Ändra spelsystem – för spelarnas skull

Min bloggkollega Jonas Lindmark tycker att Anundsjö borde tagit in en ny huvudtränare. Enligt Lindmark är fyra år tillräckligt med nästan samma spelartrupp. Spelarna behöver en ny röst och nya idéer anser Lindmark.

Kan förstå herr Lindmarks resonemang. Men tror att Robert Bergström har lite nytt och spännande att komma med i Anundsjös jakt att äntligen hamna högst upp i tabellen i division 2 Norrland.

Och från mitt sätt att se det finns det ingen bättre tränare i Ångermanland. Och Bergström är omtyckt av spelarna.

Det blir spännande att följa Anundsjö fram till seriestarten i april. Har en känsla av att man kan få ut ännu mer av spelartruppen. Efter så många år tillsammans gäller det att hitta nya saker för att entusiasmera spelarna. Ge dem andra positioner. Viktigt också att motståndarna blir mer osäkra hur de ska uppträda mot Anundsjö. Nu har Bergström använt sig av samma spelsätt under några år. Ett inkört spelsystem som har gett framgångar. Anundsjö har förbättrat sin placering för varje år med Bergström vid rodret.

Anundsjö har använt sig av spelsystemet 4-2-3-1. Jag skulle vilja se 3-5-2. Man har skickliga backar för att klara av det och kreativa offensiva spelare. En libero behövs i det spelsystemet och Anders Dahlbäck skulle vara som klippt och skuren i den rollen. Dahlbäck hade sin bästa säsong i fjol. Han är stark, snabb, brytsäker och spelskicklig. Med ett femmannamittfält kan man lägga stor kraft framåt och man får ett kompakt mittfält som är svårt att tränga igenom. Viktigt att kantspringarna jobbar stenhårt upp och ner. De två längst fram får ett bra understöd av mittfältarna. Martin Åberg och Joel Åman är vikta för forwardsplatserna i dagsläget. Nye Tobias Stenberg från Kramfors är ett alternativ. Saknas det något i Anundsjös trupp är det ytterligare en anfallare.

Det finns flera funderingar inför 2014 när det gäller Anundsjö.

Kan Joel Åmam utvecklas ännu mer? Han var strålande under sin debutsäsong (kom från Sollefteå), förutom åtta spelmål la Åman ner ett jädrans hårt jobb över stora ytor. Löpte lika mycket som Adebayor gjorde mot United på Old Trafford.

Får Toby Davis en större roll? Finns kunnandet för att vara en ledande spelare som han var i början av sin första säsong (2012) i den röda tröjan. Rasmus Bergström och Christoffer Milde är intressanta nyförvärv. Två offensiva spelare. Bergström blir 18 bast i år. En spelare som gillar att ha mycket boll. Blir spännande att se hur han klarar av att ta steget från division 3 (Sollefteå GIF) till division 2.

Kan Robert Bergström och Johnny Dahlbäck, tränarkollegan och följeslagaren under många år, få till rätt kompott i lagbygget är årets trupp den givna ettan i division 2 Norrland.

/Sören Häggkvist

Publicerat av

16 reaktioner till “Ändra spelsystem – för spelarnas skull”

 1. Håller med om att Anundsjö skulle bytt tränare. Han skulle vunnit serien redan för två år sedan. Jag ser det hela som ett misslyckande.

  Känns dumt att gå ut och säga att Robert är den bästa tränaren i distrikten. Han gör säkert ett bra jobb men andra skulle göra lika bra eller bättre om dom fick chansen att träna Anundsjö. Dom har ju ändå distriktets starkaste trupp tillsammans med Härnösand.

  3-5-2 är intressant, men med libro? Jag tror inte jag sett ett librosystem på väldigt länge. Däremot med 3 zonspelande mittbackar.

  1. Visst är libero en gammal benämning för en ”fri spelare” som sista utpost innan målvakten. Det är dock bra att ha en spelare som kontroller händelserna längst bak och som är bra på att fördela bollar uppåt i planen.

 2. Jag tycker att Härnösand har ett minst lika bra lag som anundsjö och tror att dom också är med och slåss om det. Sen måste väl de givna seriefavoriterna vara Sandviken som kommer från 1:an?

  1. Håller med. Men då krävs det att Härnösand hittar anfallare som kan producera. Bäste målskytt i fjol stannade på sex fullträffar.

 3. Samtidigt ska sägas att ingen av anfallarna i HFF spelade en hel säsong? Fredde drog i uppehållet och Nick kom i uppehållet. Såg Nick bland annat mot Anundsjö där han hade lekstuga. Det är en klasspelare som inte kommer spela i div:2 efter säsongen.

 4. HFF har Niklas fantasi inget annat. AIF och Boden och Ånge och Sandviken gör upp. AIF minus är en för homogen grupp.
  Bergström är Norrlands bästa tränare under allsvenskan.
  HFF har ingen som kommer göra mer än 10 mål, kanske Robin men vem ska slå fram dom?

 5. favoriter listad på genomtänkt analys.

  1. Boden
  2. Ånge
  3. AIF (på grund av saknad av spelare som bryter av mönster)
  4. Sandviken (ung tränare och motviations brist norrlands serien, resor mm)
  5. Selånger ( kämpar sig till topp 5)

 6. Boden kan väl bli fågel eller fisk. Katastrof första halvan av serien ifjol, sen värvade man som man brukar göra och hips-vips var man ett av seriens bästa lag. Gissar att BBK tog flest poäng av alla under hösten? Ingen aning vad som hänt med deras värvningar och skulle det gå dåligt kommer dom tokvärva igen. Så de är svårvärderade. De har dock tappat en av sina allra bästa spelare till Luleå vilket måste svida på många olika sätt.
  Kommer AIF inte före Ånge när man räknar ihop tabellen blir jag extremt förvånad och lite besviken. AIF ska bara vara före. Jag tippar: 1. AIF 2. Boden 3. Piteå 4. Sandviken 5. HFF (jovisst serru)

 7. Boden har kvar sina jänkare och dom kom in med helt nytt spel. Boden blir topplag dom har pengar köpa framgång!
  Checka lite innan tippa!?
  Ånge blir en sur överraskning för dom med dålig koll!

  1. Jag håller med om att Boden blir vassa i år. Speciellt om de kan konservera höstens form till denna säsong. Om Boden hade spelat lika bra på våren som de gjorde på hösten skulle de vunnit serien 2013. Men ett lag blir alltid svårbedömt om laget har många nyförvärv. Antingen faller allt på plats eller blir det pannkaka av allting. Östersund är ett lyckat exempel på ett lag som värvar friskt och ändå lyckas med det.

 8. Jag tycker inte man behöver checka BBK mer. Man kan räkna med att de kommer värva bra spelare. Men många gånger har de ändå inte fått ihop det, se till exempel på vilket lag de hade när de ändå ramlade ur ettan. Skulle inte behövt ske. Och anledningen till det kan man ju gissa är att det är svårt att få alla att dra åt samma håll när det är så många totalt utan anknytning till orten. (Kanske roligast var ju den där afrikanen som kom dit och regelbundet jämrade sig i pressen om hur gräslig ort Boden var. Och man får ju hålla med honom. Eller afrikanen som kom dit från Trelleborg som bara försvann en period under säsongen). Går inte allt på räls hela tiden kan det spåra ur. Med tanke på allt det är tappet av Emil Johansson tungt.
  Ånge var bra i trean. Men tvåan är ändå något annat och kräver helt annan organisation av klubben och laget. Och även de hade ju många utländska spelare ifjol. Kan gå bra, kan gå mindre bra även om de knappast gör en Junsele. Kommer de topp-5 måste man säga de gjort det väldigt bra.

 9. Boden är div 1 lag men pga av dåliga stab måste dom harva i div 2 men nu träffade käre Ivan rätt efter 3 försök, nu lär han fortsätta på Yankee spåret via BMA. Där har vi nyckeln!
  Ang Ånge så blir dom topp tre jag ska påminna dig Jonas sen!
  Kanske du vågar fram lista snart ang placeringar!
  Läs gärna det som skrevs om dagens sportjournaliste!?
  Va en journalist med krut inte en vän!??
  Pah det blir domodaa!

  1. Till mitt försvar kan jag säga att jag är lika mycket sportjournalist som du. Alltså inte alls. Jag är en bloggare. Jag har ett annat jobb i en annan bransch 40 timmar i veckan. Men det är klart att jag ska försöka följa det som händer i lagen i division 2 så mycket som möjligt. Av kommentarerna på denna blogg verkar det finnas ett stort intresse för den serien. Det uppskattar jag.

 10. Alltså jag kollade in på Bodens hemsida och truppen är misstänkt lik laget som förlorade mot Skogså (!) ifjol, minus Emil Johansson och plus den där finnen från ASSI. Knappast div 1 just nu men kan ju förändras. Man har för övrigt inte tagit bort Emil Johansson från sin trupp och när jag kollar varför så ser jag att övergången är i fotbollens skiljedomstol eftersom Boden inte går med på att släppa honom för summan som anges i hans kontrakt utan kräver mer. Känns fräscht och generöst mot en spelare som varit i klubben länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *