Läget i Jämtland Basket

Sex spelare är klara. Nu fortsätter Jämtland Basket med jakten på nästa sextett. 

Torbjörn Gehrke, Peter Johansson och scoutingchefen Bo Wagenius jobbar för fullt med att hitta de återstående bitarna till nästa års lagpussel.

Förmodligen handlar det om tre utländska (alla med amerikanskt pass) spelare samt tre-fyra svenskar. 

Jämtlands trupp kommer att bestå av 12-14 spelare, där de sista platserna ska tas av egna talanger. I denna grupp återfinns framförallt landslagsspelarna Daniel och Adam Johansson samt Oliver Gehrke.

I planen finns också en svensk insidetalang, som ska ingå i en fyramansrotering. Eller?

– En svensk insidespelare har vi inte i planen just nu, förutsatt att det inte dyker upp någon som vill komma hit och plugga, som ändrar sig utifrån tidigare nej, svarar Torbjörn Gehrke.

– Vi har tidigt identifierat fem unga svenska spelare och fyra av dem har sagt nej av olika anledningar (befintliga kontrakt, studier eller på väg till USA). Resten har år kvar på college eller håller helt enkelt inte måttet. Vi har en spelare kvar som vi tycker är intressant och inväntar svar för att eventuellt gå vidare i diskussioner. 

När börjar lagträningen?

– Det lutar åt andra veckan i augusti, då vi samlar upp våra svenska spelare. Sedan ansluter våra EU-spelare (Jaan Puidet och Dino Cinac) i början av september, samt importerna när vi gör klart med dem i september.

Den sistnämnda punkten är beroende lite på hur stark ekonomin är och hur länge som Jämtland Basket har råd att ha spelarna på plats (artistskatten).

EXTRA: spansk coach till ÖB

Östersund Basket tar ett nytt och spännande steg i sin satsning på att bli en av Sveriges bästa damklubbar. ÖB väljer att kontraktera en spanjor (!) som ny headcoach för klubbens damligalag. 

José Alberto Garcia Martinez blir den som tar över efter Krister Blomgren.

Jakten på ny headcoach har pågått i flera veckor och ÖB:s ledning har bearbetat ett flertal namn. I slutändan handlade det om tre-fyra coacher, varav flera var utländska.

Valet har fallit på en spännande spanjor som under flera år har verkat i Sverige. Främst i Högsbo, men sedan 2015 i Solna.

Martinez har en bakgrund som spelare på halvprofessionell nivå i Spanien, Irland, Frankrike och Sverige (Högsbo). Från 2015 har han alltså jobbat (på ungdomsnivå) i Solna Vikings. Där har han bland annat varit coach för F16 och P15 samt fyscoach på Solna BG.

– Vi tror att Alberto är rätt person för att utveckla våra spelare och implementera rätt strategier för att föra vidare våra viktiga värderingar, säger Krister Blomgren i ett pressmeddelande.

De faktorer som fick ÖB att välja Garcia var bland annat hans pedagogiska förmåga och mod att tänka ”utanför boxen”. Men även viljan till samarbete med andra coacher och viljan att utveckla ÖB:s specifika program.

Martinez började sin tränarbana 2005, då han fram till 2010 jobbade som coach på olika nivåer i Granada i hemlandet. Spanjoren startar sin anställning i Östersund senare i sommar, 15 augusti, för att vara exakt.

Kjellbom, 37, delfin i två år till

Årets MVP i svensk basket bli sin klubb trogen i två år till.

Joakim Kjellbom stannar alltså i Norrköping Dolphins.

– Kroppen håller bra, jag har kunnat slita på och är nöjd med säsongen.  Norrköping var mitt förstaval, säger 37-åringen till Folkbladet.

Uppfriskande nyhet säger vi. Basketligan behöver sina profiler och 37 år är ingen ålder om man älskar sin sport och tar hand om kroppen på ett proffsigt sätt. Titta på Tim Duncan i San Antonio Spurs, som lyckats bibehålla en enormt hög nivå, trots att han nyligen fyllde 40 år. Eller se på fenomenet Ole Einar Björndalen som är ännu äldre, men fortfarande en av skidskyttets absolut bästa. Attityd är alltså viktigare än ålder. 

Mera Norrköping: även Adnan Chuk stannar. Headcoachen har skrivi ett tvåårskontrakt. Dessutom är sportchefen Lasse Johansson (tidigare förbundskapten för damlandslaget) tillbaka i klubben. Lasse har tillbringat fjolåret utomlands, där han stöttat sambon Elisabeth Engnell i hennes proffsspel.

”Pecka” kritisk till ”Krickes” uttalande

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson tar starkt avstånd till det uttalande som Krister Blomgren fällde i veckan. ÖB:S fjolårscoach sa i ett pressmeddelande att damelitspelare i basket tar ett större ansvar för sitt idrottande (sin klubb och sport) än herrelitspelare. Men även att de jobbar mer med hela föreningen än vad herrarna gör (tränar och dömer matcher för ungdomar).

 – Jag betackar mig för att göra jämförelser med andra företeelser, men den som påstår att våra spelare inte tar ett stort ansvar för sin sport har fel, säger Johansson i ett pressmeddelande. 

– Jag som klubbdirektör är fantastiskt stolt över våra spelare. Den tid de lägger ner och hur de som förebilder representerar vår klubb.

 ”Pecka” – som tydligen har reagerat starkt på Krister Blomgrens uttalande – betonar hur Jämtlands spelare äter, sover och lever för sin basket, 24 timmar om dygnet. 

– De brinner verkligen för sporten och det är inte bara drömmen om att bli NBA-proffs som hägrar utan även en förståelse för helheten och en ödmjukhet för föreningen.

Under säsongen har Jämtlands herrspelare i Ligan och i BasketEttan även lagt ned mycket tid på att jobba i sekretariat, varit coacher, domare, agerat prisutdelare i samband med träningar och matcher för ungdomsföreningen. De har även genomfört ”Prova-på-dagar” för barn och ungdomar, till exempel i Bräcke och bidragit med arbete i andra klubbrelaterade uppgifter.

Peter Johansson vill inte ytterligare gå i polemik med Krister Blomgren och jämföra herrarnas och damernas arbetsinsatser vid sidan av basketen. 

– Nä, jag har inga fler kommentarer än det jag sagt.

Vad Bloggen tycker om det hela?

Det var väldigt onödigt av Krister Blomgren att säga det han sa. Vi förstår ärligt talat inte varför han ska behöva slå på Jämtland Basket och på herrbasket. Basketfamiljen i Jämtland behöver hålla ihop, samarbeta och stärka varandra – inte komma med dolkstötar i ryggen.

Kanske är Blomgrens uttalande ett uttryck av frustration över att ÖB:s damer inte får samma typ av ekonomiska stöd som Jämtland Basket? Vill han påvisa, inför potentiella sponsorer att damspelare minsann lägger ned mer av själ och hjärta än herrspelare? 

Är det så att Krister Blomgren vill slå armkrok med Östersunds Fotbollsdamer, som flera gånger ”gråtit ut” i pressen över att kommunen inte ger dem bättre stöd? 

Den inställningen må i så fall ha sympati och berättigande, men då ska argument föras i ett annat forum än insprängda i en bisats i ett pressmeddelande.

Ångrar du ditt uttalande, ”Kricke”?

– Jag menar det som generellt, att damelit får ta ett större ansvar än herrelit för sitt idrottande och träna lag, döma matcher, sitta i sekretariat och jobba ihop pengar för att kunna idrotta. Det var menat generellt och det finns alltid undantag. Det JB har tolkat är att jag menar att de tränar sämre och de menar jag inte.

Under tiden fortsätter Jämtland Basket att träna försäsong. I princip sedan säsongsavslutningen har herrarna i Basketligan och Basketettan tränat tillsammans på eget initiativ. Även yngre killar har medverkat.

– Tycker det är fantastiskt roligt att killarna träffas och ”scrimmar” mot varandra i olika åldrar, helt spontant. Elitspelarna har tagit ett fantastiskt ansvar för de yngre och det är alltså öppna pass i princip varje kväll med runt 25 spelare på plats nu innan den organiserade träningen drar i gång på allvar, säger ”Pecka” Johansson.

– Engagemanget hos spelarna är stort även under säsong. En normal dag för elitspelarna i Jämtland Basket innehåller 2-3 träningspass per dag, studier på universitet eller gymnasium samt som oftast även ett engagemang i föreningen eller i samverkan med en ungdomsförening.
 

Lindgren kvar i ÖB

Lagkaptenen Olivia Lindgren följer med Östersund upp i Damligan.

Olivia kommer även att bredda sin roll i klubben. Hon blir även ny ”sponsorjägare” för damlaget.

– Hon kommer att jobba med att jaga in sponsorpengar för att Östersund Basket ska nå sin målsättning att bli Topp 6, säger Krister Blomgren och fortsätter.

– Olivia är perfekt att prata med sponsorer. Hon är positiv, ser möjligheter och kan också vår verksamhet. Hon blir därmed trovärdig mot våra sponsorer.

– Detta är skillnaden mellan herrelit och Damelit. Damerna tar ett större ansvar för sitt idrottande. De jobbar mer med hela föreningen, till exempel med ungdomar och tränar och dömer matcher.

Olivia ser fram emot utmaningen både på planen och vid sidan om den. 

– Det ska bli jättekul att kunna påverka utgången både på plan och vid sidan av. Jag hoppas att företagarna är med och stöttar vårt nya elitlag så att killar och tjejer kan tävla på lika villkor, säger hon.

Med Olivia Lindgren, Danielle Elvbo, Stina Dahlin och Taylor Wurtz har ÖB en lovande guarduppsättning.

– Vi kommer att klara oss bra i ligan med de här guardsen, säger Krister Blomgren.

Basketveckan

Vi går in i maj månads sista hela vecka. Det här är de hållpunkter som vi tycker är mest intressant i veckan:

NBA-slutspelet. Semifinaler. Oklahoma-Golden State Warriors och Cleveland-Toronto. Match 4 och 5 spelas från i dag måndag fram till torsdag. Kevin Durants Oklahoma och Cleveland med LeBron James leder med 2-1 i matcher och kan alltså avgöra på torsdag (bäst av sju matcher).

Östersund Baskets nya damligalag kan i veckan få klart med sin andra raka spelare från Fryshuset (Danielle Elvbo var den första). Sundsvallafostrade Isabelle Edholm provspelar med laget i morgon. Plats: ATS-hallen. Tid: 18.30-20.00.

ÖB-spelare uttagen i landslaget

I går var det Anton Kobylak-Berglund.

I dag är det Agnes Hall som blivit uttagen till ett landslagsläger. 

ÖB-centern är en av 14 spelare som är kallade till D16-landslagets juniläger i Ängelholm (17-22 juni). Därifrån kommer 12 spelare att tas ut till EM i Finland, 26-30 juni. 

Headcoach för D16 är Åke Bärlin.

Luleå och Udominate kraftsamlar

Östersunds uppgradering till damligalag innebär att Bloggen kommer att grotta ned sig ännu mer i denna serie. En första reflexion vi gör när vi börjar skärskåda det hela, är att Damligan 2016/17 troligen kommer att bli ännu mer ett tvålagsrace än tidigare.

SM-finalistparet Luleå och Udiminate spänner sina bågar så att det formligen knakar i alla beståndsdelar. Båda satsar på SM-guld och Europaspel igen och denna kraftmätning är förstås helt underbar. Den är dessutom det bästa tänkbara scenariot för Damligan. Nu tvingas andra klubbar att hänga på. 

Här är dagsläget i de två klubbarna:

Luleå: är fortfarande i chock efter beskedet att insidespelaren (190 cm) Josefin Vesterberg (som även varit utlandsproffs i Ruzemberok, Slovakien) lämnar för Udominate. En ”förbjuden” övergång som river upp nya känslostormar mellan klubbarna. Vesterbergs första kommentar var:

– Mitt mål är att nå till högsta nivå i Europa och då måste jag gå till en klubb som kan hjälpa mig med det, säger hon till VK.

Låter väl mycket egoistiskt kan tyckas. Lite väl mycket ”jag och mig”. Å andra sidan undrar vi om det helt enkelt är moderklubben Luleå som klantat sig. Att släppa lagets stora svenskstjärna – och dessutom en Luleåtjej – till rivalen, är förbjudet. Finns inte. 

Här måste Luleå ha kunnat ha gjort mer. Kanske hade Vesterberg helst velat vara kvar och även utgått från att klubben ville det, men möjligen blev hon så besviken på hur ledningen behandlade henne i förhandlingarna, att hon reagerade med att kontakta Umeå?

Vesterberg har skrivit ett ettårskontrakt med Uneå – men på grund av en svår knäskada lär det inte bli debut förrän i oktober-november.

Vad har då Luleå att kontra med i lagbygget?

Allis Nyström är kvar. Har värvat två talanger på 20 respektive 19 år. Janis Ndiba från Holland och svenska stortalangen Rebecka Garderyd (från Täby) som vänder hem efter ett år på college i USA.

Mannen med Guldbyxorna, Jens Tillman, jagar även landslagsduon Lollo Halvarsson (rehab, tillbaka i nov-dec) och Ulrica Holmqvist.

Lita på att Vesterbergs övergång triggat igång en ny slags motivationsglöd hos hela Luleågänget. Kan tänka oss att viljan att hålla lillasyster Udominate bakom sig plötsligt är större än någonsin.

Udominate: coachen Tamara Ruzic är kvar. Liksom Holli Mershon och Ilaria Zanoni. Har kryddat med två stjärnspelare i Josefin Vesterberg och lettiska centern (197 cm) Zenta Melnika, Riga. Den sistnämnda utsågs i fjol till MVP i både Lettlands liga samt i den östeuropeiska liga som Riga vann.

Melnika, som även varit proffs i Grekland, Italien och Runänien, bedöms vara på en hög europeisk nivå – vilket bör höja Umeås nivå en extra grad.

Oscar Stenbergs lag har dock ett orosmoment: kommer Frida Aili att fortsätta? Landslagsspelaren överväger faktiskt att sluta med basket.

Brlek och ”Bagarn” stannar

Allt tyder på att det blir samma coachtrio i nästa säsongs Jämtland Basket som i år.

Torbjörn Gehrke är redan klar och bredvid honom kommer med stor sannolikhet Zeljko Brlek och Anders ”Bagarn” Olsson att återfinnas. 

– Jag har deklarerat för styrelsen att jag vill ha kvar Zeljko och Anders och jag räknar med att det blir så, menar Gehrke.

Arbetsklimatet mellan de tre har enligt honom fungerar alldeles ypperligt. Trots, eller tack vare, att de är så olika som personer.

– De är som olja och vatten. Helt olika personligheter, men det är väldigt bra. Zeljko ser basket som mig, men han är inte rädd att ifrågasätta och komma med egna idéer.

Gehrke och Brlek har haft ett antal diskussioner, också under ligamatcher, vilket fått en del att reagera.

– Vissa undrar om vi varit osams, men så är det inte. Zeljko letar efter andra saker än mig och då kan det bli diskussioner. Men hellre det än att vi tycker lika i allt.

Anders Olsson har en helt annan coachstil.

– Anders är lugn. Han är den sansade farbrorn som kan avväpna heta spelare och även oss, om vi blir för heta. Tillsammans är vi en jättebra kombination, säger Torbjörn Gehrke.