Förutsättningar i spelsystemen

Ibland får man höra av vissa spelare och tränare att ”spelsystem är egentligen bara är en lek med siffror”. Till det påståendet säger jag som Brasse Brännström: Fel fel fel …

 

Det kanske låter långsökt, men det finns faktiskt likheter mellan fotboll och brännboll. (Låt mig förklara innan ni slänger er på tangenterna)Hur organiserar sig utelaget i brännboll? Just det. Man sprider ut spelarna jämnt, så att de står ungefär på samma avstånd från varandra. Det dummaste ett utelag gör är att stå som en enda stor gröt och hoppas att bollen hamnar just där. Sedan gäller det för utelaget att läsa var slagmannen kommer att slå bollen. När bollen är i luften måste utelaget agera och ta ned bollen så snabbt som möjligt. I fotboll sker dessa delmoment på ett liknande sätt. Eftersom planen är stor i fotboll och spelarna förflyttar sig relativt långsamt (jämför med hockey och innebandy), kan det därför vara avgörande var och på vilket sätt tränaren sprider ut spelarna. Det är inte för intet som sporten kallas ”det gröna fältets schack”. Därför kommer jag nu att presentera tre riktlinjer för spelsystemen i fotboll.

 

1. Spelsystemen blir viktigare ju högre upp i seriesystemet man kommer

 

Har ni sett ett div 6-lag spela 4-2-3-1 eller 4-3-3? Visst, det förekommer, men inte särskilt ofta. Detta mest beroende på att spelarna i en div 6- match är för ojämna. Kvalitéskillnanden mellan den bäste och sämste är stor och det gör att spelsystemen inte blir avgörande. 4-4-2 är standard. Punkt slut. Det som istället avgör dessa möten är oftast individuella prestationer av ett par spelare som är några snäpp bättre än alla andra. Det är från division 3 och uppåt i herrfotboll som man kan börja finslipa en disciplinerad grunduppställning.

 

2.Spelsystemen ändras ofta från försvar till anfall

 

Spelsystemen (sifferkombinationerna) man läser om i tidningar eller ser i grafiken inför en match på TV grundas ofta på ett kontrollerat försvarsspel. Uppställningen vid ett bollinnehav och i anfallsspelet får ofta ett helt annat utseende. 4-4-2 ändras till 4-1-3-2 från försvar till anfall. Detta sker då den defensive speluppbyggaren (typ Oskar Westberg, Kevin Walker eller en Andrea Pirlo) går ner för att göra sig spelbar, samtidigt som den offensive innermittfältaren söker en yta framför forwards. 4-5-1(alt 4-2-3-1) ändras till 4-3-3. Det sker då båda kantspelarna söker sig högt upp i banan, i jämnhöjd med den ensamme toppforwarden, som därmed bildar ett tremanna- anfall. De tre kvarvarande mittfältarna bildar en triangel bakom den centrala forwarden. 4-1-4-1 är ett utpräglat försvarsinriktat system som används när man på förhand vet att laget man möter kommer ha ett stort bollinnehav eller när man vill bevaka en ledning i slutet av matchen. Eftersom det är inriktat på defensiven ändras inte uppställningen när man själv får ett bollinnehav. Kontringar är därför det viktigaste anfallsvapnet med detta system.

Det senaste årtiondet har det blivit populärt att spela med fyra försvarare. Det beror på att de flesta tränare dreglar av upphetsning när ytterbackarna går på offensiva utflykter(Även om jag tycker att ytterbackarnas offensiva hot ibland överskattas). Med tre försvarare skulle inte ytterbackarna kunna följa med i anfallet, och med fem backar skulle laget bli alltför baktungt (defensivt). Man behåller fyrbackslinjen intakt än hur övergången från försvar till anfall ser ut. Det är främst på mittfältet och i anfallet man lägger sina taktiska drag.

 

3.Spelsystemen ska anpassas efter spelarmaterialet- inte tvärtom

 

Om man har två kenyaner på kanterna som orkar springa en halv marathon under en match och ett forwardspar som kompletterar varann (gärna en snabb i djupled och en som fungerar som mottagare) bör man överväga 4-4-2 eller 3-5-2. Om man har en stor och stark targetforward samt ett överflöd av mittfältare kanske man bör överväga att spela 4-5-1.  Med två starka defensiva mittfältare och många forwards att välja bland borde 4-3-3 vara ett passande spelsystem. Det är med andra ord spelartruppen och egenskaperna hos denna som formar spelsystemet.

 

 

Som ni hör finns det ett och annat att beakta vid val av spelsystem. Det bästa vore om laget har flera spelsystem som sitter i ryggmärgen så man inte blir sårbar vid skador och avstängningar. Tja, eller så kan man göra det lätt för sig. Vissa påstår ju att spelsystem är ju egentligen bara en lek med siffror.

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *