Älgfilé med krämig gratäng och kantareller

En liten lyxmiddag skulle man kanske kunna kalla det. I alla fall gjorde sonen det. Krämig potatisgratäng, älgfilé och kantareller. Inte dumt alls.  Vi var två som åt och både gratäng och kött tog slut.

Innan jag skivade älgfilén mortlade jag rosépeppar och grönpeppar, cirka 1 msk och rullade köttbiten i. Sedan skar jag centimetertjocka skivor. Det blev 7 skivor. Stekytorna kryddade jag med flingsalt. Filén stektes i smör och rapsolja till dess att det var perfekt enligt vår smak, medium för sonen och mer välstekt för mig.

Sedan kokade jag ur stekpannan med grädde och en liten, liten bit av en köttbuljongtärning. Det blev en enkel och god sås till. Smaka eventuellt av med mer peppar.

Potatisgratäng

10 potatisar (inte de största)

1 dl crème fraiche

1 1/2 dl grädde

1 finriven vitlöksklyfta

1/2 msk mortlad rosépeppar

4-5 msk finriven parmesan

 

1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en smord ugnsform och salta.

2. Blanda övriga ingredienser och slå över potatisen.

3. Grädda 200°, cirka 35-45 minuter.

 

Till detta smörstekte jag kantareller och kokade lite färsk brysselkål. Mums!

 

 

 

 

Publicerat av

Katarinas spis

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 18-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag har ett toppenjobb, som lärare, arbetet bland eleverna är bland det bästa som finns. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *