Strid om namn på tågstationerna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 25 ÅR SEDAN ⌊
Södra för lik Syd? Banverket ville att Södertälje skulle byta namn på sina stationer.Arkivfoto: Annika Jonsson
Södra för lik Syd? Banverket ville att Södertälje skulle byta namn på sina stationer. Arkivfoto: Annika Jonsson

Det planerades att byggas en ny tågstation i Södertälje. Men namnet var inte alla förtjusta i.

Återblickar. Efter flera år av diskussioner om hur den nya Grödingebanan skulle gå hade parterna äntligen enats om att spåret trots allt skulle gå igenom Södertälje. En ny järnvägsstation skulle byggas i Pershagen och döpas till Södertälje Syd.
Men i LT den 22 oktober 1991 fick läsarna veta att Banverket och SL hade synpunkter på tågstationernas namn i Södertälje.
”Syd” borde heta ”Central” menade man medan den centrala pendeltågsstationen borde döpas om till ”Norra”. Anledningen var för att ”Syd” kunde förväxlas med ”Södra” och även Stockholms stationer.
SL däremot ansåg att fjärrtågsstationen skulle heta ”Södertälje” och den nya pendeltågsstationen skulle döpas till ”Pershagen”.
Vid byggnadsnämndens kommande möte skulle man fatta beslut i frågan.
Fotbollssäsongen var färdigspelad och en debatt pågick om att slå ihop Assyriska, Syrianska och Södertälje FF då alla tre klubbarna kommande säsong skulle spela i samma division 2-serie. Fördelarna var flera än nackdelarna ansåg LT:s analys.
I LT den 25 oktober fick man veta att St:a Ragnhildsgatan levde vidare trots att Lunahuset stod där. Gatuindelningen när huset restes­ sig blev nämligen inte ändrad.­ Detta gjorde bland annat att det var fritt fram att röka på ”gatan”.
Ändring var på gång.

Södertälje skulle få ett nytt stationshus

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 100 ÅR SEDAN ⌊
Stora nyheter. För 100 år sedan stod det klart att Södertälje skulle få ett nytt stationshus vid hamnen.
Stora nyheter. För 100 år sedan stod det klart att Södertälje skulle få ett nytt stationshus vid hamnen.

Återblickar. I den lokala avisen den 20 oktober 1916 gick det under vinjetten Södertälje läsa att det tagits beslut om att Södertälje får uppföra ett stationshus
i samband med bygget av det nya dubbelspåret till Näset. Ritningarna skulle göras av den framstående arkitekten Folke Zettervall.
Det rådde brist på tändstickor fick läsaren veta och ett nytt bageri skulle öppna på Stockholmsgatan.
Södertälje skyttegille skulle ha en tävling under helgen och det uppmannades även att inte slösa med vattenledningsvattnet.
Huvudfilmen i Metropol­teaterns program hette ”Jägmästarens dotter eller ­hennes bästa skott”.
Inrikes skrev man om ångbåten Alfhild som sjunkit på Ålandshav och tagit med sig flera av besättningen i djup­et. En olycka hade inträffat på västkusten där en pappa omkommit i en märgelgrav när han försökte rädda sin 15-årige son.

Någon hade grönt blod på händerna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 100 ÅR SEDAN ⌊
Gammalt verk. Länstidningen bevakade Södertälje med omnejd även för ett hundra år sedan.
Gammalt verk. Länstidningen bevakade Södertälje med omnejd även för ett hundra år sedan.

En stuga hade eldhärjats, ett rått tilltag hade begåtts och kultingar var på rymmen i Närke.

Återblickar. I LT:s föregångare Södertelge Tidning gick det den 16 oktober 1916 få information om det militära läget i Europa där flera ­länder hade tagit till vapen för att få sin vilja igenom.
Tidningen ­informerade även om ångbåtarnas avgångar, husförhör, livsmedelskort, auktioner, kungörelser och många ­olika teaterföreställningar – bland annat scenkonsten i Temparhallen under helgen tagits emot med livligt bifall.
Under de lokala nyheterna gick det även läsa att stugan med namnet Finadal brunnit ner till grunden. Stugan stod vid Scania-Vabis.
Ett par unga, vackra björk­ar vid Rosenborgsvägen hade blivit sönderskurna så pass att trädgårdsmästar­en hade fått upptaga dem. Samtidigt meddelades att en märkt korp hade blivit ­skjuten av en inspektionskonstapel och en ­morot som hade formen av en människohand hade visats upp för redaktionen.
Inrikes meddelades att ett tiotal små grisar rymt från ett tåg utanför Örebro och den tidigare utrikes­ministern Arvid Taube hade avlidit. Sverige och England var i förhandlingar om ett nytt handelsavtal och det nya sockerkortet hade blivit verklighet. Den enda sportnyheten var att fem amerikaner anlänt till Stockholm för att vinna nya lagrar i en friidrottstävling.
Södertälje ­herrekipering erbjöd styva hattar från endast 6,50 riksdaler.

Åsa-Nisse flyger i luften på Castor och 10 000 fordon korkar igen Storgatan

Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 16 oktober 2006

I Stockholms Läns och Södertälje Tidning inledde vecka 42 år 1956 med en förstasidesrapport från ett hotell London, där 26 unga vackra damer från världens alla hörn samlats för att tävla om titeln Miss World. Där får vi veta att en av de verkligt stora favoriterna är Anita Ekberg från Sverige.

Ett par foton därtill visar dels trion Gunnar Hedlund, ”Kinna” Ericsson och Tage Erlander, vilka just enats om fortsatt samregerande – dels trion Dan Waern (1 500 meter), Erik Uddebom (kula) och radioreportern Sven Jerring, äntrande ett flygplan i samband med en friidrottskamp i Tyskland.

Som synes en myckenhet icke-lokalt stoff på lokaltidningens paradsida … Av desto mer lokal karaktär var då onsdagens 7-spaltiga (!) huvudnyhet:

”Trafikrevolutionen räddar Södertälje ur kaos! Över 10 000 fordon om dagen gör Storgatan till en hopplös flaskhals.”

b2

Fredag 19 oktober anslås stort utrymme åt att tidningens verkställande direktör Eric Anderson fyller 60 år. Dennes högra hand, huvudredaktören Sture Olsson, präntar bland annat dessa rader uti LT:s hyllningsspalter:

”Bland de många vännerna är Erik Anderson erkänd som den glade bland de glada, som den friske garçonen, vilket inte haft mycket till övers för krystade umgängesfasoner men desto mer för det goda kamratskapet:”

I samma tidning menar också Länkarnas ledare Gustaf Sundström:

”De enda som haft glädje av att motboken slopats är alkoholmissbrukarna, medan dessas hustrur och barn lever i skräck och elände.”

Denne menar också att…

”…sparken är inte rätta boten för alkoholsjuka arbetare. Vi måste sluta se på missbrukaren som ett hållningslöst kräk”.

Ur ett föredragsreferat av LT-signaturen D.A. citerar vi följande:

”Vi negrer är inte särskilt musikaliska och inte heller särskilt förtjusta i att dansa. Själv hade jag svårt att lära mig dansa och dansar inte bra. Det är bara lättast för negrer att slå sig fram på dessa områden … Sålunda försökte den amerikanska negerjournalisten Charles Mc. Eaddy avliva en omhuldad myt, när han talade på onsdagen i Folkets hus inför Arbetarinstitutets månghövdade publik om negrernas leverne i samhället.”

Vidare i fredagstidningen annonseras om filmen Åsa-Nisse flyger i luften på Castor i Södertälje – en film som gav upphov till följande smått klassiska tillika föredömligt korta filmrecension:

”Far i frid.”

b1

Lördagen den 20 oktober för ett halvt sekel sedan slog landets verkliga klädjätte till med trenne helsidesannonser i storformat i Länstidningen.

Bland ”Algots Audrey-byxor” för damer återfinnes Elasta-Gabardin för 88 kronor, herrarna kan få en Algots-byxa i rak slalommodell för 29:75, de unga flickorna Algots anorak för 39:50 – samt tonårsgrabbarna en duffel med läderknappar och påstickade mockafickor för endast 69 riksdaler.

Bitte sadlade om och blev tränare

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊
Nya utmaningar. Efter 17 år som spelare klev Bitte Andersson av planen för att fokusera på annat.Arkivfoto: Roland Thunholm
Nya utmaningar. Efter 17 år som spelare klev Bitte Andersson av planen för att fokusera på annat. Arkivfoto: Roland Thunholm

Återblick. Efter 17 år som spelare i SBBK var Bitte Andersson en välkänd profil i Södertälje. SM-guld hade hon gott om, likaså minnesvärda ögonblick och massor av erfarenhet.
När basketsäsong 1986/87 startade stod hon där­emot inte på planen längre – utan bredvid den. Bitte hade nämligen blivit SBBK:s talangscout. Det kunde man läsa i LT den 17 oktober 1986.
SBBK:s damlag var i generationsskifte. Efter nio raka SM-guld hade många toppspelare lagt sina karriärer på hyllan eller sökt nya äventyr någon annanstans. Till
denna säsong hade man bland annat tappat landslagsspelarna Sussie Gottschalk och Kerstin Skagius men värvat fem nya spelare.
– Vi har ett ungt och mycket bra lag. Klubben satsar på damlaget även denna vinter. Därför ville vi ha hit amerikanskan Sarah Campell. Då blir pressen mindre på våra yngre tjejer, berättade Bitte.
Närmast väntade premiärmatch mot fjolårsfinalist­en och topptippade Visby.

Glädje på isen och missnöje i skolan

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊
Pangstart. SSK:s tränare Dan Hobér var nöjd med hur laget presterade i rinken. Arkivfoto: Anders Andersson
Pangstart. SSK:s tränare Dan Hobér var nöjd med hur laget presterade i rinken. Arkivfoto: Anders Andersson

Hemmapremiär för SSK och segervrål på flera håll i staden. Men mitt i alltihop kämpade barnen för sin fritidsgård.

Återblickar. Måndagen den 17 oktober 1986 toppade tidningen med att SSK hade fått en flygande start i elitserien. Hockeyklubben hade under helgen vunnit hemmapremiären mot HV71 och hade parkerat på andra platsen
i tabellen efter två omgångar. En annan ­spännande händelse var att Mikael Appelgren hade besegrat den regerande Europamästaren Jörgen Persson i turneringen Europa topp-12 som hade avgjorts i Täljehallen.
På nyhetssidorna fick läsarna veta att det skulle växa fram ett nytt villaområde bakom Ronnaskolan och ett nytt bostadshus planerades att resas vid folkets park i Rosenlund.
I tisdagens LT skrev man att Mariekällskolan tvingas stänga sitt bibliotek på grund av politikernas sparkrav. Rektor Leif Strandberg ansåg att man sparade på fel ställen och många påpekade att det var ett slöseri med resurser att hålla biblioteket stängt. Och besparingarna drabbade flera – som Rosenlunds fritidsgård. Barn­en svarade med att demonstrera och fritidsförvaltningen lovade att försöka hitta en annan lösning.
Ett stenhuggeri i Södertälje hade fått uppdraget att göra Olof Palmes gravsten och kommunalråd Hans Mattsson fick inte gehör för en tågstation i Södertälje vid ett möte i Järna om den kommande Grödingebanan.

Spagettiarbetarna berättade om sitt jobb

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 35 ÅR SEDAN ⌊
Svettigt. Arbetsmiljön för Rune Svedlindh var inte den behagligaste.Arkivfoto: Thomas Brandt
Svettigt. Arbetsmiljön för Rune Svedlindh var inte den behagligaste. Arkivfoto: Thomas Brandt

Återblick. Ingen lönnmördare lurade bakom draperiet av spagetti men det gällde för presskötaren Rune Svedlindh att se upp för kniven som kapade spagettin var trettonde sekund.
LT hade varit och hälsat på hos Kungsörnen i Järna. Den 8 oktober 1981 kunde man läsa reportaget i lokaltidningen som var en del av LT-serien: ”På jobbet”.
Företaget hade en lång historia bakom sig och i fabriken arbetade det 130 personer med huvudfokus på olika former av pasta.
Rune Svedlindh ­arbetade med att göra spagetti och se till att den såg korrekt ut. Enligt LT:s beräkningar passerade 272 stänger av hängande spagetti i timmen hans ögon. Totalt hade spagettilinjen 10 000 stänger. Arbetsmiljön för Rune var 30 graders värme och 60 procents luftfuktighet.
Läsarna fick även kännedom om hur havregryn blev till och hur all produktion övervakades i datorrummet.

Många nyheter när ny bank öppnades

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 35 ÅR SEDAN ⌊
Nya lokaler. Östra Sörmlands sparbank öppnade sina nya lokaler vid gågatan för 35 år sedan. Arkivfoto: LT
Nya lokaler. Östra Sörmlands sparbank öppnade sina nya lokaler vid gågatan för 35 år sedan. Arkivfoto: LT

En bank fick nya lokaler, Södertäljeklubb klättrade i seriesystemet och en familj kämpade för att få stanna.

Återblickar. Under de första dagarna i oktober för 35 år sedan följde LT hur det gick för Gloria och hennes familjs kamp att få ­stanna i Sverige.
Familjen ­skulle skickas tillbaka till Chile trots orolighet­erna i landet och att familjen bott i ­Sverige i över två år.
I LT den 1 oktober 1981 meddelades att den anrika Ulvsundsfärjan ­skulle besiktas och dess framtid hängde på resultatet. Dessutom skulle inte Sverige få arrangera vinter-OS 1988. I stället blev det Kanada som skulle vara värd.
Måndagen den 5 oktober skrev lokaltidningen att ­Scania skulle bygga en 40 meter hög skorsten för att få bukt med den dåliga lukten från gjuteriet och på sportsidorna jublade Assyriska, som var klara för division fem, i kör med SSK – som hade kört över Avesta med 15–3 i lagets hemmapremiär i division 1 östra.
Invigningen av Östra Sörmlands sparbank nya lokaler var riktigt pampig. Det skrev LT på tisdagen. Banken slog upp portarna till sina nya lokaler i Kopparhuset vid gågatan och hade även flera nyheter. Bland annat kunde man göra inlåningsärenden i de nya allkassorna och så introducerade man könummerlappen.
Bankens fyra våningsplan hade kostat 17 miljoner kronor och hade dessutom tre Minuten-automater.
På onsdagen rapporterade LT att Gloria och hennes familj fått glädjande nyheter
– de skulle få stanna!

Problematiska drycker säkrade och färgstark sångerska hänför

1
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 29 september 2006

Måndagen den 26 september 1966 drogs en lättnadens suck i hela Sverige – inklusive ett törstigt Södertälje. Förstasidesrubrik i lokaltidningen LT:

DET BLIR INGEN SPRITSTREJK!

Uppgörelsen mellan Nya System AB och Handelstjänstemannaförbundet hade träffats vid 3-tiden natten till måndagen (LT var på 1960-talet en eftermiddagstidning) – ett treårigt avtal som berörde 2 500 anställda.
Därtill ett reportage från kända frälsningsmajoren Ann-Mari ”Lapp-Lisa” Perssons framträdande i Södertälje på söndagen, då hon iförd röd mössa och färgrik dräkt hänfört publiken med sina sånger direkt från hjärtat.
Ett mottagande värt kungligheter fick ishockeybröderna Eilert och Sören Määttä -– då de tillsammans med sitt SSK återvänt till hemstaden Kiruna. De tackade sina värdar med att slå Kiruna AIF med 5-3.

På tisdagen rapporterar LT om en annan strejk, där det framgår att en beredskapsplan har utarbetats för Södertäljes del vad gäller den hotade busskonflikten. Bussförarna skall själva rösta: strejk eller inte?
Eftersom LT för fyra decennier sedan utkom även i Botkyrka så gjordes stor sak av beslutet att flytta på Tullinge järnvägsstation – till Banslätt.
Och för att i någon mån anknyta till dagens inledande nyhet om en avvärjd spritstrejk så redovisas den 27 september skrämmande rekordsiffror, då

”…antalet fyllerister inom Södertälje har fördubblats på tre år”.

Onsdag 28 september presenteras på en bred bild i Länstidningen den 400 meter långa chassiverkstaden som är under uppbyggnad av Scania-Vabis – företagets största enskilda byggnadsprojekt: 50 000 kvadratmeter!

Samma dag rapporterar den idrottsliga avdelningen att Martin Skoog blivit seniormästare i Frisksportarnas distriktmästerskap – alltmedan dottern Gunilla svarat för samma förnämliga presentation i klassen för flickor.

2

Den 29 september trumpetas rubrikledes ut att Hans ”Umba” Enberg med sina 615 poäng blivit överlägsen segrare i korpbowlingen.
I samma veva aviseras stor premiär i Södertälje för allsvenskan i fri carambole – sedan länge eftertraktad av alla biljardintresserade.
Och på tal om något udda aktiviteter så rapporteras att yogan tydligen kommit till Södertälje för att stanna: köerna ringlar inför höstens kurser.

Fredag 30 september annonseras om lördagens stora begivenhet i Järna: självaste Gösta ”Snoddas” Nordgren skall sjunga i Rönneberga bygdegård!
I Sveriges enda tv-kanal 5-årsjubilerar på lördagen 30 september Hylands hörna. Programmet startade i radio 1961, men flyttades över till tv redan året därpå – och blev rikets populäraste underhållningsprogram.
På Grandbiografen premiärvisas ”Årets bästa film”: My fair lady.

Våghalsiga killar lekte med döden

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊
Hopp. Kurre Nilsson hoppar från ett tak efter en slagsmålsscen med stuntvännen Roger Johansson. Arkivfoto: Pether Engström
Hopp. Kurre Nilsson hoppar från ett tak efter en slagsmålsscen med stuntvännen Roger Johansson. Arkivfoto: Pether Engström

Återblick. Plötsligt var killen helt övertänd. Vittnen höll andan och såg förskräckt på när mannen vacklade framåt med lågor runt omkring sig. Till sist lade han sig platt på marken och inväntade hjälp att bli släckt med en filt.
– Puh, det var varmt. Blodet kokade. En liten läskig känsla faktiskt, eftersom det brann innanför huvan när jag låg på marken, berätta­de Roger Johansson, som till vardags var stuntman.
I LT den 27 september 1983 gick det att läsa om vad det var för spektakel man höll på med på brandstationen i Södertälje dagen före.
Det var de två stuntmännen Kurre Nilsson och Roger Johansson som hade haft en uppvisning för TV1 och deras reporter Harald Treutiger. Han gjorde ett reportage om stuntmän för det nya ungdomsprogrammet ”Z”.
Förutom att bära en dräkt och bli övertänd blev Roger även påkörd av en bil medan Kurre hoppade från brandstationens tak två gånger.