Herrligatipset: Utmanarna

Om de tre ligafavoriterna – som vi presenteras i morgon – ska utmanas, är det i första hand Sundsvall eller Norrköping som ska göra det.

4. Sundsvall

Ekonomisk kris i Sundsvall? Tommie Hansson har tappat en stjärna i Jakob Sigurdarson men står med en till synes slagkraftig trupp inför ligastarten. Det räcker till hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

Sundsvall, 21-13 förra säsongen, har bytt ut amerikanerna från i våras och sett nästan alla islänningar lämna. Ja, utom en då. Och han blir kvar ett tag.

”Det är inte bara en kvar. Det är Hlynur Baeringsson som är kvar. Han är den viktigaste spelaren”, sade coach Hansson på upptaktsträffen.

Sundsvall visade tydligt hur man värderar Baeringsson med det nya – och högst ovanliga – femårskontraktet. Fem år. Har det någonsin skrivits ett så långt kontrakt i basket-Sverige? Med en 33-åring dessutom.

Förutom att knyta upp Baeringsson fram till pensionen har Sundsvall värvat intressant. Amerikanerna Ray Willis, small forward, och Jordan Downing, shooting guard, har båda gjort bra matcher under försäsongen, enligt rapporter. Men kronan på verket är lettiske fyran Ernest Kalve.

Kalve, 28, var under de sena ungdomsåren en av kontinentens hetaste talanger. För U18 vann han skytteligan i EM, en bedrift han upprepade i U20. Som 20-åring spelade han i Euroleague med Benetton Treviso. En knäskada – som krävde tre operationer på ett år – med seniorlandslaget fick karriären att ändra riktning. Knäet läkte inte rätt och Kalve tappade sin atletiska explosivitet – i dag kan 28-åringen inte böja eller sträcka knäet fullt ut.

Hög nivå verkar han hålla ändå. Förra säsongen sköt Kalve 15,7 poäng i Ungern, 34 procent från tre, höga 65 på tvåor och exceptionella 90,9 från straffkastlinjen. Här har ni nog Sundsvalls matchvinnare i vinter.

”Han är bättre än jag trodde. En basket-IQ som är imponerande”, säger Hansson.

Håll annars koll på Charles Barton. Pointguarden gör sin andra säsong i ligan och enligt Hansson är han nu redo att explodera.

Vi tippar en fjärdeplats för Dragons – som precis som Norrköping blir en outsider i slutspelet.

(JS)

 

5. Norrköping

Dolphins tappade seriesegern först i sista omgången förra säsongen, innan det blev respass mot Uppsala i kvartsfinalen.

Nu är mycket nytt. Adnan Chuk har tagit över tränarsysslan efter Paul Burke. Laget har åkt på en del tunga spelarförluster i pointguarden Toni Prostran och den främsta poänggöraren Dominique Morrison (18,2 poäng). Och som en extra smäll kom Anton Saks in på en utbildning i Luleå.

Men Joakim Kjellbom är kvar – och bättre nav får man leta efter. Mikael Lindquist är en annan veteran som ger kontinuitet.

Chuk och Norrköping har, säger de, haft en tajtare budget, men ändå lyckats värva både lovande och rutinerat. Som Rickard Eriksson och Johnell Smith. Eller unge guarden Tim Schüberg (visste ni att han hade 15 assister i en match i U20-EM i somras?) och Zarko Jukic. Lägg till förre Duke-spelaren Josh Hairston och du har kärnan.

Johnell Smith ska inte vara lika kvick längre, men har enligt rapporterna varit bra på försäsongen.

Och Chuk som coach talar för Norrköping. Hans utveckling blir intressant att följa.

Två orosmoln:

Åldern på nyckelspelarna. Eriksson är 33, Kjellbom 36, Lindquist 32 och Smith 35. Någon gång kommer benen inte längre hänga med för veteranerna. Chuk får hoppas att alla inte faller över den metaforiska klippkanten samtidigt och att det dröjer minst en säsong till.

Skyttet. Får laget tillräckligt utrymme på golvet? Lindquist är en grym skytt. Det vet hela ligan. Men i övrigt? Eriksson kan sätta skott, men landade på 31,7 procent från tre förra säsongen. Schüberg hade 31. Nyckelspelarna i övrigt: Smith, 20,7, Jukic, 21,9, Hairston och Kjellbom tog inte treor överhuvudtaget. Ett oskrivet kort kan vara nyförvärvet Adnan Kadispahic, som i Nässjö sköt 38,5.

(JS)

Publicerat av

Rickard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *