Börjar redan lukta illa…

Fåtölj-Triton5

Dunderförkylt här hemma som aldrig förr! Husse och matte snörvlar som de värsta odjur och verkar tävla om att överhosta varandra.

Dessutom stinker de av medikamenter, som sticker i ögonen, så det inte går att gosa med dem. Det är livet i ett nötskal för oss på Elsborg just nu!

Inte så värst upplyftande!  Men livet går vidare och det börjar redan lukta illa av kringstrykande utomjordingar på allmäningen. Så lika bra att ligga inne och hjälpa matte med vår årliga vädjan till alla kattägare.

 

Nalle-Febbe2 

Den handlar om att ta alla katter, som inte ska användas i avel, till veterinären för att bli lugna, snälla och goa. Då slipper det födas en massa kattungar som ingen vill ha!

Nu vet jag att ni, som följer mig och bröderna här, knappast behöver påminnas om det här. Men det räcker inte! Vi måste hjälpas åt att sprida budskapet, som ambassadörer för god katthållning.

Det betyder att vi måste våga säga ifrån, när vi ser kattägare som struntar i sina djur. Låter dem löpa och få kattungar, som sedan, slängs på tippen, körs ut i skogen eller lämnas i en låda utanför något katthem.

 

Mys-Artemis12 

Ni hör själva hur grymt det låter! Men det är den bistra verkligheten och orsaken till att vi här i landet uppskattas ha en bra bit över 100 000 hemlösa katter som far illa och lider nöd.

För i grunden är det här inga vildkatter från början, utan katter som hamnat hos fel människor, som inte ansett dem vara värda att kosta på en slant, för att bli lugna, snälla och goa hos veterinären.

Ledsamt nog fegar också de styrande här i landet när det gäller att förbättra kattens status. Trots upprepade krav på obligatorisk id-märkning och registrering, vågar de inte ta steget fullt ut. Sorgligt men sant!

 

Nalle-Vinnie3 

Därför måste vi alla dra vårt strå till stacken. Våga ta ställning och sträcka ut en hjälpande hand eller tass när det behövs. Lova varandra att aldrig blunda och vända ryggen till en nödställd liten katt!

För varje liten kattunge som föds är lika mycket värd. Och till god katthållning hör att avmaska, vaccinera, veterinärbesikta och chip-märka och registrera det lilla knytet innan det lämnar sin mamma.

Då har det lilla knytet en identitet, och det här gäller alla kattungar. Är det för mycket begärt ska du inte föda upp några!!! Då ska du i stället boka tid hos veterinären åt din katt och få den lugn och snäll och go.

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Häng med och håll koll på uven

 

Trapp-Bröder3

Oo-hoo…, oo-hoo…, oo-hoo… I timmar hör vi berguven sitta högt uppflugen på kyrktornets förgyllda kors och ropa ut sitt budskap. Allt medan vi bröder sitter som tända ljus under tak på farstukvisten och lyssnar till hans mäktiga låt.

Just att den sitter så högt, gör att den hörs hit, och det är precis tio sekunder mellan varje hoande. Rena spöksymfonin i skymningen, men väldigt spännande när vi nu vet att den sitter där och håller koll på hela vår stad!

Staket-Vinnie7 

Om berguven och dess hoande från Kristine kyrkas torn har det mesta handlat om även den här veckan. Det är nämligen ytterst ovanligt, och väldigt stort, att ha en berguv som håller gratis kyrkokonsert för publik kväll efter kväll.

”Mini-Vinnie” är både nyfiken och rädd. Med stora ögon tittar han bort mot kyrktaket där hoandet kommer ifrån. Men så blir han plötsligt jätterädd för något oförklarligt! Duckar snabbt, gömmer sig och kikar fram i hålen på staketet runt farstukvisten.  

Titt-Vinnie6 

Han vill se men inte synas, och det visar att han är en klok liten parvel! Där på bänken bakom honom ligger jag som trygghet och håller koll på att han inte sticker iväg ut i mörkret. För uven har inga problem att t en kanin…

Vågar inte tänka tanken ut, och därför hjälper matte mig att hålla koll på ”Mini-Vinnie! Han är ju så gullig, lydig och duktig att vi inte kan stänga inne honom när vi är ute. Så vi får alla hjälpas åt, och  se till att också han också får vara med och uppleva spänningen.

Trapp-Triton1

”Mini-Vinnie” har inte sett berguven än, men det har vi andra tre. Vi får också fortlöpande värdefulla rapporter på nätet om var den befinner sig! Allt för att vi ska kunna dra hemåt mot grinden om vi är ute och tassar omkring när den flyger över oss.

Med det hoppas jag ni förstår hur stort det här med berguven är!!! I gruvan finns också en berguvkamera, och till den en facebookgrupp som heter Berguvskameran i Falu Gruva. Den kan du som är intresserad gå med i om du vill se och veta mer om hur det går.

 Grind-Febus16

Allas vår förhoppning är att att uven på kyrktornet lyckas ropa till sig en partner, och att de bildar par och bosätter sig i gruvan. Så har det gamla paret som försvann levt i decennier och aldrig visat sig på taken här nere i centrum.

Tills det lugnat ner sig har vi i alla fall dagarna fria, och broder Artemis möjlighet att busa av sig i snön. Synd nog har värmen tärt hårt på den vita varan på slutet, men dagens ymniga snöfall räddade täcket och fick honom att göra djupdykningar av lycka!

Snö-Artemis30

Måste sluta med att berätta att i skrivande stund hoar uven för fullt från det gyllene korset på kyrktornet som vi skymtar en bit bort. Där har han hållit konsert i snart två timmar, och i den klara kvällen med fem minusgrader lär ropen höras på flera kilometers håll!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

”Vinterdepp” och berguvhysteri

Snöfling-Triton4

Nu ser jag ljuset igen, men i mitten av veckan var jag grymt nära att klappa igenom! ”Vinterdeppen” hade satt klorna i mig, och jag var så illa däran att matte funderade på att ta mig till veterinären.

Snudd på apatisk, men laddad som ett krutpaket med överskottsenergi, klarade jag inte av att sova bort de svinkalla dagarna längre.

 

Trädkram-Triton4 

Jag brukar inte bry mig om att det blir tillfälligt svinkallt. Men när jag inte såg något slut på eländet, fast goa snön låg utanför fönstret och väntade på mig, gav jag upp och bröt ihop.

Småbröderna har inte riktigt samma behov av att vara ute varje dag. De kan busa som dårar här inne, medan jag bara suckar och drar mig undan till favoritplatsen på övervåningen!

 

Snö-Triton35

 

Jag har nämligen ett grymt behov av att få rusta av mig och bli så där busig så det riktigt spritter i kroppen. Men jag är för stor och klumpig, och det är för trångt och tråkigt inomhus.

Jag måste ut i det fria och köra mitt race för att inte exploderna! Och det funkar inte i 25-gradig kyla, hur mycket härdigt sibirblod jag än har i ådrorna.

 

Snöjakt Artemis2

 

Men så kom då den där förlösande fredagskvällen och räddade mig!!! Även Artemis blev överlycklig då kvicksilverpelaren klättrade uppåt och närmade sig behaglig utetemperatur.

Medicinen var levererad och det vara bara att tassa ut och njuta både länge och väl i friska luften. I elfte timmen vill jag lova, då jag allvarligt börjat fastna i ”vinterdeppens” klor.

 

Snö-Febus15 

Men säg den lycka som varar…  Efter att ha varit lugnt ett tag, har nu rena uvhysterin brutit ut här i stan. Två nya berguvar har siktats vid Falu gruva och verkar vara på väg att bosätta sig där.

Varje kväll den här veckan har den ene av dem suttit på guldkorset överst på tornet i Kristine kyrka och hoat flera timmar i sträck. Och förstås lockat storpublik på torget nedanför.

 

Lykt-Vinnie13 

Och visst är de stora fåglarna, med sin krokiga näbb sina vassa klor, mäktiga så det förslår. Det ruggiga är bara att vi bor, och har vår gård, mitt emellan kyrkan och gruvan.

Så knappt har jag tagit mig ur ”vinterdeppens” klor, förrän faran blivit stor att fastna i berguvens klor. Hu då vilken rysare!!! Just nu är verkligheten vassare än den tuffaste film!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

”Coolingar” med rötter i Sibirien

Fönster-Trio6

Vad är vi bröder egentligen för ”coolingar”? Ja, det kan man förstås undra, och det har intresserade kattvänner runt om i landet gjort på nätet de senaste veckorna! Jätteroligt förstås, då det är lätt att bli hemmablind och tro att alla vet.

Mest är det vår kärlek till vinter och snö, som fått många att höja på ögonbrynen och undra var vi kommer från. Och jag förstår dem! Så därför vill jag i dag berätta lite mer om vilka ”coolingar” vi är och var vi har våra rötter.

 Räv-Triton3

Känner att det ligger rätt i tiden! Inte minst som kattförbundet SVERAK häromdagen konstaterade att sibirisk katt, med sina blott 15 år i Sverige, tagit sig upp på tredje plats i popularitet efter raserna ragdoll och maine coon.

Dessutom har det varit så vintrigt på slutet att köldgränsen passerats och vi mest legat inne och hela veckan. Det ger tid att filosofera, med en räv bakom örat, men är absolut inte bra för vare sig humöret eller vikten!

 

Kudd-Artemis5 

”Sibbestyle” kallas det när Artemis myser skönt tillbakalutad i soffan och kollar på helgens skidtävlingar och alla hästar i V75 på tv.  Just konsten att koppla av med magen i vädret och bakbenen löst hängande är typiskt för oss sibiriska katter.

Annars går vi faktiskt under smeknamnet ”tundrans skönhet” med vår tjocka vattenavstötande päls, yviga krage och svans, tillsammans med våra hårtofsar mellan tårna och kring öronen. Och så förstås är vi väldans trogna mot våra hussar och mattar.

 

Mys-Bröder18 

Namnet sibirisk katt talar sitt tydliga språk om var vi har våra ryska rötter. Där har våra förfäder kunnat spåras hela 300 år tillbaka i tiden! Och fram i den bistra kylan växte med tiden en frisk och härdig ras där bara de starkaste överlevde.

Först för drygt 30 år sedan började de här intelligenta lättlärda katterna uppmärksammas igen och har efter det uppträtt som bland annat cirkuskatter i Ryssland. Men till vårt avlånga land kom de vår sibiriska ras först kring millenniumskiftet.

 

Mys-Febus2 

Och tur var väl det för annars hade vi bröder inte funnits här idag! Fast helt problemfritt har det inte varit, då det med tiden började födas en och annan unge med annorlunda teckning och ständigt blå ögon.

De här ungarna underkändes och tvingades bli en syskonras till sibirisk katt med namnet neva masquerade. Akrobaten Febus med sin typiska ”sibbestyle” är en sådan, fast han har samma pappa som ”Mini-Vinnie” som är sibirisk katt.

Människan styr och ställer så att man som katt blir nästan mörkrädd! För visst är det märkligt, att om två tvättäkta sibiriska katter får en för evigt blåögd kattunge, så blir den en neva masquerade bara för att människan bestämt att det ska vara så!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Kylan är inte att leka med

Snöbus-Triton8

Snö och kyla har det handlat om med besked den senaste veckan! Vi bröder är förstås jätteglada över den vita varan, och under helgen har även graderna nått behagliga höjder.

Snö-Artemis20

Vi har förstås varit ute i snön både dagar och kvällar, även om det varit svinkallt mellan varven. För det är nu inga problem om man bara  håller igång och inte blir sittande stilla.

 Fönster-Febbe4

Dessutom gäller det förstås att bara vara ute korta stunder när temperaturen kryper ner mot minus 20 grader! Så jag kan lova att husse och matte haft fullt upp som fönster- och dörrvakter åt oss fyra.

Jakt-Febus4

 Just det här med korta stunder i kylan är nog så viktigt att påminna om, då lär ska blir kallare igen till veckan som kommer. Då går det inte att släppa ut katten på morgonen och lämna den ute tills på kvällen.

Snöhus-Triton3

I så fall ska katten ha tillgång till ett skyddat varmbonad hydda, där den kan tassa in för att vila och värma sig! Risken är annars stor att den förfryser öron, svansspetsar, trampdynor och tår.

Snöbus-Febbe7 

Det är skador som flera av de övergivna katter matte hjälpt till nya hem haft när det hittats. Problem med ”kisseriet” är ett annat besvär som riskerar drabba den som tvingas ligga ute i kylan.

 Snö-Vinnie4

Bra att veta, om en katt har förfrusit sig, är att man inte ska gnugga på stället. Låt i stället katten värma upp sig inne i stugvärmen och gärna vila under en filt om den uppskattar det.

 Snö-Artemis18

Det brukar räcka, men om katten tycks allmänt påverkad krävs förstås kontakt med veterinär. Kylan är inte att leka med och varje vår hittas ledsamt nog katter som frusit ihjäl under vintern.

Men med dörrvakt inom räckhåll är det lycka att vara ute i snön och busa och jaga allt som rör sig där under! Och i natt väntas himlen öppna sig igen, så jag längtar redan till i morgon!

Tassekram Triton, Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

 

Häng med på en nostalgitripp

Päls-Triton14

God fortsättning på er govänner och hoppas ni firat in det nya året lika lugnt och trivsamt som vi. Här på Elsborg har det visserligen småputtrat från smällare mest hela tiden, men vi har tagit det med ro och hållit oss inne.

Det har givit mig tid att i tänka tillbaka och blir lite rörd som det så vackert heter. Och  det värmde hjärtat så gott att jag i dag väljer att ta er med på en liten nostalgitripp genom det gångna året!

 Hopp-Vinnie14

Snön lät vänta på sig även då, men så småningom öppnade sig himlen och ”Mini-Vinnie” flög högt av lycka när han i januari firade sin halvårsdag med storebror Febus ute i snöyran.

Ljugar-Bröder8

De två var ett från första stund, och på ”ljugartaket” till lilla redskapsskjulet avslöjade storebror Febus många häpnadsväckande hemligheter för sin älskade ”Mini-Vinnie”.

Snöväder-Triton61

Först i februari kom så mycket snö, att jag äntligen fick pulsa på riktigt och känna det jag kallar vinterlycka som den sibiriska katt jag är.

Vår-Bröde24

Ljuset återvände och solen steg ovanför hustaken, och så här härligt hade vi bröder det på pallen den första riktiga vårvinterdagen i mitten av februari.

Bubo-Febus7

Samma månad var det också dags för årets evenemang i Falun, som var VM på skidor och bäst firades av Febus när han visade sin kärlek till maskoten Bubo!

Blom-Artemis9

Vårmånaden mars kom med strålande sol och Artemis hjäpte matte sätta årets första små vivor i krukan, där de till och från blommat ända fram till jul.

Sol-Triton14

Säg den glädje… Under våren fick jag tyvärr återigen känning av min tandsjukdom forl, och tvingades ta bort tre små tänder, men kunde sedan njuta som konvalescent i solen.

Kotte-Febus9 

I april återvände vår efterlängtade ”Kotte” och välkomnades förstås av Febus, och alla oss andra, som väntat i veckor på att den lilla nosen skulle titta fram i ingångshålet!

Vinnie-Kotte6

 Även ”Mini-Vinnie” blev direkt stormförtjust i ”Kotte”, och visade tydligt ”rör inte min kompis” och såg till att skydda honom från alla tänkbara faror.

Hacke3

Det här var våren när fåglarna hade det jättejobbigt att hitta mat till sina ungar och till och med den här rara hackspetten kom i flera veckor och åt av ”lillpippis” talgbollar.

Wille-Vinni3

Sämre gick det när ”Mini-Vinnie” och matte smög iväg på kattutställning till Sandviken, där han gav domarna gråa hår och trots jättefin bedömning diskades för fel färg.

Sommar-Artemis8

Värmen lät vänta på sig, och så här glad blev Artemis en dag i början av juni när sommaren plötsligt kom och väckte allting till liv i naturen.

Krans-Artemis2

 Midsommaren kom och firades med blomsterkransar, som är tradition här  hemma, och Artemis var mäkta stolt när han poserade för matte framför funkiorna.

Nya kottehuset4

Till midsommar hade matte äntligen byggt klart det nya större ”kottehuset”, som uppskattades och togs direkt i bruk av ”Kotte” och hans vänner hemma på gården.

Björn13 

Det var tider det, och vi fick vara ute nästan hela nätterna, då husse och matte ofta var på björnsafari till midnatt och vi sedan fick göra gården alldeles för oss själva.

Rosen-Triton5

Femårsjubileum för ”Liten öppen trädgård” firade jag sista söndagen i juli, med massor av goda vänner, men för första gången med täta skurar som skymde solen.

Träd-Febus22 

Hösten kom med mystiskt prassel som Febus försökte få koll, men mörkret gjorde det omöjligt tills vi fick se att det var ”Kotte” som kommit tillbaka för att äta upp sig inför vintern.

 Premier-Febus5

Betydligt bättre gick det på septembers kattutställning i Borlänge där Artemis och Febus blev Premier och ”Mini-Vinnie trots fel färg tog sitt första certifikat.

Väsk-Vinnie4 

Kärleksdag med ”Mini-Vinnie” firade vi i oktober, när det lilla ”knattrande” knytet varit hos oss ett år och växt ur sin lilla röda väska som han älskade att ligga i första tiden här.

Bänk-Artemis4

Sommaren var sen men ville i stället aldrig ta slut, och långt in i november kunde Artemis njuta av eftermiddagssolens sista strålar på favoritbänken framför uthuset.

Ljus-Vinnie17

Men mörkret smög sig på och innan jag visste ordet av var det dags att fira advent, lucia, God Jul och Gott Nytt År! I skrivande stund är vi inne på tredje dagen på 2016.

Hoppas ni haft lika trevligt som jag på nostalgitrippen i dag! Åter till verkligheten och en fin trettonhelg önskar vi här hemma er alla och hoppas att ni fortsätter titta in till oss på det nya året!

Tassekram Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Så kom den då äntligen…

Snö-Triton26

Hela julhelgen väntade vi med spänning på den bästa av julklappar! Men julafton kom utan minsta lilla flinga, juldagen likaså och fortfarande på annandagen lyste den vita varan med sin frånvaro.

Det var så att vi nästan började ge upp hoppet om en vit jul, när himlen äntligen öppnade sig aldrig så lite i går kväll. Därför väntade jag med att skriva tills i dag, för att få med åtminstone några flingor på bilderna!

 

Snö-Artemis12

För varje liten flinga är ett bevis på att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge! Inte för att det kom några mängder snö, men får den bara ligga kvar så dämpar den i alla fall smällandet.

Fast vi vill så är det väl för mycket att hoppas på ett mjukt och djurvänligt nyårsfirande. Även om det blivit bättre här omkring på senare år! Är väl bara att hålla tassarna för att det fortsätter åt det hållet!

 

Tomte-Febus5

Hur som helst kan väl vi alla här inne enas om att dra vårt strå till stacken! Det gör vi bäst genom att vänligt men bestämt försöka förmå alla i vår närhet att avstå från skjutande med smällare, raketer och fyrverkerier på alla möjliga och omöjliga tider och ställen.

Just det privata eviga ”småputtrandet” är faktiskt värre än det samlade fyrverkeriet runt tolvslaget. Det sistnämnda går det i alla fall för djurägare att försöka förbereda sig någorlunda för, medan det privata smällandet är rena terrorn dygnet runt.

 

Snö Vinnie3

Och visst är det grymt att många ägare ska tvingas ge sina djur lugnande medel, stänga in sig med dem i ”skyddsrum” eller fara ut i skogen. Bara för att vissa människor ska fira nyår! Det kan inte vara rätt, och smällare är faktiskt förbjudna att kasta omkring sig utomhus.

Försök få dem, som har slantar över efter jul, att bränna dem på något vettigare än att låta dem gå upp i rök. Det finns många som behöver en hjälpande hand, och med de orden önskar alla vi här hemma er alla där ute lite i förväg ett Gott Nytt År!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

En riktigt God Jul i vårvärmen

Jul-Triton3

Är ni lika väderkänsliga som jag? I så fall vet ni hur dåligt jag mått den senaste veckan! De mörka dagarna, och det eviga regnandet, har gjort mig så låg att jag knappast velat gå ut.

Nästan så husse och matte fattat oro, då det inte hör till vanligheterna när det gäller mig. Men under helgen har solen tittat fram lite då och då och väckt mig till liv i elfte timmen.

 

Jul-Febus5 

I dag skriver vi den 20 december och i morgon infaller som oftast vintersolståndet. Fast i år segar det lite extra, och först klockan 12 minuter i sex på tisdag morgon står solen som lägst!

Men sedan vänder det äntligen och går vi mot ljusare tider! Visserligen står det nästan stilla några dagar framöver, men då har det i alla fall vänt och det är viktigast för mig just nu.

 

Jul-Artemis4

I dag är rena vårvärmen ute, och det är väl skönt när vi ändå inte får någon snö till jul. Huvudsaken är att gården torkat upp så pass att matte och vi bröder kunnat pynta ute åt oss och fåglarna.

För är det jul så är det, och då ska vi bröder ha gården mysigt pyntad och sällskap av tomtar i mörkret som råder nästa dygnet runt.  För hur ska jag annars kunna sitta i skrivarstugan och filosofera.

 

Jul--Vinnie9

Snart är målet nått och det lyser redan hemtrevligt runt småstugorna. Det är jätteviktigt, så häri juletid, då det är där jag ligger och fantiserar och får inspiration till mitt skrivande.

För bara där kan jag tänka i lugn och ro, medan jag kollar på och lyssnar till alla våra matglada stora och små ”pippis”. Vi bröder vet att de är husses och mattes vänner och liksom tillhör familjen!

 

Jul-Bröder4

Med det tackar jag och bröderna för oss för i dag och önskar er alla en riktigt GOD JUL! Jag kommer förstås tillbaka med lite julprat i mellandagarna och hoppas att ni tittar in till oss då!

Tills dess ha det så gott och var försiktiga med levande ljus och rädda om er om ni ska ut på vägarna i halkan. Och lova att katten som åker med har en trygg transportbox ,så den inte smiter ur bilen och försvinner i mörkret långt hemifrån!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Lucia med glitter och varningsljus

Glitter-Tritte2

Lucia i dag, och det har vi förstås firat med morgonfika, glitter och familjemys. Det är tradition här hemma, men glittret har vi bara som prydnad och slipper smycka ut oss.

Husse och matte tycker vi är finast utan glitter fastknytt om halsen. Inte minst som det dessutom inte alls är nyttigt för den katt eller hund som skulle få för sig att i smyg tugga i sig det.

 Glitter-Arte2 

Men luciamyset är som sagt tradition här hemma, och extra mysigt förstås i år när det är på en söndag. För det är ju min bloggdag och då brukar matte se till att vi är hemma hela familjen.

Ni ska veta att både matte eller jag är lite drömmare och inte alls några tekniker. Därför är vi lika lyckliga varje söndag när jag författat bloggen och den är klar att skickas ut till er när och fjärran!

 

Gritter-Febbe3 

Traditioner kallas alla firanden som är årligt återkommande och följer årstiderna. De är förstås trivsamma på många sätt men har som oftast kommit till mest för människorna.

Visst är det trevligt att få en julklapp, fast det oftast är lådan, papperet och prasselsnöret vi uppskattar mest. Dessutom är snöret farligt att börja tugga i sig, då det är jättestarkt och knappast går att bita av.

 

Glitter-Vinnie5

Russin och mandel står också ofta framme i skålar den här tiden på året. Gott till människorna glögg, men även russinen farliga för oss katter som tyvärr väldigt ofta gillar dem.

Glöggen är väl kryddstark för min smak. Men husse och matte hade en gång en kokett siames, som slickade ur en glöggkastrull! Hon klarade det, men blev ordentligt på lyset, och var jättesjuk en hel natt.

 

Pann-Kaja3

Mina varningsljus lyser också för alla julgranar med pynt och spännande kulor att jaga. För hur ska en katt kunna tro annat än att julgranen är intagen och smyckad för just för den som lek- och jaktträd!

Numera finns det fina kulor som håller om de med tasshjälp åker i golvet. Men som ni märker så är den underbara julen, i mångt och mycket, farligare för oss husdjur än vardagslivet när det är som bäst.

 

Vita-Duvan6

Årliga traditioner i all ära för hela familjen. Men dagliga rutiner är sådant som vi katter värdesätter mer och förväntar oss att ska upprepas varje dag! Och det gäller förstås även alla ”pippisar” som vant sig att få mat.

För oss kan det handla om en promenader, lekstunder, mysstunder, god mat, en varm bädd och att vara innerligt älskad. Inga traditioner går upp mot de dagliga rutinerna, som ger trygghet och sätter guldkant på vardagslivet.

 

Sparv-Bad3

Önskar för framtiden att alla katter får det så! Tills dess får vi göra vårt bästa för att hjälpa dem som behöver det, precis som vi hjälper alla pippisar med mat när vintern nu börjar smyga sig på.

Bröderna är ganska nybadade, men jag riskerar allvarligt att åka på ett julbad vad det lider. Fast det ska villigt erkännas att jag inte är lika förtjust som familjen gråsparv, som tog sitt gemensamma helgbad igår!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”

Vårkänslor i gröngräset

Päls-Triton8

Lillpippis sjunger, solen skiner och gräset lyser grönt! Lägg därtill att det är 11 grader varmt, så går den här andra advent till historien i mitt sexåriga liv.

På gott och ont, då jag verkligen jobbat på mig en riktig vargavinterpäls. Hoppas nu bara inte den luras tro att det är vår och börjar lossna i värmen.

 

Vakt-Artemis17

Annars är det väl bara bra att det varmt, då det ändå inte vill komma någon snö. Nu börjar gården också torka upp efter regnet och blir riktigt trivsam.

Dessutom kommer en massa spännande dofter ur marken när den nu tinar upp. Till exempel upptäckte Artemis i går förmiddag att värmen satt fart på ”småtomtarna” under farstukvisten.

 

Lek-Vinnie18

Annars är det förstås blåsvädret som bidrar till att väcka småbrödernas leklust den här märkliga adventshelgen. En helg då kvistar med torra löv kommer flygande över staketet och får ”Mini-Vinnie” att hoppa högt av glädje!

För han är en riktig liten tuffing, som inte räds stora byten fulla med prassel. Men det gäller att hålla uppsikt för det  flyger både det ena och det andra i luften i det här ”tropiska” blåsvädret.

 

Lek-Vinnie17

Snart har ”Mini-Vinnie” också fått fart på Febus, som rycks med i blåsten och blir så där tokig som bara han kan bli. Det kallas ”sibbefnatt” och är någonting som lär vara speciellt för oss sibirier!

Artemis rusar runt i full fart och rånar som en ko när han får sitt”sibbefnatt”. Febus däremot titttar i kors, studsar upp och ner och nästan flyger omkring ute på gården.

 

Buse-Bröder16

Upp och ner i buskar, träd och på tak bär det när ”Mini-Vinnie” lockar Febus med sig i blåsvädret. De ser nästan ut att ha fått vårkänslor när de rusar runt och jagar varandra mellan skrivarstugan och lillstugan.

Febus som annars kallas för isbjörnen, är så lycklig att han hoppar jämfota över att ha ”Mini-Vinnie” att busa med. De är fortfarande nästan oskiljaktiga, och Febus lär sin älskade minibror allt bus han kan!

 

Buse-Bröder12

Så här roligt har de små raringarna när jag tassar med matte in för att skriva färdig dagens blogg.  För här ute går det så vilt till mellan varven att jag inte kan koncentrera mig.

Och jag måste ju få berätta hur vi firar andra advent i gröngräset den här historiska söndagen. Julpysslet känns fjärran i vårvärmen och får vänta till nästa helg!

Tassekram sibiren Triton med bröderna Artemis, Febus och ”Mini-Vinnie”