Nya allehanda.se tar form

Det var ett bra tag sedan vi såg över funktion och design på allehanda.se men nu är det dags. Sedan i våras har vi på koncernnivå jobbat med vår nya webbplattform där vi bygger om allt från grunden för att vi lättare och snabbare ska kunna hänga med i utvecklingen. Det ni ser på bilderna är de första designskisserna på allehanda.se, de kan eller snarare kommer att ändras under arbetets gång, ett arbete som ska lanseras i januari om allt går som det är tänkt. Sajten kommer att vara responsiv i tre nivåer och utvecklas för mobilanvändande i första hand.

Förstasidan mobil

Artikelvy mobil

Förstasidan läsplatta

Artikelvy läsplatta

Förstasida desktop

Artikelvy desktop

Nuvarande

Allehanda.se i januari

Fler kollar Facebook i mobilen än i datorn

Facebook visar upp sina kvartalssiffror i kväll, förutom det ekonomiska som jag inte tänker ge mig in i, så visas en del besökssiffror. För första gången är det fler som använder Facebook via mobilen än desktop. Det var bara en tidsfråga innan det skulle hända. Nu har det gjort det. Jag längtar nåt fruktansvärt tills vi kan ta allehanda.se in i mobilen på riktigt. Tyvärr ligger det en bra bit bort, tidigast till hösten. http://allthingsd.com/20130130/facebook-beats-the-street/

I dag på allehanda.seJust nu testar vi att ha ett framförhållande löp på sajten. Internt har vi döpt den till ”idagbox”. Här tänker vi presentera saker som vi vet kommer att publiceras på sajten under dagen och kvällen. Allt från presskonferenser till när reportage kommer att dyka upp. Artiklar som är lite längre, reportage och fördjupande kommer vi framöver publicera mer åt eftermiddag/kväll.

Livebilder och nyhetspushar i appen

Vi har precis fått ut en uppdatering av vår nyhetsapp i appstore (Google Play kommer) som innehåller två nya funktioner och några buggfixar. Pushnotiser och livebilder är nyheterna.

Notiser.
Vi har tagit pushnotiser ett steg längre. Du som användare kan välja från vilka områden du vill ha nyhetsflashar. Vi har valt att dela in det i Härnösand, Sollefteå, Kramfors, Örnsköldsvik, Sport och Modo. Du kan också välja att få nyhetsflashar från alla områdena.

Livebilder.
Den uppmärksamme kanske har sett att vi lite nu och då använder oss av livebildspel på sajten, företrädelsevis från Modos matcher, nu tar vi den funktionaliteten till vår nyhetsapp. Nu kan du som läsare bidra med bilder från nyhetshändelser, konserter eller andra större event, direkt från appen in på ett livebildspel på sajten. Just nu så har vi ett event igång, det heter helt enkelt ”Nyhetstips”. Bilderna landar direkt i ett bildspel som modereras av redaktionen. Just nu visas inte bilderna ut någonstans. Men testa gärna!

 

Blogg 2.0

Vi har under ett par veckors tid jobbat rätt mycket med att uppgradera vårt bloggverktyg till den allra senaste versionen av WordPress. Nu har alla bloggare  ett av de modernaste bloggverktygen som finns i sin hand. Vi har även byggt en ny bloggetta som ger en betydligt bättre överblick på bloggarna. Riktigt bra tycker jag det blev. Vill du också ha en blogg hos oss? Du startar den enkelt själv, klicka här. Välkommen!

Nu finns vi i Google Play!

20120927-101702.jpg

I natt landade vår första Android-app i Google Play. Frågan med appar har inte varit helt enkelt för oss, dels har vi system i bakgrunden som gör det svårt att göra exakt som vi vill och dels så har vi inte resurser att ha olika appar till olika operativsystem. Därför valde vi att göra en app som innehållsmässigt bygger på vår mobilsajt. Det gör att vi får större frihet att ändra hur vi presenterar innehållet. Flera har tyckt att vi borde ha direktlänkar till kommunerna och Modo i sidhuvudet, det är nu mycket enklare för oss att fixa till. Så var det inte förrut.
Mobilsajten är alltså grunden, sen kommer vi att kunna lägga på funktioner så som notifieringar. Vi har även en rätt frän grej på gång som innefattar kameran i era mobiler… Mer om det senare 🙂

Här hittar ni appen

Vi vet om att vår app inte funkar med iOS 6, en uppdatering är inskickad till Apple.

Vad saknas? Vad är bra? Vad kan bli bättre? Skriv gärna en rad här under

Tweeten som blev en ”nyhet”

20120911-162738.jpg

Tänk att det kan bli sådana rubriker för en tweet. Är inte förvånad egentligen men när det händer en själv så är det klart att det blir en annan känsla. Jag kollade på Modos träning och inväntade chatten vi skulle ha med Niklas Sundström direkt efter den. Under träningen blir Ulf Samulesson förbannad på hur lojt det ser ut och ger gruppen en rejäl uppsträckning och jag återger det jag uppfattar på twitter.

Hoppsan, coach Samuelsson inte nöjd. ”If you gonna compete on this level like this, you can go fuck your self.” #modose

En amerikansk uppsträckning ser så klart häftig ut i en rubrik, men va fan, kom igen Emil Karlsson. Det där händer på var och varannan träning i elitverksamhet, det vet du. (Och här har vi ett spår att ev. göra journalistik av) En bra och schyst journalist hade ringt/twittrat/messat upp sin twittrande kollega och kollat lite. Då hade du fått reda på att den här typen av utskällningar inte alls är ovanlig. Eller att utskällningen var betydligt längre. Men då hade din grej inte hållit lika bra kanske. Men jag står för vad jag skrev och Ulf Samuelsson står säkerligen för varenda ord han sa också.
Men jag fick en massa nya följare på twitter, det var det enda nya i den här historien.

Kan vi lita på Polisen?

Så här skriver polisen på sin hemsida söndag 12 augusti:

2012-08-12 06:01, Sammanfattning natt, Västernorrland

Natten i Västernorrland har varit mycket lugn.
13 personer har varit omhändertagna för berusning. 12 personer i Sundsvall och 1 person i Sollefteå.
2 personer har varit medtagna för provtagning misstänkta för rattfylleri (inskrivna tidigare).
Drakbåtsfestivalen i Sundsvall och cruising i Kramfors har varit mycket lugna.

Våra webbredaktörer står i daglig kontakt med polisen, då främst med länskommunikationscentralen i Sundsvall via telefon. Vi ringer och kollar av om något har hänt och blir ofta hänvisad till att ”händer det något så lägger vi ut det på hemsidan”. Jag förstår om de har annat att göra än att snacka med oss, men varför ringer vi då om de ändå lägger ut det som händer på hemsidan?

En anledning till det är att vi då kan hitta nyheter som denna. 30 personer har natten mellan lördag och söndag bråkat så pass att polisanmälningar skrivs från flera håll (även polisens) i Härnösand. Polisen i Sundsvall vid länskommunikationscentralen beskriver samma natt som ”väldigt lugn” och tar inte ens med händelsen. Jag kan för mitt liv inte tro att den som skrev sammanfattningen på webben hos polisen visste om det här. Om det är så, hur är det möjligt? Om personen valde att inte ta med infon så får de nog räkna med att vi kommer fortsätta ringa ett bra tag till.

30 personer slogs i klungor

Ett stort bråk utbröt i Härnösand i helgen. Totalt slogs kring 30 personer. Enligt polisen kom bråkstakarna från flera orter för att göra upp.

Polisen kallades vid midnatt mellan den 11 och 12 augusti till en adress på Sehlstedtsvägen i Härnösand med anledning att det skulle vara stökigt, bråkigt och högljutt på platsen. När patrull kom fram låg enligt polisanmälan på marken och slogs. Totalt ska där ha funnits 20-30 personer. En upprörd stämning ska ha rått på platsen, och patrullen fick kalla på förstärkning för att kunna sära på de illsinta personerna.[…]