VM-kvalet: svag returtagning fällde Sverige


Tobias Borg var näst bäst i Sverige med sina 11 poäng. FOTO: TT

Kampen under korgarna blev som väntat avgörande  när Sverige föll med 59-68 mot Slovakien i Bratislava. 

Det storväxta hemmalaget vann ”krigarmatchen” med hela 52-32, där 18 av dessa var offensiva returer.

Det blev alltså det befarade scenariot. Storleken och rutinen vann matchen. Sverige tog hem två perioder, men tappade fotfästet fullständigt i tredje perioden. Då kunde Slovakien gå från 31-30 till 54-41 och koppla det avgörande greppet. 

Slovakien gjorde ingen stormatch och hade stundtals stora problem att komma till ordnade avslut, men laget räddades av en överlägsen returtagning.

37-årige Radoslav Rancik och Michal Batka tog 15 respektive 11 returer och dominerade insideområdet.

Den svenska returtagningen var återigen klart under den godkända nivån. Alexander Lindqvist tog 8 returer, medan Spires, Engström, Gaddefors och Ramstedt tillsammans kom upp i endast 13 returer.

Svaga retursiffror kan kompenseras med utmärkt skytte, men där var det också undermåligt. Ynka 16 procent på treorna säger det mesta.

Bäst framåt var reservcentern Adam Ramstedt. 13 poäng och återigen en fräsch insats av Södertäljeynglingen. Här kan vi tala om ett internationellt genombrott för en spelare som faktiskt knappt fick spela något i fjol i Södertälje.

Det var just Ramstedt som tände eld i den svenska brasan i slutperioden. Först satte han en trea (!) och sedan fyllde han på med en offensiv retur och efterföljande dunk. Det gav 52-56 och plötslig närkontakt.

Då tvingades Ivan Rudez ta time out och därefter kom Sverige aldrig närmare. 

Andra raka förlusten för Vedran Bosnic och hans manskap som helt tappat stilen efter hemmasegern mot Bosnien/Hercegovina. Ingen spelare har klarat av att kliva fram och leda laget utan det har varit en jämngrå massa både mot Armenien och Slovakien.

Tobias Borg har de kvaliteterna, men mot ett aggressivt spelande Slovakien kom han aldrig riktigt loss. Marcus Eriksson är också en matchvinnartyp, men Slovakien hade gjort sin hemläxa och markerade bort honom ur matchen.

Med tre matcher kvar av förkvalet är läget pyrt för Sverige. Lördagens bortamatch mot Bosnien/Hercegovina kan bli helt avgörande.

Då vill vi framförallt se en rejäl skärpning i returkampen. Så här illa får det inte vara om Sverige ska ta sig vidare till omgång 2 i detta historiska VM-kval.


Vedran Bosnic. FOTO: TT

Slovakien-Sverige 68-59

17-12, 14-18, 23-11, 14-18

Slovakiens bästa: Radoslav Rancik 15, A Jones 15, Michal Batka 15. Sveriges: Adam Ramstedt 13, Tobias Borg 11, Thomas Massamba 9.

Returer: 52-32.

Turnovers: 16-12.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *