Södertälje. FOTO: TT


Ny match mot Södertälje. Ny duell. Denna gång mot Toni Bizaca. FOTO: TT

I dag landar han. William Walker, Jämtland Baskets nyförvärv.

Den 32-årige amerikanen anländer vid 16-tiden till Jämtland. En halvtimme senare ska han dyka upp på träningen i Nya Sporthallen.

Walker kommer till Jämtland som en av de mest meriterade spelare som varit i Sverige under 2000-talet. Hans säsonger och insatser i Solna, Södertälje, Nässjö och Norrköping har alla varit av yppersta klass.

Alla man pratar med säger samma sak: William Walker är ett äkta proffs. En osjälvisk lagspelare som prioriterar sitt lag framför sig själv. Som gör det coachen säger.

Det ska med andra ord bli oerhört intressant att se vad Walker kan tillföra under de fem matcher som han ska ersätta Brandon Taylor.

Förväntningarna är med all rätt höga, även om 32-åringen inte spelat tävlingsmatcher på kanske ett halvår.

– Jag tror att han kommer att bli riktigt bra för oss, menar Preston Purifoy.

”Han är enorm”


Peter Johansson – mannen som verkar kunna klara nästan alla sysslor i en basketförening.

Det spelar ingen roll vilken man pratar med. Alla säger samma sak. Men med olika typer av superlativ.

”Han är enorm”.

”Det finns ingen som kan mäta sig med honom”.

”Den mest lojale och osjälviske ledare jag har träffat”.

”Jag är hur imponerad som helst”.

”Han gör allt för sin klubb”.

”Att karln orkar. Han verkar kunna jobba hur mycket som helst”.

Vi pratar om Peter Johansson. ”Pecka”

Jämtland Baskets mångårige klubbdirektör.

”Pecka” är inte bara klubbdirektör. Han är även nästan allt annat. Ingen syssla är för liten eller obetydlig. 

Han tränar ungdomar. Han coachar ungdomar. Dessutom med lysande resultat. Fjolårets seger i Scania Cup med H19-laget är den tyngsta titeln som något herrjuniorlag tagit i Jämtland Basket.

Han kliver in och tränar och coachar Jämtland U:s division 1-lag när Wiktor Buszka behöver prioritera ÖB:s damlag.

Han hoppar in som speaker när samma Jämtland spelar hemma i division 1. Han gör det samma för ÖB dam.

Dessutom: i går klev ”Pecka” också in som speaker i ligamatchen mellan Jämtland och Uppsala. Han gjorde det på sitt sedvanliga sätt: noggrant och proffsigt. Ja, det var inget annat än högsta ligaklass.

Tidigare har han varit både headcoach och assisterande coach för Jämtlands ligalag. I flera omgångar.

Peter Johansson är snudd på en unik idrotts- och basketprofil. Hans arbetskapacitet och hans lojalitet, ja, hans mångfacetterade kvaliteter både som ledare och människa, går utanpå det mesta.

Vi har känt den Linköpingsfödde 48-åringen sedan tidigt 1990-tal och faktum är att vi aldrig har hört honom säga ett ont ord om någon. Hans stabila humör och självkontroll är nästan overkligt att skåda i en sport som kanske är mer känslostyrd än någon annan.

Jämtlands klubbdirektör beskrivs av många som ”diplomatisk”. Som en vän av små ord, som en person som inte förhäver sig. En jordnära man som låter handling tala. Som sätter andra och framförallt Jämtland Basket före sig själv.

Det är därför som vi ser honom fylla plötsliga tomrum som i går, när ordinarie speakern Björn Persson inte kunde komma loss. Eller som häromveckan, när Hans Vågström plötsligt hoppade av ÖB:s damlag och lämnade Wiktor Buszka ensam som headcoach för två lag.
Vem det var dagarna efteråt tog hand om träningen och coachningen för Jämtland U i division 1?

Dum fråga.

Peter ”Pecka” Johansson förstås.

Sveriges kanske ”meste” basketledare.

Tredje raka segern – och baskethistoria

Matchens Lirare med bollen. Preston Purifoy gjorde sin bäst insats i den blåvita Jämtlandsdressen. 24 poäng, 16 (!) returer och 4 steals. 

Jämtland vann ”Myrornas krig”.

66-59 mot Uppsala betyder något mer än två poäng och delad serieledning.

Segern är den tredje raka för Jämtland i Basketligan. Bättre facit har klubben aldrig haft i en seriestart. Bästa noteringen tidigare är två segrar på tre matcher.

”Drömstart” skriver basketsverige.se och visst är det så. Det här är exakt det drömscenario som Torbjörn Gehrke, Zeljko Brlek, Peter Johansson, Erik Westin, Nisse Johansson och den övriga klubbledningen skissade upp innan ligastarten.

Tre hemmamatcher och tre segrar.

Låt väl att två segrar har kommit mot lag som är tippade på nedre halvan. Därför avvaktar vi med att hissa årets Jämtlandsmodell till skyarna.

De närmaste tre matcherna kommer att bli en perfekt värdemätare på hur bra Gehrkes manskap är. Umeå i en supersvår bortamatch och sedan hemmadubbeln mot fjolårets SM-finalister Luleå och Södertälje.

Hur som helst och allltnog: vi kan dock göra följande slutsatser efter de första tre matcherna:

1. Jämtlands tre raka segrar växer i styrka med tanke på att man bara spelat med en utpräglad insidekraft; Will Paul. Att kunna vinna – och stundtals spela så stabilt – med Brandon Taylor sittande på bänken är riktigt bra.

2. Årets Jämtland har kanske inte de där superspetsiga profilerna som i fjol i Durham och Bruesewitz, men där finns något annat. Det Tuffa Försvarsspelet. Bredden. Det Uppoffrande Lagspelet.

3. Antto Nikkarinen. Han tillför en ny dimension till Jämtland. Han är inte alla lika snabb som Durham. Inte alls lika bra i duellspelet. Men han är smart – och främst inriktad på att göra laget bättre. Ungefär som Srdan Subotic. Nikkarinen är INTE fokuserad på att skaffa sig egna toppsiffror. Han har laget som sin första prioritet. Hans passningsspel håller i alla fall Durham-klass. Dessutom bör han bli klart bättre när han blir varm i kläderna och anpassar sig till SBL och till sina nya lagkamrater. 
4. Den Nya Generationen har öppnat Ligan närmast sensationellt bra. Olle Lundqvist, 17 år, har växt en nivå sedan i fjol. Han leder laget, attackerar korgen, tar offensiva returer, stjäl bollar och spelar som en riktig man. Oliver Gehrke, 17 år, har fått chansen och tagit den med båda händerna. 13 poäng mot Nässjö, 4 poäng mot Norrköping och 8 poäng mot Uppsala. Gehrke har fyllt hålet efter Brandon Taylor på ett förbluffande starkt sätt. Daniel Johansson, 19 år, är minst lika spännande. ”Danne” har växt på sig på alla håll och kanter: fysiskt som mentalt. Med sina stora basket-IQ klarar han av sina uppgifter på ett sällsynt moget sätt.

5. Torbjörn Gehrkes beslut att ge ledartröjorna till Jaan Puidet och Preston Purifoy är klockrent. Duon är kanske inga naturliga ledare rent vokalt, men det ökade ansvaret har satt dem i förarsätet. Gett dem en självförtroendeskjuts. Det märks på spelet. De tar för sig. De tar plats. De växer som spelare och människor.

Puidet, publiksiffran och VM-kvalet


Jaan Puidet har spelat mycket bra i de första två ligamatcherna för Jämtland.

Bloggen satte sig ned och pratade med Jaan Puidet i går. Vi tog en pratstund innan kvällsträningen. Vi var nyfiken på hans väldigt starka säsongsstart och hans nya roll i Jämtland Basket.

Den estländske tuffingen har fått en större roll i årets Jämtland. Torbjörn Gehrke vill att han ska axla en ledarroll. Både i exempel och i kommunikationen i laget. 

– Jag är ju en av de äldre i laget (25 år) och vi har en hel del yngre spelare som behöver någon som pratar och leder, säger Jaan, samtidigt som han berättar att han fortfarande håller på att lära sig att ta det där extra ansvaret.

Till det sportsliga: Du tog hela 12 returer mot Norrköping – personbästa?

– Nej, i Estland hade jag matcher som var ännu bättre.

… men här i Sverige, då?

– Jag vet inte. Jag har haft några double-doubles, men jag har inte så bra koll.

Med tanke på den fina start på säsongen borde Puidet vara given när Estlands headcoach Tiit Sokk tar ut VM-kvalgruppen. Själv vet Jämtlandsspelaren ingenting, men han hoppas innerligt bli uttagen.

– Det skulle vara mycket roligt. Jag får komma hem i två veckor och möta toppnationer som Israel och Storbritannien. Det blir väldigt tufft motstånd.

Nedanför oss i Nya Sporthallen sitter Antto Nikkarinen. Han hyser samma förhoppning om VM-kvalet. Att få bli inkallad till Finlands landslag.

– Jag har inte hört något, säger han.

I EM-slutspelet i somras var Petteri Koponen (Barcelona) och Teemu Ranniko före i kön. Men om en av dessa skulle missa VM-kvalet – ja, då är nog Jämtlandsspelaren högaktuell.

Finland möter Bulgarien, Tjeckien och Island.

Jaan Puidet berättar att han är glad att ha Nikkarinen som lagkompis.

– Han är en sån jättebra passningsspelare. Jag brukade hata att spela mot honom hemma i Estland (landslaget) eftersom han ”dödade” oss i pick-and-roll-spelet.

Apropå landslaget – du har varit igång hela sommaren med VM-kvalet: är det därför du är i så bra form?

– Troligen. Det ger bra självförtroende att möta toppspelare. Sedan får vi se hur det påverkar mig fysiskt senare under säsongen, att jag kört nästan nonstop.

Jämtlands tredje VM-kvalaktuella spelare är Niklas Larsson. Han fick dock inte plats i Sveriges 24-mannatrupp. 

Det lär inte bli fullsatt i Nya Sporthallen i kväll. Morgondagens cupmatch mellan Östersunds FK och Bilbao väntas ”stjäla” en del åskådare från basketen.

– Det blir nog svårt att nå 1 300 åskådare. Fotbollen slår oss rejält i veckan. Folk kan inte gå på allt, säger Jämtlandsbasen Erik Westin.

19:04: Jämtland-Uppsala


Niklas Larsson, Oliver Gehrke och Olle Lundqvist kommer att få springa mycket och snabbt i kväll. Uppsala är förmodligen det minsta laget i Basketligans historia – och då lär tempot bli en avgörande faktor.

Torbjörn Gehrke säger att det är som att möta en ”myrstack”.

Jaan Puidet menar att det kommer att bli en mycket tuff match mot ett litet och extremt rörligt lag.

Gästande Uppsala må ha tappat nästan hela sitt lag från i fjol, men bli inte lurad. Kevin Gaines är kvar som coach och det är en garanti för kvalitet. En garanti för smarthet, för minutiöst förberedda spelare, för intensivt försvar och för en situation där inget lämnas åt slumpen.

– Det är ingen hemlighet att vi är små och det gör att vi måste kompensera den bristen. Vi måste använda våra styrkor och dölja våra svagheter, säger Kevin Gaines till Bloggen.

Exakt denna kombination låg bakom 82-69 borta mot Umeå, där Uppsala gjorde precis allting rätt i en taktisk perfekt match. I Uppsalas startfemma fanns ingen (!) spelare över 1,95.

Kanske inte så konstigt att Torbjörn Gehrke väljer liknelsen med en myrstack när han beskriver Uppsala. Kvällens match kommer självklart att bli en taktisk match mer än något annat. 

Möter man Basketligans genom tiderna (?) minsta lag måste man tänka till ett extra varv. Både som coach och som spelare.

– En nyckel är att vara observant i 1-mot-1-spelet i försvar. Att kolla var Uppsala springer, menar Jaan Puidet.

I det långa loppet borde Uppsala få det svårt att hävda sig i en lång grundserie, men med skicklige Gaines kommer man garanterat att ta sina skalper här och där.

Den nyutnämnde assisterande landslagscoachen (under Vedran Bosnic och bredvid Adnan Chuk) tar med sig tio spelare till Jämtland. U18-landslagsmannen Linus Brandin stannar hemma.

Hos Jämtland verkar alla spelare friska och hela utom Brandon Taylor. Amerikanens rehab fortsätter och i går såg han i alla fall ut att röra sig smidigt och lätt.

Max om JBU-starten: ”Vi utnyttjar inte vår talang”


Max Tandberg Vall har mycket att säga om säsongsstarten för Jämtland U.

Tre raka förluster är inte det vi hade förväntat oss av Jämtland U i säsongsstarten  Laget innehåller så pass mycket kvalitet att det borde ha blivit någon seger.

Det stryker Max Tandberg Vall under på. Med breda penseldrag.

– Säsongsstarten har inte varit alls som vi sett framför oss. Vi har spelat jämnt i alla tre matcher och egentligen förlorat matcherna i de sista fem minuterna. Vi visar att kan lira med de bästa i Nacka och BG Luleå, men vi avslutar inte som vi borde. 
Max instämmer även i påståendet att Jämtland U har tillräckligt kvalitet – även om spelarna är unga.

– Vi har riktigt bra spelare i truppen, men det man inte kan komma undan är att det blir hackigt i spelet när vi har våra ”go-to” guys tränar i en trupp och resterande laget på annan tid. Även om man har samma spelidé är det inte bara klippa och klistra när de kommer till match. Vi måste lära känna varandra på planen, vem som gillar att göra vad. Det finns mycket talang på planen, men just nu utnyttjar vi inte det till fullo.

Jämtlandsspelaren pekar på några av sina lagkompisar som han tycker håller högsta division 1-klass.

– Vi har tre landslagskillar i ”Danne”, Adam och Oliver som enligt mig är nästan löjligt duktiga. Men de man inte ser är att vi har Sveriges dödligaste ”sky hook” i Felix (Tandberg Vall, hans brorsa), en orädd försvarare i Petter (Salmonsson), och en enligt mig väldigt underskattad pointguard i Johan (Petersen). Alla grabbar i laget kan lira basket på den här nivån, det som fattas är de verkligen får chans att visa vad de kan. 

Hur är det att spela med din brorsa?

– Det är alltid grymt. Jag jag vill höra kommentatorn skrika ”Tandberg Vall samspelar igen” när vi gör snygga saker på planen. Felix är för underskattad han också. Han är Österängs konung när de kommer till streetbasket. Ge man Felix bollen och lite andrum är de inte många som kan hänga med. Sen ser man lite Pappa Greger i honom och hur han spelade i gamla dagar. ”Sky-hooken” är kusligt lik pappa.

Satsningen på unga spelare i Jämtland Basket är något som många blivit förundrade över. Hur Torbjörn Gehrke från dag 1 vågat satsa på extremt unga talanger. Ingen annan coach i basketsverige har visat det modet.

Max köper det konceptet till 100 procent.

– Jag skulle vilja visa respekt till Gehrke senior och Jämtland Basket hur dom har hanterat att yngre får spela och ge dom erfarenhet. Det är alltför många talanger genom åren som har försvunnit eller slutat för de inte fått den uppmärksamhet de förtjänar i Jämtland Basket.

Hur ser du själv på framtiden och eventuella planer på ligaspel?

– Jag kom in i säsongen med frågetecken om jag skulle bli kvar i stan eller inte då jag hade jobb möjligheter i annan stad. Men så tvärvände allt och jag blev kvar. Då var tanken att spela halvåret ut i division 1 för att bli varm i kläderna och sedan ha en konversation över hur jag vill göra då jag inte får spela i båda ligorna samtidigt. 

– Men sen tog jobblivet ännu en vändning och just nu håller jobbet mig borta från ligalaget. Jag vet inte vad hur framtiden ser ut basketmässigt för mig. Jag är inte samma kille på planen som förut. Om det är en fördel eller nackdel får väl tiden visa, säger Max Tandberg Vall.