Upplev fjolåret igen – i bilder

Så här i midsommar- och semestertider, när den reguljära basketsäsongen ligger i hängmattan, kan det vara inspirerande att titta tillbaka på den gångna säsongen.

Basketfeber kommer från och med i dag och ett tag framöver, att bjuda alla basketälskare på en bildkavalkad från 2016/17.

Håll till godo…

… samtidigt som vi önskar er alla, oavsett var ni befinner er, en (mycket) Glad Midsommar!


Lugnviks sporthall, sommaren 2016. Jämtland har precis startat sommarträningen och vi fångar tre svettiga spelare på bild. Gustav Hansson, Niklas Larsson och Anton Kobylak-Berglund.


Oliver Gehrke och Adam Johansson på landslagsuppdrag. På en flygplats någonstans i Europa.


Jämtlands nye pointguard har anlänt. Jabril Durham sätter skott i ATS-hallen, den arena som användes sommarträning i väntan på att Nya Sporthallen blev klar.


En ny spelare från Bärum i Norge finns också med på träningarna i ATS. Mike Bruesewitz.


Nyförvärvet från Södertälje Kings, Samuel Berkelund. gör sin första träning. Bloggen är på plats och fångar honom på bild.


Östersunds nya damligalag träningsspelar i Torvalla sporthall mot Udominate. Nyförvärvet Isabelle Edholm med bollen.


Samma match och ett annat nyförv i aktion. Hemvändaren Elsa Paulsson-Glantz driver på korgen


Storstjärnan Taylor Wurtz har anlänt till Östersund. Här under hennes första träning i ATS-hallen.Daniel J på planen när Sverige vann mot Israel


Det blev nära 13 minuters spel för Daniel Johansson i NM-avslutningen mot Israel.

Sveriges H20 avslutade öppna NM på Island med seger mot Israel med 73-67. Sverige hade 56-38 inför sista perioden som förlorades med 17-29.

Skönt i alla fall att avsluta med seger efter de knappa förlusterna mot Island och Finland. 

A-landslagsaktuelle Simon Birgander var dominant med 26+12. Den 209 cm långe svensken spelar klubbasket i Spanien och här kan blågult ha en ny profil äi vardande. Mot Island blev det till exempel 15 returer.

Glädjande ur Jämtlandsögon var att Daniel Johansson spelade 12 minuter efter sin korta febersmäll. Han tog 4 returer och hade 1 assist.

Henrik Svensson matchade elva spelare. De fick mellan 8 och 33 minuter. Mest speltid gavs till AIK:s Nils Johansson – 33 minuter. Han svarade med en bra insats; 16 poäng, 5 returer och 8 assists. Daniel Hansson, lillebror till Gustav i Jämtland hade 6 poäng efter 2/4 på treorna.

Nu är det midsommarvila för U20-landslaget innan det tar fart igen i början på juli, med sikte på EM-slutspelet i Grekland.

Han tar över i Södertälje Kings


Ludwig Degernäs, till höger, tar som väntat över huvudrollen i Södertälje Kings. FOTO: TT

Ludwig Degernäs.

Det blir det väntade valet när det gäller att ta över huvudcoachansvaret efter Vedran Bosnic i Södertälje Kings.

”Degernäs har både spelat och coachat i SBBK sedan ungdomsåren och arbetat tillsammans med Bosnic de senaste sju säsongerna. Ludwigs del i framgångarna är stor och han har parallellt med att vara assisterande coach i Kings varit headcoach för flera landslag och lotsat fram flera av de mest talangfulla spelarna i Sverige” skriver klubben i ett pressmeddelande. 

”Ludde” är oerhört laddad inför jobbet.

– Jag känner mig väldigt motiverad och redo och kommer jobba hårt för attlyckas, säger Degernäs i pressmeddelandet.

– Fokus i det korta perspektivet kommer att ligga på att bygga ett starkt coachteam för att fortsätta utveckla våra unga talanger. En viktig pusselbit är Alexander Wikners engagemang och hans expertis och erfarenhet ger oss spelare och coacher en trygghet och kontinuitet i det arbetet. Det gläder mig att Adam Ramstedt valt att spela med Kings ytterligare två säsonger. Med honom och Valter Lindström har vi två väldigt spännande och talangfulla spelare att bygga laget runt, säger ”Ludde”.

Kings har alltså två spelare kontrakterade i dagsläget. Det står nu också klart att guarden Filip Kovacek inte fortsätter i Kings. Enligt uppgift är han klar för Köping Stars som förra säsongen slutade trea i Basketettan.

”Vi för diskussioner med ett flertal spelare, många som varit med tidigare säsonger med nära anknytning till klubben, om att vara med på en ny resa med Södertälje Kings” säger klubben.

Samtidigt slår klubbdirektör Robert Andersson fast att Kings ska satsa på en ny profil på sitt lag. Unga och svenska spelare framför utländska är tanken.

– När klubben nu står inför en spännande utmaning och lite ny inriktning där vi ska satsa på de unga spelarna så är ”Ludde” perfekt för uppdraget. Han är mer än redo för uppdraget, säger Andersson.

Södertälje slår samtidigt även fast sin fortsatta satsning på internationellt spel i Champions League nästa säsong, vilket blir klubbens sjätte raka i det sammanhanget. 

Förre Jämtlandsspelaren till Borås


Andreas Person under en försäsongsmatch med Jämtland, hösten 2013.

Borås laddar kanonerna inför höstens ligasäsong. Efter två högintressanta USA-förvärv (Nimrod Hilliard och Brett Bisping) kommer nästa laddning; landslagsmeriterade guarden Andreas Person.

– Det känns riktigt bra. Jag trivdes fantastiskt bra när jag var här senast (våren 2015, som ersättare för Henric Carlsson), både på och utanför planen, säger 26-åringen i ett pressmeddelande.

Den förre Jämtlandsspelaren – som spelade hösten 2013 med Östersundslaget – blir ett prima tillskott. Han är mycket snabb och besitter stora kvaliteter i det offensiva duellspelet. Nye coachen Henrik Svensson håller på att bygga ett riktigt kapabelt lag.

– Framförallt är Andreas en av Basketligans främsta försvarare, säger Svensson, som i dagsläget har en bakplan som inte går av för hackor.

Nye och speedige Hilliard känns väldigt intressant och han kompletteras av Andreas Person och två-trean Jakob Sigurdarson. 

Om Henrik Svensson lyckas träffa rätt på övriga positioner känns Borås som ett klockrent semifinallag.

Vilken vändning för Elvbo


Klar för Udominate – vilken vändning för Jämtlands mest spännande unga damspelare.

Det är som att vinna högsta vinsten på Lotto.

Efter två turbulenta år med Fryshuset (som drog sig ur Damligan) och Östersund (som åkte ur densamma) har Danielle Elvbo prickat totalt rätt i sitt klubbval. 

Den IFK Litfostrade talangen är klar för… Udominate. 

Elvbo kommer inte bara till Sveriges näst bästa lag. Hon får dessutom chansen att spela på heltid. Vilken dröm för en tjej som älskar basket mer än det mesta.

Den Europacupsatsande Umeåklubben anser alltså att Elvbo är en av Sveriges mest spännande guards och värvar henne från Östersund.

– Hon har talang och gnista plus att hon är otroligt träningsvillig, säger Bo Ågren-Malm till VK:s basketexpert Peter Hegethorn.

Han skulle ha kunnat lägga till två egenskaper: en grym fysik och en speed, både med och utan boll som är exceptionell. 22-åringen är en sån där matchvinnartyp som kan göra skillnad.

Danielle Elvbo är Jämtlands mest färgstarka damspelare. Elsa Paulsson-Glantz har stora kvaliteter, liksom Moa Lundqvist, men ingen når upp till den 22-åriga guardens högstanivå.

Elvbo har egenskaper som kan ta henne ända upp till A-landslaget. Kanske redan i år.

Bättre skyltfönster än detta lär hon aldrig kunna få. Förutom en dominant position i Damligan kommer nämligen Umeåklubben även att spela i två (!) Europacuper.


Elvbo mot just Udominate. I Torvalla sporthall i en träningsmatch i fjol höstas.

Luleå herr satsar på Europaspel

Luleås herrar tar klivet ut i Europa igen. För fösta gången på elva år känner sig norrbottningarna redo för att spela utanför Sverige.

Basketmästarna från Luleå har beslutat sig för att ställa upp i Champions League, det nya cupspelet som utmanar jätten Euro League. 

Först väntar kvalspel i september och sedan, om allt går som det ska, gruppspel senare under hösten. Dit går 32 lag, varav 24 är direktkvalificerade.

”Vi har sagt att när vi är svenska mästare igen ska vi försöka rikta blickarna ut mot Europa. Nu är vi där och en enig styrelse har nu tagit beslutet att vi tar steget in i spel i Champions League”, säger klubbdirektören Lars Mosesson i ett pressmeddelande.

Tränaren Peter Öqvist är inspirerad.

”Det är precis vad laget behöver ta sikte på för att utvecklas vidare”, säger han.

Södertälje Kings gjorde i fjol ett försök att nå Champions League, men föll i ett dubbelmöte mot finska Kataja.

Ingen Bruesewitz i Jämtland – eller?


Mike Bruesewitz vill till nya jaktmarker. Men Jämtland vägrar ge upp hoppet.

Mike Bruesewitz stänger dörren till svenska Basketligan. NSD:s basketreporter Max Wiik har pratat med amerikanen och i samtalet berättar han om sina framtidsplaner.

– Jag kommer inte att spela i Sverige nästa säsong, säger den förre Jämtlandsstjärnan.

Bruesewitz berättar vidare att han gjorde vad som förväntades av honom i Jämtland Basket, men att han nu ”måste fortsätta att avancera”.

Trist besked kan man tycka. En spelare av en sådan kaliber som Mike Bruesewitz, med så många kvaliteter och dessutom som var pass prisvärd, är verkligen inte lätt att hitta. Men självklart är det möjligt.

– Vi hoppas helt klart hitta en likvärdig eller ännu bättre spelare, menar Erik Westin, Jämtlands ordförande.

Är det i så fall främst spelare från college som kan vara lika billiga och bra?

– Vi gillar inte att prata om billiga spelare. Vi vill kalla dem för prisvärda spelare. Jag vill också dementera uppgifterna om prislappen på Mike.Han var inte jättebillig. 

– Men det där med college har du rätt i. Collegespelare är aktuella, men i första hand letar vi efter spelare som varit utomlands ett tag.

Varför vill ni ha just utlandserfarna spelare?

– De vet hur det är att bo hemifrån, hur proffslivet är. Gärna också spelare som varit i ligor som påminner om den svenska, typ Danmark, Finland, Österrike, Schweiz.

– Men hittar vi något guldkorn på college kan vi förstås slå till, säger Erik, som känner sig trygg med jakten på nya spelare.

– Vi har ett så pass bra gäng som jobbar med rekryteringar, Bosse, Pecka och Tobbe, att jag inte är orolig.


Allt tyder på att Jämtland byter sina två stora pjäser Bruesewitz och Cinac mot två nya spelare. Två amerikaner. Den första kan bli klar i nästa vecka.

Jämtland har kommit så pass långt att man hoppas knyta ihop säcken inom 1-2 veckor vad gäller den första stora utlandsspelaren.


Jämtlandsbasen vägrar ge upp Mike Bruesewitz.

– Jag vill inte säga något exakt, men det är där vi ligger rent tidsmässigt.

När det gäller Mike Bruesewitz är faktiskt inte sista ordet sagt än. Erik Westin hoppas fortfarande att amerikanen ska ändra sig.

– Så länge Mike inte har hittat en ny klubb är han alltid aktuell. 

Vad är det bästa med Mike?

– Han är en ”limspelare”. En sån som håller ihop laget. Det var Niklas och Mike som gjorde det i fjol. Mike gör de små detaljerna rätt, sånt som folk inte ser. Han är smart.

Den kravspecifikation som Jämtland har på sina stora insidespelare är densamma som i fjol: runt 200 cm, snabba, bra skyttar och allmänt sett med flerdimensionella kvaliteter. INGA specialister som enbart kan göra ett fåtal moment bra.

– Vi vill ha rörlig tvåmeterskillar. Men det det går i cykler. Om ett par år kan det vara tvärtom. Då kan det vara riktigt stora spelare som gäller.


Vid strafflinjen, mot Södertälje, i Nya Sporthallen.

Rörliga och stora spelare är något vi gillar. Kan de dessutom skjuta utifrån – desto bättre. Det här fungerar inte bara i Europa utan också i NBA. De lag som kör med en lite mer statisk och renodlad center börjar bli allt färre.

Kanske är det en tillfällig trend, kanske är det framtidens basket. För oss var det i alla fall överraskande hur bra Jämtland Basket spelade i vintras med en så pass ”liten” laguppställning. Vi trodde att avsaknaden av några rejäla ”biffar” skulle hämma Gehrkes lag, men där fick vi fel.

– Det vi ska komma ihåg är att våra guards och treor tog många returer. Jaan, Preston och även Jabril, säger Erik.

En annan faktor, som Jämtlandsordföranden tycker har glömts bort i fjolårets analys, är defensiven.

– Vi hade ett riktigt bra försvarsspel. Vi gjorde många poäng på snabba uppspel när vi först stoppade motståndarna i försvar.

Blandat för bröderna 


Jämtlandsbröderna Daniel och Adam Johansson spelar landslagsbasket på Island respektive i Skåne.

Bröderna Daniel och Adam Johansson fick en blandad start på landskamper på Island och i Ängelholm.

Adam svarade för två godkända insatser mot Danmark i H17-dubbeln i Skåne. Seger i den första (med 2 gjorda poäng och fin plus/minusstatistik), knapp förlust i den andra.

Daniel däremot hade oturen att bli febersjuk strax innan NM-premiären i H20 mot Island. Han missade den matchen och stod troligen även över tisdagens möte med Finland. Förhoppningsvis är han på benen igen till den sista matchen, i dag mot Israel.

H17-landslaget avslutar sitt läger i Skåne i dag och reser hemåt för att fira midsommar. Eventuellt kan någon av spelarna bli aktuella för nästa veckas NM för H18 i Finland. En som redan är uttagen dit är Jämtlands Oliver Gehrke.

H20-killarna gör samma sak. De stänger ockå butiken i dag och beger sig hemåt. I deras fall blir det vila cirka tio dagar innan man samlas igen för en späckad period i juli. 

Ett fem dagar långt läger i Malmö, 1-5 juli, följs av landskamper mot Polen i Wroclaw innan truppen mellanlandar i Södertälje (11-12 juli) för två återhämtningsdagar. Därefter är der resa till Grekland och Kreta för sommarens stora mål; EM-slutspelet.

Förhoppningsvis med Daniel Johansson i truppen.

Beskedet från Uppsala: ”Ett stålbad”


Uppsala, här med Jonathan Person i en av höstmatcherna mot Jämtland Basket, kommer att behöva gå igenom ett stålbad nästa säsong.

Uppsalas herrlag kommer att tvingas vända på alla slantar kommande säsong. Nyvalde ordförande Daniel Fixelius (som leder en sju personer stark styrelse) berättar på FB om läget för den ekonomiskt hårt ansatta klubben.

”Vårt fokus är att tillsätta en kommersiell organisation som kommer att jobba mycket mer fokuserat mot marknaden… Det är också vår högsta prioritet att tillsätta en coach för laget. Samtal förs med Kevin Gaines”.

Vad gäller det ekonomiska vill inte Fixelius lägga ut några dimridåer. Han berättar om att Uppsala Basket har stora utmaningar framför sig.

”Ekonomin är ansträngd och kommer att behöva gå igenom ett stålbad för att se till att få rätsida på vår ekonomi. Läget är något bättre sedan skulder på 1,1 miljoner kronor har kunnat avskrivas genom välvilliga långivare och partners. Med det sagt innebär det att varenda krona som satsas på oss kommer att gå till att stärka vår organisation samt för att få ett så bra lag som möjligt på planen. Vi ska öka klubbkänslan och få fler att komma på våra matcher genom olika temaaktiviteter” skriver Daniel Fixelius.

Glädje i ÖB- Ståhl stannar

Matilda Ståhl har bestämt sig. Hon stannar i ÖB:s damlag.

Efter i princip bara negativa och trista besked under en tid, kommer här en glädjande nyhet från ÖB:s damlag: Matilda Ståhl blir kvar i klubben.

Den slitstarka forwarden var kanske den spelare som utvecklades mest under fjolåret. Hon tog för sig allt mer och visade upp en attityd till träning och match som är guld värd för en coach.

– Matilda är exakt den sorts energispelare som jag vill ha och som jag vill bygga laget runt, berättar headcoachen Hans Vågström.

Förhoppningen är att det glada beskedet från Ståhl ska bli en katalysator i det fortsatta truppbygget.

– Ja, förhoppningsvis kommer detta att ge ringar på vattnet och få flera spelare att vilja hoppa på tåget.

Hans Vågström befinner sig just nu i Ängelholm i Skåne, där han är ledare för ett basketläger. Nästa vecka drar han och övriga ledningen igång försäsongsträningen på allvar.

– Vi kommer att börja kondition och fysteäning efter midsommar och sedan kör vi igång med basketträningen i hall efter Storsjöcupens slut.

Spelprogrammet i division 1 norra är inte helt klart än, men mycket tyder på att det blir seriestart sista veckan i september.

– Jag har sett ett preliminärt spelschema med sex borta- och fem hemmamatcher. Det kommer bli bra, säger Hans Vågström.