Självklart ska äldre få varm mat!

I morse var det säkert många som höll på att sätta sin frukost i halsen när de slog upp tidningen. Ska verkligen äldre inte få varm mat i framtiden? Det undrade NA:s ledarskribent, och jag måste säga att även jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste hur ledarskribenten så totalt missförstod vad frågan handlar om.

Vad det handlar om är detta.

Den som har beslut om matdistribution via Örebro kommun till sitt hem kan i vissa fall få maten levererad varm. Alla kan inte det. Det beror på var du bor.

Sedan en tid tillbaka levererar Samhall maten till de äldre. Den som är i behov av att få hjälp vid själva matsituationen får så klart det av hemvårdspersonalen.

I den utredning som tjänstemännen har gjort av hemvården i Örebro kommun finns en analys om varför kostnaderna i Örebro är höga. En av förklaringarna är att maten i vissa fall levereras varmhållen vid exakta tider. Det är nämligen nödvändigt att leverera varmhållen mat ”prick” den tid då maten ska ätas (annars blir den ju kall och tappar sin energi och näring) vilket både är logistiskt svårt och arbetsmiljö- och klimatmässigt dumt.

Till det ska läggas hälso- och hygienrisker. Under högsommarvärmen är risken med att mat hanteras fel stor.

Om man istället skulle leverera kylda matlådor som värms på plats hos den äldre skulle maten inte behöva levereras vid en viss tid, man skulle kunna producera den enklare och maten faktiskt bli mer näringsrik, smaka bättre och se bättre ut. Det skulle underlätta för personalen, det skulle leda till miljövinster och det skulle leda till en ökad rättvisa i det alla örebroare inte kan välja varmhållen mat på grund av geografiska skäl.

Visst finns det aspekter som vi måste hantera om Örebro kommun skulle gå över till kylda matlådor som ska uppvärmas. Det är viktigt att säga att det idag inte finns något sådant politiskt förslag.

Vi i majoriten vill att alla äldre ska få en god mat, en bra mat och kunna välja mer i sin matsituation. Hur maten distribueras är en fråga som vi måste titta på för att kunna göra det på det bästa sättet, för den enskilde som ska äta den, för personalen som ska distribuera den och för kommunen totalt sett.

Men självklart kommer maten du äter vara varm! Och den ska vara god!

Det är 328 dagar kvar till valet.

Örebro ska ha skolor i nationell toppklass!

NA ska i en artikelserie lyfta ”goda exempel” från Örebros skolor och arbetet med ”Topp 25 2025” – alltså den av Örebro kommun antagna strategin som ska leda fram till att Örebro är en av Sveriges 25 bästa skolkommuner år 2025.

Det är vällovligt att media lyfter fram goda exempel, och det finns massor av goda exempel från Örebros skolor. Förra mandatperioden var jag ordförande i en av kommunens då existerande geografiska skolnämnder och fick se hur mycket bra skolutvecklingsarbete som bedrevs. Men det saknades en samlad strategi, som nu finns, och som Örebro kommun arbetar mot.

Jag är övertygad om att kommunen, med hjälp av forskning och strategin kan nå långt.

De elva stegen för skolutveckling i Örebro är:

1. En långsiktig samlande vision

2. Ett tydligt pedagogiskt ledarskap.

3. Kartläggning av skolans position.

4. Utveckling av undervisningen.

5. Främja och stödja excellent lärarskap.

6. Systematisk, intensiv och skolbaserad komptensutveckling.

7. Utveckling av professionella gemenskaper.

8. Struktur och amspel i förbättringsarabetet.

9. Lärande bedömning.

10. Intelligent implementering.

11. Stödjande processer för lärande: arbete med barn och unga som påverkar förutsättningarna för lärande. Exempelvis arbete med skolhälsovård, folkhälsa, jämställdhet, trygghet och för att bryta segregation.

Det är 329 dagar till valet.

Ingen rolig dag i örebrofotbollen

Storstryk, både för KIF Örebro och ÖSK idag. För KIF blir tabelläget allt mer prekärt, och ÖSK ligger långt under där de borde vara.

Örebro är en fantastisk idrottskommun, med elitlag både i damernas och herrarnas fotbollsallsvenska, SHL-lag i hockeyn och i många andra idrotter har örebrolag framskjutna positioner. Det tror jag inte bara är en slump, utan beror på bra förutsättningar i en attraktiv kommun!

Jag hoppas nu bara att fotbollslagen hänger sig kvar.

Det är 330 dagar till valet.

Hemvården ska utvecklas – tillsammans med personalen!

Idag skriver NA om den utredning och analys förvaltningen har gjort över hemvården i Örebro kommun. Det är en väl genomarbetad rapport som innehåller många delar. De förslag som förvaltningen presenterar är tjänstemännens tankar.

Vi styrande politiker är överens om att nuvarande valfrihetssystem inte är tillräckligt bra. Därför pågår just nu en utredning som ska lägga förslag på hur ett nytt valfrihetssystem kan se ut. Ett valfrihetssystem där välfärden blir den bästa, medarbetarna kan få en god arbetsmiljö, där det blir stabilitet i organisationen och där kommunens skattemedel används klokt.

När den utredningen är klar, och vi tillsammans har beslutat om ett nytt, bättre, valfrihetssystem behöver vi anpassa den kommunala hemvården efter det nya systemet. I arbetet att göra det kommer medarbetarna vara viktiga. Hur det görs måste vi utreda särskilt, och få flera alternativ på vägar framåt.

Vi socialdemokrater är tydliga: vi ska ha en stark kommunal hemvård med hög kvalitet. Medarbetarna ska ha inflytande, delaktighet och trivas på sitt jobb. Alla ska ha en bra och trygg välfärd. Ekonomin ska vara i balans.

Dit ska vi, tillsammans.

Det är 331 dagar till valet.

Visst ska vårdcentralerna erbjuda drop-in!

Nu har majoriteten i Region Örebro län presenterat sitt budgetförslag, och inom kort kommer oppositionspartierna presentera sina förslag. Det verkar inte som om de kommer satsa lika mycket på en tillgänglig vård som majoriteten. Helt uppenbart säger flera nej till satsningen på drop-in-mottagningar. Jag förstår inte resonemanget, speciellt inte när jag läser hur populärt och bra det är, där det redan är infört.

Att säga nej till något som kommer göra livet lättare för invånarna i Örebro län, tycker jag är konstigt.


Just nu samlas för övrigt hundratals moderater i Örebro. Det är inte första gången Moderaterna väljer Örebro när de har sina stora möten. Det är roligt och ett gott tecken att vi är en bra konferensstad!

Jag gillar när Moderaterna väljer Örebro ofta, även trots att Örebro så sällan väljer Moderaterna. Jag hoppas ni får en bra träff!

Det är 332 dagar till valet.

Vad kostar ett samarbete med SD, Ulf Kristersson?

Riksdagens partiledardebatt idag var klargörande på många vis. Det är uppenbart att högern känner sig pressad över att Stefan Löfven påpekar att högerpartiernas samlade skattesänkningsförslag blir omkring 100 miljarder kronor. Vill man säga att det är fel att räkna så bör man vara tydlig med vilka skattesänkningsförslag som faktiskt inte kommer att läggas.

En skattesänkning som med Alliansen inte kommer bli verklighet är sänkningen av pensionärsskatten. Den är de flesta allianspartier överens om, inte ska ske. Därför är det uppenbart att den som vill att pensionärsskatten ska bort inte ska rösta på något av de fem högerpartierna.

Partiledardebattens snyggaste replik stod Jonas Sjöstedt (V) för.


Jag rekommenderar avslutningsvis, lite vid sidan om i ett annat ämne, er att läsa Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilssons blogginlägg om Moderaternas budget för kommunen.

Det är 333 dagar kvar till valet.

Satsningar på tillgänglig vård är bättre än skattesänkningar och marknadsexperiment

Idag presenterade majoriteten i Region Örebro län sitt budgetförslag för 2018. Vi socialdemokrater lovade i valet 2014 att göra vården mer tillgänglig och nu gör vi det rejält! Drop-in-mottagning på varje vårdcentral, en primärvårdsakut, en digital vårdcentral med mera är budgetens stora tillgänglighetssatsningar. Jag tycker att det är en bättre politik än att sänka skatten och privatisera.

Jag avslutade kvällen på ett möte med anhöriga och personal på vård- och omsorgsboendet Klosterbacken på Norr. Det var mycket givande, och jag vill lyssna mer på olika människors bilder av hur vården och omsorgen fungerar i Örebro idag. Maila mig gärna på john.johansson@orebro.se!

Det är 334 dagar kvar till valet.

Begrav blockpolitiken

Jag ska erkänna – jag tittade inte på partiledardebatten på SVT ikväll för att jag helt enkelt inte möjlighet. Jag brukar göra det, men ikväll hann jag inte. Mina intryck efter att ha tagit del av kommentarerna efteråt är att jag tror vi behöver fortsätta debattera, men i än högre utsträckning samtala med varandra.

Ta bara frågan om alliansens pensionärsskatt. Kristdemokraterna har nu sent kommit på att den är dålig. Så sent som 2014 röstade de för att behålla den med hjälp av övriga högerpartier och Sverigedemokraterna. Och med tanke på att de faktiskt är det parti som tydligast vill ha en högerbudget, till och med en budget som stöds av Sverigedemokraterna, är det en vilja som känns oerhört svag. Betänk att inget annat högerparti vill avskaffa pensionärsskatten. Flera vill till och med höja den.

En röst på Kristdemokraterna blir en röst  på bevarad pensionärsskatt så länge Kristdemokraterna säger att det är med högerpartierna och Sverigedemokraterna de vill samtala. 

För Kristdemokraterna har bestämt sig för att sikta högerut, och då offras en rättvis skatt för pensionärerna till förmån för högervänskap.

Jag tror det är fel väg för Sverige att begrava sig i skyttegravar. Jag tror vi behöver begrava blockpolitiken istället, och jag är glad att Sveriges statsminister leder oss in på den banan. Nu gäller det för andra partier att förstå att det är rätt väg för Sverige i framtiden.

Det är 336 dagar kvar till valet.

2017 års Seniorfestival avslutad!

 

Idag hade jag nöjet att få avsluta 2017 års Seniorfestival. Jag var även med inne på Conventum och pratade med människor om strategin ”Åldras på dina villkor” som vi nyss har antagit i Örebro kommun.

 

Här är det tal jag höll. Det talade ordet gäller.

Kära örebroare, kära deltagare på årets Seniorfestival!
Mitt namn är John Johansson och jag är vice ordförande i Programnämnd Social välfärd här i Örebro kommun. Det är min första gång som jag är med här inne men jag har stått flera år på Seniorfestivalen och pratat med människor.
Jag representerar Socialdemokraterna och vi har inte ordförandeskapet i den här programnämnden, men vi har den uppdelningen att Per-Åke Sörman fick stå ute i höstkylan och ösregnet i måndags på invigningen och frysa och jag får stå här i värmen inför alla er och lyssna på fin musik och ha det trevligt!
Så ser ett gott delat och blocköverskridande samarbete och ledarskap ut i praktiken! 

Nu börjar det att bli dags för att knyta ihop säcken! Seniorfestivalen 2017 börjar lida mot sitt slut. 
Seniorfestivalen har handlat om hälsa och livskvalitet för seniorer. Det är ämnen som är värda att tala mycket om. Jag vet att många här inne har varit med på flera av de arrangemang som har ordnats – med utflykter, motionsrundor och föreläsningar. 
Jag tog själv del av ett evenemang igår som RFSU ordnade i ABF:s lokaler om sexuell hälsa för äldre. För mig som politiker är det ett ämne som vi måste tala betydligt mer om – och om vad om inte livskvalitet och hälsa handlar egentligen sex och samlevnad?
Det är en av de finaste och bästa sakerna med Seniorfestivalen och liknande arrangemang. Under veckan har massor av små frön planterats av några hos andra som kan växa fram till något annat.
Idéer som blir till projekt som blir till verksamheter som blir till självklarheter.
Seniorfestivalen lever inte bara under Seniorfestivalen, utan året om.

Visste ni att vartannat barn födda efter millennieskiftet väntas bli över 100 år. Det är onekligen en häftig utveckling. Vi blir allt äldre och vi blir fler som blir allt äldre. Att mina barn kan komma att bli över hundra år som något sorts normaltillstånd är otroligt. Men det ställer så klart också stora utmaningar på vårt samhälle. Blir man senior vid 65, ska vi då vara seniora i praktiken halva livet? Och i så fall – ge mig ETT skäl till att vi inte behöver använda resurserna för att prioritera den här allt större målgruppen.

Inom mig bär jag mina tidigare ansikten,
som ett träd har sina årsringar.
Det är summan av dem som är ”jag”.
Spegeln ser bara mitt senaste ansikte,
jag känner av mina tidigare.
Så skriver Tomas Tranströmer. Och kanske är det så för oss alla – vi bär med oss vårt tioåriga jag, vårt tjugoåriga jag och så vidare och så vidare. 
Jag är inte bara mitt trötta småbarnsföräldra-ansikte, och ni inte bara ert senaste ansikte – vi är alla våra erfarenheter och de erfarenheterna behövs!

På sammanträdet med Programnämnd Social välfärd i torsdags antog vi vår strategi för äldreomsorgen i Örebro kommande tid – Åldras på dina villkor. Jag vet att många här inne har varit delaktiga i det arbetet genom de medborgardialoger som har ordnats och på andra olika sätt.
Under 2015 och 2016 har flera dialoger genomförts med medborgare och
medarbetare. Syftet har varit att ta reda på vad medborgare och medarbetare
anser kännetecknar Sveriges bästa äldreomsorg, hur äldreomsorgen ska se ut på
några års sikt och hur vi ska ta oss dit. Medborgarnas och medarbetarnas
synpunkter är en del av det underlag som ligger till grund för kommunens
målbild för äldreomsorgen, främst med sikte på 2021. Medborgare och
medarbetare har svarat på enkäter, deltagit i möten och i fokusgrupper som
arrangerats. Sammantaget har ca 4500 medborgare svarat på enkäten och ca 100
medborgare har deltagit i öppna möten och fokusgrupper. Medarbetarenkäten
besvarades av ca 550 personer och ca 50 medarbetare deltog i fokusgrupper. Det
har således samlats in ett omfattande och gediget material. Resultatrapporter från
dialogerna finns på kommunens webbplats.
Nu har vi äntligen ett resultat och en produkt. Jag vill rekommendera er att läsa den planen och fortsätta vara delaktig i utvecklingen av den.
För att du ska kunna åldras på dina villkor, ska Örebro kommun arbeta för
följande övergripande mål:
  • Du ska få ett flexibelt stöd som utgår ifrån dina mål, vad du behöver och tycker är viktigt.
  • Stödet ska bidra till hälsa och till att du kan fortsätta att göra det du tycker om.
  • Du ska ha möjlighet att vara delaktig i utformningen av samhället och i skapandet av dagens och morgondagens omsorg.
  • Det ska vara tryggt att åldras i Örebro.
  • Det ska finnas ett brett utbud av bostäder för äldre.
  • Maten ska bidra till god hälsa och livskvalitet.
  • Medarbetarna har goda förutsättningar och rätt kompetens för att möta dina behov.
  • Samarbete ska förbättra din livssituation.
Planen handlar om att åldras på sina villkor, men jag vill inte hävda att den handlar om äldrefrågor.

På måndag är det exakt 11 månader kvar till vi går till valurnorna i Sverige. 
Ofta får jag som politiker höra att VI behöver prata mer om ”äldrefrågor”. Att det är JAG som ska prata OM saker som rör ER. Eller att JAG ska prata OM er.
Varför då? Och vaddå ”äldrefrågor”? Varför skulle du och du ha samma fråga? Här inne finns det ju människor av alla politiska kulörer.
Det är ju inte vi politiker som ska prata OM er äldre utan fler av örebroare och andra som är årsrika som ska prata SOM politiker. 
Jag är ju fortfarande en relativt ung politiker. Det var inte alldeles för längesedan som jag tog mina första stapplande steg in på ett ungdomsförbundsmöte. Jag borde kanske slåss för fler yngre politiker – och missförstå mig rätt – det behöver vi också! För att kunna rädda en vital demokrati behöver vi givetvis också föryngra oss. Men – föryngring behöver inte ske på bekostnad av de som har fyllt år flest gånger.
Hur ska vi utveckla kulturen? Hur ska vi förbättra skolan? Här inne finns ju människor som har jobbat årtionden i skolan – vi behöver er för ert kunnande, er erfarenhet och att det faktiskt handlar om en demokrati där FOLKET styr – inte DE ICKE-SENIORA människorna.
Gå med i politiken – på riktigt – jag känner folk i alla partier och kan förmedla kontakter – och jag lovar; oavsett om du vill gå med oss socialdemokrater eller Moderaterna  eller något annat så behövs du!
Så även om jag får komma hit på avslutningen av årets seniorfestival skulle jag snarare vilja se det här som en uppstart! Nu börjar valåret. I det ska vi alla vara med!

Avslutningsvis – nu ska vi få lyssna och titta på underhållning en stund men särskilt mycket återstår inte av årets Seniorfestival. Jag vill säga tack till alla er som har gjort festivalen möjlig. Alla ni seniorlotsar som jobbat med programmet, alla som på olika sätt bidragit och gjort den här festivalen möjlig – från Örebro kommun och politiken, ett hjärtligt stort tack!
Tack för att ni har lyssnat.
Det är 337 dagar kvar till valet.