Karolinska skolans uteservering i Prag

Imorgon gör jag min debut i Tjeckien. Tillsammans med ca 60 tjeckiska gospelsångare som jag har jobbat med under veckan gör jag en konsert i centrala Prag. Som jag nämnt tidigare har jag lagt ut trådar för möjliga resor hit med Gospel Journey, och det ser ljust ut.

Vi har varit på tjeckiska lansbygden och sjungit tillsammans under veckan, men åkte in till Prag idag. Kvällen är ledig, så att man kan vila upp sig inför morgondagens konsert. Jag passade på att äta min middag, tillsammans med några tjeckiska vänner, på den uteservering där jag för drygt tio år sedan satt och åt tillsammans med kollegorna från Karolinska skolan. Det år hela kollegiet reste på studieresa. Det kändes som att sitta på Karros mark, på något sätt.

Det var torget i Gamla stan, och det kan man ju inte fånga på bild. Men här är en bild från min plats på restaurangen.

2016-08-27 20.21.41

Glöm inte att höra av dig till info@gospeljourney.se om du är intresserad av resorna och/eller sjungandet.

#betheplan

 

Peppa för att sjunga med eller utan New York-resa

Jag har precis avslutat veckans festkväll på gospel-lägret jag är en av ledarna för utanför Prag. På något sätt tänkte jag att med alla mina erfarenheter från Tyskland, Ryssland och lite grann från andra centraleuropeiska länder, så skulle inte Tjeckien framstå så exotiskt. Men när shaman-trumman kommer fram och vi skanderar Fader vår på arameiska så inser jag att världen kommer aldrig sluta ha nya överraskningar runt hörnet.

Du som vill överraska dig själv med att börja sjunga gospel, eller som har gjort det hela ditt liv och bara letar efter alla tillfällen som finns, har möjlighet till tre prova på-tillfällen (!) innan Gospel Journey börjar sin ordinarie termin denna höst. Första prova på-tillfället är 7 september i Immanuelskyrkan, Örebro, under namnet Körförslaget.

Vill du sjunga och resa med Gospel Journey?

Det blev ett långt sommaruppehåll från bloggandet. Uppehållet har varit händelserikt, och bit för bit kommer jag att presentera de händelserna som passar in i denna blogg. Kortare information om körövningar, konserter och resor finns också på vår Facebook-sida.

Just nu skriver jag från en kursgård utanför Prag. Gården har samma namn som den kyrkan där Gospel Journey övar, Immanuel. Lätt att komma ihåg. Om Gospel Journey gör en av våra resor till Prag, så blir det förmodligen just i retreat-form. Något som börjar bli väldigt populärt. Man reser bort och sjunger utan fokus på en konsert. Målet är att sjunga för att må bra, samtidigt som man lär känna nya människor och upptäcker nya platser.

Nästa resa till New York går över påsken 2018. Redan nu kan du intresseanmäla dig på www.gospeljourney.se .

Tidigare har jag bloggat om den månadslånga resan jag gjorde i Spanien i våras, där nya kontakter för Gospel Journey knöts. Jag har även hunnit knyta nya kontakter med gospelsångarna i Sankt Petersburg. Allt får inte plats i dagens blogg-inlägg. Är det de resorna jag kommer att blogga om under hösten? Varför skulle just du vara intresserad av att läsa om det som skrivs här?

Den här bloggen vänder sig till dig som gillar att sjunga. Du kanske älskar gospel sedan länge, eller vill prova för första gången. Den här bloggen sätter också svensk gospel i ett större perspektiv. Du som kanske tidigare bara övat ”This little light of mine” i duschen, får genom denna blogg lära känna andra som övat samma låt i duschen och som vågat ta steget att sjunga tillsammans med andra. Fast det kan vara de som gör det på amerikansk Grammy-nivå, som de vi mötte i New York i våras. Eller de som knappt kan engelska, som de ryska vännerna jag hoppas vi möter ganska snart.

När det blir möjlighet att följa med på resa, kommer du att kunna läsa om det här förstås.

I nästa inlägg kommer info om höstens övningar. Och kanske skriver jag en del om den gospelskiva jag jobbat med under sommaren. #betheplan

 

Den historiska nationaldagen

Igår firade vi Sverige. Det var en historisk dag. Kanske inte på ett nationellt plan. Men för mig var det historiskt, för jag lärde mig varför vi firar vår nationaldag, och varför vi firar just den 6 juni. Länge har jag haft orden från lågstadiet ringandes i huvudet -”det är kungens födelsedag”. Trots att jag så småningom insett det orimliga i att ett land har nationaldag pga den aktuella regentens födelsedag, så har jag inte sökt information om något som säger emot detta.

Jag har också firat den amerikanska nationaldagen på plats i USA flera gånger. Det trevligaste amerikanska minnet är då vi var ett gäng vänner som grillade på toppen av en kulle i Brooklyn och satt där och tittade på fyrverkerierna som skickades upp i skyn från Manhattan, och även flera andra ställen utanför den centrala ön.

Vi skulle aldrig kunna göra något så vackert och mäktigt för att fira vår nationaldag i Örebro. Vi skulle heller aldrig ha militärer med k-pister som patrullerar runt omkring oss för att bevaka att nationaldagsfirandet går rätt till. Eller, det kanske vi skulle. Om Sverigedemokraterna får bestämma så har vi snart kulsprutorna mitt ibland oss. För att värna om det svenska.

Jag hade hellre suttit på den där kullen i Brooklyn och riskerat en terroristattack, än behövt titta på båtarna som patrullerade längs East river och Hudson river med tung beväpnad militär, eller behövt titta på helikoptrarna som flög nära marken för att kunna visa hur mycket vapen som fanns ombord.

Vi har det bra som kan dansa polska och sjunga om Rönnerdahl utan att behöva ha män med gevär i närheten.

Var stolt över Sverige. Och dela med dig!

Att sjunga vitt eller svart

På 80-talet startades i Örebro en kör med namnet ”Svart på vitt”. De blev snabbt kända för sin förmåga att sjunga så att inte hudfärgen avslöjades av röstklangen. Idag pratar vi inte lika mycket röstklang i förhållande till hudfärg, vilket är väldigt bra. Men likväl är det en obeskrivlig känsla att få vara en vanlig svensk, kanske till och med ganska blek, som sitter bland de oftast betydligt mörkare sångarna i en gospelkör i hjärtat av Queens, New York. Det är lätt att se vilka som tillhör Gospel Journey i detta videoklipp. Vi är blekare.

PS ”Svart på vitt” värnar fortfarande om den genuina gospelklangen med den äran, och kan upplevas live av och till i Örebro-trakten.

Shut up

Vi startade en chat-grupp i smartphone-applikationen Whatsapp som gjorde att vi smidigt kunde kommunicera med alla i Gospel Journey-gänget när vi rörde oss på New Yorks gator. Ganska ofta blippar det fortfarande till i telefonen och någon har något att säga i denna chat-grupp, eller en bild att skicka. Någon råkade kalla applikation ”Shut up” istället för Whatsapp, men det är inte en särskilt passande felsägning. Det är härligt att kunna hålla liv i gemenskapen med modern teknik.

Här står några av oss och använder smartphone-kamerorna i toppen på Freedom Tower.

2016-03-24 09.42.57

27 mars – 3 april 2018 är nästa resa. Om du är intresserad av följa med besöker du www.gospeljourney.se.

Boris i Vivalla

I höstas hade jag glädjen att framföra en akustisk version av Örebro-låten ”Bit för bit” tillsammans med den karismatiske artisten Boris René, vilket jag då också skrev om i denna blogg. Den gången satt bland annat Fredrik Reinfeldt i publiken. Kanske lyssnade den förre statsministern när Boris sjöng i Melodifestivalen också? Han var i alla fall inte i Vivalla i söndags. Det var däremot Boris René och en massa andra som var inbjudna på initiativ av Sånglärkan och Karin Svärd.  Barnkören IMK One Piece backade upp Boris, och sjöng några egna låtar.

Jag gick själv i högstadiet på Vivallaskolan, och minns en helt annan typ av centrum. Redan då bodde många nysvenskar i området, men de var tydligare gäster i den svenska förorten. I söndags kände jag mig som att jag var gästen. Kanske borde jag skriva något sorgligt om segregation i samband med det. Men det var faktiskt kul och fräscht. Boris var fantastisk på att välkomna alla in i gemenskapen, och barn är ju barn. De bryr sig inte varifrån man kommer.

Det är en rikedom att vi har så många nya kulturer att lära känna i vårt land!

Kolla in web-TV från evenemanget här.

Mother’s day

Här, från Brooklyn Bridge, skymtar du Frihetsgudinnans siluett medan solen sakta sjunker över East River. Hon är egentligen ingen modersgestalt, men idag, på Mors dag, får hon bära den rollen.

frihetsgudinnan siluett

Hon är en gåva från Frankrike, designad av Gustav Eiffel, som också designade tornet i Paris som bär hans efternamn. På vår New York-resa tog vi Staten Island-färjan som passerar intill Liberty Island, där den legendariska fackelbäraren står. Idag tänker man inte så mycket på all historia runt hennes existens, eller på alla människor som startade sitt liv som amerikaner på grann-ön Ellis Island, den ö som immigranterna först fick komma till.

Än idag flyr människor över hav för att komma till ett bättre ställe. Idag, på Mors dag, tänker vi lite extra på alla mödrar som försöker hålla ihop en familj på flykt.

 

 

 

Ikväll, tisdag, på Örebro konsthall

Vår stad, Örebro, är rik på musik. Det har sagts otaliga gånger. Vi har många körer. Det har också påtalats. Idag pausar jag från gospel-rapporteringen och New York-guidningen, för att tipsa om att den anrika Örebro-kören Primula Veris har konsert på Örebro Konsthall den 24 maj kl. 19.00. Och jag har äran att dirigera.

Det blir vårkänslor, glädje, lätt och svår musik, gammalt och nytt, och en sån där smaskig blandning av genrer som vi örebroare är bortskämda med i vår hemstad.

Information om konserten