Kelly Grant: Inför dubbelmöten

Den senaste tiden har vi hört om ekonomiska larmrapporter lite här och var i basketsverige. Uppsalas herr och dam ligger risigt till och hos Malbas är det också tufft. Andra klubbar lär också känna av den ekonomiska snålblåsten.

Hur jobbigt är det till exempel inte för Eos från Lund att resa flera gånger till Luleå, Umeå och Östersund? 

Basketbloggaren Nick Rajacic i Borås tycker att herrligan borde delas upp i geografiska zoner. Fler matcher mot lag i den egna zonen. Färre matcher mot lag i de andra zonerna. Allt för att minska resekostnaderna.

Förslaget är intressant. 

Uppsalas damcoach Kelly Grant tycker att förbundet måste göra något för att hjälpa klubbarna i sin jakt på att kapa kostnader.

– Jag vill se dubbelmöten i Damligan. Vi har så långa och kostsamma resor och behöver spara pengar. Vi skulle utan problem kunna spela fredag-söndag eller lördag-söndag. Det skulle halvera kostnaderna, säger Grant.

Den fysiska påfrestningen med två matcher på två dagar är absolut inget som Uppsalacoachen tror inverkar negativt.

– Inte alls. Det här är en vinn-vinn-situation för alla inblandade. Jag har inte åkt nattåg under alla mina år som herrligacoach, men i år gjorde jag det för första gången när vi spelade mot Udominate. Det var hur jobbigt som helst. Jag var inte mig själv på flera dagar.

Grant berättar att han helst hade velat avverka två matcher mot Udominate på samma helg och på så sätt ”gjort bort” dem. Det hade inneburit två resor istället för fyra. 

För klubbar som lever precis på marginalen kan sådana kostnadsbesparingar vara helt avgörande.

Bloggen köper Kelly Grants ide. Damligalagen spelar i dag 27 matcher i grundserien och med tanke på att det bara är Luleå som drar några större publikskaror, är minskade resekostnader en post som borde vara prioriterad för förbundet. 

Med tanke på att de flesta lag dessutom måste välja det billigaste ressättet, buss eller tåg, tar resorna både kraft och tid. Träningar blir lidande, både före och efter de långa bortaresorna, vilket förstås är hämmande för utvecklingen.

Spel lördag-söndag genomförs redan på division 1-nivå och vi har inte hört något direkt negativt därifrån. 

Vad säger Östersund och Krister Blomgren om förslaget från Kelly Grant?

Basketveckan – med en resa till Gotland


Östersund och Taylor Proctor reser till Gotland på lördag, för match mot Visby.

Vi har precis startat en Basketvecka som kommer att gå lite på tomgång. Jämtland A har speluppehåll fram till 8 november och Östersunds damer spelar bara en match i denna vecka – en långresa till Visby.

Här är matchlistan:

Lör 29 okt:  Damligan: Visby-Östersund, 16:00.

Sön 30 okt: Division 1 dam: Lidingö-Östersund U, 14:00.

Sön, 30 okt: Division 1 herr: Jämtland U-Norrort, 15:00.

Gehrke bäst i hela division 1


Oliver Gehrke, här till vänster, är bäste distansskytte i hela division 1. Bredvid honom är lagkompisen Adam Johansson, tia i målpassningsligan.

Han är bara 16 år – men Oliver Gehrke kan ändå skriva ”Bäst i division 1” på sitt visitkort.

Jo, det är sant.

Ingen har bättre bössa från distans än Jämtlandsspelaren. Efter helgens fantastiska insats mot LF Future snittar Gehrke hela 57 procent från trepoängslinjen. Det är överlägset bäst i hela division 1.

Lagkompisen Anton Kobylak-Berglund har också en bössa som inte är att leka med. AKB skjuter 45 procent – nionde bästa i serien.

Här är en del intressanta siffror efter helgens omgång:

Poäng: 1) Papy N’ diaye, Trelleborg 26,6… 8) Anton Kobylak-Berglund, Jäntland U 22,5.

Assists: 1) Gino Panghulan, Blackeberg 6,5… 10) Adam Johansson, Jämtland U 4,3.

Trepoängsprocent: 1) Oliver Gehrke, Jämtland U 57,6 procent (15/26), 2) Patrik Andersson, Helsingborg 52,6… 9) Anton Kobylak-Berglund, Jämtland U 45,1.

Spelarna i Uppsala skriver öppet brev

Uppsala Baskets herrklubb är i ekonomisk kris. Krisen är riktigt akut och det talas om att klubben riskerar konkurs. I morgon måndag har föreningen kallat till ett öppet möte i nya hemmaarenan IFU Arena. 

Ordförande Staffan Persson och övriga styrelsen hoppas att detta möte ska kunna vara starten till räddningen. I så fall handlar det förmodligen om att företag och privatpersoner omedelbart går in med ekonomiska medel.

Nu tar även Uppsalas spelare till orda. I ett öppet brev berättar man om det akuta läget. Här är delar av brevet, saxat från basketsverige.se:

”… Det tuffa ekonomiska läget är verkligt. En hemsk känsla av att det kan ta slut infinner sig. Att den modiga satsningen vi gjort skulle kunna vara över, bara så där. I värsta fall gör det ekonomiska läget att vi inte kan slutföra säsongen och staden förlorar allt det som Uppsala Basket är. 

Blotta tanken på att allt vi gjort kan ta slut är fruktansvärd. Efter en säsongstart där vi som enda lag i årets liga är obesegrade så här långt. Vi kan inte blunda för sanningen, och vi ser att den ekonomiska situationen i föreningen är tuff just nu. 

Men det är långt ifrån kört och vi viker inte ner oss i första taget. Vi är optimistiska och tror stenhårt på att vi tillsammans med er kan vända på det här.

Nu handlar det om att kämpa för att få föreningen tillbaka på fötter igen och där behöver vi alla bidra på det sätt vi kan.

Så, vad kan vi spelare i laget göra i det här läget? Just nu handlar det om att fokusera på det sportsliga, för det är så vi bidrar bäst. Vi tränar på hårdare än någonsin och gör allt vi kan för att, precis som alltid, förbereda oss inför nästa match. 

Vårt fokus är att ta emot Norrköping på fredag hemma i IFU Arena. En ansträngd ekonomi kan inte ändra på vår identitet. Vi fortsätter att stötta varandra – en hjälpande hand till den som ramlat, en high five och peppande ord till våra lagkamrater. Tillsammans är vi starka. Vi ger aldrig upp. Winners never quit, quitters never win.

Vi vill med det här brevet vända oss till alla er som också älskar Uppsala Basket. Vi spelare kommer att göra allt i vår makt för att bidra på vårt sätt. Vi kommer att fortsätta kämpa, för det vet vi från basketplanen att det är det enda som fungerar. 

Men i det här tuffa läget vi står inför behöver vi er hjälp och vi hoppas att ni vill vara med och stötta oss. Vi har alla olika förmågor och kan bidra på olika sätt. Supporter eller sponsor, gammal eller ung. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det enda sättet vi kan klara det här om vi gör det tillsammans. Heja Uppsala”

/Spelarna i Uppsala Basket

 

Serieledaren för bra för Östersund U


Matilda Ståhl och ÖBU föll tungt igen.

Östersund U är fortfarande utan seger i division 1 norra. Dagens hemmamatch mot serieledande Central slutade 50-85. Femte raka förlusten för ÖB-tjejerna.

Glädjeämnet var Stina Dahlin som lade i 21 poäng. Bra insats också av Alexandra Andreou som sköt 15 poäng.

En del av problemet är att ÖBU saknar en rutinerad guard som kan styra spelet. Hela 36 turnovers håller förstås inte. Överraskande nog var det två ligaspelare som stod för de flesta; Fanny Paulin (7) och Matilda Ståhl (6). Kanske var det så enkelt att de ville för mycket?

En förlust mot serieledaren är dock inget att skämmas för. Central hade matchens två profiler i Jennie Thingwall och Johanna von Utmann som gjorde 42 poäng ihop.

Östersund U-Central 50-85

21-29, 11-23, 15-18, 3-15

Östersund: Stina Dahlin 21, Alexandra Andreou 15, Wilma Randklef 5, Sanna Edström 3, Linnea Mörtberg 2, Fanny Paulin 2, Matilda Ståhl 2. Centrals bästa: Johanna von Uthmann 22, Jennie Thingwall 20.

Bruesewitz veckans spelare igen i Basketligan


Mike Bruesewitz – Veckans spelare i Ligan.

Jämtlands forwardsförvärv Mike Bruesewitz är onekligen Basketligans hetaste spelare just nu. 26-åringen gör mest poäng och tar flest returer. Det gör att han för andra gången i höst har blivit utsedd till veckans spelare av sajten eurobasket.com.

Bruesewitz hade återigen double-double, 20+13 och sköt 54 procent på tvåorna. Ännu mer imponerande är att han snittar otroliga 70 procent från golvet.

Lagkompisen Dino Cinac, som är trea i poängligan, är den fjärde bästa spelaren i omgång 4.

 

Gehrkes fantommatch räckte inte för Jämtland U


Dagens stora Jämtlandsspelare heter Oliver Gehrke. Vad sägs om 33 poäng borta mot LF Future?

Caleb Musies skytte blev för mycket för Jämtland U i dagens division 1-match i Luleå.

LF-spelaren sköt i hela 35 poäng och bidrog till att hans lag kunde vända och vinna med 97-85.

Jämtland spelade klart bra och hade ledning och grepp i tredje perioden, bland annat 55-49, men tappade försvarsspelet. LF Future tilläts göra hela 56 poäng i andra halvlek och då är det förstås svårt att vinna matcher för Zeljko Brleks lag. 

Jämtlands motsvarighet till Caleb Musie var Oliver Gehrke. Den 16-årige skytten gjorde faktiskt sitt livs match och sänkte hela 33 poäng. Gehrke hade 6/11 på tvåorna, 5/6 på treorna och 6/7 från strafflinjen. Otroliga siffror.

Kanske var det den mentala push från i fredags som lyfte Oliver Gehrke. Det var i fredags, mot Malbas, som han fick debutera i Basketligan – och dessutom göra sina första poäng på den nivån. 

Positiv match också av Anton Kobylak-Berglund som sköt med mycket hög procent; totalt 22 poäng.

LF Future-Jämtland U 97-85

23-17, 18-25, 30-24, 26-19

LF:s bästa:,Caleb Musie 35, Erik Edin 21, Sami Ali 15. Jämtland U: Oliver Gehrke 33, Anton Kobylak-Berglund 22, Samuel Berkelund 13, Daniel Johansson 7, Mikael Jönsson 3, John Pålsson 3, Jacob Ward 2, Adam Johansson 2.

Skottprocent: 49-51 (Kobylak-Berglund 8/11).

Returer: 31-36 (D Johansson 6).

Assists: 15-14 (A Johansson 5).

Turnovers: 10-20.

20 dagar kvar


Stolarna är på plats; numrerade och klara. De tre mobila läktarna är monterade. Det sista, stora projektet är renoveringen av omklädningsrummen

Nedräkningen fortsätter. Vi skriver söndag 23 oktober. En vecka kvar till vintertid och 20 dagar kvar till premiärmatchen i Nya Sporthallen.

Fredag 11 november, 19:04: Jämtland mot Luleå.

Där satt den: ”Jätteskönt”


”Jätteskönt” var orden från Danielle Elvbo efter islossningen mot Uppsala.

Östersund vände och vann mot Uppsala med 70–41 – lagets första seger i årets damliga.
– Jätteskönt. Nu ska vi fortsätta att vinna, säger Daniell Elvbo, matchens bästa skytt med 17 poäng.

Unga Uppsala, som förlorat sina fyra första matcher med i genomsnitt 38 poäng, fick stryka flagg även mot Östersund. Men nu blev differensen ”bara” 29 poäng.

Dessutom var Uppsala bäst i första perioden och ledde faktiskt med hela 20–11 efter tio minuter. Vad hände egentligen?

– Vi var inte på tårna, inte tillräckligt aggressiva och gjorde inte de saker vi hade pratat om, berättar Elvbo.

Coachen Alberto Garcia fyller i:

– Jag tror de fyra första förlusterna hängde kvar i huvudet hos oss i början. Men sedan började vi att spela mer försvar.

Just försvarsspelet är en nyckel i Garcias ledarfilofosi.

– Jag tror att allting börjar med försvar. Då kan du få några stopp (på motståndaren) och kan gå framåt och göra poäng.

Lagspelet är också något fundamentalt för hur Alberto Garcia vill se sitt Östersund spela basket.

– Vi har pratat om att vi i det långa loppet behöver spela som ett lag för att hitta de bästa skotten och för att få de resultat som vi vill ha.

Då gör det kanske inget att en naturlig målgörare som Taylor Proctor bara gör sex poäng i en sån här match.

– Nä, det gör inget. Taylor har varit förkyld i veckan, men hon är en krigare och ville vara med. Hennes uppgift var bland annat att försvara mot Christy Bacon och det var bland annat det som hon tillförde i dag.

De enkla råden vände matchen. Östersund klev upp i intensitet i försvar och började att dela bollen mer med varandra. Resultatet kom direkt. ÖB gjorde 14–0 och gick upp till 25–21.

Matchbilden fortsatte så och Östersund kunde till slut checka ut från Rosendalshallen med en storseger.

– Jätteskönt! Nu får vi självförtroende. Vi ska ta med oss de sista tre perioderna, säger Elvbo.

Titta vi på era poänggörare ser vi att det var en riktig lagseger?

– Ja, alla är ett hot i vårt lag.

Alberto Garcia använde nio spelare i matchen. Elin Setzman vilade på grund av fotskada. Det verkar dock inte vara något allvarligt.

– Hon träffade en sjukgymnast här i Täby, där vi bor över natten, och fick veta att det bara är en inflammation. Hon ska kunna spela nästa match, berättar Garcia.

Nästa match blir en ny långresa; mot Visby, kommande lördag. Första hemmamatchen för ÖB spelas 19 november, i samband med den stora invigningen av Nya Sporthallen.

Uppsala-Östersund 41–70

20–11, 6–20, 8–26, 7–13

Uppsalas bästa: Vendela Danielsson 14, Christy Bacon 11. Östersund: Danielle Elvbo 17, Taylor Wurtz 16, Elsa Paulsson-Glantz 9, Isabelle Edholm 8, Ollvia Lindgren 8, Taylor Proctor 6, Fanny Paulin 4, Frida Joelsson 2.

Skottprocent: 28–38.

Straffprocent: 75–73 (Lindgren och Elvbo 2/2).

Returer: 40–46 (Wurtz 9).

Assists: 9–11 (Elvbo 4).

Turnovers: 23–14.

Jämtland tar flest returer 


Jämtland tar flest returer av alla lag i Ligan. Bäst individuellt är Mike Bruesewitz.

Här kommer ännu mer rolig läsning om man gillar Jämtland Basket. Torbjörn Gehrkes lag tar just nu mest returer i Basketligan!

Här är listan efter de första omgångarna:

1. Jämtland 40,6.

2. Luleå 39,3.

3. Borås 37,7.

4. Södertälje 37,3.

5. Uppsala 35,5.