Tack alla ni som gjorde min dag !!!

Rosen-Triton5

Vädergudarna svek och ovädret drog fram, men i goda vänners lag blev mitt femårsjubileum ändå både glatt och trivsamt! Nu ligger jag som bäst och tänker tillbaka, medan jag njuter av min alldeles egen ros från Gävle.

 

Vakt-Artemis12

Den var en av allt smått och gott i alla de former, som vi bröder fick att äta, mysa och leka med. Broder Artemis och lillebror Febus hjälpte mig underhålla besökarna efter bästa förmåga och var jätteduktiga.

 

Trädgård17

Nu behöver vi inte heller vara oroliga längre utan kan lugnt lämna gården om kvällarna och sova tryggt inne på nätterna. För ett par vänner kom med en vit katt, som sitter högt, håller koll och är vår egen beskyddare!

 

Trädgård19

Värsta ovädret drog fram under förmiddagstimmarna och i middagstid såg det verkligen dystert ut. Men vi kunde ändå öppna trädgården i strålande sol och de första besökarna njuta en stund ute i början av firandet.

 

Trädgård22

Jag gick som vanligt runt mellan besökarna och bytte stol titt som tätt. Allt för att få en pratstund med alla nya och gamla vänner, som droppade in från runt om i länet och till och med från andra sidan länsgränsen!

 

Trädgård8

När regnet tvingade in besökarna stannade jag som oftast kvar i farstukvisten och gosade med både stora och små. Där hade jag koll på grinden och kunde hjälpa till att släppa in och hälsa nya besökare välkomna.

 

Trädgård15

Finns det hjärterum så finns det stjärterum, skrev jag häromdagen då det varnades för regn! Och det gick ju faktiskt riktigt bra att sitta inne och kolla ut på trädgården när regnskurarna passerade över oss på Elsborg.

 

Trädgård12

Febus utmärkte sig som vanligt och tog plats på ett av borden. Där låg han och höll koll, medan han njöt av att bli ompysslad på bästa sätt i väntan på att regnet skulle dra förbi och trädgården torka upp!

 

Trädgård25

Och snart sken solen igen, om än bara för en kort stund. Men det räckte för att trädgårdens vänner skulle vilja ut en sväng och se sig omkring! Här ses några av dagens sista gäster samlade i finvädret innan det var dags för avsked.

 

Lek-Vinnie3

För ”Mini-Vinnie” var det första året med Liten Öppen Trädgård, och han valde följa föreställningen från fönstret på övervåningen. Han hade precis fyllt ett år dagen innan, och när festen var slut tog han över och testade av hjärtans lust alla nya leksakerna!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Bara timmar kvar…

Stug-Triton31

I dag vilar jag och i morgon firar vi! Ingenting kan hindra mig, och regnar det småspik flyttar vi in!

Det varnas för oväder, och någon gång ska ju bli den första. Men vi kan fika under tak och kolla på blommorna från farstukvisten.

Då blir det Liten Öppen Trädgård i alla fall. För finns det hjärterum, så finns det stjärterum, och jag är säker på att vi får jättetrevligt tillsammans!

Och som alla år blir förstås bloggen lite försenad, då vi firar hela söndagen och jag hinner skriva först i början av veckan! Håll ut till dess alla ni som inte kan vara med i trädgården!

Min krage blev tovade hjärtan

Svans-Aremis26

Grattis säger vi i dag till Signe, Sally och kompisarna Moa och Lisa. Alla lyckliga vinnare av mina populära pälssvansar den här veckan! Hoppas ni blir lika glada i dem som broder Artemis är här hemma.

Han älskar verkligen sina pälssvansar och sköter dem som om de vore hans egna småttingar. Tassar omkring i huset, och pratar kärvänligt med dem i munnen, till långt in på nätterna.

 

Svans-Artemis24 

Nu på sommaren bär han ut svansarna en efter en så de ska få frisk luft. Sedan busar han som bara den med dem på gräsmattan, innan han stoppar undan dem i någon av lövkorgarna.

Det enda han ofta glömmer är att bära in dem igen om kvällarna. Så det får matte se till att fixa, för annars skulle han bli förtvivlad och leta sig fördärvad efter dem när vi andra lagt oss.

 

Stryk-Triton7 

Själv tar jag det lugnt efter att ha utsatts för ett bad av den högre skolan! Ett bad i balja i duschkabinen med upprepad schamponering, balsamering, frisering och allt vad det nu heter.

Resultatet talar sitt tydliga språk. Om kragen var liten förut, så är den knappast värd att kallas krage längre! Det mesta av den och pälsen har matte kammat ur, samlat ihop och tovat samman till små hjärtan att leka med.

 

Stryk-Triton5  

Fiffigt på sitt sätt, men ändå lite skämmigt tycker jag, då det är min egen krage det handlar om. Fast annars hänger vi ju ut det hon borstar ur till pippis, så hennes små ”hjärtisar” kanske inte är så tokiga i alla fall.

Tänkte först tiga om de hemgjorda mysleksakerna. Men så kände jag att de flesta som följer bloggen har katt och kanske tycker det är ett bra tips! Hjärtisarna kan ju prepareras med lite kattmynta för dem som älskar det!

 

Små-Bröder2 

Hur som helst repar jag mod igen och är snart lika busig som småbröderna. För det är ju bara en vecka kvar till min alldeles egen trädgårdsdag. Det går fortfarande bra att anmäla sig till matte på gpia.persson@outlook.com

Och svansarna den här veckan går alltså till Signe med matte Anna Nylund, Boxholm och Sally med matte Jenny von Reis, Sundsvall, samt Moa och Lisa med matte Gunnel Skoglund, Falun. Grattis till er allesammans!

 Med det önskar er en fin sommarvecka tills vi ses i trädgården eller träffas här i bloggen nästa helg. Tiden för Liten Öppen Trädgård är 14.oo – 18.oo och ni är alla så välkomna!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

Bara två veckor kvar…

Sol-Triton4

Bara två veckor kvar och i dag skiner solen igen! Jag ligger på röda trädgårdsbordet mitt i härligheten, följer med blicken Kamina och Sotis på uthustaket och minns hur trivsamt vi haft det i min lilla öppna trädgård alla år!

Nu är det alltså dags igen, och jag vill hälsa alla som kan och vill välkomna på en sommarfika med massor av blom- och kattprat. Känner du för att vara med, mejla då matte på gpia.persson@outlook.com

 

Kam-Sot3 

Nog om det för i dag, men jag är så förväntansfull att jag till och med lovat matte ställa upp på ett ordentligt sommarbad i duschkabinen. Allt för att vara till min fördel  när det drar ihop sig..

För fylla år är ingenting för mig, jämfört med ”Triton-dagen”, som är årets höjdpunkt. Och i år är vi för första gången fyra bröder, med en älskad ”Mini-Vinnie” som dagen innan blir ett år!

 

Kajunge8 

Vädergudarna brukar vara på strålande humör just på Triton-dagen, som i almanackan alltid firas sista söndagen i juli. Så jag hoppas innerligt att ni hjälper mig att hålla tassar och tummar för repris även i år.

Tills dess får vi här hemma roa oss med att hålla koll på alla flygfärdiga pippisungar som börjar dyka upp. Härom dagen kom äntligen den lilla kajungen ner från taket och visade på sig på staketet i hällande regn.

 

Mat-Kaja3 

Mamman var förstås med och hämtade mat! Och så mycket uppblötta ”katt-knaprisar och pannkisar, som den lilla är uppfödd på, lär den snart tro att den är en av oss. Fast vi nu inte kan flyga!

Mini-Vinnie är alldeles till sig och ligger under husses löjtnantshjärtan, jag tror de heter så, och följer våra pippis i timmar. Veckan har varit blöt och kall, så de små ”sparvilarna” är fortfarande lika hungriga och äter mer nu än på vintern!

 

Gråsparvar17 

Annars sägs det att det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder! Och den senaste veckan har kläderna verkligen satts på prov, då regnet vräkt ner ända fram till i dag.

Med bra ”kläder” menar jag då bra regnskydd! Alltså sådana som gör att vi kan trivas ute fast regnet öser ner dagarna i ända. För sitta inne och uggla är ingenting för oss när det äntligen blivit sommar!

 

Parasoll-Vinnie1 

Här hemma har det inte varit några problem, fast himlen öppnat sig det långa stunder varit sjöblött ute på gården. För faktiskt är det så att det som skyddar mot sol också skyddar mot regn.

Stolt som en tupp har ”Mini-Vinnie” tronat under solparasollen, som fungerar lika bra som jätteparaply och inte släpper igenom en droppe vatten. Där uppe på klematisen är det heller ingen risk att han blir blöt om tassarna.

 

Korg-Artemis4

För att inte tala om lövkorgarna, som även de är lika bra både som solskydd och regnskydd. Artemis fullkomligt älskar dem och brukar bära ut och lufta sina pälssvansar och sedan gömma dem där.

Pälssvansar var det förresten så många som ville vinna att jag redan nu lottar ut tre till! Mejla bara namn och adress till gpia.persson@outlook.com och skriv pälssvansar så är du med i dragningen.

 

Gose-Bröder17 

Sist men inte minst är förstås skrivarstugan bästa tänkbara mysställe både i strålande sol och hällande regn. Där ryms vi flera stycken samtidigt, och kan verkligen ägna oss åt att ta hand om varandra.

Som här när Artemis och ”Mini-Vinnie” smugit sig undan för att mysa, tvätta och bara tycka om varandra. Med det slutar jag för idag, för så mycket sötare än så här kan det väl ändå inte bli!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

Sommar med hjärtat i halsgropen

Klätter-Vinnie12

Soligt, somrigt och slött till tusen har det varit den här veckan. Så några större utsvävningar har jag knappast att berätta om i dag. Jo, det skulle förstås vara att ”Mini-Vinnie”, som i våra ögon fortfarande är en liten gulleplutt, kanske håller på att bli stor!

Det visade sig häromkvällen när han tydligen tyckte det var dags att krypa under grinden och på egen hand se sig om i världen. Lyckligtvis hade jag koll och såg när svansen försvann, så jag kunde slå larm direkt till husse och matte inne i huset.

 

Stug-Triton22

Nu talar vi inte riktigt samma språk! Men det räckte med att jag hämtade ut dem, och rusade mellan grinden och staketet åt det håll ”Mini-Vinnie tassat iväg, för att de precis som jag skulle få hjärtat i halsgropen.

Mammig som han är kom han lyckligtvis tillbaka med svansen i vädret, när matte visade sig utanför grinden. Men han var så uppspelt, att han bara måste busa med henne, innan han tyckte det var dags att följa med hem.

 

Sten-Bröder3

För mammig är han så det förslår, fast jag inte velat tala om det förut. När han ska äta måste matte sitta med honom och helst vill han bli handmatad av henne. Försvinner hon äter han bara upp hälften och sitter sedan och väntar.

Skulle väl inte säga någonting om det handlade om ”knaprisar”, men det är mjukmaten han ska ha serverad i tunna skivor och helst äta ur hennes hand! Så undra på att vi har svårt att tro att han är redo för veterinären och att bli lugn och snäll och go

 

Stenplatt-Artemis2

Annars har vi som sagt bara haft det skönt, medan matte svalkat oss med blöta handdukar på huvud och tassar. Sedan har vi själva sökt skuggiga platser, gärna på kalla stenplattor eller under skyddande buskar.

Där vi mellan varven med vatten läskat oss med kylskåpskall spraygrädde. Alltså precis som det ska vara, när livet leker, fåglarna kvittrar, humlorna surrar, fjärilarna fladdrar, det är sommar och den är som allra bäst.

 

Kotte-Vatten2

”Kottarna” ser vi inte mycket av i värmen. En och annan är möjligtvis fram och dricker lite vatten, men annars börjar de inte röra på sig förrän väldigt sent på kvällen.

Tur är väl det då de är väldigt känsliga, och snabbt blir uttorkade, om de hamnar i gassande sol på en gräsmatta utan möjlighet att skydda sig. Så var uppmärksam om du ser en trött ”kotte” i solen! Undsätt den med vatten och hjälp till närmaste skuggiga plats.

 

Tak-Febus22

Det är inte heller bara ”kottarna” som lever farligt i solen. Det gör också alla katter, hundar och andra djur på resande fot, som sorgligt nog både då och då och då lämnas ensamma i parkerade bilar.

Varje år tvingas medföljande djur på det här sättet mista livet, sedan de lämnats ensamma kvar i bilar som bilar blivit rena dödsfällor. Det har redan hänt en hund på en affärparkering i år, och matte har bett mig nämna det fast det hände långt härifrån.

 

Sorgmantel2

Så var rädda om er, rasta ofta och se till att både ni och djuren får tillräcklig med vätska på resande fot i värmen. Lägg gärna några kylklabbar från frysen under dynan i transportboxen och undvik att köra när solen står som högst!

Sist men inte minst! Bind heller aldrig någonsin er katt eller hund i dragkroken bakpå bilden när ni stannar för en fika! Det har hänt att det stackars djuret glömts kvar och tvingats fortsätta färden släpandes efter bilen!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Min bästa tid är när huset sover

Otte-Triton5

Morgonstund har guld i mund som det så vackert heter. Och förtrollande vackert är det ute på gården i ottan den här tiden på året. Det är jag den första att skriva under på!

Här håller jag min alldeles egen gökotta, även om göken lyser med sin frånvaro. I stället är det ”Måsen” och hans vänner, som ger liv åt föreställningen i arla morgonstund.

 

Gaphals2

Nu börjar de vita snart avlösas av de svarta, just flygfärdiga kajungarnas hesa skrikande på föräldrarna efter mat, högt uppe på taken. Fortfarande så högt upp att jag inte ser dem från marken, men om bara några dagar så…

Då och då prasslar det också till lite utanför staket, när en och annan trött ”Kotte” återvänder hem efter nattens äventyr. Kollar om det finns någon mat kvar dricker lite vatten i fågelbadet och kryper in i sin trygga boning.

 

Gräs-Kotte3

Det här är dygnets bästa timmar och guld värda för mig. Ensam ute medan huset sover och utan småbröder att ta hand om hela tiden. De här morgontimmarna behöver jag för att må bra!

Och det är något alldeles speciellt ute just när solen går upp och natt blir till dag den här tiden på året. I halvsju-snåret har jag gjort mitt pass, klättrar upp på farstukvisttaket och ber att få hoppa in genom sovrumsfönstret.

 

Bus-Bröder4

Väl inne äter jag en välförtjänt frukost innan jag drar mig tillbaka och sover bort förmiddagen. Antingen i mitt favoritkrypin eller på strykbrädan i innersta lillrummet på övervåningen.

Då börjar sömntutorna till bröder vakna till och byter av mig ute på gården. Så tomt är det nästan aldrig, och knappast längre lönt för utomjordingar att försöka ta sig in.

 

Kottte-Vinnie23_redigerad-1

”Mini-Vinnie” och ”Lill-Kotte” har börjat busa ordentligt tillsammans. De jagar faktiskt varandra numera, och det ser för hejigt ut när ”kotten” sätter fart mot katten och sätter ”Mini” på plats.

I nästa stund är de bästiar igen, och jag trodde inte att igeklottar kunde busa på det sättet. Men ”Lill-Kotte” är speciell, då han var pytteliten när han kom hit sent i fjol somras och var ensam kvar här längst.

 

Kotte-Vinnie24

Nu tassar han omkring här i trädgården om kvällarna precis som om det vore hans alldeles egen gård. Och matte och han har ett så innerlig förhållande att han gärna stoppar lilla tassen i hennes stora hand när hon kommer med matskålen.

Rart så det förslår, men över till något helt annat. Bara en månad kvar till min stora dag ”Triton-dagen” eller ”Liten Öppen Trädgård”. Som traditionen bjuder sista söndagen i juli, och då är ni varmt välkomna att hälsa på oss bröder här hemma på Elsborg!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Och veckans vinnare är…

Svans-Artemis11

Pälssvansarna är populära och många ville vara med och tävla. Det gillar vi och med arbetsmaskinens hjälp har matte och jag i dag dragit tre lyckliga vinnare.

Pixel, Sigge och Selma heter de tre, som nu har svansar att vänta på posten. De som skickat in tävlingsbidragen är Pixels matte Leena Aggestig i Taberg och Sigges husse Gunnar Häll i Gävle.

Selma bor i Sör Amsberg och vinner en svans tack vare ”morfar” Inge Persson i Yttermalung, som skickat in till tävlingen.

Grattis säger matte och jag  och hoppas ni får roligt med svansarna! Och för alla er andra hoppas vi på bättre lycka nästa gång.

För jag kommer att fortsätta lotta ut svansar flera gånger i sommar. Så häng med och håll utkik! Det kan vara din tur nästa gång!

Tassekram Triton

 

När natt blev dag och huset klart

Krans-Tri-Art7

Det kallas sommarsolståndet och betyder att årets ljusaste natt just passerat. Nu vänder det så sakteliga fast det egentligen känns som det var först i går sommaren kom.

För om midsommarhelgen började med regn och kyla så vände det som i ett slag och blev riktig sommar direkt. Så länge den nu varar…

 

Midsom-Vinnie3 

Midsommar är blomsterkransar och sena nätter för oss bröder här hemma. Det var första gången för ”Mini-Vinni”, men har klarade det galant och trivdes som fisken i vattnet!

Och den blöta kalla starten på helgen gjorde att kransarna höll sig fräscha och fina i dagarna tre. Så inget ont som inte har något gott med sig.

 

Björn13

De ljusa nätterna har vi den här midsommaren verkligen fått uppleva fullt ut. För husse och matte har varit på björnsafari varje kväll till framåt midnatt.

Då har vi snällt varit inne och vilat tills de kommit hem. Sedan har de belönat oss med ett par sagolika alldeles egna timmar ute på gården.

 

Krans-Triton1 

För både husse och matte har varit på stålande humör och väldigt uppspelta när de kommit hem. De har skogsluffat så länge och först nu fått se björnar på nära håll.

Alldeles ensamma ute i skogen stötte de en kväll på två vuxna björnar som snabbt försvann. Strax efter kom en flyfotad fjolårsunge och sedan en till som var mindre blyg!

 

Krans-Artemis2 

Fram till två och halv tre har vi varit ute och firat med våra ”kottar” och annat småvilt både högt och lågt. Till och med ”Måsen” har varit med och ”skrikit” så högt att husmössen dansat!

Och ”kottarna” som egentligen är lite enstöringar börjar bli riktigt sociala och smått förtjusta i oss bröder. Tror bestämt de vet att vi skyddar dem från faror utifrån.

 

Krans-FebVin6 

Men ansvarsfull som jag är har vi förstås inte bara roat oss hela midsommarhelgen. Vi har jobbat i trädgården också, och precis målat klart det nya större ”kottehuset” och fått det på plats.

Inbäddat i grönskan stod det på midsommarafton fyllt med den mjukaste halm och inbjöd till inflyttning. Vi väntade förstås med spänning på att få se hur det skulle tas emot av ”kottarna”!

 

Krans-Febus4 

Hela midsommardagen höll vi koll för att försöka se om det möjligtvis skulle röra sig lite i halmstråna vid ingången. Men det var alldeles lugnt och stilla hela dagen.

Fast det syntes att någon varit inne i huset under natten och dragit med sig lite halm ut på trappstenen. Och i går förmidag när solen nådde huset upptäckte vi en liten ”kottenos” i halmen.

 

Nya kottehuset5

En stund senare tassade ”Kotte” ut och försvann bakom huset för att uträtta sina behov. Efter ett besök vid vattenskålen, tittade han sig sedan omkring, innan han ljudlöst försvann in i huset igen.

Där sov han resten av dagen tills det var dags för mat, och plötsligt var det tre hungriga ”kottar” runt matskålarna. De åt och drack och njöt, och med det var lyckan var fullständig för oss husbyggare!

 

Nya kottehuset4

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

PS Sist men inte minst!!! Vinnarna i veckans pälssvanstävling drar matte och jag och presenterar namnen på här i bloggen i morgon! DS

 

Extra, extra, extra…

Midsom-Triton3

Hoppas ni alla haft en trevlig midsommar och precis som jag fortsätter att fira i dag! Nu skiner äntligen solen, och för att kunna summera hela helgen sparar jag bloggen till i morgon.

Hoppas ni väntar på mig tills dess, så lovar jag att lysa upp er måndag och sprida mitt alldeles eget solsken då. Spelar ingen roll om det  åskar, haglar eller regnar så ses vi och har det mysigt här i morgon i stället!

Tassekram sibiren Triton

 

Väldigt angeläget och lite lekfullt

Gräs-Triton13

God söndag på er allesammans! Efter några härligt lata sommardagar har det i dag mulnat på, och börjat regna, och humöret följt med termometern ner.

Inte så att jag är sur på något vis eller så. Bara lite mer allvarligt sinnad! Det har matte tagit fasta på och bett mig påminna om ett och annat väldigt angeläget just nu.

 

Gräs-Artmis13 

Det första handlar om hur viktigt det är att vi katter är försäkrade. Vi blir fler och fler som är det, men fortfarande inte alls i samma omfattning som hundarna.

Därför lever många av oss fortfarande farligt. Inte minst nu på sommaren med alla faror som lurar! Vi är ute mer och riskerar smittas av parasiter, förgiftas, få insektsstick och till och med huggormsbett.

 

Älvnäs-Bröder15 

Lyckligtvis kan dagens veterinärer hjälpa till med det mesta och rädda de flesta av sina patienter. Men det kostar, och fler oförsäkrade katter tas sorgligt nog bort av penningbrist än av sjukdom!

Sommaren är också den tiden på året då många reser och risken ökar att katten på semester kommer bort. Då är id-märkningen guld värd, samtidigt som det är jätteviktigt att du har gott om bilder på din katt!

 

Gråsparvar14 

Där lämnar jag allvaret för i dag, men måste först undra vad det är som händer i naturen. Aldrig har vi väl skådat att våra ”lillpippis” är så vrålhungriga som de varit de senaste veckorna.

Det är full fart nästan dygnet runt och en fortsatt rykande åtgång på talgbollar och solroskärnor. Fast allra populärast är förstås mattes minikassar av tomma talgbollsnät fyllda med hoprullade tunnpannkakor!

 

Fjäder-Vinnie14 

Líte lekfull måste jag förstås också få vara i dag! För vädret verka då inte spela ”Mini-Vinnie” någon större roll. Han letar fjädrar, stora som små, och tassar sedan omkring som en liten ”tuffing” med sina byten i munnen!

Lite problematisk har han det just nu med den stora berguv-fjädern han fått låna av matte. Men skam den som ger sig, och snart kan han nog stila med den också på plats mellan gaddarna!

 

Svans-Artemis11

Broder Artemis håller sig som alltid till sina älskade pälssvansar. Men dem flyger han både högt och lågt, och inga andra ”byten” verkar kunna få honom på så gott humör.

Delad glädje är dubbel glädje, och därför tänkte jag passa på att lotta ut tre nya pälssvansar. Vill du vara med och tävla om dem, mejla då gpia.persson@outlook.com under veckan så presenterar jag vinnarna nästa helg. Tills dess må så gott allesammans!

 Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie