Sökes: Kvinnliga fotbollstränare

Det finns ungefär 260 damlag i seriesystemet i Norrland, men de kvinnliga tränarna lyser med sin frånvaro. De kvinnor som tränar ett fotbollslag i Norrland kan räknas på ena handens fingrar.

De senaste 20-25 åren har könsfördelningen inom den offentliga och privata sektorn, relativt sett, haft en stark utveckling. Jämställdheten i Sverige har sakta förbättrats år för år. I typiska ”manliga” yrken har andelen kvinnor ökat och vice versa. Andelen kvinnliga chefer har haft en markant ökning hos företagen. Idag sitter det kvinnor på toppositioner i Sveriges största börsnoterade bolag. Att en jämn könsfördelning på alla positioner är utvecklande för en verksamhet skriver nog alla arbetsgivare under på. Men i den lokala och regionala fotbollen står tiden stilla. Det har inte hänt någonting sedan 70-talet. Idag finns det ingen kvinnlig fotbollstränare i Ångermanland, inte på seniornivå i alla fall. Jag vet inte om förbundsstyrelsen i ÅFF är medveten om problemet, eller om de ens tycker att det är ett problem. Det är ingen tvekan om att fotbollen går miste om kompetens när det ser ut så här.  En jämnare könsfördelning inom tränarkåren borde vara först på dagordningen när Ångermanlands förbundsstyrelse har sammanträde. Jag inbillar mig att det finns fler kvinnliga tränare inom andra bollsporter såsom innebandy, basket och handboll. Varför ser det ut så här inom fotbollen? Varför är denna sport fortfarande den mest konservativa? Och vilka trådar ska man dra i för att stimulera så att fler kvinnor intresserar sig för tränaryrket? Frågorna är komplexa som jag inte har något rakt svar på. Men det jag vet är att med den här takten kommer jag inte finnas på jorden när den första kvinnan tränar ett herrlag.  /Jonas

Publicerat av

5 reaktioner till “Sökes: Kvinnliga fotbollstränare”

  1. Hej, det har i alla fall funnits kvinnor som tränat herrlag, fast kanske inte i er region. Under 80-talet tränade Anki Westermark ett herrlaget, Risliden, i Västerbotten. Så om du var född då har du vandrat på jorden utan att vara medveten om detta s k under. Anki har för övrigt själv spelat för Sunnanå.

    Heidi Roslund
    Tränare för Torslanda IK, div I

    1. Eftersom denna blogg endast skriver om fotboll har jag ingen aning om hur det ser ut inom hockeyn. Jag skulle gissa att inom alla bollsporter finns det få kvinnliga tränare, men desto fler inom gymnastik, konståkning, ridsport och friidrott. Men vi får väl hoppas att det blir bättre med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.