Taktisk Mårten tog silver i hemmalopp

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 35 ÅR SEDAN ⌊
Bragd. Mårten Rosén visade att han var en mästare på cykel. 1983 fick han Täljebragden för sina insatser. Arkivfoto: Roland Thunholm
Bragd. Mårten Rosén visade att han var en mästare på cykel. 1983 fick han Täljebragden för sina insatser. Arkivfoto: Roland Thunholm

Han trampade sig upp till täten redan från starten. Med uthållighet och taktik därefter rullade han in på en topplacering. Hemma­cyklisten Mårten Rosén gjorde ingen besviken.

Återblickar. I LT den 24 augusti 1981 toppar lokaltidningen med att Södertäljes toppnamn på cykel, Mårten Rosén, hade gjort ett härligt lopp när Svealandsmästerskapens linjelopp avgjordes i Södertälje.
Cyklisternas utmaning denna gång var att komma först i mål efter 15 varv på en åtta kilometer lång bana. Mårten Rosén tog täten direkt i det 55 man starka­ fältet men fick tyvärr ge sig till slut mot fjolårsmäst­aren Kristian Allberg som spurtade­ till sig segern på loppets sista kilometer.
– Jag har känt att jag är i bra form just nu. Men jag vågade inte tro att det skulle­ gå så här bra, sa Mårten­ Rosén om sitt silver.
Andra sportnyheter var att Södertäljes herrar kört över Eskilstunalaget Östermalm med 9–0 i fotbollens division fyra. Södertäljes vattenskiddrottning Anita Carlman hade lagt beslag på EM-guld i Belgrad och vid en rugbygala besegrade Södertäljes damer, i sin andra match någonsin, ett rutin­erat lag från Norrköping.
I LT:s nyhetsdel ställer man sig frågan om helgens brand på Freddys gatukök var anlagd. En brand hade nämligen brutit ut på års­dagen till de så kallade raggar­kravallerna när flera­ butiker och restauranger vandaliserades och brändes.

”Ishockey. Och så tjejen. Sen finns det inte tid för mycket annat.”

3862707799
Bildtext, den mindre bilden: Ett liv i ishockeyns tecken. Det är det liv som Anders Eldebrink lever. Men här och där finns det plats för lite natur, lite fiske och lite jakt. Fotografier tillhörande artikel: Arne Adler Faktarutan: Anders Eldebrink, 21 år, ishockeyproffs., Det hände att han drack alkohol men var icke-rökare. Hobby var jakt, fiske och natur. Inkomsten var 50 000-60 000 kronor. Familj: Flickvännen Eva Pettersson, 21 år.

Anders Eldebrink berättar om sig själv. Och egentligen kunde det räcka med det. Men en framtid väntar. En framtid i Vancouver Canucks i Kanada.
– Man är väl inte nervös, precis. Men inte blir det lätt inte där borta, säger han och ler lite tveksamt.

Text: Elisabet Rudhe
Publicerad i LT: 27 augusti 1981

Anders Eldebrink sitter i den egna soffan i det egna hemmet. Det hem han snart ska lämna för en helt ny tillvaro.

– Det var inte mycket att tveka på, säger han. Hade jag inte skrivit på proffskontraktet med Vancouver Canucks då hade jag nog funderat resten av livet. En sån chans kommer aldrig tillbaka.

Den femte september är det dags. Då lyfter flygplanet med Anders Eldebrink och hans flickvän. Destination är Vancouver. Långt borta på andra sidan Kanada.

”Man är väl hyfsad”
I tre år gäller proffskontraktet. Tre år som kan betyda framgång eller misslyckanden för Anders Eldebrink som ishockeyproffs.

– Målet är att inte misslyckas. Jag hoppas nog på något mittemellan, säger han blygsamt.

Han tillhör inte de skrytsamma, Anders Eldebrink. Tittar ner i soffan och grymtar något om att man är väl hyfsad på frågan om han inte måste vara ett stjärnskott.

– Första året blir väl hårdast, säger han. Då gäller det att platsa in i laget. Visa vad man går för under träningen.

Han verkar väl förberedd på vad som väntar. Idrottsadvokaten Björn Wagnsson har talat klartext.

Starkt psyke
– Det är hårdare än här. Det får jag vara beredd på. Där åker man bara ner i farmarlagen om man inte visar vad man kan på träningen. Sen får man träna och träna tills man kommer upp i det stora laget igen. Där pratar inte tränarna med spelarna. Det finns ingen som sätter sig ner och går igenom vad som går dåligt.

Men Anders Eldebrink tror på sig själv.

– Jag har ett starkt psyke. Jag hetsar inte upp mig och blir arg och inte blir jag så nervös heller. Men jag tycker inte om att slåss och de gör de mycket mer i proffsmatcherna där borta. Men de köper in särskilda spelare, så kallade poliser, som är stora och starka och kan slåss. Men inte spela hockey. Det är oftast dom som pucklar på varandra.

Förbjuden åka skidor
Fyra matcher i veckan. Matcher över hela Nordamerika. Flygresor och hotellvistelser. Bara ledigt på julafton. Förbjuden att åka skidor och motorcykel. Kan säljas till ett annat lag över en natt. Så ser villkoren ut.

– Men det är ett äventyr. Och går det bra med ishockeyn då trivs jag.

Men de ekonomiska motiven då? Kommer han att bli miljonär?

1,5 miljoner kronor har det ryktas om att han kommer tjäna. Men han förnekar att han kommer bli miljonär. Hur mycket han tjänar beror på hur mycket han får spela och hur bra det går.

Trivs med naturen
Vancouver Canucks var inte den enda klubben som erbjöd proffskontrakt. En klubb i New York hörde också av sig.

– Men jag tror Vancouver är en bra stad för mig. Där finns det natur. Precis som här.

Och precis som i Morjärv i Norrbotten. Där det hela började en gång för 21 år sen då lilla Anders kom till världen.

– Dit vill jag nog flytta tillbaka. Bara det gick att få jobb där. Jag trivs med naturen där.

Han har faktiskt några andra intressen än flickvännen och ishockey visar det sig. Jakt och fiske båda bedrivna i den omtalande naturen är något han försöker få tid med mellan träningspassen. En fjällvandring per år och en tid i familjens sommarstuga i Morjärv tillhör det nödvändiga.

Men det var i Morjärv det började. Fast i början längdlöpning mer än ishockey. När han var sju år flyttade familjen till Hudiksvall.

– När jag kom hem efter skolan gick jag ut och spelade hockey. Sen gick jag in och åt. Och så gick jag ut och spelade hockey igen. Så var det varje dag. Det blev mest hockey. Skolan kom i andra hand.

När Anders fyllde nio flyttade familjen vidare söderut. Den här gången till Södertälje.

– Jag kom med i ett pojklag i SSK. Sen har jag hållit på och kört i tolv år. Fast det var roligare när man var yngre. Nu är det ett sånt blodigt allvar.

SSK åkte ur Elitserien i år. Det har varit psykiskt jobbig för spelarna.

– När det går dåligt grubblar och grubblar man över vad de kan bero på. Men går det bra. Då är det drömmen. Som Börje Salming har det, tror jag.

Jobbigt inte träna
Det är det som drar. Drömmen om att det ska gå bra. Anders funderar om hockeyn och vad det är som gör att han håller på.

– Det är roligt att spela helt enkelt. Det är roligt att få vara vältränad.

Men sen hänger det på inställningen hur det går. Man måste vilja vara bäst. Det är dom som tränar mest som kommer längst. I fredags muckade Anders från 227 dagar på Ing 1. 227 dagar har medfört svårigheter att hinna träna ordentligt. Något som han inte tyckt om.

– Det är så jobbigt att inte kunna träna.

De två veckorna mellan muck och avresa ska Anders ägna åt träning. Två pass om dagen. Ett pass styrketräning och ett pass på isen.

– Och så ska vi packa. Mats Hallin, som ska till New York och jag har beställt lådor som vi ska packa i. För mig och tjejen blir det att vi tar med vinterkläderna och lite julpynt. Julpyntet som de inte har där borta. Men var vi ska bo det vet vi inte än.

Nervös är han inte. Det säger han Men förväntansfull. Det låter gladare och positivare.

– Men jag kommer sakna SSK Jag har mitt hjärta hos dom. Mamma och pappa kommer nog att fortsätta titta på matcherna fast jag inte är med. De kikade speciellt på mig när jag spelade. Det visste jag. Nu får de titta på min kusin istället. Han har just värvats till SSK.

Till jul kan inte Anders åka hem. Han har ju bara ledigt på julafton. Men till våren kommer spjutkastande brorsan över på ett träningsläger. Och när säsongen är över då åker han tillbaka till Södertälje och till den svenska sommaren.

I september bär det av till Vancouver igen. Till ishockeyn. För det är ju inte mycket annat?

Gynekolog har en intressant teori och polisen spränger en inbrottsliga

Hammarlöf1
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 17 augusti 2006

En dyster, över måttan dyster rubrik på LT:s förstasida måndagen den 15 augusti 1966: ”Den skjutne polisen kunde ej räddas – avled”.
Den avlidne var förste kriminalassistent Ragnar Sandahl, vilken skadats livsfarligt vid det riksbekanta skottdramat i Nyköping två veckor tidigare.
Spaningarna efter de två k-pistbeväpnade männen – Clark Olofsson och Gunnar Norgren – pågick vid tillfället för fullt

”… i landets undre värld”.

En positiv nyhet i Södertälje var att skattekronorna ökade rekordartat; 13,2 miljoner kronor mer aviseras i stadens kommunala kista året därpå.
Värre var att det från den gångna helgen rapporterades ett flertal svåra olyckor inom Södertäljes gränser – såväl till sjöss som på den nya E4:an.

Den 16 augusti meddelar stora rubrikrader att det nya Brunnsängsbergs-området

… är en livsfarlig lekplats för barn.”

Parkeringsplatser för bilar saknas och mödrarna vågar helt enkelt inte släppa ut sina små barn för att leka vid ingångarna då de är rädda för att bilar skall köra på barnen.
Ett jättekap hade Södertälje IF på gång i världsrekordhållaren i tiokamp, Bill Toomey från USA, vilket uttryckt en önskan att bli svensk. Tyvärr rann ett arrangemang genom Kaj Sandell och Scania-Vabis ut i sanden.
En uppgift värd att föra vidare tyckte LT det var att

”p-piller gör USA-kvinnan än sexigare”

– en teori lanserad av gynekologen dr Robert Wilson.
På sista sidan kunde Länstidningen onsdagen den 17 augusti rapportera att den ene polismördaren, 23-årige Gunnar Norgren, gripits i Göteborg – medan kumpanen Clark Olofsson fortfarande befann sig på fri fot.
Hammarlöf2
Högst oroande företeelser var den senaste tiden täta tågattentat mellan Södertälje och Stockholm, vilket LT skrev om den 18 augusti. Stenkastare hade vid flera tillfällen krossat kupéfönster så att glassplitter yrt omkring i vagnarna. Stenar hade också varit nära att orsaka urspårningar.
Stadens tennisambassadörer – bröderna Lars-Göran och Leif Johansson – slog sig som bäst fram i JSM och Leif hade i detta läge nått semifinalen.

Fredag 19 augusti kan ortstidningen avslöja att Södertäljepolisen sprängt en inbrottsliga med många misstänkta, varav minst ett dussintal Södertälje-bor. En mängd inbrott i staden den senaste tiden är på väg att redas upp.
Nämnda fredag ”varnas” också invånarna för att läbbig doft är på väg att lägga sig över stan… vilket kort och (för många mindre) gott betyder att innevarande datum innebär – just det: surströmmingspremiär!
Medelst rent hiskeliga annonser (i LT:s gamla format) gånger i veckan det stora varuhuset till P-R-I-S-F-E-S-T. Kiloexempel: Färsk surströmming 1:90, fläskkotletter 10:90, köttfärs 9:80, gödkyckling 5:90, Luxus-kaffe 8:90, herrgårdsost 7:50. Dessutom kan en halv liter glass fås för 69 öre.
Med trånande öron dras stans flickor till Folkparken och Carli Tornehave.

Castorteatern återuppstod ur askan

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊
Engagemang. Oktober- och Sommarteatern lade ned mycket ideellt arbete på att bygga upp Castor. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Engagemang. Oktober- och Sommarteatern lade ned mycket ideellt arbete på att bygga upp Castor. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt

Återblick. Castorteatern hade skrapats och tvättats ren från sot. Stuckaturerna
i taket hade ersatts med nya. Väggarna hade målats och flera detaljer hade renov­erats och fräschats upp. Nya teaterstolar hade inhandlats och foajén hade fått sig ett helt nytt utseende. Det kunde man läsa i LT den 22 augusti 1986.
– Tekniker och skådespel­are från teatergrupperna­ har snickrat, målat och fixat­ sida vid sida med hantverkarna­ för att vi skulle­ få råd till hela restaureringen­, sa Jan Karlén­, kulturnämndens ordförande, och Anders Lerner­, från Sommarteatern­.
Det var natten till den 16 november 1985 som teatern ödelades nästan helt av en misstänkt mordbrand. Nio månader senare hade polis­en lagt ned utredningen då man inte hade några spår efter dem som bröt sig in och anlade branden.
Den 12 september 1986 skulle hantverkarna och teater­folk ha invigning.

Tid att pröva höstens scheman i praktiken

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊
Pussel. Studierektorn Sören Näsfeldt hade pusslat ihop höstterminens scheman under sommaren. Arkivfoto: Annika Jonsson
Pussel. Studierektorn Sören Näsfeldt hade pusslat ihop höstterminens scheman under sommaren. Arkivfoto: Annika Jonsson

Sommarlovet var slut och ett nytt läsår nalkades. Men medan eleverna badade hade rektorn pusslat med höstens scheman.

Återblickar. Måndag den 18 augusti 1986 var det dags för barnen att gå till skolan igen.
Sören Näsfeldt, studierektor på Blombackaskolan hade däremot arbetat hela sommaren. När eleverna återvände till skolbänkarna­ skulle 400 elever och 40 lärare nämligen ha sina nya scheman.
För att inte bli störd hade Sören arbetat med det på nätterna i sin sommarstuga­. För om man blir avbruten­ förstördes en hel tankekedja­, berättade han.
Uppgiften hade glädjande­ nog blivit lite enklare med en dansk uppfinning. Tidigare­ hade skolan en jätte­stor tavla­ som inte ens gick in i bilen men den nya uppfinningen hade löstagbara sektioner som underlättade hela pusslet.

Läsarna av LT fick även veta menyn för skolmaten­ de första fyra veckorna­ och redan första dagen skulle­ det bjudas på en ny rätt: ­tonfisksås med ris och råkost.
På tal om skolor så fyllde­ Oxbacksskolan norra byggnad 100 år. Detta skulle uppmärksammas i början av september med tal, fotoutställning och små kringelgummor – och gubbar.

Flera händelser denna­ vecka var att en färja mellan­ Södertälje och finska Hangö diskuterades och SSK:s Peter Ekroth riskerade att bli avstängd. Peter plan­erade nämligen provträna för Detroit Red Wings i USA trots att han hade två år kvar på kontraktet.

Lokalnostalgi lockar till gräv i privat historia

1

Det har gått över tre år sedan jag började gräva i LT:s arkiv i jakt på svunnen tid.
Jag har letat efter stora som små händelser som skett i Södertälje med omnejd. Jag har bekantat mig med personligheter som lämnade avtryck för eftervärlden för sina insatser­. Snart har jag lyckats­ få ihop 100 sidor med återblickar i LT. Det är ett stort ögonblick för mig som tycker att det är så roligt att arbeta med nostalgi.
För inte nog med att så många läsare också gillar att läsa om äldre dagar – allt blir så mycket mer intress­ant när man även har facit i hand och kan berätta vad som hände sedan.

Givetvis har jag många gånger undrat vad mina förfäder hette och gjorde. Jag har haft planer på att bygga upp mitt släktträd många gånger bara för att det låter så spännande. Senare är tanken att ha ett intressant dokument att visa för mina nära och kära och sprida vetskapen vidare­ till nästa generation.
Nu har jag beslutat mig för att göra verklighet av mina planer. Jag ska sätta mig ner och skriva upp alla släktingar jag har och känner­ till. Jag ska även ta reda på vad mina när­stående vet och därefter bege mig till olika arkiv för att söka. På min agenda står även att prata med kunniga­ personer som vet vilka möjligheter­ man har att finna sina förfäder.
Tänk vad spännande att gå på upptäcktsfärd i det förflutna. Jag hoppas att det blir ett lyckat projekt och att ni hänger med mig på mitt äventyr på Nostalgi­bloggen.

Peter Karlsson är reporter på LT och var inte alls intresserad av historia i skolan.

Marina katastrofer för de stora men flyt och framgång för de små

0

Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 4 augusti 2006

Stora, internationella båtolyckor fortsatte under vecka 31 för ett halvsekel (1956, Karlssons anteckning) sedan dominera nyhetsflödet i Stockholms Läns & Södertälje Tidning i allmänhet och på dess förstasida i synnerhet.
Sålunda kunde man måndagen den 30 juli läsa vidare om kollisionen mellan Svenska Amerikanska-Linjens Stockholm och italienska atlantångaren Andrea Doria – där man nu konstaterar att det högst anmärkningsvärda har hänt att Andrea Dorias loggbok tycks ha följt med ned i djupet …
En av passagerarna på Stockholm, Peter Hjertberg, berättar i LT att en 15-årig flicka vid namn Linda Morgan vid kollisionen helt sonika kastades över från Andrea Doria till Stockholm – där hon återfanns vid liv i fören!
Det slutliga dödsantalet blev 56 – 51 på Andrea Doria och 5 på Stockholm.
Samtidigt rapporteras att liv skördats även vid en storm ute på Engelska kanalen. Flygplan och båtar letar febrilt efter 16 båtar med 80 människor.

Några dagar senare meddelar en braskande LT-rubrik att en svensk båt – Sveabolagets Warun – står i lågor i Östersjön. Besättningen – sammanlagt 22 personer varav två kvinnor – har räddats men fartyget är förstört.
Tvärtom till båtnad för aktiviteter på vattenytan är att kanotkungen Gert Fredriksson vid nära 40 års åldern visat sig fortfarande hålla stilen, enär har vunnit längsta sträckan – 10 000 meter – vid Arosrundan i Västerås. (Gert Fredriksson avled i cancer i början av juli 2006 i en ålder av 86 år.)
Rent lokalt rapporterar Södertäljes lokaltidning så här dags år 1956 om en rad framgångar, på och i det våta elementet om än helt i avsaknad av båt.
I idrottssplaten präntar sportsignaturen ”Arno” i rent lyriska ordalag:

”Södertäljes båda simklubbar, SGSF och SSS, visade vid de sistlidna helgens senior-DM i Katrineholm att kringelstaden är hemvisten för Sörmlands bästa simhoppare, vilka nu var en verklig ögonfröjd att se.”

1Fredagen den 3 augusti meddelas att på lördagen blir det avslutning för samtliga simkurser – med infödde Södertäljebon samt drivande kraften inom Sörmlandsidrotten, tillika chefen för besöksverksamheten vid Scania-Vabis, Göran Denlert som promotor.
Samma dag harangeras också densamme högeligen av LT:s chefredaktör Sture Olsson, det i samband med Denlerts 50-årsdag två dagar senare.

Den 4 augusti avslöjas endast en kompetent sökande till fem polistjänster i Södertälje – samt att femton års forskarmöda sparar miljoner; i en stor intervju med LT omtalar chefen för Husdjursförädling, dr A Hansson, att

”…korna ger fantastiskt nog den bästa mjölkavkastningen om de endast får sextio procents utfodring mot normalt hundra procent.”

På Nygatan 2 kan man köpa resterande sommarklänningar för kr 12:75 och på Badhusgatan säljes svarta och blåa jeans från 9 till 12 riksdaler.

Svårsits för nödiga turister men speldjävulen trivs i stan

25 juli 1966
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 28 juli 2006


Måndag 25 juli 1966 drar länstidningen till med en för sin huvudort föga smickrande huvudrubrik: Södertälje svår stad för nödställd turist!
Det rör sig om så kallade ”offentliga bekvämlighetsinrättningar” och tidningen konstaterar att den enda toaletten ”ute på stan” ligger helt dold bakom ett buskage och under trappan ned mot Maren vid Saltsjötorget.

En annan dyster nyhet är att den gamla kiosken vid Maren sedan 50 år inom kort kommer att försvinna – och ytterligare en ”Marig” men mera positiv bulletin säger att den gamla ”sillskutan” Anna, som länge legat just vid Maren, av en ny ägare som bäst håller på att upprustas. Till bostad!
Åter negativt var att Hep Stars gjort synnerligen uselt ifrån sig i Parken – vilket LT-signaturen ”Pop-Micke” icke var sen att påpeka i sin recension.

Den 26 juli avslöjar Södertäljepolisen att man ”… förmodligen har sprängt ett narkotikanäste”. Under natten hade polisen slagit till mot en fastighet i city och där gjort fynd som tydde på handel med narkotika preparat.
Vidare berättas under en dramatisk PS-rubrik att ”… fyra män och en kvinna rövade klockan halv tolv i dag, tisdag bort en åttaårig pojke från ett fosterhem i Nykvarn”. (Länstidningen kom då ut på eftermiddagarna)

Nästa dag rapporteras som pålägg att allt eländes elände att den starka sommarvärmen inte bara var av godo – detta enär ett flertal dödsoffer skördades i dess spår, inte minst i och runt Södertälje samt i Nynäshamn.
Och på tal om Nynäshamn så rapporteras att polisen på tisdagskvällen fått larm om att ”… ett eldrött klot med brinnande svans, förmodligen en stor meteor slagit ned i havet utanför staden”.
28 juli 1966
Den gamla folkskolestadgan som bestämt sa att ”Spel om penningar och penningars värde är förbjudet” var en totalt främmande tes i detta land vid denna tid på 1960-talet, då vi torsdagen den 28 juli i vår lokaltidning kunde läsa att Södertäljes förhållande till Speldjävulen är gott.
Statistiken visade att var det något Södertäljeborna gillade så var det att spela på automater, krogrouletter, toto och tips samt spendera på lotter.

Ute i naturen vann Åke Eriksson Södertälje golfklubbs flaggtävling före Boris Hagelin och Maj-Britt Bergqvist. I en annan tävling letade alla länge och förgäves efter den boll som Södertäljeföreningens Göran Peel i sitt första slag drämt i väg från 175 meters håll – tills den hittades i koppen…
Göran blev därmed den fjärde i klubbens historia att slå en ”hole-in-one”.

29 juli beskrevs den skräck natt som ett äldre par från Nykvarn upplevt sedan de gått vilse i fjällen kring Storuman – och räddats av en helikopter.
Vi slutar som vi började – med toa… vilket beskrivs egentligen vara det enda som saknas i Södertälje gästhamn, som i övrigt får godkänt betyg.
Det får ävenledes Owe Thörnqvist och Malmstensgruppen i Folkparken.

Tältet intas av 300 djur och 20 indianer medan en högvinst går till botten i Storsjön

25 juli 1956
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 24 juli 2006


Stockholms Läns & Södertälje Tidning för vecka 30 år 1956 innehöll två, visserligen icke-lokala men ändå allmänintressanta sensationella nyheter – den ena i form av en liten notis, den andra med desto större rubriker.
Vi börjar med notisen, som onsdagen den 25 juli presenterades under vinjetten ”Södertälje-NYHETER för 50 år sedan” – alltså ursprungligen år 1906 och då i sin tur med den oansenliga rubriken Smått och godt:
Den som vann högsta vinsten, 50 000 kr., å Dramatiska teaterns januarilotteri i år, tros ligga drunknad i Storsjön, Jämtland, och ha lotten, nr 72901, i fickan. Hans kompanjon i lotten vill gärna ha tag på liket.
28 juli 1956
I efterföljande LT-nummer – den 27 juli – dominerades hela förstasidan i storformat (dubbelt mot i dag) av fruktansvärda olyckan ute på Atlanten: Fartyget Stockholm och Andrea Doria har kolliderat
Första rapporten talade om nio döda och 20 saknade samt fartygsskador för 150 miljoner kronor. Dagen därpå – lördagen 28 juli – har olyckslistan vuxit till elva döda och nära 50 saknade. Därefter konstateras att 46 omkommit.
Den italienska lyxångaren Andrea Dorea sjönk till botten, medan Svenska Amerika-Linjens Stockholm ännu är i drift – omdöpt till m/s Valtur Prima och i trafik som luxuöst italienskt kryssningsfartyg i Karibiska havet.

Här hemma hände det sig vid denna tid 1956 att en kolossal röksvamp – vägande nära fem kilo – hittades vid Duvelös gård i Överenhörna, samt att den 13-årige Södertäljepojken Bo Östlund genom rådighet och simkunskaper räddat en tysk man från att drunkna i Malmsjön.

Åter till 25 juli, då lokaltidningen rapporterar att skattekronorna ökat med tre procent i Södertälje – vilket närmare bestämt och i glasklara siffror innebar en ökning från året innan med 52 305 till 1 563 433 kronor.
Förstasidan pryds för övrigt samma dag av tvenneegenhems fruar: Helena Larsson och Anna-Greta Adolpsson på Söräng, Mörkö – som bäst i färd med att plocka koks i slagghögarna från kalkugnarna på Oaxen. Hårda dagsverken, där det verkligen gällde att rusta för vinterns bränslebehov.

På familjesidan hyllas i text och bild industrimannen, skeppsredaren och generalkonsuln Axel Ax:son Johnson, vilken några dagar senare fyller 80.
Kraftigaste rubriken röner det faktum som säger att ”Fylleritrafiken runt Maren är en veritabel plåga för de kringboende – polisen är intresserad av aktuella tips från allmänheten vad gäller lagning och ungdomsfylleri”.

Lördagen den 28 juli slår LT:s ungdomsavdelning Junior under Parollen ”Simma i sommar” ett slag för simkonsten. De som ännu inte lärt sig simma ombedes att i nödfall”… inte vara tysta utan ljudligt ropa på hjälp”.
Å Tältet i Södertälje huserar Cirkus Scott med 300 djur och 20 indianer.

Ett gyllene tandgarnityr norpas nattetid medan hälsovårdschefen har bråda dagar

19 juli 1976
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 20 juli 2006


Huvudingress på Länstidningens förstasida måndagen den 19 juli 1976. ”Maren, den lilla vackra viken i Södertälje, har plötsligt visat sig vara tömningsplats för toalettavlopp. Utan rening rinner slam och papper från ett av kanalverkets hus direkt ut i sjön på en halvmeters djup.” … varvid förstås Södertäljes hälsovårdschef beordrade snabba åtgärder.

I en artikel därinvid rapporteras att 250 raggare från Stockholm under helgen stormat Södertälje Folkets park. En karavan om 35 bilar hade setts lämna huvudstaden – men då trodde alla att karavanen skulle till Eskilstuna …
En tredje nyhet berättar att Clark Olofsson är på rymmen igen – då tre medhjälpare forcerat fängelsegrindarna med bil och fritagit Olofsson.

Rent socialt larmas om behovet av en psykiatrisk mottagning i Södertälje – alltmedan vi får veta att tre av tio ger ifrån sig felaktiga deklarationer.
Det allt överskuggade – inte minst bildledes – nyheten på tisdagen är att en av de största tankbåtar som passerat Södertälje har rammat slussen.
Medan en man låg och sov i sin båt i Maren fick han besök av tjuvar – som snott med sig bland annat en limpa samt ett tandgarnityr med guldplomb.

Ute vid vandrarhemmet i Tveta intervjuar ett LT-team Paul Ranzyn, som landsvägsvandrat ända från Amsterdam och bara liftat ett par kilometer.
Sistasidan handlar om att 50 assyriska barn i Södertälje av Röda korset och artisten Bosse Parnevik bjudits på en båttur i Trosa skärgård – plus att 150 assyriska barn från Södertälje skall få leva koloniliv på Gotland.
21 juli 1976
Onsdag den 21 juli slår LT stort på Bengt Bedrup ” … som har besvärat sig hos regeringen för att trafiksäkerhetsverket inte vill låta honom behålla säkerhetsbältena i hans egen importerade amerikanska bil”.

I torsdagstidningen rapporteras att 300 personer i Södertälje ålagts att böta 300 kronor var – för vägran att svara på folk- och bostadsräkningen.
Under vinjetten ”På verandan” publiceras en stor intervju med den unga och driftiga Järnabibliotekarien Wera Sundin – som personligen under semestermånaden ägnar stor del av tiden åt att läsa Körkortsboken …

Fredag 23 juli meddelas att Länkarna åter har fått vind i seglet – detta sedan man äntligen fått en heltids-anställd ordförande i Rolf Persson.
I kanadensiska Montreal pågick denna vecka Olympiska spelen för fullt. Dittills hade ingen svensk medalj erövrats, men stort hopp sätts nu till en färgstark friidrottstrio: Ricky Bruch, Linda Haglund och Anders Gärderud – och ävenledes brottaren Frank Andersson anses ha en klar chans till guld.

Alltid lika människovänliga Kringelgumman delger oss veckans varma ord: ”Kärlek är … när det känns som julafton varje gång man träffas
I Södertälje annonseras om en ny färg-tv till extrapris: ”Endast 3 795:-”.