Veckans skivsläppare: Prefab Sprout

Vecka 40 innehåller en hel del spännande och intressanta skivsläpp, bland annat släpps skivor av Trummor & Orgel, Robert ”Strängen” Dahlqvist, Lisa Bodelius, Beat Funktion, Ane Brun och Agnes Obel.

Samtliga skivrecensioner finns här: http://allehanda.se/noje/skivor

Nöjesbloggens utnämning Veckans Skivsläppare går däremot till brittiska popbandet Prefab Sprout, som släpper skivan ”Crimson/Red”

Nöjesredaktören: ”En välkommen rockfestival”

I helgen färgas Kramfors finfina Folkets Park i hårdrockens mörka färger.
Däremot ser det allt annat än mörkt ut för Metal Inferno-festivalen. Den har successivt vuxit under tre års tid, både gällande antal band och rent publikmässigt, och onekligen tycks festivalen gå en ljus framtid till mötes. Egentligen är det inte så konstigt, eftersom det sedan länge finns en stark rocktradition i Kramfors. Det är också därför som det känns lite extra kul att det anordnas rockfestival i Christoffer Kramms gamla hemstad.
Arrangörernas ambition är att på sikt anordna en större festival, företrädelsevis på våren eller vinter. Det låter onekligen väldigt klokt. Sommaren är ju de facto redan full av andra rockfestivaler, så som exempelvis Getaway Rock, Rock On The Docks Festival, Rockstad Falun och självklart Sweden Rock Festival. Att försöka starta ytterligare en större sommarrockfestival, med ambition att locka långväga gäster, känns både riskabelt och tveksamt.
Nej, då låter en vår- eller vinterfestival mycket mer rimligt, en festival som tidsmässigt inte konkurrerar med massa andra festivaler och evenemang. Arrangörerna, med Mattias Lilja i spetsen, bör snegla en del på Umeås rockfest House Of Metal, som hålls på vårkanten varje år. Jag har själv besökt HOM och gillade verkligen festivalen i fråga, inte minst för festivalens förmåga att locka etablerade välkända band, men också för dess fingertoppskänsla att leverera talangfulla rockband på uppgång.
Under helgens Metal Inferno; Autumn Rage lirar totalt 14 band. De flesta av dem, förutom högst kompetenta Recrement, Bulletsize och Kramforsfavoriterna Grand Nation, är måhända bara kända på den Västernorrländska musikscenen. Men icke för ty finns det intressanta, mer okända, inslag i den breda banduppställningen. Örnsköldsviksbandet Meadow´s End är ett sådant band, Sollefteåbandet Wisefield ett annat.
Sammantaget är det väldigt kul och viktigt, inte bara för Kramfors utan hela Västernorrland, att våra talangfulla lokala band får spelmöjligheter som på exempelvis Metal Inferno. Utan spelningar utvecklas inga band.
Som Ronnie James Dio sjöng 1978, då i det brittiska rockbandet Rainbow: Long live rock ‘n’ roll!

 

/Peter Carlsson – nöjesredaktör för Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och allehanda.se.

Veckans dvd/bd-släpp: Frihet bakom galler

Helgmyset tränger snart på och då beger sig många till videobutiken för att hyra en dvd eller bluray.

Rådande vecka, som har nummer 40, innehåller en hel del intressanta dvd/bd-släpp, bland dem märks exempelvis ”Epic”, ”Big Bang Theory – säsong 6”, ”Gambit”, ”Only God forgives” och ”Baksmällan 3”.

Samtliga dvd/bd-recensioner finns här: http://allehanda.se/noje/film

Epitetet Veckans dvd/bd-släpp går dock till den svenska dokumentärfilmen ”Frihet bakom galler”, som ger en unik insikt i ett afghanskt kvinnofängelse.

http://www.youtube.com/watch?v=Tcl2hnhze3E

Nöjeskrönika: Lågstatus-boom i arenan


Nyligen skrev tidningen Dagens Nyheter om kultur som klassas som ”lågstatus”.
Man lyfte fram Lasse Stefanz som representant för dansbandsgenren, en underhållningsform som sällan vunnit respekt i intellektuella cirklar.
Men lågstatuskultur inkluderar inte bara dansband. Uttrycksformer som serietidningar, tonårslitteratur, buskis och schlager får ofta utstå liknande anklagelser.
Det gäller även musikaler – den lågstatusgenre som i helgen är mest aktuell i Ångermanland.
När Peter Jöback ställer sig på scen i arenan i Örnsköldsvik i kväll erbjuder han besökare en chans att ”kliva ur cred-garderoben”, som han själv sa i lördagens intervju.
”När folk är på lyran vågar de ibland erkänna saker som att ‘jag älskar Jesus Christ superstar’, men sällan annars”.
Jag har varken något brinnande musikalhjärta eller ambition att dra en slipad lans för de som har, men ett litet visdomsord vill jag som postmodernistisk 1980-talist bidra med – det finns potentiell mening i allt. Det kan finnas ett värde i enkla dramaturgiska kurvor inlindade i ett dussin lager flärd. Mycket beror på åskådaren och vilken kontext man sätter det i.
För min egen del är ”Fantomen på operan” på Her Majesty’s theatre i London fortfarande ett praktverk inom den konst som är liveshow. Tänk alla dessa tusentals saker som kan gå fel på detta videunder till scen men som alltid klaffar, kväll efter kväll, decennium efter decennium.
Och tänk också att musikal är en av de filmgenrer där den tekniska utvecklingen går mest framåt just nu. Detta till stor del tack vare briljanta ”The king’s speech”-regissören Tom Hooper som bröt ny mark när han filmatiserade ”Les misérables” förra året.
I vanliga fall spelas musiken till musikalfilmer in först och läggs sedan över skådespelarnas minspel i filmen.
Tom Hooper gjorde tvärtom – han lät skådespelarna sjunga live framför kameran, sedan tog han bandet till en orkester som fick anpassa musiken efter sångens takt. Det kanske låter nördigt, men hade det inte varit för musikalfilmernas ofta bespottade ”plötsligt brista ut i sång”-element så hade ingen orkester fått utsättas för sådan ”mindfuck”.
Nåväl, lågstatuskultur eller inte – jag dömer inte den som bänkar i arenan och njuter av ”I love musicals” i kväll, varken om det är för att se en av Sveriges största underhållare ”in action” eller för att man hänförs av en underhållningsform som aldrig diskuteras i djuplodande P2-sändningar.

//Erik Sjölander – webredaktör och krönikör för Allehanda Nöje

http://www.youtube.com/watch?v=b2hyXOWInSE

Veckans dvd/bd-släpp: Stoker

Helgmyset tränger snart på och då beger sig många till videobutiken för att hyra en dvd eller bluray.

Rådande vecka, som har nummer 39, innehåller en hel del intressanta dvd/bd-släpp, bland dem märks exempelvis ” Apartment 1303”, ” Hummingbird”, ” Kauwboy”, ” Wallander – Mordbrännaren” och “Fast & Furious 6”.

Samtliga dvd/bd-recensioner finns här: http://allehanda.se/noje/film

Epitetet Veckans dvd/bd-släpp går dock till den Chan-wook Park-regisserade thrillern ”Stoker”.

Veckans skivsläppare: Kings Of Leon

Vecka 39 innehåller en hel del spännande och intressanta skivsläpp, bland annat släpps skivor av Dregen, Lilla Namo, Lisa Nilsson, Mattias Hellberg, Serengeti, Viktoria Tolstoy och Xenia Kriisin.

Samtliga skivrecensioner finns här: http://allehanda.se/noje/skivor

Nöjesbloggens utnämning Veckans Skivsläppare går däremot till rockbandet Kings Of Leon, som släpper finfina plattan ”Mechanical Bull”.

Se trailern till Need For Speed

Här är den första riktiga trailern för den kommande Need For Speed-filmen med bland andra Aaron Paul från Breaking Bad bland huvudrollerna.

Handling: Tobey har precis kommit ut ur fängelset. Trots det bestämmer han sig ändå för att vara med i ett cross country race. Han vill hämnas sin före detta affärspartner som satte dit honom. Med det är också hans gamla partner som har planlagt racet och som sätter ett pris på Tobeys huvud så fort tävlingen startar.

Filmen, som regisseras av Scott Waugh, har biopremiär 14 mars 2014.