Corin Henry är veckans spelare i ProB


Corin Henry – bäst i ProB.

Corin Henry hade en bra vecka i franska Pro B-ligan. Hans 20 poäng, 7 returer och 5 assist i segern för Evreux mot Denain anses vara den bästa prestationen, varför Henry utses till Veckans bästa spelare i ProB.

Henry har svarat för en fullt godkänd insats i sin nya klubb. Han snittar 16,8 poäng och 5,4 assist och är lagets bästa spelare. Evreux är åtta i ligan med kvoten 16-13.

Tack och lov – tredomarsystemet skrotas


Tredomarsystemet skrotas i Basketligan dam.

Här kommer dagens glada besked från Baketbollförbundet: tredomarsystemet skrotas i Ligan dam.

Orsak: det kostar för mycket.

– Ekonomiska skäl ligger till grund för beslutet, säger ordförande Mats Carlsson till VK:s Basketblogg (Peter Hegethorn).

Vi jublar. Tredomarsystemet har sina tydliga brister. Precis som det vansinniga beslutet att köra med fyra (!!!) domare i SHL är basketens byte från två till tre domare, fel väg att gå.

Självklart finns det fördelar med tre basketdomare, men nackdelarna överväger. Det blir för många kockar och för dålig soppa.

Vi har sett skrämmande exempel på det i år. Kanske främst i herrligan. Självklara situationer har bedömts helt galet. Två duktiga domares hantering av situationer har förstörts av den tredje domaren som gått in och ”förstört” delar av matchen.

Ännu värre: den ansvarige huvuddomaren har många gånger underlåtit att rätta till domslut alternativt ”coacha” den minst erfarne domaren.

– Det är så det ska fungera. Huvuddomaren måste gå in och instruera den i domarteamet som behöver det, under matchen. Så att den domaren inte fortsätter att ta tveksamma beslut. Tyvärr gör inte vissa domare det, säger en domare till Bloggen.

Förespråkarna för tredomarsystemet har rätt i teorin, men praktiken är en annan. Sex ögon borde vara bättre än fyra, men glömt inte risken för att en domare slappnar av för mycket och litar på att de andra två ska fixa situationer.

Liksom förhållandet att den minst erfarne domaren vill ”ta för sig” onödigt mycket och därför blottlägger sina brister. 

Nya glädjebesked för Jämtland


Adam Johansson – uttagen till H18-landslaget.

Här är dagens glada landslagsbesked för Jämtland Basket. Tre (!) spelare har tagits ut till H18-landslagets läger i Norrköping i maj.

Adam Johansson och Oliver Gehrke finns med bland de 20 i ordinarie i den ordinarie truppen, medan John Pålsson är reserv. Fyra av reserverna kommer att kallas in till det ordinarie lägret.

Olle Lundqvist var förstås given, men har enligt uppgift tackat nej för att vila upp sina knän.

Sedan tidigare är Samuel Berkelund och Daniel Johansson kallade till samma läger för H20-landslaget medan Nils Axelsson är reserv i H16.

Totalt alltså sex (!) Jämtlandsspelare i landslagssammanhang – som skulle ha varit sju med Olle Lundqvist

– Det är ett starkt besked till Jämtland och Östersund, säger coachen Zeljko Brlek.


John Pålsson – reserv i H18-landslaget.

Jämtland nära avtal med två spelare


Är det Niklas Larsson som är på gång att förlänga med Jämtland?

Jämtland Basket hoppas inom kort göra klart med två spelare ur årets trupp. Slutförhandlingar pågår.

Sportchefen och coachen Torbjörn Gehrke berättar:

– Det händer något just nu. Vi försöker göra avslut med spelarna och jag sitter i telefon för att ro allt i hamn.

Kanske hinner Jämtland få klartecken från en av spelarna redan under torsdagen.

– Förhoppningsvis kan vi göra klart med ytterligare en spelare i veckan som kommer. 

Är det två svenska spelare ni förhandlar med?

– En svensk, en utlänning.

Parallellt jobbar Jämtland med att justera avtalen med landslagstrion Olle Lundqvist, Daniel Johansson och Oliver Gehrke.

– Det är fem spelare av vår 10-manna trupp som vi hoppas få klart inom kort, berättar Torbjörn Gehrke.

Enligt vad Bloggen erfar kan de två aktuella spelarna vara lagkaptenen Niklas Larsson eller Gustav Hansson samt en ur trion Jaan Puidet, Jabril Durham eller Preston Purifoy.


Jaan Puidet – är det han som är den aktuelle utländske spelaren som är nära att förlänga med Jämtland?

Visscher och Luleå – vilken prestation

Luleås damer gjorde det som för ett par månader sedan såg omöjligt ut.

Man tog fram lagspelet, de gemensamma krafterna och betvingade stjärntyngda Udominate i den fjärde finalmatchen med 71-65 och säkrade det fjärde raka SM-guldet.

Skönt säger vi. Skönt för basketens skull. 

Vi har inget emot folket och spelarna i Udominate utan beundrar deras proffsiga satsning. Umeåklubben kan lära ut ett och annat till övriga dambasketklubbar i Sverige. Däremot tycker vi inte att själva ”projektet Udominate” känns helt rätt.

En ”konstgjord” klubb utan regelrätt ungdomsverksamhet där allt går ut på att snabbt köpa ihop ett lag. En osvensk arbetsmetod som dragit rubriker, skapat intresse och satt Umeå på kartan, men kortsiktigheten i projektet avskräcker.

Satsningen har pågått i fyra år och ännu inte burit hela vägen till SM-guld. Däremot har man lyckats bryta in en kil i Europaspelet, där laget gjort flera starka insatser.

Udominates kraftsamling har dock inte blivit en publiksuccé i Umeå. Laget drar inga skaror till hemmamatcherna och det är nog en av anledningarna till att klubben har stora ekonomiska problem.

Den totala skulden till Skatteverket och Umeå kommun var på 1 miljon kronor i mars. Även om klubben inte är orolig, lär det påverka nästa års satsning.

Luleås föreningside är den motsatta. Eller den svenska och klassiska, den med hela paketet. En bred ungdomsverksamhet, U-lag i division 1 med talanger och ett A-lag med en hälsosam mix av egna produkter och spetsproffs.

Därför har vi inget emot att Luleå vann årets SM-guld. Istället applåderar vi speciellt en person. David Visscher. Guldmakaren. Mannen som nästan alltid verkar kunna ”trolla fram” guldvinnande basketlag.

I 08 Stockholm vann Visscher SM-guld med herrlaget och i Plannja blev det fyra guld på sju år. I kväll kom SM-guld nummer 6 – på första försöket med Luleå dam.

Vilken prestation av Visscher och Luleå – som innan säsongen såg ut att vara chanslöst att kunna utmana storsatsande Udominate.

Luleås SM-guld är intressant även ur en annan synvinkel. Visscher har byggt ett lag där högt tempo och kreativitet präglar spelet. 

Udominate däremot har ett större lag, med internationell storlek. Kanske lite mer statiskt och mer beroende av insidespelet.

SM-finalspelet visar att ett lag med ”medellånga” spelare, där snabbhet och rörlighet dominerar, kan vara väl så konkurrenskraftigt. 

Ett längdmässigt underlägset Luleå vann till exempel returkampen i kväll med hela 56-37. Det visar också på vilket lag som ville vinna mest.

Hos Oscar Stenbergs Umeålag bör man tillsätta en haverikommission. Trots historiens största satsning i svensk dambasket gick det inte vägen. 

Grundserieinsatsen var formidabel, men sedan kom problemen i slutspelet.

Orsakerna är förstås flera. En faktor tror vi var truppens storlek. 17 (!) spelare är på tok för mycket. Många stjärnor i ett och samma lag är sällan rätt modell. Det är lätt att bli slitningar, missnöje. Svårigheten att få ihop alla viljor ökar.

Det hade nog krävts en starkare headcoach för att synkronisera och samla alla viljor. Det är den pusselbiten som nästa års klubbledning måste sätta först.

Luleå hade en liten och tajt grupp där alla var viktiga, alla hade en roll att spela. Sånt brukar generera lagkänsla, närvaro, självkänsla och trivsel.

Dessutom: den viktigaste byggstenen sattes på plats redan från start: David Visscher.

Chuk är årets coach

I samband med tisdagens semifinalmatch mellan Norrköping och Södertälje delades det ut tre priser. Norrköping tog rubbet.

Årets coach gick till Adnan Chuk, Årets forward blev Cole Darling och till Årets MVP utsågs Joakim Kjellbom.

Inget att säga om. Välförtjänta pristagare. Chuk gör ett stort jobb och framförallt imponeras vi av hans klokhet, hans förmåga att maximera sina spelares kvaliteter och bestämma sig för ett distinkt spelsätt.

Norrköping under Chuk är däremot inget roligt lag att titta på. Man tuggar ofta på i lågt tempo, med långa anfall och en form av ”tråkbasket”. Inte mycket utrymme för fantasi och improvisation. Dock: inget lag är lika effektivt och beräknande som Dolphins.

De som tycker att förbundet kunde ha väntat med utdelningen till SM-finalspelet, bör inse att det här kan vara sista chansen att presentera priserna inför Norrköpings hemmapublik. Södertälje kan nämligen slå ut Dolphins i de kommande två matcherna.

Jämtland Baskets Mike Bruesewitz och Torbjörn Gehrke var nog länge två kandidater till forwards- och coachpriserna. Om laget hade gått till semifinal kunde priserna mycket väl ha hamnat där.

Här är Eckhoffs framtidsplaner


Mathias Eckhoff under en av hemmamatcherna i Östersunds sporthall.

Förre Jämtlandscoachen Mathias Eckhoff pustar ut hemma i Oslo efter en säsong som slutade med finalförlust i Norska Mästerskapet.

– Vi lyckades inte fullt ut. Det är sånt som sker när man har en 17- och en 18-åring i startfemman och bara tre spelare över 20 år, säger norrmannen till Basketfeber.

– Med sådana förutsättningar har marginalerna och stabiliteten en tendens att bli mindre. Samtidigt hade vår motståndare några matcher där de sköt bättre än normalt. De fick även en del domslut med sig och det sammantaget gjorde att finalen inte gick vår väg.

Eckhoff har varit med i gamet så pass länge att han vet hur det är.

– Så här fungerar idrotten. Titta bara på Jämtland i år. De hade chansen mot ett lite mer ostabilt Södertälje. Mycket trist att det inte blev semifinal.

Framtiden för Mathias Eckhoff lär fortsätta att handla om basket. Men inte på heltid.

– Det kan bli så att jag vill vara en del av tränarteamet i Bärum nästa år, men inte till 100 procent. Bredden och nivån i norsk basket är för dålig.

Det finns, enligt Eckhoff, ändå kapacitet i norsk basket – vilket bland annat Mike Bruesewitz har visat i Jämtland i år.

– Det är flera spelare som är bra nog för den svenska ligan, men bredden och toppen är fortfarande inte tillräckligt stark. Med tanke på det vill man för egen del hellre prioritera sina egna barn framför bortskämda, förvuxna basketspelare i Norge.

 Oj, då! Vad menar du med ”bortskämda”?

– Norska spelare har det för bra och saknar generellt sätt den självdisciplin som krävs.

Mathias Eckhoff kommer troligen att ha ett finger med i nästa års herrlandslag i Norge. Först med Universiaden i Tapei i augusti.

Nigerias landslag, då?

– Nej, jag orkar inte med en ny omgång där. Det är avskrivet, säger Eckhoff och sänder samtidigt sina varma hälsningar till Jämtland Basket och övriga basketfamiljen i länet.

Axelsson uttagen till landslagsläger


Emilia Axelsson.

Ragundafostrade Emilia Axelsson är uttagen till Sveriges D18-landslag och träningslägret i Norrköping i maj. 

Axelsson – som numera representerar Marks BG – än av tolv spelare i truppen. Uttagningen är på alla sätt ett skönt kvitto på kapaciteten. Speciellt eftersom hon haft otur med skador de senaste åren.

Hennes yngre bror Nils, som spelar för Jämtland Basket, är också landslagsaktuell. Han är reserv i H16-landslaget till samma Valborgsläger.

Lägret är startskottet för årets landslagssommar, där slutmålet är EM-slutspelen i Sopron, Ungern, 4–13 augusti (för D18) och EM-slutspelet i Podgorica, Makedonien, 10–20 augusti (H16).

Uttagna sedan tidigare från länet är Daniel Johansson och Olle Lundqvist – båda i U20-landslaget.


Nils Axelsson i en tidigare landskamp med H16-landslaget.

BT: Jämtlandstrio bland Sveriges största talanger


Olle Lundqvist – Sveriges mest lovande spelare enligt BT:s expert.

Tre av Jämtland Baskets juniorer är bland de absolut största talangerna i Sverige.

Det menar Nick Rajcic, välkänd och mycket kunnig basketskribent på Borås Tidning. Rajcic har noga studerat alla Sveriges landslagsspelare på ungdoms- och juniornivå och samlat på sig så mycket kunskap att han vågar på sig en ranking av de största talangerna i Sverige.

Tre Jämtlandsspelare får plats på topplistan. Dessutom två (!) på topp-10.

Olle Lundqvist beskrivs till och med som Sveriges största talang just nu. Rajacic – som är mycket förtjust i hur moget som JB-spelaren agerar – skriver bland annat så här om 17-åringen:

”Ingen ungdomsspelare i Sverige har lika bred repertoar offensivt som Lundqvist. Jämtlandsspelaren kan bli precis så bra som han vill”.

”Lundqvist har en sällsynt kombination av storlek, skicklighet och attityd. Fortsätter han att utvecklas kommer det inte att dröja länge innan vi får se Lundqvist göra något ingen annan i Basketligan kan göra: spela på fyra positioner, från point guard till power forward”.


Oliver Gehrke – Sveriges femte största talang enligt BT.

Oliver Gehrke är Jämtlandsspelare två på listan. Enligt Nick Rajacic är 17-åringen Sveriges femte mest lovande spelare.

Den tredje Jämtlandsspelaren hos Rajacic är Daniel Johansson, som hamnar utanför topp-10.

Vad säger då coacherna i Jämtland Basket om denna minst sagt ambitiösa ranking?

– Jag vågar inte ge mig in i en sådan djuptgående analys som Nick har gjort. Han har lagt ned mycket tid, vilket märks väl. Kan inte påminna mig om något namn som saknas. Toppplaceringarna är jag rörande överens om, säger Torbjörn Gehrke.

Jämtlands headcoach tolkar listan som en signal om att klubben jobbar rätt.

– Det känns som ett bra kvitto att vi är det enda Ligalaget som har så pass många unga spelare i laget på listan. Dessa gör faktiskt sin andra, tredje eller fjärde säsong med klubben kommande år. Det är intressant att vi för flera år sedan såg killarnas talang. 

Gehrke sätter Jämtlands  ungdomssatsning i ett större synfält.

– Det här visar att vi definitivt gör saker rätt, både för spelarnas, klubbens och svensk Baskets räkning. 

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson gillar också utseendet på listan hos Nick Rajacic.

– I och med att man själv har följt just den här årskullen väldigt nära är det kul att följa hur olika basketintresserade bedömer talangerna. Extra roligt att våra spelare uppmärksammas. Sporrande för ungdomarna – både för de som är med på ”listorna” och de som inte är med, säger ”Pecka”.

Jämtland Basket har ytterligare en spelare med potential att ta sig in på topplistan; guarden Adam Johansson, som fick spela EM-slutspelet för H16 i fjol somras.


Daniel Johansson, strax utanför topp 10.

Här är topplistan som Nick Rajacic har publicerat i Borås Tidning:

1) Olle Lundqvist, Jämtland.

2) Elijah Clarance, St Maria Goretti High School.

3) Melwin Pantzar, Real Madrid.

4) Ebrima Dibba, St Benedict High School.

5) Oliver Gehrke, Jämtland.

6) Kevin Senghore-Peterson, Mark.

7) David Czerapowicz, do.

8) Jonathan Arvidsson, Luleå BG.

9) Felix Lemetti, Fryshuset.

10) Sami Harun, do.

Utanför listan:

Felix Edwardsson, Brose Bamberg, Vilgot Larsson, Joventut Badalona, Olle Stumer, Darussfaka, William Hansson och David Appelgren, Luleå BG, Oscar Palmqvist och Alexander Karras, Mark, Basiru Njie och Beni Fungula, Fryshuset, Alan Zekovic, Uppsala, Erik Persson, Helsingborg, Edvin Stark, Norrköping, Daniel Johansson, Jämtland.


Blir Adam Johansson nästa Jämtlandsspelare att ta sig in på listan hos Nick Rajacic?


Basketveckan – får Gehrke som han vill?


Torbjörn Gehrke.

Sista veckan i april. Då är det SM-slutspel som gäller i svensk basket. 

Luleås damer kan säkra sitt fjärde raka guld medan Luleås herrar är en match ifrån att bli klara för SM-final. Södertälje-Norrköping står 2-2 och där kan det gå hur som helst.

Hemma i Jämtland fortskrider arbetet med att bygga tre konkurrenskraftiga  lag. Jämtland planerar, förhandlar och pratar med spelare och ledare till sitt liga- och division 1-lag, medan Krister Blomgren och kompani i första skedet jagar en lösning på coachfrågan i Östersund.
I Jämtland Baskets arbete ingår ett nytt sätt att tänka för Jämtland U. Målet är att hitta en renodlad headcoach som ska vara med laget hela säsongen, träning och match.

Zeljko Brlek har gjort ett hästjobb under sina tre år, men samtidigt fått slita extremt hårt för att hinna med både ligan och division 1. Det är inte optimalt.

Ambitionen är att ha två separata coachstaber. 

En med Torbjörn Gehrke och förmodligen också Brlek och Anders ”Bagarn” Olsson i Jämtland A och en i Jämtland U med en headcoach och en assisterande coach.

Det här är frågor som förhoppningsvis börjar få sina svar i veckan. Det som kan hända på spelarfronten är att Jämtland och Östersund får de första positiva beskeden. Spelare som väljer att stanna ytterligare ett eller två år i klubbarna.

Torbjörn Gehrke hoppas till exempel att de kontraktsförslag som många av hans aktuella spelare har fått, ska accepteras. 

I så fall lär det kunna komma från någon eller några av de bärande spelarna.

– Det är där vårt lagbygge startar, med att säkra upp den första rotationen, menar Jämtlandscoachen.


Danielle Elvbo är en av de spelare som Östersund Basket vill bygga nästa års lag runt. Men vill hon själv stanna och spela division 1? Hon lär få ett och annat anbud från Damligan.