Mörkret smyger sig på…

 

smyg-triton6

I helgen blev det inte mycket annat än att söka skydd för regnet, som till och med bjöd på inslag av snö. Den försvann visserligen lika fort som den kom, men gav ändå en försmak av vad som väntar.

Nog så tidigt, men det är det mesta ute i naturen i år! Inte minst lillpippis, och jag tänker då på alla talgoxar och blåmesar, som invaderat matstället och är hungrigare är jag någonsin sett dem förr.

 

blad-artemis5

En sak till, som jag tänkt på den senaste veckan, är hur mörkt det är långt in på morgonen och blir tidigt på kvällen. På slutet tycker jag knappast att det blivit riktigt ljust på hela dagarna.

Det eviga gråvädret har förstås gjort sitt till, men visst har det blivit väldigt dassigt i luften på slutet. Hoppas fler än jag har märkt av det, så att det inte bara är min gamla höstdepp som smyger sig på.

 

maten-kaja3

Hungrig är förstås också vår älskade Kaja, som numera hämtar nystekt ”pannkis” genom köksfönstret. Underhållning som slår det mesta, när matte serverar henne direkt i näbben.

En bit, två bitar och tre bitar försöker hon få med sig efter att först ha ätit sig mätt på matplatsen utanför fönstret. En balanskonstnär av den högre skolan, som vet att hålla näbben högt.

 

humle-febus2

En som lyckligtvis lämnat de höga höjderna bakom sig är däremot lillebror Febus. Han smyger numera hellre i buskarna, när han inte som här sökt regnskydd på bänken under takutskjutet.

En humlekvist med kottar har han släpat med sig av bara farten, och har inga som helst problem med den. Verkar nästan som om han stoltserar, där han sitter och visar upp sig för oss andra.

 

bleck-vinnie1

Allt medan ”Mini-Vinnie” tufflar på och försöker slippa undan regnet på på fönsterblecket utanför köket. Han vet att det är där vår Kaja hämtar ”pannkisen” och vill förstås vara med på kalaset!

Märkligt nog kommer ingen bevingad matgäst inom synhåll så länge han håller till där! Och det trots att han smyger och försöker göra sig så liten och osynlig som möjligt bakom ljungen i blomlådan.

 

duvvinge5

Men en bit bort sitter en annan fågel och beter sig ytterst märkligt på staketet. Det är en duva som ser ut att ha fått slagsida på vingen!!! Nu undrar jag om du förstår vad den pysslar med?

Tror du dig veta svaret, mejlar du det till gpia.persson@outlook.com Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare av pälssvansar, för att lysa upp höstmörkret lite extra så här i slutet av oktober.

Senast på lördag måsta jag ha era svar för att kunna presentera vinnarna i nästa blogg. Och till dess önskar vi alla här hemma er alla där ute en så trevlig vecka det går att ha i höstrusket!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Från vilovecka till kärleksdag

 

trott-triton2

Vilodagen känner vi alla till, men viloveckan är mer dunkel och av privat natur. Den har just passerat hos oss här hemma, och infaller som oftast andra veckan i oktober.

Det är då det börjar det bli tomt och tråkigt på gården. Är grym älgjakt i skogen, så vi inte törs ut, och känns varken sommar, höst eller vinter.

 trott-broder26

Därför har vi ägnat den här gråkalla veckan åt att vila oss i form inne i stuguvärmen hos husse och matte. Och det är inte så tokigt det heller, då det bara händer någon enstaka gång om året.

Nu laddar vi för att våga ut i skogen igen, och så förstås lysa upp trädgården med lite färggrant höstpynt. Gula och lila blommor, som tål frost, och ljung i ännu fler nyanser.

 trott-broder27

Då blir det säkert trivsamt igen, men som sagt den senaste veckan har vi har vi mest njutit av skön avkoppling med myskvällar i tv-soffan. Och det har nästan känts rätt, efter att vi knappast annat än sovit inne i sommar!

Men får vi nu bara till det med lite blomster och ljuslyktor ute på gården, blir det säkert mysigt igen. För jag har ju min skrivarstuga och bröderna lillstugan, när nu vår lille ”höstkotte” krupit till kojs inför vintern.

 

trott-broder12 

I morgon firar vi här hemma, då 17 oktober är vår alldeles speciella kärleksdag. Just den här dagen, för två år sedan, hämtade nämligen husse och matte hem allas vår älskade ”Mini-Vinnie” till oss.

En dag vi aldrig kommer att glömma, och som nästan känns större än våra födelsedagar. För från den stunden har vi tre storebröder haft världens bästa minibror att älska och ta hand om dygnet runt!

 

trott-broder18

Så fast det blir mörkare och mörkare känns det ändå som om vi går mot ljusare tider. För med gården prydd och upplyst, och den älskade skogen vår igen, har vi bröder säkert mycket att se fram emot.

Och det har säkert ni också, då hösten kan vara fin även om min efterlängtade indiansommar ser ut att utebli i år. Men lyckas bara solen leta sig fram mellan molnen finns möjligheten att vi får njuta ändå.

 

klematisen

Glädjande i sammanhanget är att vår vackra klematis klarat frostnätterna, och nu är står vit som täckts av snö. Kanske inte så konstigt, för efter alla svar vi fått tyder det mesta på att den heter just Sommer Snow, Paul Farges!

Tack alla rara vänner, från när och fjärran, som försökt hjälpa oss få veta vad det är för skönhet vi har i vår trädgård. Nu vet vi att den har sitt ursprung i Ukraina, är starkväxande och passar perfekt hos oss robusta sibiriska katter!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Undrens tid är inte förbi…

klematis-triton5

Här myser vi i lugn och stilla frid efter de senaste veckornas uppståndelse med staketbygge och kattutställning. Det märks att hösten är här och sommarblommorna gjort sitt för i år.

Den enda som rör på sig, och växer så det knakar, är klematisen vid sidan av trappan. Aldrig har den väl skjutit i höjden, växt på bredden och prunkat så sagolikt som den gör just nu.

 

klematis-artemis5 

Det skira vita blommorna blir bara fler och fler, som till och med letar sig in genom räcket till farstukvisten. Lyckligtvis har den också klarat frostnätterna och fortsätter lysa upp trädgården.

Vi har haft den vid väggen i flera år, men det är först nu i höst har den slagit ut i full blom. Det har den nästan aldrig hunnit med förut, utan frusit bort, när den varit full i knopp som aldrig fått slå ut.

 

hostsol-triton7

Vore roligt att veta vad det är för sorts klematis, eftersom  ingen som sett den vet vad den heter! Så känner du som läser det här igen den, tala gärna om det då den verkar vara okänd i våra trakter.

Det är sådant där Artemis och jag legat i höstsolen och filosoferat över, medan lillpippis flugit ut och in i klematisen mellan besöken på matstället.  Och i början av veckan bjöds vi verkligen på strålande dagar.

 

hostsol-artemis10 

Trots en och annan minusgrad nattetid visade termometern vid fönstret på över 30 grader under förmiddagstimmarna. Så vi passade verkligen på att suga ut det sista av sommaren Artemis och jag.

Småbröderna däremot har ägnat sig åt varandra hela veckan. Febus har återfått sitt gamla mys och lämnat staketet därhän! I stället har han busat med sin ”Mini-Vinnie” som på den gamla goda tiden.

 

hyll-febus6

De senaste dagarnas blåst och regn har fått dem att dra sig tillbaka och mysa på hög höjd i uthuset. Husse och matte har till och med vågat låta dem vara ute med oss lite i mörkret om kvällarna.

Väl inne ligger Febus sedan på husses fötter eller bredvid matte i soffan hela kvällarna. Det är precis som han tycker att vi hade för dåligt kattstopp på staketet förut och nu känner sig nöjd och belåten.

 

taket-vinnie8

 ”Mini-Vinnie” är förstås jätteglad över att ha fått tillbaka sin ”gamla” Febus! De kör race så det ryker här hemma och vi andra får ducka om kvällarna. Men jag kan lova, att det gör vi så gärna!

För det är så underbart att Febus blivit sig själv igen! Häromdagen testade matte honom när de skulle ut på promenad, och lät honom tassa lös ut på allmänningen, medan hon själv gick tillbaka in genom grinden.

klematis2Vad tror ni hände? Jo, Febus vände därute, kom tillbaka och satte sig utanför grinden för att vänta på matte och selen! Undra på att vi är lyckliga hela familjen, och i skrivande stund ligger han och hjälper matte med bilderna.

Slutar med en bild på vår spännande klematis, som är så skir och fin att den nästan ger vårkänslor. Njut av den, och en riktigt fin oktobervecka önskar jag är er, när regnet fallit ner och solen visar sig igen!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och Vinnie

Pusskalas på domarbordet

lugnet-vinnie22

Det blev pusskalas direkt när ”Mini-Vinnie” kom upp på domarbordet inför publik! Han lockade fram de varmaste känslor hos Diana Di Natale, som var så där riktigt gosig honom under hela bedömningen.

Säkert kände den italienska domaren att ”Mini-Vinnie” var blyg, utan oss bröder, ute i vida världen. Så hon  pussade honom gång på gång, och han såg verkligen ut att trivas i hennes mjuka famn.

 

lugnet-vinnie24

Men Diana Di Natale tyckte inte bara om honom! Hon tyckte också att han var söt, om än lite väl gullig, och gjorde honom till vinnare i sin klass. Det betyder att han blev Ex 1, fick cert och rosett.

Men när han sedan skulle upp till nominering, missade matte det så domaren var tvungen att ringa efter dem på mobilen. En miss som resulterade i en rufsig katt och att ”Mini-Vinnie” blev utslagen.

 

lugnet-vinnie26

Men Diana Di Natale tittade fortfarande kärleksfullt på honom och sa next time, next time… Så matte och ”Mini-Vinnie” var jättenöjda med dagen, och han kramade stolt fast rosetten med svansen.

Och tror ni inte att våra goa bloggvänner från Gävle, kom med rosor i krukor av silver och guld. Det är ju allas våra färger, och som ”Mini-Vinnie” har båda av. Fast rosen i silverkrukan var mest till mig!

 

lugnet-syrran1

Dagen höjdpunkt för ”Mini-Vinnie” var förstås att få träffa sin sötaste kullsyster  Yakima och ha henne i buren snett mitt emot hela dagen. De visade sig vara lika som bär!!! Både till utseende och gosighet.

Hon var ute på sin första utställning, och charmade sin domare precis som ”Mini-Vinnie”! Hon blev också Ex 1 och belönades med cert och rosett! Så det var snudd på familjelycka ute i vida världen.

 

lugnet-vinnie27

Hjärtevarmt för ”Mini-Vinnie” och matte kändes det förstås att så många av er rara bloggvänner kom och kramade om dem där uppe på Lugnet. Ni är guld värda, som hjälptes åt att göra det trivsamt hela dagen!

Jag hoppas båda visade sig från sin bästa sida, och att ni fick känna hur mjuk och go ”Mini-Vinnie” är fast han fortfarande är lite blyg. För jag kan lova att han kom hem som en vinnare med svansen i vädret!

 

lugnet-vinnie32

Ett jättefint utlåtande fick han också av domaren Diana Di Natale, som skrev excellent på det mesta och sammanfattade bedömningen med att han var en söt men lite blyg pojke!

Och bäst av allt hon hade inga kommentarer om färgen, som hon sannolikt sett mer av nere i Europa! Där verkar den också vara på god väg att bli godkänd med både silver och golden på samma katt.

 

lugnet-vinnie31

Vad jag förstår skötte sig ”Mini- Vinnie” som en prins på utställningen, även om han mot slutet tröttnade ur och började längta hem. Det visade han med att krypa ner i den kära röda väskan och slå sig till ro där.

Nu är uppståndelsen över för den här gången, och han är lyckligt hemma och ute i trädgården igen. Här skiner solen från en klarblå himmel, och till er alla från oss alla förhoppning om en fortsatt fin höstvecka!

Tassekram Trton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

[PP1]

Nu håller vi tassar och tummar

lilltak-febus9

Febus har i veckan återintagit lilltaket, och suttit där och fiffulerat, medan han tittat ner på staketbygget. Till synes nöjd och belåten medan buset fortsatt lysa ur ögonen på honom.

Och i går förmiddag hittade matte honom högljutt skrikande på staketnocken. Han hade lyckats tränga sig upp mellan ribborna, utan att varken kunna eller våga ta sig ner igen!

 

lilltak-febus8

 Så husse fick klättra upp på trappstegen och lyfta hem en ganska spak herre. Sedan var det dags att börja snickra och måla igen! Något som börjar ta mesta tiden här hemma numera.

Men ribborna lär väl ta slut någon gång och livet bli lugnt och skönt igen. För broder Artemis och jag fattar inte vad Febus håller på med, då vi vill ha det mysigt i trädgården mellan promenaderna.

 

bodtak-broder8

 Annars är det väl allas vår bästa ”Mini-Vinnie” som är mest på tapeten just nu. Stora pojken och nästa helg är det dags för honom att delta i Dalälvskatten stora internationella utställning.

Den hålls tack och lov på Lugnet här i Falun, så han har när hem till oss om det skulle bli för jobbigt. Men han får ju ha matte med sig, och rå om henne hela dagen, så det går säkert bra!

 

bodtak-broder5

 Febus har haft långa samtal med ”Mini-Vinnie”på redskapsbodens tak både i går och i dag. Det är som om han anar vad som är på gång, då bara ”Mini-Vinnie” blivit badad i veckan.

Jätteroligt för ”Mini-Vinnie” är förstås att han syster Yakima också är anmäld till lördagen precis som han. Blir spännande att se hur det går för dem, då hon är lika unik och”färglös” som han.

 

bodtak-vinnie8

 Med ”färglös” menar jag att deras färg, med både silver och guld, inte finns i domarnas reglementen än. Därför ger ”Mini-Vinnie” domarna huvudbry, och det uppskattar jag som avskyr utställningar!

Artemis och Febus har redan tagit sina tre certifikat och kan titulera sig premier! Det är samma sak som champion, för katter som varit till veterinären och blivit lugna, snälla och goa!

 

kattutstallning3

Därför får ”mini-Vinnie” ställa upp ensam i år, och jag hoppas förstås att ni håller alla tummar och tassar för världens bästa minibror. Det är han värd, det lilla knytet som blivit stora pojken!!!

Helgens utställning på pågår både lördag och söndag med närmare 900 katter från anmälda totalt. Och till Lugnet hälsas förstås besökare varmt välkomna till två underhållande dagar bland katter och kattattiraljer!

Tassekram Triton

 

 

Vi svävade som på moln…

 

 

ribb-triton8

I fyra dagar svävade vi som på moln i villfarelsen att bygget lyckats och staketet blivit kattsäkert. Men på femte dagens kväll tassade Febus återigen på staketnocken som om ingenting hänt!

Skillnaden var bara den att han inte visste hur han skulle ta sig ner genom kattstoppet tillbaka till oss. Så matte tvingades klättra högst upp på trappstegen och till sist nå honom därifrån.

 

brodraskaran7

Han hade klättrat på stolpen och lyckats tränga sig under den nedersta ribban och vidare upp på nocken.  Husse hade anat det hela tiden, medan matte trodde att det skulle vara omöjligt.

Så det blev till att sätta och måla 30 meter ribba till för att Febus skulle ge upp. Det räckte för att matte skulle få migrän, och vi bli tvingade att klara oss själva resten av veckan.

 

artemis-vinnie3

Så vi har mest legat och myst och kollat på lillpippis, då både talgoxar och blåmesar nu återvänt. På kvällarna har vi alla fyra sedan samlats till möte i för att diskutera livets allvar i vår lilla värld.

Matte är bara så där halvkurant än, så vi turas förstås om att ta hand om henne med. Och hade det inte varit för ”Mini-Vinnies” upptäckt i går morse hade det varit kav lugnt hela helgen.

 

host-kotte6

Gömd under klematisen på gavelväggen, bland torra löv bakom blomkrukor och staketribbor, låg en helt främmade liten ”ungkotte” och sov sin saliga sömn. Och det fick den förstås fortsätta göra!

Men när den vaknade verkade den väldigt vilsen och lämnades i fred tills den vågade sig fram. Sedan kalasade den en lång stund på knaprisar och solroskärnor, innan den drack vatten och tackade för sig.

 

host-kotte9 

Om den varit tillbaka i natt, eller bara var på genomresa, törs jag inte svara på. För den verkade vara ett naturbarn, som inte ville ha mat på fat utan hellre jaga knaprisar i gräset.

Jättegullig men så vilsen att matte måste hjälpa den hitta ”kottehålet” för att komma ut. Visserligen hittade den dit, men klättrade upp ingången det från fel håll i stället för att tassa ut.

 

host-kotte8

Hur som helst var det i alla fall en pigg och glad liten ungkotte, som visste vad han ville och kom och spred lite solsken här hemma hos oss. Vi hoppas förstås att den tittar in igen!

I väntan på det vill jag önska er alla en härlig höstvecka. För det gynnar ”kottarna”, och det finns fortfarande massvis med smarriga sniglar och feta metmaskar att frossa på i rabatterna!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Färdigstilat på staketnocken

staket-febus10f

Här är han, lillebror Febus, på toppen av sin karriär som balanskonstnär utan livlina! Men nu ska det förhoppningsvis vara slut på det gruvliga tassandet på staketnocken mot den farliga sidan.

På slutet har han varit stört omöjlig, sedan han överlistat det gamla kattstoppet och klättrat upp så fort han kommit ut. Inte för att rymma, utan bara för att ligga där uppe och stila mellan promenaderna!

 

malar-triton4 

Två gånger när det regnat har han tappat fästet och halkat ner på fel sida. Då har han suttit där vettskrämd och nästan kramat ihjäl matte, när hon sprungit runt och hämtat hem honom.

På slutet har det gått bra, och han har stolt hoppat tillbaka till oss, när matte lockat på honom med sin goaste röst! Och förstås givit honom pussar och massor med onödigt beröm när han kommit ner.

 

malar-vanner4

Men hur som helst är det för farligt, så i helgen har husse och matte rivit bort hela det gamla kattstoppet och satt upp ett nytt. Sågat, snickrat, målat och förhoppningsvis gjort 30 meter staket kattsäkert!

Och det bara för ett enda litet busfrö, då ingen av oss andra skulle behöva staket över huvud taget. Men han är ju så charmig, med sina vilda blå ögon, att han får husse och matte till vad som helst.

 

malar-artemis2 

Nu är i alla fall de tre första varven klara, och det känns betydligt lugnare här ute på gården. För det är ju jag som har ansvaret, och jag som slagit larm, båda gångerna Febus trillat ner på andra sidan!

Inte heller vore det något större problem om han vore trygg och social som jag. Men han är både livrädd för bilar, blyg för främmande människor och allmänt känslig för de mesta.

 

malar-febus2 

Det räcker med att en fluga landar på honom, så rycker han till och flyger i luften. Tycker det säger allt, och det är förstås är också förklaringen till att vi är så rädda att han ska råka illa ut!

Samtidigt har vi andra haft en toppenhelg  som lärlingar, åt husse och matte, bland trappstegar, målarbänkar, pytsar och penslar. Febus har däremot mest legat och hållit koll på staketet.

 

malar-vinnie3 

Innan vi satte igång med att för tredje gången kattsäkra staketet tvingades husse också ta ner vårt gamla klätterträd med klematis, som funnits här långt före oss och varit så härligt att mysa i.

Febus hade börjat använda det som språngbräda, för att komma över det gamla kattstoppet på staketet. Så nu har vi mist den trivsamma utkiksposten med, men i alla fall blivit lovade en ny!

 

hyll-febus2 

Det heter att i brist på bröd äter man limpa. För Febus betyder det att han nu klättrat högst upp i uthuset, och ligger där och stilar, medan han kollar finurligt ut mot staketet.

Tänk ändå den som visste vad som rör sig i hans söta huvud. Det vore guld värt, för något annat än bus lär det knappast vara! Så vi bygger vidare, hoppas på det bästa, och önskar er allt gott tills vi hörs igen! 

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Hallå där – Triton här

bygg-triton1

Husse  och matte har akut tvingats ut i byggsvängen hela helgen, så jag får inga bilder till min blogg förrän i morgon!

Hoppas ni har förståelse för det och väntar på mig, för självklart får ni då förklaringen till husses och mattes heta helg!

Tassekram Triton

 

Hugaligen – vilket liv vi lever

Duvhök

Hugaligen, vilken grymt spännande vecka det varit för oss bröder! Och då har vi knappast varit av gården utan bara smugit omkring, och hållit koll, på den gulögde kroknäbben som ”flyttat” hit.

Det lär ska vara en rovfågel av modell sparvhök, som förstås upptäckt att vi har massor av ”pippis” här hemma i trädgården. Och den jagar för livet, då den bara äter egenhändigt nyfångad föda.

 

Koj-Artemis2

 Sparvhöken är för liten för att kunna ta oss, men tillräckligt respektingivande för att vi ska hålla oss undan. Men samtidigt måste vi ju vara med, när en så sällsynt gäst slagit sig ner i området.

Den dök upp en morgon i början av veckan, när det ösregnat hela natten och fortsatte till och från hela dagen.  Plötsligt satt den här på staketet och såg minst sagt blöt och eländig ut.

 

Duvhök1

 Det syntes tydligt att det var en ungfågel, som helt klart var väldigt hungrig. Men den var så ovan att jaga, och gjorde så fel, att jag nästan ville rycka ut och hjälpa den.

För i stället för att gömma sig, satte den sig helt synlig vid ”lillpippis” matställe och väntade. Det fick den naturligtvis göra förgäves, då varenda ”pippi” plötsligt var som uppslukad av jorden.

 

Smyg-Febus2

 På det viset fortsatte den sitta öppet på uthustaket och staketet om vartannat i flera timmar.  Alla försök att få fånga ett byte var förgäves, tills den kom på att den måste gömma sig!

Då lyckades den till slut överraska en liten sparv och ta den i flykten. Och det räddade troligtvis dess liv! För den var så trött och hungrig att den slog sig ner på stället och stannade där.

 

Duvhök2

På gräsmattan till allmän beskådan satt den sedan och plockade fjädrar och åt, i säkert en halvtimme, innan den flög upp på staketet och vilade en stund innan den försvann för den dagen.

Och när vi väl vågade oss fram för att kolla, fanns inte ett uns kvar av sparven annat än små dun och några vingpennor. Sparvhöken behövde den, men det behöver inte vi bröder!

 

Koj-Vinnie2

 Förstår nu bättre  varför matte inte vill att vi ska ta några pippis, som ingen av oss vill ha. De hör naturen till, och faktum är att nästan hälften av alla sparvhökar svälter ihjäl under sitt första år!

Väl värt att tänka på. men nog om det nu och från ett naturens under till ett annat! Korspindeln och dess fantastiska nät, som flugorna fastnar i men spindeln själv kan springa på utan att fastna.

 

Kottetak-Triton3

Grattis till pälssvasar, säger jag i dag till Inga-Britt Hellgren, Björbo, Anita Mattsson, Saltsjö-Boo och katten Stina med matte Eva Torstensson, Svärtinge!  De visste alla tre att korsspindelhonan spinner sitt nät av två slags trådar. En med klister och en utan, finurligt eller hur!

Den börjar med ekertråden, som är utan klister, och fortsätter sedan spinna hjulet tätt med klisterförsedd tråd. På den sistnämnda fastnar dess byten, som den sedan kan springa på ekrarna och hämta utan att fastna.

 

Korsspindel4

 På kvällen äter korssindelhonan upp resterna av dagens använda nät, och spinner ett nytt på upp emot 50 prydliga varv till nästa morgon. Här väntar hon sedan på att hanen ska komma och para sig med henne.

Men den stackaren är så liten, att det händer att hon under parningen tar hanen för ett byte och äter upp honom. Därefter läger hon ägg till nästa vår, innan hon själv går till den eviga vilan!

Tala om naturens under, och lycka för oss stadsbor att få uppleva!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Skogen bästa lyckopillret

Skog-Tritte14

Skogen, jag säger bara det! Redan ordet väcker spänning och väl där tar äventyrslustan över. Känslan jag uppfylls av där ute kan inte beskrivas i ord. Den måste upplevas!

Så i dag får ni följa med mig på naturstigen vid Harmsarvet rakt in i gammelskogen. Där bland stock och sten, porlande vatten och spindelnät finns lyckan i livet!

 

Skog-Tritte16

Husse, matte och jag följer stigen en bit från bilen tills det känns att vi är utom synhåll för trafikanterna. Strax efter passerar vi ett par små vattendrag på utlagda plankor.

Här slipper jag selen då det inte längre finns några fågelungar och små harpaltar på marken. Dessutom skulle jag aldrig drömma om att lämna husse och matte ensamma i skogen.

 

Skog-Tritte15

Men att få tassa runt och möta alla sällsamma dofter som stiger upp ur marken får mig nästan att känna mig som en vild katt. För att inte tala om allt smått och gott som rör sig i bäcken.

Ekorrar och hackspettar brukar också höras i träden, men den här dagen var det vindstilla och alldeles tyst. Det känns nästan spökligt då jag annars hör bilar och tutande sirener dygnet runt.

 

Trädsparvar5

Skogen rekommenderas varmt, men nog om det och nu till något helt annat. Nämligen att den som ger får tusenfalt igen!!! Att det är så sant som det är sagt, har vi fått bevis för de senaste dagarna!

Det små sparvilarna, som ni förra veckan såg i matkön, har i veckan räddat vår älskade caragan undan något larvigt på bladen. Så nu är eländet uppätet och småttingarna väl värda sina bollar och kärnor!

 

Korsspindel4

På tal om mat så är det inte bara i skogen spindlarna spinner de vackraste nät. Här hemma kan vi utanför fönstret beundra en korsspindelhona, som varje morgon visar upp ett nytt konstverk.

Jag undrar nu om ni vet hur det kommer sig att flugorna fastnar i dess nät, medan hon själv kan springa där utan att fastna. Tre pälssvansar står på spel och svaret skickar du som vanligt till gpia.persson@outlook.com  Lycka till och tänk nu till ordentligt!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”