Artemis råmar – då är det vår!

Nu go´vänner råmar Artemis, och då är det vår. Har aldrig slagit fel förr och lär knappast göra det i år heller! Han började mjuka upp lite redan i mitten av veckan, för att i går flyga runt och låta som en yster kalv på grönbete.

 

Minsta lilla flygfä i luften fick honom att vilja fånga det, och han gav Mini-Vinnie en utförlig lektion mellan varven på bänken. Jaktlusten hade väckts ur sin vinterslummer av solen om sken från en klarblå himmel.

 

Där satt bröderna sedan en lång stund, medan Artemis fortsatte tassa till allt som flög förbi. Mini-Vinnie följde honom med blicken, men verkade mest förundrad efter den råmande uppvisningen strax innan.

 

 

Även jag njöt i fulla drag i solen, trots att jag förstås måste håll koll på min stollige broder Artemis. Han är normalt försiktig av sig men den säkraste väderspåman vi har! Och när han släpper loss sitt sibbe-råm, då vet vi att det är vår.

 

Medan Artemis rusade runt och råmade, passade Febus på att bädda in sig i filten för att få lite skydd. Men det blev bara lugnet före stormen, då Artemis snart knuffade ner honom och fick honom på stridshumör.

 

Snart var buset i full gång, och vi andra bjöds på ny spännande underhållning. Febus tog sats mot Artemis på bänken och försökte slita ner honom. Det var nu inte så lätt som han trott och de blev stående ett bra tag.

 

Tills Febus fick ner Artemis, och de rök ihop så tussarna yrde runt om kring dem. Allt medan Mini-Vinnie fortfarande låg kvar på bänken och följde sina stolliga bröder med blicken. Lika förvånad som jag över deras uppträdande.

 

Medan Artemis sedan fortsatte sin råmande framfart, för att ropa ut att vi fått vår, slog jag mig till ro på den tomma bänken. Där kom jag att tänka på att påminna alla er, som läser min blogg och kommenterar, att göra det här och inte bara på facebook! Det betyder jättemycket för mig! 

 

Med det tackar vi för oss för i dag och önskar er alla fortsatt soliga vårdagar med dagsmeja och fågelkvitter. Och passa på att njuta och ta till vara varje liten strimma av sol, som är guld värd den här tiden på året!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Snuvade på konfekten

Vi blev snuvade på konfekten när löftet sveks om en helg med sol och vår! Gårdagen var hyggligt varm men gråare än grå, och i morse sken visserligen solen men då var det 10 grader kallt.

Ändå kände jag hur det började pirra i kroppen när matte och jag tog en promenad. Och snart fick jag bråttom hem till den fortsatt snötäckta gräsmattan på allmänningen.

 

 Helt salig över grässtråna som stack fram runt stammen fick jag nästan knorr på svansen vid min älskade gamla häggmispel. Jag blev så till mig att jag till och med började gnaga i mig av barken.

Mellan varven tassade jag till grässtråna som stack upp och tyckte det såg jättespännande ut där nere på marken. Doften gav en föraning om vår som gjorde mig både lekfull och överlycklig.

 

 

Till slut hade vi en lång mysstund, det gamla trädet och jag! För kärleken vet inga gränser när våren är på väg, och jag måste gnida in min doft med kinden för att tala om att det är bara mitt!

Även om jag svag för träd av alla de slag, så är det något speciellt med just det här. Kärleken oss emellan är livslång för min del, för häggmiseln har stått utanför vår grind så länge jag kan minnas.

 

Lite lika är det också med Artemis, som även han, trots grådis och kyla, fick vårkänslor ute på allmänningen i helgen. Men föremålet för hans kärlek är av något annorlunda slag än mitt träd.

Här är det husses bil, och framför allt däcken på den, som Artemis älskar och inte kan få nog av. Han kan aldrig passera bilen utan att stanna till och nosa, men nu fick däcken världens kärleksförklaring.

 

 Precis som jag gosade Artemis mesta delen av promenaden med husses bil. Jag fattar inte hur det går till, men han gör precis lika med bildens däck som jag gör med mitt gamla älskade träd.

Han börjar med att undersöka däcken och kolla dubbarna! Sedan gnager han av hjärtans lust på sidorna innan han börjar gosa och gnida kinderna mot däcken för att sätta sin doft på dem.

 

 Och märkligast av allt är att det bara är husses bil som han är så där riktigt intresserad av! Resten struntar han blankt i, fast det säkert som oftast står ett dussintal bilar på parkeringen.

Men att vi båda samma helg, kylan till trots, ”drabbades” av vårkänslor, måste väl ändå tyda på att vårvärmen är på väg! Och nu hoppas jag att dagens löften inte sviks, utan att vi får sola i plusgrader i morgon! Ha det så gott tills vi hörs igen!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

 

Rysskyla utan vinterkrage

Rysskylan är på väg och vi håller på att tappa pälsen! Kragen min är snart ett minne blott, och Mini-Vinnies har gått samma väg ner i den fina handgjorda svepasken.

Den är rena skattkistan, och redan proppfull, fast Artemis och Febus bara har börjat fälla! Så det blir mycket att hänga ut till pippis i lilla trädet när det är så dags!

 

 

Det står inte på minsann! Redan nu i februari påbörjar de första av våra bevingade vänner, sina högt belägna provbyggen, som till slut blir årets bon med välkardad päls från oss bröder.

Bara det bästa är gott nog, och det får inte finnas mista trassel eller tova för att materialet ska duga. Bra förstås att vinterpälsen kommer till nytta, men visst är det märkligt att pippis gillar katthår!

 

 

Här hemma är det pälsvård som gäller nu, och till och med jag får finna mig i att förlora min pondus. Men jag är bestämd, och matte får bara använda den mjuka TangleTeezer borsten på min kropp.

Bröderna däremot är fromma som lamm, vad matte än gör med dem! De tycker bara det är mysigt att bli ompysslade, fast visst är det den rosa taggisen som är populärast även hos dem.

 

Mini-Vinnie är så förtjust i min Tangle Teeser att han håller den mellan tassarna och försöker borsta sig själv. Det går riktigt bra på kinderna och under hakan, men sedan måste även han ha hjälp!

Hoppas ni som  blir kammade och borstade av husse eller matte också sparar pälshåren och hänger ut åt pippis! För jag kan lova, att stora som små blir överlyckliga, trots att de osar katt av håren.

 

 

Här ser ni lite av den samling pälsprylar som matte har för att rädda oss undan pälsbollar i magen. Här finns allt från luskammar, fast vi aldrig haft en lus, till bredtandade stålkrattor, kardor och borstar.

Här finns också malt på tub, och anti hairball godis, som fungerar att muta mig med! Det finns också jättebra mat som hjälper till, men tyvärr så bytte vår knaprisfavorit smak så den inte går att äta längre.

Ja, nu vet ni hur vi har det! Hoppas ni har det bra och att vi klarar den utlovade rysskylan! Ryktet om den i media kanske är överdrivet, som så mycket annat! Ni vet väl hur journalister är!!!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Bättre sent än aldrig…

Svenska Skidspelen, dubbel V75 och Prix d´Amerique i helgen. Lägg därtill att jag inte varit riktigt i form, så förstår ni varför söndagsbloggen kommer först i dag!

Gråvädret gjorde det heller inte bättre, utan vi har haft en stilla helg med husse och matte framför tv-apparaten. Och nu börjar jag sakta men säkert må bättre igen.

 

Alla måste vi få vara i fred ibland och samla tankarna. När Mini-Vinnie känner behov av det, smiter han upp i lilla innersta rummet på övervåningen och kryper in i Bamses trygga famn!

Där kan han ligga och sova, eller bara mysa, i timmar med full uppsikt över gården. Bamse blev hans ”bästis” från första stund, och i hans famn han ofta kröp ihop om nätterna som liten kattunge.

 

Då och då får Mini-Vinnie sällskap av storebror Febus, som fortfarande tvättar och tar hand om sin lillebror, som han gjort från första stund. Och jag kan lova att Mini-Vinnie njuter i fulla drag.

Men Bamses trygga famn lånar Mini-Vinnie inte ut åt någon. Där vill han ligga själv och snutta lite på Bamses stora baktassar, medan ha smider planer för världens vildaste kvällsrace!

 

Ett av Artemis favoritställen är fåtöljen framför tv-apparaten. Där kopplar han som oftast av till nyheterna efter maten. Och stilen, med magen i vädret, går inte att ta miste på!

Det kallas sibbe-stil, när vi slappar på rygg med huvudet så snett att det ser ut som vi brutit nacken. Men den halvliggande stilen i fåtöljen har Artemis absolut efter husse som sitter precis likadant.

 

Orosanden Febus håller på att längta ihjäl sig efter att det ska bli så pass varmt i uthuset att han kan mysa där på riktigt. Så länge det är minusgrader ute går det ju bara att ligga där en liten stund.

Men han har favoritställen även inomhus, och ett av de populäraste är mattan med husses skor. Där trivs han som fisken i vattnet, och blir han uttråkad ger han kängorna en riktig omgång.

 

Här vid dörren är han trygg i husses skor, samtidigt som han har koll på allt som rör sig och inte missar en endaste utgång. Mellan varven kan han också ta sig en ”tuppis” i den lägre modellen.

Den passar perfekt att stoppa nosen i och få stöd av kanten. Så vi har haft en rätt mysig här hemma i alla fall, och nu börjar jag äntligen bli kvitt ”pälsbollarna” som irriterat magen hela helgen!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie  

 

 

 

Solvitamin min deppmedicin

Oj, så mycket det har hänt sedan ni hörde om oss häromsistens! Två hela veckor har rusat i väg, då vi hälsade på hos sötnosarna på Bergslagskatten förra helgen.

Men nu är bloggen tillbaka här hemma, och vintern börjar ge en försmak av vår. Årets första solstrålar letar sig redan ner mot snön på allmänningen och det känns så där pirrigt skönt!

 

Tror nästan jag får vitaminbrist under de mörkaste månaderna. För även om snön hjälpt upp humöret betydligt, så har ”vinterdeppen” ändå fått mig att gå in i mig själv.

Matte känner igen symtomen, och försöker hjälpa mig, men jag är svårflirtad i mörkret.  Men nu är solen och ljuset på väg tillbaka och är jag på väg att bli mig själv igen!

 

Broder Artemis har sitt alldeles eget lilla hemliga sätt att klara solbristen under vintern. Han blir som galen om matte lägger sig i ”fusksolen” en stund, och går inte att stoppa utan måste få vara med.

Där ligger han sedan och myser bredvid henne, och ser ut att må så gudomligt gott att jag nästan blir avis. Men det är inget för mig, utan jag och bröderna håller oss på sängen mitt emot.

 

Nu är mörkläggningen äntligen över för den här gången och våren på väg. Det märks inte minst vid grinden, där en främmande utomjording sprider sin vidriga lukt mot stolpen varje natt.

Jättetråkigt för oss bröder, och ledsamt att katter släpps vind för våg utan att ha varit till veterinären och blivit lugna, snälla och goa. Det borde vara förbjudet, och jag hoppas att det snart blir lag på det!

 

 

Känns angeläget att spinna vidare på det där med lagstiftning. Inte minst efter att ha sett alla nödställda katter, som räddats in från kylan och nu fått ett tillfälligt boende på Bergslagskatten.

Där får de stanna tills de hittar en egen trygg och kärleksfull familj, och hemmet är ständigt fullbelagt precis som alla andra katthem runt om i landet. Visst är det väl skamligt att det ska vara så!

 

 

 

Mörkertalet är stort, men det talas om 100 000 – 150 000 hemlösa katter här i landet! Det måste vi hjälpas åt att göra något åt och tillsammans ställa upp för att höja kattens status.

Vi måste våga se sanningen, och börja med att sopa rent framför vår egen dörr, innan vi reser utomlands och räddar hit gatuhundar från andra länder. Här finns det hemlösa djur så det räcker och blir över!

En mager utsvulten katt hos oss fryser lika mycket, om inte mer, som en mager utsvulten hund söderöver. Tänk på det och börja med att kastrera, id-märka och vaccinera din egen katt innan du släpper ut den!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Lilla julafton på katthemmet

Lilla julafton blev det i helgen på Bergslagskatten i Smedjebacken, där de boende överraskades med 24 kilo prima foder från Royal Canin. Fodret var Mini-Vinnies segerpremie i företagets årliga fototävling, som han, tack vare er go´vänner, vann överlägset med 8 645 röster.

 

Väntan, vädret och väglaget har satt käppar i hjulet, men i går kunde husse och matte äntligen leverera vinsten Mini-Vinnie lovat skänka till katthemmet. Och så här glad var föreståndaren Carina Berg, som på bilden ses med två av hemmets minstingar just nu.

 

 

Här på katthemmet finns en katt för alla, och inte bara en utan även flera mysiga syskonpar som vill flytta tillsammans. En del är små och nätta medan andra är stora och robusta. Långhåriga, korthåriga, i alla färger och väldigt sociala tack vare att de lever som i ett riktigt hem.

 

Här finns inte en bur så långt ögat kan nå. Hemmet är inrett med öppna avdelningar i trivsamma rum! Alla med tillgång till en stor nätad uteplats med högt belägna sittplatser. Men i dag är det kallt och trivsammast av vara inne och gosa med dagens besökare.

 

 

Inger Brate är en av det 10-tal ideella kattvänner, som hjälper Carina sköta katterna och hålla rent och snyggt. Det är ett smått otroligt arbete de lägger ner, med som oftast ett 50-tal katter på plats i väntan på att bli redo för att flytta till nya egna hem.

 

Ledsamt nog upplever Carina att katter i behov av hjälp snarare blir fler än färre. Förra året hjälpte hon och hennes medarbetare 122 tidigare hemlösa katter till ett nya liv i trygga kärleksfulla hem! Och som det tycks, lär det knappast bli färre i år.

 

Katthemmet Bergslagskatten drivs ideellt av föreningen Bergslagskatten men kallas i folkmun på orten mest för Carinas katthem. Och undra på det, då hon med brinnande intresse ägnat sin fritid åt att hjälpa hemlösa katter sedan hon var 15 år.

 

 

De senaste 15 åren har föreningen haft ett officiellt katthem, och sedan 10 år tillbaka huserar man i bottenvåningen på gamla Munkbo skola! Hit är intresserade välkomna efter överenskommelse, och det syns att katterna uppskattar när det kommer besökare och gosar med dem.

 

Nu har Carina fyllt 50 och firades med den här tavlan av veterinär Torkel Östman, som hon arbetat hos i många år. Han är fortfarande katthemmets veterinär och den som besiktigar, vaccinerar, kastrerar och ID-märker katterna innan de tassar ut i vida världen till nya trygga hem!

 

 

Matte har berättat och hjälpt mig skriva i dag! Det skäms jag inte för att erkänna då vi bröder fick vara hemma när husse och matte åkte till Smedjebacken i går. Och ni må tro att vi alla här hemma är jättemalliga över vår minstebror Mini-Vinnie!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Håll koll på tassarna i kylan!

 

Minus 26, minus 12, minus 16 och massor med snö. Inte som i Sibirien, men äntligen lite riktig vinter! Och faktiskt rätt spännande att vakna till och smyga ut för en stunds kvalitetstid i ottan.

Så värst många minuter handlar det nu inte om när det är som kallast. Men jag hinner i alla fall kolla av gården och göra från mig. För det där med kattlådor är definitivt ingenting för mig!

 

 

Matte står förstås och kollar på mig i fönstret när det är så här kallt och mörkt. Väl inne igen har vi en liten specialare på bordet där jag gör konster, sitter fint och får lite godis som belöning.

Sedan kryper vi till kojs igen, och sover tills småbröderna börjar väsnas och vill ut. Husse brukar ta hand om dem, så de får springa ut och in, som de vill, och busa av sig en stund på morgonen.

 

 

Fast mest handlar det, även för dem, att hålla koll så att ingen objuden gäst tagit sig in på gården efter att jag varit ut i svinottan. Sedan börjar det ljusna och bli dags att fylla på mat åt fåglarna!

Det märks klart att det börjar bli ljusare och dagarna längre redan nu. Så vi börjar så smått vänta på att solen ska stiga en liten bit till, så vi kan ligga ute och sola mellan pulset i snön!

 

Det är bara skönt och hälsosamt att vara ute korta stunder även när det är kallt. Men variationen mellan kallt och varmt, tillsammans med vasst grus och vägsalt, går hårt åt tassarna.

Så det gäller för att hålla dem rena och mjuka och gärna smörja in trampdynorna för att slippa sår och sprickor. Det finns speciella tassalvor på apoteket, men försvarets gamla hudsalva duger bra!

 

Lite extra fiskolja till maten är också jättebra för att stärka trampdynorna. Både nu i vinter, och inför det som komma skall, med snösmältning, is och smuts och vatten frampå vårkanten.

Men än är det förhoppningsvis ett tag dit och vi njuter nu av den vinter vi äntligen fått. En vinter som gör att vi trivs och Artemis nästan känner sig lite insnöad i lillstugan!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Gott nytt efter skitigt slut

Ur led är tiden och en skitvecka i dubbel bemärkelse avslutade det gångna året! Men nu skriver vi 2017, och jag önskar er alla en riktigt god fortsättning på det som nyss börjat.

För upp emot 10 grader varmt på nyårsafton är ett rekord som står sig över 40 år tillbaka i tiden. Och då hela veckan legat på plus har det blivit tjällossningen på gården och lerig sörja i rabatterna!

 

Med andra ord precis som det brukar bli frampå vårkanten, när snön smälter och vi skitar ner överallt i huset.  Men också som det brukar bli då, när magen protesterar och vi skiter ner oss gång på gång.

Värst har det varit för mig, som är lurvigast där bak och skiter ner mig mest. Då är det mattes fasta hand som gäller, och jag vill helst glömma hur många gånger jag hamnat i duschen den senaste veckan.

 

Nu är ”skitkalaset” över för den här gången, och efter nattens minusgrader är det torrt och fint på gården. Firade in det nya året gjorde vi  en bra bit efter tolvslaget, och tar därför det mesta med ro i dag.

För tuffaste grabbarna i hela vår stad vågar jag tveklöst lova att vi är i dag! Nästan hela nyårsafton var vi alla fyra ute i lillstugorna, och stortrivdes medan det smällde och hade sig runt omkring oss.

 

Smällandet förde det goda med sig att husse och matte kände sig trygga för att ingen berguv skulle våga sig hit. Och vi bröder fick riktig helkväll ute, medan det fortfarande var vårvärme i luften.

En kväll att minnas, men trots det hoppas vi att smällandet i tid och otid blir förbjudet. För inga djur ska behöva darra av skräck, och fly i panik, för att människor ska roa sig på deras bekostnad.

 

 

Innan firandet började, och Febus var ute med sin pälssvans, passade matte och jag på att dra tre vinnare i veckans tävling.  Rätt svar på frågan var att katten har 18 klor, och det visste de flesta som hört av sig.

Grattis säger matte och jag till Eva Carlberg, Kolmården, Leif Linde, Söderbärke och Barbro Lindgren, Nol, som hade turen med sig och har var sin pälssvans att vänta i brevlådan. Och med det tackar vi bröder för i dag och önskar er alla en riktigt god fortsättning på det nya året!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Mini-Vinnie

God fortsättning med en julnöt

 

God fortsättning alla stora och små vänner runt om i vårt avlånga land! Hoppas ni haft en lika fin julafton som vi bröder och vårt gårdsfolk här hemma på Elsborg.

Lugnt och fridfullt med några farbröder som kom  och gick under eftermiddagen. Gårdsfolket serverade sig själva gröt och skinka, medan vi fick fina fisken, räkor och kattgodis!

 

 Alla utom Mini-Vinnie, som i vanlig ordning handmatades av matte med Sheba Classic. Hans speciella favorit just nu!!! Och sedan fick han knaprisar med gopulver på kvällskvisten.

Fisk och räkor är ingenting för honom, och vanligt kattgodis, som Dreamis pch Temptations, äter han inte heller. Däremot älskar han att slicka ur kokossmöret ur mattes Raffaellokulor!

 

 Det blev ingen vit jul, utan det bjöds mest blankis mellan tuvorna på gräsmattan. Men vi skapade julstämning ändå, när vi går morse hjälpte matte hänga färggranna kulor i lillstugornas ljusprydda granar.

Mer behövdes inte för att vi skulle kunna fira tradionell jul och njuta av att bara få vara tillsammans. I min hemliga låda har jag också upptäckt att jag faktiskt har tre pälssvansar kvar att lotta ut i år!

 

Jag gör det med en julnöt med klös, och frågar helt enkelt hur många klor en katt har på sina fyra tassar. Ta er en funderare på det ni under en paus i ätandet och det övriga julfirandet.

Svaret skickar ni som vanligt till gpia.persson@outlook.com och senast pånyårsafton ser jag fram emot era antalet klor. Tills dess ha en fortsatt fin julhelg och ta hand om varandra med hjärtat på rätta stället!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och Mini-Vinnie

Vilken rysare och vilken lycka

Vilken rysare det blev innan Mini-Vinnie kom ikapp, drog ifrån och överlägset vann årets upplaga av Royal Canins stora fototävling Kattens Dag!

Vi bröder höll på att krypa ur skinnet, fast han ledde med nära 1000 röster, när den spännande tävlingen slutligen stängdes ner på luciadagen!

 

 Hela tre dagar tog det sedan innan röstförfarandet kontrollerats och Mini-Vinnie äntligen kunde utropas som solklar vinnare av tävlingen! Till glädje för oss alla här hemma!

Jag vill tacka alla er bloggvänner, som röstat och medverkat till, att Mini-Vinnie nu kan skänka en hel årsförbrukning mat till Bergslagskatten i Smedjebacken! Roligaste julklappen att ge i år! 

 

Tänk ändå vilken lycka, för en gammal storebror som jag, att ha en så populär lillebror. Men ska sanningen fram känner jag mig faktiskt väldigt delaktig i hans beslut att skänka bort hela vinsten.

För det är jag som lärt honom att delad glädje är dubbel glädje! Vi här hemma gläds åt äran att vinna  tävlingsmomentet och hoppas katterna på hemmet blir lika glada åt julklappen.

 

Vinsten i tävlingen, och allt hjärtevarmt grattande, är väl det som präglat och satt guldkant på livet här hemma den senaste veckan. Annars är det fortfarande snön som håller oss i form på gården.

Här lyser det nu så fint i ljus och lyktor om kvällarna, och det är bara de pyttesmå blanka kulorna vi ska hjälpa matte hänga i lillgranen och sockertoppsgranarna. Sedan kan vi så smått börja fira jul!

 

 Fast först måste vi förstås hämta ner alla tomtarna från vinden, och ge var och en sin egen mysiga plats ute på gården. De hjälper oss bröder att hålla vakt, så husse och matte kan känna sig trygga.

Fortfarande är det också så mycket snö att vi nästan försvinner i den, men den börjar tyvärr sjunka ner lite. Bara att hålla tassar och tummar för att vi allesammans får en fin vit jul!

 

Med det, och den här ensamme lille trevliga påhälsaren från i morse, tackar vi för oss och återgår till julstöket i köket. Känner mig ganska säker på att vi behövs även där!

Här inne återstår för mig bara att skriva, TILL ER ALLA FRÅN OSS ALLA, och önska en riktigt GOD JUL! Och bästa julklappen för mig är förstås att ni tittar in hit och firar lite med oss en stund på juldagen! 

Tassekram Triton, Artemis, Febus och Mini-Vinnie