Sveriges 5 sämsta fotbollsdistrikt

Det här är ingen munter läsning för oss ångermanlänningar. Men ibland kan det vara nödvändigt att se sanningen i vitögat för att utvecklas och bli bättre. Här presenterar jag de fem sämsta fotbollsdistrikten i Sverige. Ångermanland tar den föga smickrande fjärdeplatsen, efter Dalsland, Gotland och Hälsingland.  Det är hårda fakta- svart på vitt. Jag vill dock poängtera att det här är ingen kritik riktat till de som jobbar för Ångermanlands Fotbollförbund. De lägger ner ett fantastiskt jobb med att utbilda spelare, ledare och funktionärer. Denna rapport syftar mer till att belysa hur svårt Ångermanlands fotbollsföreningar har med att etablera sig i högre divisioner. Följdfrågorna är: Har konstgräset på Skyttis höjt kvalitén på fotbollen i Ångermanland? Kommer Bosch Rexroth- hallen i Örnsköldsvik förvandla Friska Viljor, Gottne eller Anundsjö till ett elitlag? Står vi och stampar på samma låga nivå om 10 år? Jag kanske är överdrivet pessimistisk nu, men jag har svårt att se att något ångermanländskt fotbollslag kommer att kunna etablera sig i eliten, så länge Modo Hockey håller ett stadigt grepp om denna kommun.

 

Studien gjorde jag på följande sätt:

Allsvenskan ger 20 poäng, Superettan 15 p, div 1 10 p, div 2 5 p.

Damallsvenskan ger 20 poäng, Elitettan 15 p, div 1 10 p. Om två distrikt hamnar på samma poäng är det antal invånare i landskapet som får skilja dem åt. Studien baseras på säsongen 2014.

 

1. Dalsland

Bästa herrlag: IFK Åmål (div 2)

Bästa damlag:  –

Befolkning: 50 000

 

2. Gotland

Bästa herrlag: FC Gute (div 2)

Bästa damlag: P18 IK (div 1)

Befolkning: 58 000

 

3. Hälsingland

Bästa herrlag: Söderhamn FF( div 2), Hudiksvall FF ( div2 )

Bästa damlag: Ljusdals IF (div 1)

Befolkning: 129 000

 

4. Ångermanland

Bästa herrlag: Anundsjö IF (div 2), Härnösands FF (div 2)

Bästa damlag: Själevads IK (div 1)

Befolkning: 119 000

 

5. Gästrikland

Bästa herrlag: Gefle IF (allsv.), Sandvikens IF (div2)

Bästa damlag: IK Huge (div1)

Befolkning: 148 000

 

Källor: wikipedia, everysport.com och svenskfotboll.se.

Publicerat av

12 reaktioner till “Sveriges 5 sämsta fotbollsdistrikt”

 1. I våras kollade jag lite på hur ungdomslag tränar i olika distrikt. Grovt och högst ovetenskapligt kan man säga att flertalet klubbar i bra distrikt (Göteborg, Skåne, Stockholm, Östergötland osv) tränar redan från tidig ålder sågott som året runt. Många lag från dåliga distrikt, som Ångermanland, tränar 4-5 månader även när barnen börjar vara uppåt 12-13 år. Vi kommer tidigt långt efter, kanske framförallt om man ser på bredden dvs hur många som fortsätter spela och uppnår en viss nivå i sitt kunnande. Sån verkar traditionen vara här och då blir det kanske som det blir. Obs: inget talar heller för att tidig elitsatsning med specialisering och inriktning på en idrott (praktexemplet: BP) ger bättre seniorspelare. Men att spela april, maj, juni, ta uppehåll juli och sen spela augusti (tills hockeyn börjar) verkar inte vara riktigt rätt metod för att få fram särskilt många bra fotbollsspelare.

 2. Hur mycket bör man ta med i beräkningen att andel idrottsutövare väljer andra sporter? Om man räknar bort de lägst befolkade (Dalsland och Gotland) så lockar hockeyn betydligt mer utövare än fotboll i Ångermanland.
  Den generella uppfattning jag har är att tonåringar som än så länge sysslar med både hockey och fotboll väljer oftast att gå vidare med hockeyn.

  I Hälsingland aka Bandymecka så finns 3(?) stora bandyklubbar och det skulle klassas som nationalsporten där om det var ett eget land och det är troligen en anledning till att fotbollen säkerligen inte står lika högt i kurs där.

  Gästrikland är väl lite samma sak att det är hockey (Brynäs, på både dam och herr) och bandy (Sandviken) som plockar en hel del av utövare och sponsorer och därmed får inte fotbollen särskilt mycket plats, Gefle har ju klarat sig kvar med ett nödrop de flesta av de senaste säsongerna med några undantag.

  Hur ser det ut till antalet inomhushallar/möjlighet till året runt i respektive distrikt?

  Själevads damlag tycker jag synd om då det var kul att ha ett lag med i högsta divisionen men sen så har de bästa talangerna plockats till Umeå IK.

  Nä vi får hoppas på att vi får fram åtminstone ett lag på hög nivå (topp2-serier) på både dam- och herrsidan.

  1. Självklart finns det många anledningar till varför Ångermanland är ett svagt fotbollsdistrikt. Om jag skulle diskutera alla faktorer skulle det bli en hel uppsats istället för ett blogginlägg. Jag tyckte det var bättre att skicka iväg en passning så att diskussionen tog fart. Och det gjorde den…

 3. Johan, man får ju se till varför folk väljer andra sporter. Jag pratade med en hockeyledare som beskrev det bra när han sa ungefär att inom hockeyn känns det som man tränar för att blir bra medan man håller på med fotboll på skoj. Säger inte att det ena ska utesluta det andra men som allmän synpunkt stämmer det rätt bra. Ungdomshockeyn i distriktet hävdar sig någorlunda väl nationellt av den självklara anledningen att man tränar ungefär som de bästa. Man har en tradition av att göra det. Ungdomsfotbollen, grovt och generellt sett, tränar inte ens hälften av vad man gör i de bästa distrikten och det verkar finnas en tradition av att tro att alla kan ju springa osv därför behöver man inte träna fotboll så mycket. Orsak och verkan.
  Här kan man lyfta fram samverkansarbetet som finns i Övik som ett jättebra positivt exempel. En del spelare som deltagit i det som varit lovande i flera sporter har prioriterat fotboll (har jag hört). Varför? Kanske för att de får utlopp för sina ambitioner.

 4. Börjar med beröm till dig Jonas och Sören!
  Bra blogg!
  Kanske dax för er och tidningen att kolla upp hur det ser ut med ungdomsfotbollen i Ångermanland. Vad jag vet är det 3 ångermanländska bidrag anmälda till ”pojkallsvenskan” P div 1 södra Norrland. FV, Moffe/Älgarna och Sollefteå GIF.
  Kanske ge dem lite publicitet på både bloggen och i tidningen.
  För det är ju som många kommenterat, VI måste skapa/erbjuda fotboll för de som vill.
  Den spontana fotbollen är försvunnen tyvärr!

  1. Tack för berömmet. Helt klart ska vi uppmärksamma dessa lag. De klubbar som du nämner försöker ge ungdomar som vill satsa på fotboll bra träningsmöjligheter med duktiga tränare. Jag har bäst koll på hur Friska Viljor arbetar. De gör en rejäl satsning på unga spelare som har ambitionen att utvecklas. Problemet vi har i Ångermanland är att det finns för lite hallar. Jag vet att det är trångt om tiderna i hallen i Ö-vik. Ungdomslagen har svårt att få tider. I Örnsköldsvik finns även ett stadslag där man har tränar en gång i veckan i Bosch Rexrothhallen. Så visst görs det insatser för att vi ska få bra spelare i framtiden.

 5. jonas att skriva SÄMST blir ingen positiv av
  vad är ett elitlag för dig?
  Om ngt lag skulle bli ett Elitlag i ö-vik vart ska man bygga Arenan 200-260 milj
  att ÅFF skulle jobba bra det tyckerjag inte (En ordförande som suttit i 30 år)
  En röst som varit längre än 4 år ajaj
  lindeman hälsar Gröna sidan upp Jonas

  1. Gränsen för elit och amatör i det svenska seriesystemet råder det delade meningar om. Norrlänningar skulle förmodligen säga div 1 och uppåt, medan de som bor söder om dalälven skulle säga Superettan och Allsvenskan. Om ett Övikslag skulle etablera sig i div 1 skulle ingen arena som kostar 200-260 miljoner behöva byggas. Om jag förstår din fråga rätt. Det skulle gott och väl räcka med att uppgradera antingen Skyttis eller Olympia för några miljoner.

 6. Elitlag behöver inte ha en divisionsgräns, tycker jag.
  Det är stor skillnad mellan div:1-klubbarna i Sverige. Selåner i fjol, omsatte inte mcyket mer än Anundsjö i div:2 och faktum var att Selånger året innan, omsatte minst pengar av alla klubbar i div:2, men jag tror ingen såg de som en elitklubb. Däremot har du typ Sirius (vann div:1 i år), som kunde träna förmiddagar, 5-9 pass i veckan, där spelaran antingen levde enbart på fotboll, eller suderade på sidan om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.