Vilken härlig morgon…

 

Go-Kotte25

”God morgon sjusovare, här har ni mig”, hälsade ”Kotte” hungrigt när husse och matte äntligen kom ut i åttasnåret i morse! Då hade han och jag sovit tillsammans i lillstugan ett par timmar.

Jag uppmärksammade när han kom släntrande genom ingångshålet i ottan och spelade mig omgående ut för att hålla honom sällskap! Men han var trött, så vi kröp ner i halmen tillsammans.

 

Go-Kotte18

 Spelar gör jag med tassarna mot fönstret eller elementet så envist att ingen orkar lyssna på mig. Det är det absolut säkraste sättet att komma ut få min kvalitetstid på morgonen.

I morse alltså i sällskap med ”Kotte”, som vi väntat på i flera veckor! Och efter att ha ätit sig mätt och druckit vatten med ”Mini-Vinnie” knatade han tillbaka in i lillstugan och somnade om.

 

Go-Kotte20

Hela dagen med ”Mini-Vinnie” som troget vakande beskyddare från taket på nya ”kottehuset”. Då och då har han tittat in i lillstugan och konstaterat att ”Kotte” sover och inte får störas!

Där uppe inbäddad i grönskan har ”Mini-Vinnie” hittat sin trygga plats på gården där ingen kan nå honom från ovan. Och det kan behövas då två hungriga uvar flyger över gården om kvällarna!

 

Tak-Vinnie4

På en av klipphyllorna i dagbrottet Stora Stöten i Falu gruva sitter nämligen tre små ”troll” och väntar på mat. Det är det nya berguvparets ungar, av vilka den först kläckta fyller en månad i dag!

Det är stort då berguven, som är Dalarnas landskapsfågel, är en hotad art. Och stort är också att vi alla, tack vara gruvuvarnas beskyddare Kalle Bergström, kan följa familjen på film dygnet runt.

 

Go-Kotte22

Det har gjort den rara familjen jättepopulär både inom och utanför landets gränser! Och vill du följa ungarnas fortsatta utveckling till flygfärdiga fåglar gå då med i gruppen Berguvskameran i Falu Gruva.

Vi här hemma följer dem varje dag! Men då det tycks vara ett dåligt sorkår, och ungarna måste ha mat, vill Kalle Bergtröm varna och råda kattägare i området att hålla sina katter inne om kvällarna!

 

Uvungarna6Även ”Kotte” måste se upp, men han smyger lyckligtvis oftast i buskage med ”tak” över huvudet. Och vi här hemma har lärt oss att respektera alla djur och försöka leva i harmoni med dem. För de här tre  små ”trollen” behövs minst lika mycket som vi här på jorden. Och vill ni uppleva något helt unikt, gå då med i gruppen på adressen ovan och följ familjen berguv  i gruvan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Vi firar och hoppas ni hänger med

Hägg-Triton2 

Trevlig fortsättning på pingsten önskar jag er alla i dag. För egentligen är det ju annandag pingst i dag, fast den som helgdag bytts ut mot nationaldagen i juni!

Vi tänker i alla fall fortsätta fira, då pingstafton flöt bort och de eviga regnande äntligen upphört. Nu tittar solen fram igen, och medan vi sovit oss genom regnet har häggen slagit ut.

 

Mispel-Febbe3

 Samma sak med häggmispeln, som är Febus favoritträd. Självklart måste han ha uppvisning på hög höjd, och där bland de doftande vita blommorna fann han snart sin pingstplats.

Där låg han sedan och ville aldrig komma ner på marken igen. Inte förrän ”Mini-Vinnie” började kalla från andra sidan staketet tog han mispeln i ett par skutt och landade på gräsmattan.

 

Gräs-Artemis2 

Tillsammans med Artemis ägnade han sedan en lång stund åt att beta färskt saftigt gräs och i massor. Därefter låg de som kor och bara njöt av doften medan de ”idisslade” som det så vacker heter.

Artemis som alltid i solskenet förstås tillsammans med sina pälssvansar. Dessa älskade nötta svansar som han outtröttligt leker med lika glatt ni som när han fick sin första för flera år sedan.

 

Mispel-Febbe7

 ”Mini-Vinnie” var söt som en docka, när han agerade prisutdelare under häggmipseln ute på allmänningen. Det var rädisor han lekte med förra helgen, och det var alltså rätt svar på frågan.

Grattis säger han i dag till Eva Blomström, Falun,  Helen Gullberg, Staffanstorp och Anki Jonsson, Norrahammar och, som svarat rätt på frågan och har var sin pälssvans att vänta på med posten. Hoppas de blir till lika stor glädje som pälssvansarna här!

 

Kamina-Sotis3 

Ett kärlekspar ska vi väl också njuta av så här i hänryckningens tid. Jag väljer Kamina och hennes älskade Sotis, som är så rara tillsammans och varje dag hälsar på hemma hos oss.

Kamina är den stackars sotiga duvfröken, som matte i sista stund räddade ur en braskamin mitt i vintern för snart ett och ett halvt år sedan! Från den stunden är hon mattes trogna följeslagare, och  visst är de söta på vårt uthustak!

 

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Sommar, sommar, sommar…

 

Rädis-Vinnie8

Plötsligt small det till och blev försommar över en natt.  Trädgården exploderade, dörren flög upp, maten åkte ut och ”Mini-Vinnie” hittade helgens fräschaste leksaker med svans!

Så röda och lockande att han hämtade dem en efter en i skålen, vare sig den stod på bordet eller sidopallen ute i trädgården. Och han fortsatte bära runt på dem hela helgen!

 

Rädis-Viinnie7 

Nu undrar jag om du kan lista ut vad det är för rödingar ”Mini- Vinnie” blivit så fascinerad av i grönskan. Tror du dig veta, maila då matte senast lördag på gpia.persson@outlook.com

Då är du med i utlottningen av tre pälssvansar, som är de bästa gosedjurArtemis vet. Han bär omkring på dem, pratar med dem och nattar dem, som om de vore hans egna småttingar!

 

 

Svansen-Arte7

Kom på att det var dags att lotta ut några svansar, då Artemis i helgen hämtade ut sina så de också skulle få njuta av solen. Sedan låg han där en lång stund och lekte med dem på gräsmattan.

Själv kör jag just nu grönsaksdiet, och njuter i fulla drag av årets första späda små humleblad. De kryllar av vitaminer och smakar förföriskt gott innan de hunnit bli stora och vassa.

 

Humle-Tritte3

Medan vi gamlingar vilar oss i värmen håller akrobaten Febus som vanligt igång på hög höjd. Här ses han titta fram mellan klematisbladen på klätterträdet och vinka lite busigt med baktassen!

Han är världens goaste, men en riktigt ofridsande, och lugn bara när han sover på rygg med magen i vädret. Häromdagen grävde han sig genom ett stenrös för att jaga iväg en katt på allmänningen!

 

Grön-Febbe2

Men annars leker livet när vi nu fått riktig försommar, med soliga dagar och ljumma nätter. Det är så man undrar vad som komma ska efter den här suveräna starten på maj månad.

För ur led måste tiden vara när jag i morse möttes den här synen ute på gården.”Måsen” står och svalkar sig i vårt lilla fågelbad, fast det finns massor av stora vattendrag runt om i vår stad!

 

Bad-Mås2

Med den badsugna fågeln önskar jag er alla en fortsatt riktigt fin försommarvecka, fast det blev söndag på måndag för min del! Men jag tror ni förlåter, med tanke på vädret, och säkert var ute och myste i solen i helgen ni med!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

Pusskalas i trädgården!!!

Kotte-Mi-Vi6

Sköna maj kunde inte ha börjat bättre! Det blev pusskalas direkt när ”Lill-Kotte” kom fram från under farstukvisten och hälsades välkommen hem av ”Mini-Vinnie”.

De kunde nästan inte få nog av varandra, och ett fat med mat fick ”Lill-Kotte” förstås fast det var mitt på dagen och han egentligen skulle sova. Vilken lycka på första maj!

 

Mat-Kotte2_redigerad-1

”Lill-Kotte” kom med våren! Nu hoppas vi att blyge ”Kotte”, som smugit omkring här om nätterna, också vågar sig fram. Jag tror att han är storebror till ”Lill-Kotte” men är inte alldeles säker.

Redan i går kväll, på självaste Valborg, kändes att sköna maj var på väg. Vi fick ha dörren öppen ända till framåt nio, då det började tjuta i häxpipor här omkring och vi tassade in.

 

Svansen-Arte3 

Artemis firade som sig bör med att bära ut sina svansar och lufta dem i gröngräset. Det är tradition på första vårdagen, och han så söt när han kommer bärande på dem att jag blir riktigt rörd.

Äntligen säger jag då den senaste veckan, för mig som trädgårdslärling, varit rent ut sagt grym. Snöglopp och minusar har fått blommorna vi satt att stelna till och inte växa en millimeter.

 

Svans-Febus2 

Så illa är det trots att de burits in, eller täckts över med genomskinliga plastbyttor, för att klara livhanken! Valborgskvällen var den första vi vågade lämna blommorna ute, och då kom ”Lill-Kotte hem.

Vi såg redan i morse spår efter honom både i lillstugan och vid ingången boningen under farstukvisten. Och mitt Febus lek med Artemis svans tassade ”Lill-Kotte” fram till ”Mini-Vinnie”.

 

Trappa-Tritte4 

Så mycket mer blev det inte gjort den här första riktiga vårdagen. Jag är själv lika fascinerad av det lilla livet som nu på eftermiddagen ligger i mjuka halmen under farstukvisten och sussar sött.

Tänk att han traskat långväga ensam i mörkret, och hittat tillbaka till oss och vår trädgård med bara två decimeterstora ingångshål i staketet. Det kallar jag naturens under!

 

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Busungar är vi allihopa

Sand-Artemis10

Det brukar sägas att åldern tar ut sin rätt. Men knappast när det gäller ”kattungen” Artemis! I veckan fyllde han sex år och firade med att rulla runt i toppdressingen så sanden yrde.

Snart hade han fått småbröderna med på noterna, och nu är det kullerull för hela slanten ute på gräsmattan! Till och med jag har upptäckt hur härligt det är att rulla sig i skogens bruna guld.

 

Bus-Vinnie32 

Jag trodde lillpippis badade i sand för att bli av med kliande småkryp i fjäderdräkten. Men vi har varken loppor eller löss och får ändå glädjefnatt av att rulla runt och sanda ner oss.

Visst har husse toppdressat gräsmattan förr om åren, men det är först nu som sanden gjort oss så här lyckliga. Måste erkänna att till och med jag blivit lite vild och galen den här våren.

 

Sand-Vinnie24 

Det har resulterat i att jag gång på gång stoppat in huvudet i hålet på dörren till stora ”kottehuset”. Väl där har jag med full kraft lyft av dörren, lagt mig till ro och somnat gott i mjuka halmen.

Så nu är dörren borta och ”Kotte” får sova med mig eller i sitt lilla söta hus med ingång bara för honom. Där sover han tryggast i alla fall och får väl snart ett till hus om jag känner matte rätt.

 

Stuga-Tritte3

Annars har veckan präglats av den årliga kampen med vårblommorna om favoriturnan! Vi bröder har busat i den i flera veckor och hade förstås gärna sett den tom någon vecka till.

Men husse, matte och blommorna ville annat, så det var bara att ställa upp och hjälpa till med planteringen. Och det gjorde vi med besked i svinkall snålblåst varvad med hagelbyar och småregn.

 

Kruk-Tritte3 

 I mitten sattes de små späda rosorna, som jag nästan ätit upp där de stått på tillväxt. Runt dem små rara penséer, som är krispiga, och också smakar bra, men tyvärr stjäl min favoritplats i urnan.

Fast jag har sett att det går att smyga sig fram, som en blyg viol mellan blommorna, och njuta av rosorna i alla fall. Och de ser så eländiga ut efter min framfart att de ändå lär behöva bytas ut!

 

Sand-Bröder4 

Ja, så har vi det här hemma just nu! Och kan inte bli annat med en husse och matte, som inbillar sig att det är vår, fast det är svinkallt om dagarna och minus om nätterna.

Det betyder att de får springa i och täcka över stjärnögonen runt lillstugan och ”kottehuset” om kvällarna. Men visst är det väl mysigt med lite färgglada blommor i myshörnan i väntan på våren.

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie

Toppdressing – det är grejer det!

Sand-Triton1

Toppdressing kör vi med här hemma och den räddade helgen i gråvädret. För en trippel av gräsfrön, hönsgödsel och sand från skogen kan ge vilken katt som helst glädjefnatt.  

Ingredienserna, strödda i tur och ordning över hela gräsmattan, gör trädgården främmande och spännande så det förslår. Och oss bröder riktigt stolletokiga i den jättestora sandlådan.

 

Sand-Bröder1 

Luktar mer och mer intressant gör det också ju mer det regnar. Så tack vare att husse och matte var till Yttermalung och hämtade sand i går, så fick vi ändå en toppenhelg ute i blötan.

Hink på hink med sand hjälpte vi bröder till att gräva ur åt husse och matte på gräsmattan. Sedan hade de bara att breda ut och trampa till den, för att slutligen låta regnet sköta resten.

 

Sand-Artemis3 

Säkert gick det lätt som en plätt att fixa hela trädgården, då ”kotte” återvänt och låg och sov i lilla huset. Fortfarande är han ute bara i mörkret om kvällarna, och frågan är om de inte är två!

För matte tycker sig ha sett en stor och en mindre, men vågar inte säga bestämt. Lovar återkomma om det, men nu vet ni alla fall att ordningen är återställd och minst en ”kotte” är tillbaka!

 

Sand-Vinnnie10 

Så livet leker för oss bröder, och min jobbiga ”vinterdepp” är ett i dag ett minne blott! Ljuset har återvänt, och jag får smyga ut redan i halv-sex-snåret på morgonen, för att få min kvalitetstid.

Och få den tillsammans med en radda härliga rosplantor som ska sättas i krukor. Plantor med späda skott och små grön-rosa blad, som jag älskar och som försvinner ett efter ett ner i magen!

 

Sand-Vinnie9 

Rosorna ska vi börja sätta till veckan tillsammans med en massa annat smått och gott som tål kylan. För vintern har inte givit upp helt, fast den börjat tappa greppet om oss.

En och annan vit flinga har faktiskt slitit sig även de senaste dagarna. Och där husse och matte hämtade den spännande sanden var det så vitt att de fick sopa framden under snön.

 

Ros-Tritte2 

Men som matte säger, ”aprilsnö är fåragö”, får vi väl lita på det. För våren är på god väg att ta över, och en vi har haft påhälsning av både jättestora humlor och pyttesmå bin.

Så i morgon bär de av för husse och matte på jakt efter ett litet insektshotell. Mer om det nästa helg, och till dess en riktigt fin vårvecka önskar vi er!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Faror lurar både här och där!

 

Pall-Triton7

Målarlärling har jag varit den här veckan och hjälpt husse måla om utvändigt mellan regnskurarna! Artemis har mestadels hållit till i ”skyddsrummet” på dagarna, medan småbröderna har förgäves väntat på ”Kotte”!

Han har förstås gjort oss alla jätteoroliga, då han efter att ha ätit upp sig bara förvunnit och nu varit borta i flera dygn! Vi bröder vet att det hör till, då han har mycket att stå i på våren, men blir ändå alltid lika förtvivlade.

 Skydds-Artemis6

 

Det lurar faror lite varstans, inte minst för en liten ”Kotte”. Våren kommer med stormsteg och hela veckan har den mullrande sopbilen kört omkring här och borstat bort vintergruset från gator och trottoarer.

Den är också en av broder Artemis värsta fiender, och så fort dånet närmar sig smyger han in och kryper ner i sitt alldeles eget ”skyddsrum”! Där under mjuka pläden i soffan ligger han sedan tills faran är över!

 

Fiskmåsen4 

I väntan på ”Kotte” har småbröderna och vi andra med skräckblandad förtjusning välkomnat vår andra behändiga sommarkompis. Storpippin ”Måsen” som tror matte är hans mamma och i mitten av veckan återvände för femtonde året i rad!

Han kommer med sin rara fru och morsar så det hörs över hela kvarteret. Och jag vill lova att de älskar mattes ”pannkisar” de med! Matte hjälpte honom som liten unge, och det glömmer han tydligen aldrig.

 

 Fönster-Bröder13

Även småbröderna ”Mini-Vinnie” och Febus har förstås varit engagerade i husses målning. De har tyckt att det varit jättespännande att sitta i öppna fönstren och hålla koll på allting spännande på marken nedanför och utanför staketet.

Och när jag ändå är inne på faror vill jag berätta en glädjande nyhet. Den misstänkt fågelburna salmonellan, som i år smittat fler katter än någonsin tidigare, verkar äntligen ha nått sin kulmen och börjar klinga av.

 

Huggorm4 

Men det först efter att hela 451 katter konstaterats smittade under årets första månader, jämfört med 274 vid det förra stora utbrottet 2007. Fortfarande gäller dock att vara observant och hålla extra rent på fåglarnas matställen.

För alla oss katter, som älskar att vara ute i markerna, vill jag också påminna om att huggormen har vaknat och gärna ligger på en varm sten och solar sig! Den är fredlig om den får vara i fred men hugger blixtsnabbt om den blir störd.

 

Fönster-Bröder14

Värt att nämna är i sammanhanget att veterinär alltid bör kontaktas om katt eller hund fått ett huggormsbett. Viktigt är också att djuret hålls i stillhet efter bettet, så att giftet hindras från att sprida sig i kroppen.

Hos veterinären ges numera oftast smärtlindring och dropp med en speciell vätska. Det brukar räcka, men numera finns också motgift att ta till i väldigt allvarliga fall. Så se upp ute i naturen, och glöm inte att även fästingarna har vaknat!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”  

 

Plötsligt satt han där i mörkret!

Kottehus-Artemis3

Väldigt tidigt, men nu har det hänt. Det vi alla här hemma väntat på i flera veckor! Familjen har utökats med blyg liten efterlängtad nattsuddare.

Naturens under vill jag kalla det, och Artemis tar sin uppgift att vakta ”värmestugan” på fullaste allvar. För där sover nu ”Kotte” efter en lång kall natts promenad, från vinteridet på hemlig plats, en bra bit härifrån!

 

Stug-Tritte6

 Och visst är det ett naturens under att han strax före midnatt, på första april, kommer ljudlöst tassande i mörkret. Hittar sitt lilla ingångshål till just vår trädgård och stannar här.

Turligt nog hade matte och jag i veckan målat om och inrett ”kotte-huset” med ny värmande matta och härligt doftande go mjuk halm. Vi hade både liksom en märklig föraning om att det lilla livet var på gång.

 

Staket-Febus7

 Mat och vatten serverades han förstås direkt, och lämnades sedan att utforska trädgården på sitt eget lilla sätt. Från fönstret såg vi att var att han smög in i ”kottehuset” och stannade där.

Morgonen därpå var han borta, och Febus utom sig av oro, men i går kväll återvände han tyst och försynt redan i niosnåret. Fortfarande väldigt försiktig i mörkret, så vi tassade in för att inte skrämma honom.

 

Ingång-Vinnie5

 Titt som tätt hela gårdagen dagen satt ”Mini-Vinnie” på ingångshålet och väntade på att ”Kotte” skulle komma tillbaka! Men som väntat dröjde han tills det blev mörkt och tryggt!

Så bilder får vänta, då vi inte vill skrämma honom med blixt förrän han blivit riktigt hemmastadd. Men redan nu kan jag avslöja att han och jag pussat på varandra i skydd av mörket som de gamla vänner vi är!

Mer kan jag inte berätta i dag, men spännande fortsättning följer. Tills vi hörs igen ha en fin vecka och njut av våren som nu är här! ”Kotte” kom med den, och det var inget aprilskämt. 

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Högtflygande planer men…

 

Tak-Tritte16

Vi hade högtflygande planer till påsk och siktet inställt på Blåkulla. Men en bit på väg gav jag upp och nöjde mig med utsikten från farstukvisttaket!

Bröderna följde i mina spår och vände om till nog så våghalsiga höjder hemma på gården. För att det är vår i luften kan ingen ta miste på som ser Febus i aktion!

 

Staket-Febus4 

Han fortsätter obekymrat sitt våghalsiga tassande, två meter upp på staket-nocken, och ligger sedan där och håller koll. Ta sig dit upp är just nu det enda vår gode Febus har i skallen!

Uppfinningsrik som han är har han ”fiffulerat” ut att det går att klättra från lillstugan genom ginstbusken förbi skyddsnätet och upp på staketet. Så nu gäller det för husse att överlista honom!!!

  

Klättter-Artemis5 

Sina sju kilo till trots svingar han sig hur lätt som helst i luften, klättrar baklänges och framlänges som en apa både upp och ner, och är så vig att han slår nästan knut på sig själv!

Ingen av oss andra har en chans att klara av hans akrobatiska färdigheter och ta oss upp den snirkliga vägen till toppen. Broder Artemis håller med mig och tycker gott och väl att det räcker med klematisklätterträdet!

 

Klös-Vinnie3 

Kan inte låta bli att undra om ”Mini-Vinnie” har samma talanger och kommer att bli lika akrobatisk som Febus. Än har han inte visat det direkt, men visst spritter det i benen på honom också.

Dessutom har de ju samma pappa Ingo, är väldigt lika i mångt och mycket och överens om det mesta! Helan och Halvan kallar matte dem, lite på skoj, då de nästan alltid hänger ihop men är våldsamt olika stora.

 

Kotte72 

Påsken lider mot sitt slut och vi har i helgen fått sommartid. Sånu börjar det röra på sig i naturen! Det betyder förstås att vi redan börjar vänta med spänning på våra käraste sommargäster.

Därför vill jag vädja till dig, som tänker elda ris och löv, att tänka på ”kottarna och flytta högarna innan du tänder på. Det kan rädda liv, om det ligger en liten ”kotte” där och sover!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Vårdagjämning med stöldturné

Fjäder-Febus13

Vårdagjämning och alltså första riktiga vårdagen i dag! Åtminstone om vi får tro almanackan, som är vårt rättesnöre i dag och alla andra dagar!

För utan den skulle jag inte veta att det är söndag, och dags för mig att ta plats vid arbetsmaskinen efter att vi bröder hjälpt matte pryda fastlagsriset.

 

Fjäder-Viinnie9 

Pryda och pryda förresten! Broder Artemis och jag hade fullt upp med att hålla koll på fjädrarna. De försvann på löpande band och hittades på de mest fantastiska ställen.

Alltid tillsammans med småtjuvarna, som inte var ett dugg intresserade av att få till den traditionella lerkrukan med björkris, videkissar och färgglada fjädrar.

 

Fjäder-Vinnie8

Stolt som en påsktupp lyckades ”Mini-Vinnie” till och med för första gången ta sig upp på lilla redskapsskjulets tak. Och hur det nu gick till är fortfarande en gåta.

För han har då hittills inte visat några höjdhopp-talanger, utan är den försiktiga sorten som tar stolen som trapp till hjälp på väg upp i fönstret.

 

Fjäder-Febus12 

Full av bus tog han sig nu plötsligt upp på det två meter höga redskapskjulet. Och inte nog med det!!! Han klarade också av att få med sig några påskfjädrar upp på taket.

Broderlig hjälp på stöldturnén hade han förstås av Febus, som heller aldrig han kan hålla tassarna i styr. Så matte må vara tacksam att hon i dag hade Artemis och mig som poliser.

 

Fjäder-Artemis2 

Men alla har vi varit små, och det är ju inte för ros skull som Vinnie kallas ”Mini-Vinnie”! Så det är klart han får fortsätta leka med fjädrarna, bara vi en gång fått fast dem i riset.

För ska sanningen fram så tror jag, innerst inne, att det är för att vi ska få ha lite skoj som matte ordnar de här fina fjäderbuketterna ute på farstukvisten.

 

Fjäder-Triton6 

Jag vet också att det inte står på förrän det är dags för påskris-plundring! Det får vi alltid ha efter påskhelgen för att med besked busa sönder hela härligheten.

Därför hjälper jag nu matte att hålla lite koll de närmast dagarna, så att det åtminstone finns lite kvar att plundra.  Och hur det går  får ni  veta på påskdagen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”