Första advent är Kattens dag

Stjärn-Triton7

Önskar er alla en trevlig första advent, som numera också är Kattens dag! Känns fint att just den här dagen förenar av katter och kattvänner över hela landet och har så gjort i över 30 år.

Själva myser vi nu om kvällarna under adventsstjärnan och vid ljusstakarna i fönstren. På det sättet blir vi en del av det trygga pyntet utan levande ljus!

 

Ljus-Artemis9

Just de levande ljusen är den stora faran i adventstid i hem med djur. Redan nu börjar många också pynta med blommor och blader, som inte heller är oskyldiga som de ser ut.

Här hemma är det inga problem. För ingen av oss har någonsin smakat på något annat än ampelliljan på köksbordet inomhus! Och den står ju där att tugga på just för oss.

 

Ljus-Febus2 

Men för andra med djur, som gärna smakar på krukväxter, är det bäst att vara försiktig med julblommor. De allra flesta är nämligen giftiga och passar väldigt illa i en liten kattmage.

Ändå behöver ingen avstå från sin älsklingsblomma! Julros, julstjärna och hyacint och amaryllis går alldeles utmärkt att sätta i lyktor med glas, som gör dem oåtkomliga för nyfikna små kattnosar.

 

Ljus-Vinnie7

Än är det bara första advent och jag hinner återkomma till alla faror som lurar inför den annars så trivsamma julen. Men just nu njuter vi bara och myser i skenet från de första ljusen.

Det syns lyckligtvis inte i vintermörkret! Men ute är gräsmattan grönare än den var i somras, och det blåser ljumma vindar mellan regnstänken. Så det är inte utan att jag i dag, på första advent, tvingas konstatera att ur led är tiden!

Tassekram sibirien Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

En tass betyder så mycket

Tasse-Vinnie5

Tass på er govänner, hälsar ”Mini-Vinnie” från utkiksposten på farstukvisten. Solen skiner men det blåser snålt och frosten har satt tänderna i grässtråna ute på gården.

Vi väntar fortfarande på den första snön som ger ett mjukt täcke att tassa på. Men den lyser med sin frånvaro fast det är minusgrader och underlaget blir allt vassare att tassa runt på utomhus.

 

Tass-Febus3

Vi katter har heller inga skyddande vinterskor att dra på utan bara samma gamla tassar att nöta på året om. Därför är det hög tid att se över dem inför vintern.

Snö, is, kyla och salt är påfrestningar som heter duga. Så det gäller att våra trampdynor är mjuka, hela och rena inför vintern! Och det gäller förstås också alla hundar.

 

Vatten-Artemis3

Det behöver nu inte innebära några större procedurer att få trampdynorna i form. Tvätta bara tassarna mjuka och smörj sedan in alla trampdynorna med Tass-salva från apotek eller djurbutik.

Försvarets Hudsalva, som husse och matte kanske redan har hemma, fungerar också alldeles utmärkt som skydd åt små katt-tassar. Den är samtidigt garanterat ofarlig att slicka i sig, då den kan användas som nödproviant.

 

Tass-Febus5

Viktigt är också att se över klorna, som kan behöva ansas lite med klosaxen. Här hemma är det sexton tassar med sammanlagt 72 klor som ska gås igenom.

För ni vet väl att vi katter alltid ska ha fem tår med klor på varje framtass och fyra på baktassarna. Det finns inga raser med fler tår fast det ofta heter så i kattannonserna.

 

Höst-Triton11

Så låt er inte luras av oseriösa uppfödare, som för dyra pengar säljer så kallade skeppskatter och skogskatter med extra tår! Tänk i stället på att om tårna blir för många kan katten få svårt att gå.

Nog om det och åter till att ta hand om tassarna inför vintern. För det allra flesta räcker det med att hålla dem rena och fortsätta smörja in trampdynorna med jämna mellanrum.

Räcker inte det rekommenderas fiskolja, som finns speciell för hund och katt. Den tas med maten och hjälper till att stärka huden inifrån medan salvan jobbar på utsidan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

 

Förbudet rena mardrömmen!

Barr-Triton2

Utegångsförbudet i mörkret om kvällarna håller på att knäcka oss allesammans. Värst är det för broder Artemis och mig, för att inte tala om husse och matte!

Ändå är de uppe till runt midnatt och har det mysigt med oss i soffan. Försöker får igång kvällsbuset med laserpekare, fjädervippor och pälssvansar! Men det går trögt…

 

Buse-Vinnie9 

För jaga, leka, busa och klättra vill vi göra utomhus. Helst i gryning och skymning precis som berguven! Det är vår bästa tid, medan dagarna gärna ägnas åt mer pälsvård och vila!

Lyckligtvis är lillebror Febus och ”Mini-Vinnie” inte lika inkörda på kvällarna utan kan busa även mitt på dagen! De är nöjda bara de får vara utomhus och leva rullan i trädgården.

 

Buse-Vinnie10 

Jagar de inte varandra så jagar ”Mini-Vinnie” en pälssvans! Den sitter han och kollar på så länge att han tycks tro att den börjar röra på sig innan han sätter fart.

Han kan konsten att roa sig själv men vill förstås helst ha sin bästebror Febus med sig ute att busa med. Fast ännu häftigare tycker han det är att jaga in Artemis och mig ändå upp på övervåningen.

 

Klätter-Febus9 

Febus klättrar upp och ner från farstukvisttaket som den värsta apa. Artemis och jag klättrar upp, men vill sedan hoppa in genom sovrumsfönstret hellre än att störtdyka med huvudet först.

Fast det rör inte Febus det minsta, utan han kör upp och ner, som en tok, när han busar med ”Mini-Vinnie”. För minstingen vågar sig fortfarande inte på att klättra upp men tränar i smyg när ingen ser.

 

Klätter-Febus7 

Så då det gäller de småbröderna är nätterna inte alls ett lika stort problem. Betydligt värre är det för Artemis och mig, som i alla år varit vana att får vara ute och busa av oss om kvällarna.

Vi har hur mycket överskottsenergi som helst att använda på att få igång matte om nätterna. Så hur det ska sluta, om det tvistar de lärde!!! För det är som bekant svårt att lära gamla hundar sitta.

 

Hus-Artemis1 

Artemis som alltid är så söt och go, vet att matte har jättesvårt att motstå honom och hans stora bedjande ögon Och det utnyttjar han nu till max i hennes säng om nätterna.

Ligger han inte och tvättar och kramar henne, så hon vaknar, sitter han och tassar henne i ansiktet eller kammar hennes långa hår med klorna. Allt för att det ska hända något så vi kanske får gå ut.

Men inte ens när han började leka entreprenör i vattenskålen, och med tassarna gräva ur vattnet över sängkammargolvet, gav hon med sig. Det spelade nu mindre roll, för då var Artemis så trött efter att han kröp ner i sängen och somnade!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Börjar nästan längta efter…

Skåp-Triton8

Nu i helgen har jag för första gången känt av hösten på allvar. Vi har ju haft sensommar så länge att jag knappast hunnit tänka på hur mörkt det faktiskt blivit.

Men som det regnade både i morse, och i går morse, kändes allting plötsligt tungt och trist. För det var så gruvligt grått att jag nästan så smått började längta efter min vita vän snön.

 

Skåp-Triton7

Nu berodde min plötsliga höstdepp kanske på att jag var till djursjukhuset och blev vaccinerad i fredags. Visserligen bara mot kattsnuva, men att få sprutor med vaccin tar alltid på krafterna.

Det är lika för både människor och djur att man ska ta det lugnt på dagen efter att ha blivit vaccinerad.  Och som den slipade äldste jag är, såg jag förstås till att bli lite extra bortskämd.

 

Löv-Artemis3

Bra att veta i sammanhanget är att vi katter numera bara behöver vaccineras mot kattpest vart tredje år. Däremot måste sprutan mot kattsnuva tas om varje år.

Det här är personalen på vårt djursjukhus noga med att följa, men på många andra håll sprutar veterinärerna fortfarande in kombinationsvaccin för både pest och snuva varje år.

 

Kvist-Vinnie1

 

Helt i onödan och med risk för hälsovådlig övervaccinering! För i verkligheten betyder det att en katt, som blir 15 år, hinner pumpas i 15 sprutor med kattpestvaccin fast den bara skulle behövt fem!

Jag tjatar om det här och vågar göra det! För matte har haft kontakt med tillverkaren, som helt avråder från att vaccinera mot kattpest, som är den allvarligaste sjukdomen, mer än vart tredje år.

 

Trappa-Febus2

Bröderna blev vaccinerade inför utställningen, men jag kom lite på efterkälken då jag inte skulle vara med. Därför är de som vanligt ute, och rullar sig i löv och klättrar i träd, medan jag tar det lugnt.

Annars har vi ägnat det mesta av tiden i veckan åt att hjälpa lillebror Febus få tillbaka självförtroendet efter mötet med berguven. Han är fortfarande väldigt försiktig, håller sig gärna på farstukvisten och vill inte vara ute ensam längre.

 

Bänk-Artemis2

Tack och lov har det ljusnat lite under dagen i dag och solen till och med tittat fram. Mot kvällen har det till och med klarnat upp! Så jag börjar våga hoppas på ännu en fin vecka efter regnet i helgen.

Med det tackar jag för mig för i dag, undrar samtidigt vad ni tar er för när höstmörkret lägger sig och det är busväder ute. Tipsa gärna varandra i kommentarsfälten här intill och ha det så bra tills vi hörs igen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Nära hamna i uvens klor!

 

Hopp-Febus7

Häromkvällen höll det på att hända, det som inte får hända! Jag vet inte riktigt vad det var men kände efteråt att det kunde gått på tok för Febus!

Nu gick det bra, och han flyger fram igen, efter att matte hittat honom i det allra mörkaste hörnet av trädgården. Där låg han vettskrämd och tryckte utan att förmå röra sig ur fläcken.

 

Bus-Vinnie24

 

Klockan var runt nio på kvällen, och vi hade precis busat klart och tassat in Artemis, ”Mini-Vinnie” och jag. Febus ville inte följa med, så efter en stund gick matte ut och lockade på honom.

Med ficklampan, som vi fått av bloggkompisen Felix, lyste hon upp gården och såg direkt att något hänt. Mystiskt fastkilad under klätterträdet låg lövkorgen, och Febus var spårlöst försvunnen.

 Vägg-Febus4

Men ljusstrålen skymtade något vitt i mörkret längst bort i hörnet, och där låg han oskadd men näst intill okontaktbar. Matte bar in honom i famnen, och han flydde direkt in bakom soffan.

Därifrån ålade han sig i smyg vidare in bakom det närliggande hörnskåpet. Där kunde ingen av oss nå honom, och han låg kvar fast ”Mini-Vinnie” gång på gång försökte locka fram honom.

 

Blom-Vinnie5

Först flera timmar senare lyckades matte få fram honom med hjälp av ett fat spraygrädde. Och så småningom följde han med upp och sov i mattes säng hela natten.

Morgonen därpå väckte jag matte halv sju och ville ut. Som vanligt tassade Artemis, Febus och jag före henne till dörren Men när den öppnades tvärstannade Febus och tittade ut upp mot himlen.

 

Räcke-Febus6 

Sedan vände han och smög tillbaka in och lade sig med tassarna i husses skor. Först långt senare vågade han sig ut med ”Mini-Vinnie” men höll sig mest på farstukvisten och satt på räcket där.

Hans sätt att titta skrämt upp mot himlen talade sitt tydliga språk. Faran hade kommit uppifrån och säkert var det en berguv från Falu gruva, som i mörkret seglat ljudlöst över Febus i jakt på mat.

 

Tvätt-Febus2

Så nu är det slut på utelivet om kvällarna, då gruvan bara ligger några hundra meter ovanför oss och uvarna har sin boning där. Underbart vackra att beskåda men inte att leka med vet Febus i dag!

Därför vill jag vädja till andra smådjursägare i området att se upp i mörkret. Husse och matte känner igen Febus rädsla, då de var ytterst nära att förlora en röd, älskad Oskar till uven innan vi kom.

Honom och alla andra älskade vänner, som tassat före över Regnbågsbron, har vi i tänkt på och tänt ljus för i helgen! Och nu väntar snart en lugn och skön familjekväll i soffan!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Hoppas humlen botar tågskräcken

Humle-Triton11

Jag har en hemlig last, eller lust kanske man hellre ska säga. Den heter humle, och är min lycka när trädgårdens rosor gjort sitt för i år.

De små späda bladen smakar jättebra, verkar stärkande  och gör gott i magen. Rena hälsokosten för mig även om bröderna gör stora ögon och tycker jag är stollig.

 

Gård-Artemis9 

Det är jag förstås också, men inte så det stör. Och jag tror faktiskt att broder Artemis ser upp till mig och minns att det är jag som lärt honom nästan allt han kan.

Stolt som en tupp är han över att numera, precis som jag, få tassa lös ute på allmänningen. Vi vet båda att selen ska på, om vi ska längre bort, och kommer så fort matte knäpper med kopplet.

 

Gatu-Triton17

Själv utvidgar jag mina motionspromenader för varje dag som går. Och jag stortrivs med det även om mitt trafikvett enligt matte lämnar ett och annat att önska.

Men med selen på har hon full koll och vi har bara mitt gamla stora problem att brottas med. Det är lite ”skämmigt” att tala om, men jag har tågskräck och har haft i alla år!

 

Stam-Triton3

Jag känner på långt håll i marken när loket och vagnarna närmar sig. När sedan det långa rasslande vidundret passerar får jag panik, tvärvänder och vill bara hem.

Men det går framåt och i går hittade jag ett träd att gömma mig bakom en bit bort. Där satt jag en lång stund och kollade runt medan jag lugnade ner mig efter ”tågöverfallet”.

 

Gård-Artemis10

Ni som följt mig under åren känner till min tågskräck. Men jag måste ändå berätta om den, så att alla nya vänner förstår vad det handlar om vad jag har att kämpa emot.

Broder Artemis går aldrig så långt hemifrån att han tvingas passera på eller under rälsen. Men vem vet när han nu också börjar bli så modig och nyfiken, att han kanske vill se mer av världen han med.

 

Slänt-Triton11

 Det sägs att vi sibiriska katter blir färdiga att kallas vuxna först vid femårs ålder. Och det måste jag verkligen hålla med om efter broder Artemis sagolika utveckling i år.

Han är som en ny katt och blir då och då så upphiad att han till och med ger mig en omgång. Tror att han växte jättemycket när han fick ”Mini-Vinnie” att hjälpa till att ta hand om!

 

Humle-Triton12 

När det gäller vikten och vågen fortsätter matte och jag på den inslagna vägen. Vi har enats om ett sätt att lyckas, och det betyder att jag får lite mindre av mina älskade knaprisar morgon och kväll.

Mitt på dagen nöjer jag mig med hennes ”sattyg” och det går riktigt bra. Men så mycket lugnare har det inte blivit på nätterna, då småbröderna fått smak på det här att leva loppan med matte!

 

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Tre ”tracknätter” och en kärleksdag

 

Sol-Triton 27

Med kvinnlig list kommer man långt brukar matte säga och titta lite retsamt på husse. Men med kattlig list kan man komma ännu längre även man är man!

Det har min bästebror Artemis och jag fått bevis för här hemma i veckan. Och dessutom att envishet varar längst och det är lättare att hålla ut om man hungerstrejkar tillsammans.

 

Stam-Artemis7

För oss betyder det att vi rundmagar tre nätter i rad hjälpts åt att ”tracka” matte i sängen varje timme. Så fort hon somnat om har vi turats om att vara där och peta uppfordrande på henne med tassarna.

Vi började visa vårt missnöje med maten på söndag natt, och matte försökte vara bestämd och hålla ut. Men på fjärde dagen stod hon inte ut längre utan åkte till djuraffären!

 

Sol-Triton25

Därifrån kom husse och hon hem med en stor påse Intestinal!! Den enda mat jag sedan barnsben ätit, mått bra av och älskar över allt annat.

Samma sak med broder Artemis. Men nu hade matte fått för sig att vi skulle återgå till de där sattyget som heter Satiety och mättar bättre för att gå ner i vikt.

 

Slänt-Artemis8

Hon började med att i smyg blanda båda sorterna för en mjuk osynlig övergång. De gick vi på några dagar, men började sedan protestera både Artemis och jag.

Då fortsatte hon servera bara de suveräna fiberkulorna, men gick på världens nit då vi satte hårt mot hårt och startade nattmanglingen! En mangling som fortsatte natt efter natt.

 

Väsk-Vinnie4

Nu är vi tillbaka på steg ett, och jag berättar mycket hellre om kärleksdagen Den firade vi i går, då det var på dagen ett år sedan ”Mini-Vinnie” kom hit som en mild vind och tog oss alla med storm.

Ett rultigt litet knattrande kärleksknyte, som mestadels låg på rygg i sin lilla betesväska och sov så sött. Vaknade, lekte lite, blev matad och tassade till lådan, innan det var dags för väskan igen!

 

Hus-Vinnie8

Älskad av oss alla från första stund och fortfarande fast han nu är stora pojken. En minibror som ser upp till mig, tycker jättemycket om Artemis, och älskar Febusså de är oskiljaktiga.

De tu är ett, och ingen kan ta miste på att de har samma pappa Ingo, precis som Artemis och jag har samma pappa ”Kingen”! Det märks, som matte brukar säga, att blod är tjockare än vatten.

 

Träd-Febus22

Behöver bara tänka på lillebror Febus, som var världens busfrö, innan ”Mini-Vinnie” kom. Men när han fick en minibror att ta hand om blev han stora pojken direkt.

Fortfarande skiner solen och det är dags för dagens höjdpunkt. Promenaderna som vi uppskattar lika mycket hela brödraskaran! Så jag säger tack för i dag och råder er alla att njuta av höstsolen så länge den varar!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Nu börjar det bli dags…

Slänt-Triton7

Tänker du mata ”lillpippis” i vinter? I så fall är det dags att börja sätta ut lite smått och gott på matplatsen. Om du inte redan gjort det förstås!

Vi har visserligen hjälpt ”sparvilarna” här hemma med talgbollar hela sommaren. Men i veckan återvände både talgoxar och blåmesar för att kolla läget och tala om att det är höst.

 

Lillpippis8 

Det är alltid lika spännande att vara med och hjälpa till när husse och matte rustar för ”pippis”. Men så livar småttingarna också upp trädgården och är det trevligaste sällskap man kan önska sig i vintermörkret.

Kan tyckas lite tidigt att börja mata nu, men när de kommer in från skogen och säger till är det bara att sätta igång. Då känner de små liven sig trygga och vet att de har matfrågan löst inför vintern

 

Höst-Artemis3 

Fågelnötter, solroskärnor och talgbollar är ”lillpippis” favoriter här. Och det är nästan lika viktigt att börja i tid, som att hålla ut hela vintern ända till långt fram i vår.

Känner du inte för det är det bättre att låta bli än att lura ”pippis” att stanna och sedan svika mitt i vintern! Det är nu igen risk här, där matandet snarare går till överdrift åt andra hållet.

 

Lillpippis9 

Inte så att jag blir ”avis” men jag ska ju hålla igen med mat och det är inte det roligaste. Fast det är klart att det här extrakilot jag lagt på mig är både onödigt och dumt.

För visst ser det härligt ut när akbobaten Febus leker apa och kastar sig mellan grenarna i äppelträdet. Bara för att i nästa stund slappa i en klyka med framtassarna hängande i luften.

 

Träd-Febus19 

För att klara det behövs säkert att jag gör mig av med mer än bara mitt senaste kilo! Men motionerandet är i alla fall välgörande och dagens höjdpunkt för både ”Mini-Vinnie” och mig.

Jag går för att bli kvitt ett och annat kilo fett, medan ”Mini-Vinnie” går för att lägga på sig ett och annat hekto muskler. Blir roligt att se vilken av oss som lyckats bäst framåt jul och nyår!

 

Sten-Vinnie3

Så mycket mer har jag inte att förtälja i dag, annat än att dagarna blir kortare och kortare, och det blir mörkare och mörkare, för var dag som går. Och att nätternas minusgrader sätter sina spår

Jag känner nästan inte igen mig ute på gården, så tomt som det blir när blommorna försvinner en efter en. Längtar redan efter att få hjälpa husse ta fram krukorna och plantera nya igen!

Med det tackar jag för mig  och önskar alla en fin vecka tills vi ses och hörs igen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Djurens dag på svindlande höjder

Tak-Febus28

I dag är det Djurens dag, och det har vi firat med husse och matte på svindlande höjder ute i höstsolen. Nu väntar en god middag och myskväll i soffan till framåt natten.

Det är bröderna väl värda efter förra helgens storverk på Dalälvskattens utställning i Borlänge. Nu siktar de högt och svävar som på moln av bara farten!

 

Topp-Vinnie5 

Jag håller ställningarna  och vill passa på att tacka alla som rara vänner som ställde upp och stöttade matte under dagen . Inte minst som hon legat i grym migrän hela tre dygn innan utställningen.

Det var nära att spoliera alltsammans! Men tidigt på utställningsmorgonen vaknade hon och mådde bra. Så hon samlade mod, stoppade in bröderna i boxarna och gav sig iväg.

 

Topp-Artemis4 

Tack och lov för det, så bra som det gick, och den här veckan har vi bara tagit det lugnt och njutit tillsammans med ”pippis” i höstsolen. Helt underbart för oss allesammans!

Det är liksom lite känslosamt för matte nu när en del av hennes vänner ska ge sig av. Hon skulle väl helst vilja sätta en ryggsäck full med mat på kajungen som växt upp här i sommar.

 

Kajunge12 

Känslosamt är också det här med Djurens Dag för alla dem som inte har det så bra! De är alltför många, som föds ute och tvingas växa upp utan mat, mänsklig värme och kärlek.

Så borde det inte få vara, då det inte finns några vildkatter i vårt land. Bara simpelt övergivna som ägarna struntat i att ta till veterinären och få lugna, snälla och goa.

 

Tak-Febus3 

Föreningen Djurskyddet samlade redan före min tid in över 100. 000 namn med krav på obligatorisk kastrering, id-märkning och registrering. Listorna överlämnades, men de styrande slog dövörat till!

Nu gör föreningen Djurens Rätt samma sak, och vi här hemma hoppas förstås att ni alla skriver på. För hösten är här och vintern närmar sig med allt det lidande alla hemlösa små tvingas utstå.

 

Paus-Triton6 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Så låt oss enas om att efter bästa förmåga hjälpa till att försöka höja kattens status i samhället.

Med det tackar jag för mig, och fortsätter på den inslagna vägen med min dagliga motion och efterföljande vila ute på allmänningen. Och en riktigt fin höstvecka önskar vi alla er alla! 

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

Bröder med supertemperament !!!

Premier-Artemis3

Superutställning för superbröder med supertemperament! Så vill jag sammanfatta den gångna helgen och är som storebror så mallig över hela brödraskaran!

De for hemifrån i ottan som mina småbröder och återvände på kvällen som firade stjärnor. Artemis och Febus tog sina tredje certifikat, och hjärtegrynet ”Mini-Vinnie” sitt första!

 

Premier-Febus6 

För Artemis och Febus betyder det att de numera kan titulera sig Premier! Det är likvärdigt med Champion, men heter så för oss som varit till veterinären för att bli lugna snälla och goa.

Artemis var som väntat för rund om magen och Febus lite rund om magen. Men matte fick alla att dra på smilbanden då hon förklarade för domaren, att Artemis rundmage kom sig av att han är så kort, att han kallats ”lillkorven” som kattunge!

 

Cert-Vinnie7 

Malligast är jag nog ändå över hjärtegrynet ”Mini-Vinnie”, som lyckades kamma hem sitt första certifikat i öppen klass. Alltså klassen för pojkar som ännu inte varit till veterinären för att bli lugna snälla och goa!

Det lyckades han med trots att färgen ännu inte finns i reglementet och han därför missade färgpoäng. Men det lilla kärleksknytets kvalitéter i alla andra avseenden räckte samlade ändå till certifikat!

 

Pappa Ingo2 

En upplevelse för Febus och ”Mini-Vinnie” var också att pappa Ingo var på plats samma dag och blev Champion. Han satt i sin bur en liten bit bort och när matte visade ”Mini-Vinnie” för honom hände något märkligt.

Pappa Ingo kom fram till burgallret, nosade och sträckte ut tassen och klappade försiktigt sin son. När matte ville tacka honom drog han in tassen, men så fort hon satte fram ”Mini-Vinnie” stäckte han ut tassen och klappade honom igen!

 

Premier- Artemis6 

Med sin mjuka framtoning charmade Artemis som alltid både domare och medhjälpare och kröp på domarbordet in i tryggaste lediga famn. Där satt ha lugnt medan domaren skrev excellent på det mesta och slutade med ordet Supertemperament!

Efter massor med kramar och ”certet” som gjorde honom till Premier, var det bara för matte att hämta bedömningssedel och rosett! Artemis skötte sig som en prins, och efter att ha fått lite godis lade han sig ro och bara njöt resten av dagen.

 

Premier-Febus5 

Yrvädret Febus blev lite orolig när matte och han skulle tränga sig fram genom myllret av människor och djur på väg till domaren i andra delen av lokalen. Men så fort de kom fram och fick sin egen lilla bur bakom domarbordet blev han lugn igen!

Lite rund om magen var även han, men fick annars idel lovord av domaren och fick till och med visa upp sig igen. Och som grädde på moset avslutades även hans bedömningssedel med orden superfint temperament!

 

Cert-Vinnie6 

Mest av allt beundrar jag ändå ”Mini-Vinnie”, som fortfarande är ”färglös” men ändå så färgstark att han kammade hem sitt livs första ”cert”. Den solgula rosetten var han verkligen värd, så fint som han skötte sig tillsammans med de stora pojkarna.

Det lilla underverket hade förstås ingen rundmage, utan excellent proportion, benstomme och body står att läsa på bedömningssedeln. Excellent var också ögon, öron, haka, svans och kondition och självklart slutar ”guldpluttens” bedömningssedel med ordet supertemperament!

 

Rosettbur1 

Det tar på att vara på topp! Så när dagen närmade sig sitt slut, och det blev lite rörigt runt utställningsburen, tog ”Mini-Vinnie” det säkra för det osäkra och klättrade upp på trygge Artemis och lade sig utanpå honom.

En stund senare sov alla tre väl sammansvetsade i ett hörn av buren, med de tre rosetterna prydligt hängande utanför. Och varmast i hjärtat känns förstås brödernas supertemperament, som jag känner mig lite delaktig i som den trygge storebror jag alltid försökt att vara!

 Tassekram sibiren Triton