Senaste nytt om LED-skärmarna


Lördag 17 december – då ska förhoppningsvis de nya och rullande reklamskyltarna vara installerade i Nya Sporthallen.

De påkostade LED-skärmarna (400 000 kronor) har alltså anlänt till Östersund. Målet är att ha dem uppsatta och klara till dubbelmatchen, lördag 17 december. Då spelar både Jämtland och Östersund hemma i Nya Sporthallen.

– Skärmarna är större än vad vi trodde. Nu gäller det att lära sig hur de fungerar och få koll på allt det tekniska. Det kommer nog att ta ett par dagar, menar Erik Westin, ordförande i Jämtland.

LED-skärmarna är en gemensam satsning av Jämtland och Östersund – riktad mot klubbarnas samarbetspartners. Med denna möjlighet breddar man sitt sätt att erbjuda reklamplatser. Precis som andra ligaklubbar börjat att göra.

– Vi har bara packat upp skärmarna så i helgen får vi ta tag i det på allvar. Men det är mycket som ska göras och många frågor. Hur mycket ström behöver vi? Vilken programvara behövs? Hur ska de förvaras?

Totalt är det 36 moduler det handlar om. 

Är det bestämt var ni ska placera skärmarna?

– Nej, men vi behöver ha dem väl synliga för TV-sändningarna, men också så att de syns från alla håll, för alla åskådare.

En fantastisk match och en stor seger


Torbjörn Gehrke.


Jabril Durham – 18 poäng och 8 assists.

Ni som brände matchen Jämtland-Borås – trist för er. Vi som var där säger bara… Woaw!! 

Det här var slutspelsbasket och idrottsunderhållning av bästa märke.

Högklassig basket. Dramatik. Heta känslor och stående applåder för Jämtland i slutminuten.

Jämtlandssegern med 90-84 var ett trendbrott. Första segern mot ett stabilt topplag. Utan en fotskadad Dino Cinac. Dessutom inför en storpublik – 1042 åskådare.

– Jag är jättenöjd, sa Torbjörn Gehrke och berömde hela laget, inte minst Niklas Larsson, Preston Purifoy och nye trepoängskungen Jaan Puidet (5/7).

– Det försvar som Niklas spelar på Jakob Sigurdarsson är sanslöst bra. Han stannar alltså på fem poäng. Och Preston var också grym i försvar – trots att han matchade upp mot killar som är större och längre.

Jaan Puidet gjorde sitt livs match. 24 poäng och 6 returer. Estländaren fyllde luckan efter fotledsskadade Dino Cinac på ett fantastiskt sätt.

Gustav Hansson var också strålande och har växt en nivå framförallt i sitt anfallsspel. Han tar för sig, letar efter sätt att slå sina motspelare – och vågar ta skott.

– Men att släppa in 28 poäng i första perioden är inte bra och att vi släppte 1-17 under en period. Vi hade tur som kunde komma tillbaka, sa Gehrke.

– Det jag också tänker på är att vi slutade att passa och stod stilla i sista perioden. Det kan vi jobba på.

Vad säger du om publiktrycket?

– Åh, ja, det hjälpte oss. 

Jonte Karlsson:

– Det är väl så här det ska vara. Bra match, dramatik på slutet och hemmalaget vinner, men vi är inte speciellt nöjda, sa Boråscoachen.

– Vi hade pratat mycket om returtagning och att inte slarva med bollen, men det fungerade inte.

– Vi grävde ett hål där vi fick jaga hela tiden. 18 turnovers är inte likt oss. Vi blev stillastående i anfall och stressat. Vi är ett lag i disharmoni. 

– Gustav Hansson var jättebra och Anton Kobylak kom in och satte en jätteviktig trea.

– All heder åt Jämtland. De var bättre än oss och hungrigare.

Vi frågade Niklas Larsson hur det påverkade laget att inte kunna spela med Dino Cinac?

– Vi förlorade många kilon, men andra klev fram, svarade Niklas.

Vad är viktigast med att få en sån här tung seger?

– Alla matcher är sköna att vinna, oavsett motstånd. 

Vad tänkte du på när Borås gjorde 17-1 i första perioden?

– Det är sånt som händer i många matcher så man tänkte inte så mycket på det. Vi hade också ett ryck där i tredje.

Jämtland har därmed pluskvot, 6 segrar -5 förluster. Det är väldigt ovanligt så här pass ”långt” in på säsongen. Lovande.

Segern bör trots allt ge mycket mer än två poäng. Det ger råg i ryggen att veta att kompetensen finns där på allvar. Och att man kan vinna utan en av sina viktigaste starters.

Jämtland-Borås 90-84

20-28, 24-14, 29-22, 17-20

Jämtland: Jaan Puidet 24, Mike Bruesewitz 21, Jabril Durham 18, Niklas Larsson 10, Gustav Hansson 10, Anton Kobylak-Berglund 3, Preston Purifoy 2, Samuel Berkelund 2. Bäst i Borås: James Washington 23, Shaquille Hines 21.

Publik: 1 042.

Returer: 38-43 (Bruesewitz 8).

Assists: 19-19 (Durham 8).

Cinac skadad – står över i kväll


Skadad – igen. Dino Cinac missar matchen mot Borås.

Dino Cinac är fotledsskadad och missar matchen mot Borås i kväll.

– Jag är glad att det inte är värre. Första rapporterna sa att det kunde vara ett brott. Nu verkar han gå riktigt bra på foten, berättar ordförande Erik Westin när han blickar ut över Nya Sporthallens golv.

Skadan inträffade på måndagsträningen då Cinac skulle blocka Gustav Hansson.

Beskedet är förstås illa för Jämtland som blir ännu mindre, ännu kortare.

Samtidigt är det lite illavarslande på sikt. Både för Jämtland och Cinac, som har en inte alltför lovande skadehistorik med flera längre perioder på sidlinjen. Tidigare har den tuffe kroaten varit justerad i både fot och hand.

Dino Cinac borde ha haft sin beskärda del av skador tycker man. Problemet är att otur ofta brukar följa idrottare. Oavsett vad man tycker om det. Förhoppningsvis gäller det INTE Jämtlandsspelaren, som är en nyckel i lagets spel.

Frågan är om Cinac hinner bli spelklar till tisdagens bortamatch mot Umeå.

Östersund H16 missar avancemang i URM

Två segrar i omgången i Eskilstuna räckte inte. Östersund H16 når inte Final 16är utslaårets RM-spel.

– Vi hamnade på +16 men det sista laget som gick vidare hade+23. Vi åkte alltså ut med sju poängs marginal, berättar coachen Anton Strömberg Carlsson.

Det finns ändå många positiva bitar att plocka med sig för ÖB-grabbarna.

– Ja, framförallt har spelarna utvecklats, både individuellt och som lag. Antalet träningar tillsammans kan jag räkna på en hand, och ju mer vi spelade ju mer hittade de varandra på planen, säger Anton.

Killarna från Östersund har fått möjlighet att träna med division 1-laget och det har varit nyttigt. 

– Jag är imponerad över de spelare både Bräcke och Ragunda fått fram i denna åldersgrupp. Nils Axelsson har varit lagkapten och visat bra pondus både på och utanför plan och hållit ihop laget.

Nästa mål är DLT (i Uppsala) i vår. 

– Förhoppningsvis är det ungefär samma grupp av spelare som i helgen, då Sundsvall inte har så många spelare i denna åldersgrupp. Så vi får en del träning tillsammans innan det, avslutar Strömberg-Carlsson.

Ny Axelsson uttagen i landslaget


Emilia Axelsson tillsammans med Olle Lundqvist och Signe Paulsson-Glantz.

I går var det Nils Axelsson.

I dag är det Emilia Axelsson, storasystern.

Ragunda fortsätter alltså att producera landslagsspelare. Den här gången är det Emilia Axelsson som är uttagen till Södertäljelägret för D18-landslaget.

16 spelare är kallade och 12 kommer att få åka till Baltiska Mästerskapen, 2-6 januari.

Emilia har ett förflutet i Östersund Basket, men spelar nu för Mark BG i division 1.


Här är en bild från en landskamp ganska nyligen. Axelsson till vänster.

Malbas startar insamling

Malbas går knackigt på basketplanen och har även det kämpigt på det ekonomiska planet. Ekonomin går helt enkelt inte ihop och därför hoppas klubben nu på att supportrarna vill skjuta till pengar.

En insamling har startats och målet är att få ihop 75 000 kronor.

– Vi körde igång i torsdags och har i nuläget 9 400 kronor. Det är en bra modell som flera föreningar har använt sig av tidigare. Vi kände att det var något som var värt att prova. Vi är en hårt kämpande förening som har ambition att växa och bli större. Samtidigt är det ekonomiskt utmanande, säger Malm-klubbens ordförande Rickard Nilsson till nyhetssajten 24Malmö.

Insamlingen kan inte lösa alla ekonomiska problem. Nilsson beskriver det som en del av ett åtgärdsprogram som även handlar om att kostnadseffektivisera resor och boenden, samt hitta nya sponsorer.

– Omfattningen är mer än 75 000 som du förstår. Vi känner att läget är ansträngt, men att vi ändå kan hantera det, säger Nilsson, skriver TT i en artikel.

Jämtland-Borås: senaste nytt


Öststatsduon Dino Cinac och Jaan Puidet är två av de mest formstarka spelarna i dagens Jämtland. 

Bloggen gjorde ett besök på Jämtland Baskets skotträning på måndag förmiddag. Den var välbesökt med totalt åtta spelare från truppen. De enda som saknades var Samuel Berkelund (jobb) samt skoleleverna Daniel Johansson, Olle Lundqvist, Oliver Gehrke och Adam Johansson.

Som vanligt handlade det mesta om den ”tävling” som Torbjörn Gehrke kört ända sedan han kom till Jämtland, hösten 2014, och som han haft även i sina andra klubbar som coach. Det handlar om att sätta så många treor och straffar som möjligt.

Den inbördes konkurrensen är förstås stor – men då också den frustration som följer när spelarna inte når upp till sina mål.

En spelare som ofta visar detta tydligt är Dino Cinac. Den hetlevrade kroaten kan bli fullkomligt rasande på sig själv om han missar för mycket.

Cinac är dock en av de spelare som verkar mest på gång i Jämtland.

– Dino, Jaan och Jaabril är de som har den mest utpräglade formkurvan just nu, menar Gehrke.

– Jag ser förbättringar hos Dino. I somras var han frustrerad över att han hade missat så mycket försäsong genom handskadan och inte var i form, men nu börjar han bli lugnare och kommer till ro. Han har hittat harmonin.

– Jaan (Puidet) ser väldigt bra ut. Han har hittat tillbaka till sin defensiva roll.

– Jabril (Durham) börjar förstå vad han är bra på och vad han behöver bli bättre på. Han har en enorm speed och är mycket bra i kontringsspelet. Han är ingen målgörare som Corin, men en mycket bra passare. Nu har han hittat stabiliteten.

Ny landslagsuttagning för Axelsson 


Nils Axelsson är med i den preliminära truppen till Sveriges H16-landslag inför Baltiska Mästerskapen. 

Nils Axelsson har på nytt blivit inkallad under den svenska fanan. Ragunda/Östersundsspelaren har tagits ut till Sveriges H16-landslagets träningsläger i Södertälje, 27-30 december.

Truppen är på 16 spelare och syftet med lägret är att förbereda laget inför Baltiska Mästerskapen, 2-6 januari. Truppen dit blir på tolv spelare, vilket alltså innebär att fyra spelare kommer att plockas bort.

Kommer publiken att bli mer ”elak” i morgon?

Mike Bruesewitz menade efter segern mot Malbas att Jämtlandspubliken behöver bli mer högljudd, mer patriotisk och mer ”elak”. Blir han hörsammad mot Borås?
Läget i lagen

Jämtland: Fem segrar av tio, tre segrar på de fyra senaste. Känslan är bra.

– Malbassegern räknar jag inte eftersom de hade tre starters borta. Men vi vet var vi är, vad vi kan och var vi vill vara. Samtidigt behöver vi få ett fysiskt bevis att vi kan vinna två i rad även mot topplagen, säger Torbjörn Gehrke, som inte gillar att vi pratar om en match med ”mycket i potten”.

– Vi måste sansa oss och tänka bort alla måsten. Det viktiga är att vi gör de sista tio matcherna rätt i grundserien. Alla matcher har betydelse. Umeå borta nästa omgång är också viktig. 

Jämtland har lyft uppåt i tabellen och varit femma en kortare tid, men är nu på sjätte plats. Samtidigt var man sjua innan Malbasmatchen.

– Tittar vi på vår grundkapacitet känns det inte som att vi är ett bottenlag. Framtiden får utvisa om vi blir ett mittenlag eller om vi kan nosa på toppen.

Borås: Skador har gäckat laget så här långt. Mot Jämtland saknas trion Christian Maråker (knä), Daniel Thuresson (förkyld) och Simon Gunnarsson (axeln).

– Det är jobbigt att som ny coach hela tiden få justera i laget. Men vi försöker inte att ha några ursäkter. Vi är ojämna, men när vi spelar som bäst är vi ett topp 4-lag, menar Jonte Karlsson.

Notera

Ligans två assistkungar möts i Nya Sporthallen. Jabril Durham och James Washington.

Senaste matcher

Jämtland: 2–1 i matcher. 94–80 mot Nässjö, 77–98 mot Uppsala, 102–58 mot Malbas.

Borås: 2–1 i matcher. 70–81 mot Norrköping, 86–76 mot Södertälje, 94–87 mot Umeå.

Statistik

Poäng: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 19,3, 2) Alexander Lindqvist, Uppsala 18,7, 3) James Washington, Borås 18,6.. 8) Dino Cinac, Jämtland 16,8.

Returer: 1) Mike Bruesewitz, Jämtland 8,9, 2) Joakim Kjellbom, Norrköping 8,2, 3) Yannick Anzuluni, Luleå 8,2.

Assists: 1) Jabril Durham, Jämtland 7,1, 2) James Washington, Borås 5,2, 3) Jonathan Person, Uppsala 4,4,

 

Basketveckan – med hett möte mellan Gehrke och Jonte


Torbjörn Gehrke.


Jonte Karlsson. 

En ny Basketvecka har precis börjat och denna gång är det två matcher som fångar oss extra mycket.

I morgon tisdag: Jämtland-Borås i ligan. Torbjörn Gehrke mot Jonte Karlsson. Två heta stridstuppar mot varandra. Men också två lag som vill gå långt i år.

Lördag, 10 december: Östersund-Mark i Damligan. Tredje raka hemmamatchen för ÖB – som i det läget också har fått besked från kommunen om eventuellt ekonomiskt stöd.

De övriga två matcherna att hålla ögonen på är Luleå Stars-ÖBU på lördag och Jämtland U-Blackeberg på söndag (16.00 respektive 15.00). Lagens sista matcher i grundserien.