Inte hängt med i utvecklingen

Tack alla fotbollsvänner för att ni är på bettet och tycker till om det vi skriver.
Det är strålande med ett öppet forum där ni kan ventilera saker om världens roligaste sport. Min bloggkollega Jonas Lindmarks uträkning som placerade Ångermanland långt ner på listan när det gäller nivån bland seniorlagen på herr- och damsidan i jämförelse med övriga distrikt var väl ingen överraskning. Det visar bara än en gång på att Ångermanland är ett U-land i fotboll.

Varför vi har den svaga standarden på fotbollen verkar intressera många. Inget konstigt med det. Man kan diskutera länge om detta. Men för mig är orsaken ganska enkel. Återkommer till det lite längre ned.

Först och främst måste man ha i åtanke att inte många föreningar kan eller har möjligheten att satsa. Det är ekonomiskt tufft att lira i division 2 och högre på herrsidan och division 1 och högre på damsidan. Men givetvis ska klubbar som vill uppnå något kämpa för det. Som Sollefteå GIF och Friska Viljor. De längtar efter division 2 igen.

Varför Ångermanland har den fotboll man har i dag beror på att man inte har hängt med i utvecklingen. Därför måste nästan alla våra lag i trean och tvåan på herrsidan plocka in handfull utländska spelare eller fler.

Nästan alla distrikt ligger 15-20 år före i utvecklingen när det handlar om konstgräsplaner och hallar. Det finns en handfull i Ångermanland. Och dessa har kommit till de senaste åren. Friska Viljors arena Skyttis i Örnsköldsvik var först med konstgräs, den stod klar hösten 2004. Vi har förlorat flera generationer som inte fått chansen att förkovra sig och träna på bra underlag och göra det året runt. Det har också inneburit att ungdomar valt andra idrotter. Fotboll har varit en året runt sport i Sverige i 20 år. Men inte i Ångermanland.

Kolla hur det ser ut i Umeå som har närmare 20 konstgräsplaner. Jag är övertygad om att vi haft betydligt många fler seniorspelare i dag om Ångermanland hängt med i utvecklingen.

För att fotbollen ska bli attraktivare krävs det krafttag från Ångermanlands Fotbollförbund. Jag håller inte med Jonas Lindmark att ÅFF gjort så gott de kunnat. Jag anser att förbundet varit gammalmodigt under lång tid. Jag vet att man har spelarutvecklare som besöker klubbar. Det är positivt och de gör säkert ett bra jobb. Det jag tycker är märkligt att man så sällan hör något från förbundet. De syns för lite.

Samtidigt är intresset otroligt svagt för att delta i styrelsen. För ett år sedan skrev den här tidningen om valberedningens tuffa kamp att få in namn från föreningarna. Inga förslag hade kommit in på tio år!! Vad säger det? Folk tycker säkert att man har tillräckligt att göra i sina klubbar. Varför ska vi ha ett förbund då? Det är en berättigad fråga när inte någon verkar bry sig. Ett förbund är viktigt när man exempelvis ska slåss för att få till bättre träningsmöjligheter. Medelpads förre ordförande krigade stenhårt för det och då hände det saker.

Publicerat av

Sören Häggkvist

21 reaktioner till “Inte hängt med i utvecklingen”

 1. Jag tycker du har fel på en viktig punkt. Åretruntträning är inte helt beroende av träningshallar med konstgräs. Hur många hallar per capita finns ex i Stockholm och hur tränar dom där? Teknikträning för unga spelare kan hur bra som helst utföras i gympasalar, vilket man fattat i övriga Sverige för 30 år sedan. Kanske det inte är jättelätt att hitta halltider ens i gympasalar men det tror jag inte alls är knäckfrågan. Istället saknas tradition av att träna på vintern och vilja att göra det. Här vill vi dela upp året så att vinteridrotter och sommaridrotter bedrivs under olika delar av året, där fotboll tyvärr bara spelas 4-5 månader. Med vår korta säsong hinner vi inte träna teknik tillräcklig mycket vilket ger oskolade fotbollsspelare där ett fåtal, som har lätt för att lära, klarar sig bra vilket. Men stora flertalet hinner inte.

 2. för ca 50 år sedan fanns det 12 A-lag med ca 200 spelare i Anundsjö
  Hur många A spelare finns det nu i Ångermanland ???

  1. Det argumentet håller inte. Det är lika för alla disktrikt. På 50 år har sporten tappat många utövare i hela Sverige. Och så är det för de flesta sporter i landet.

   1. i värmland finns det bredd
    1st div 4
    2st div 5
    4st div 6
    5st div 7
    samnt div 2-lag å div 3lag
    jag undrar vad dom har tappat

    1. Jag kan inte på rak arm säga hur utvecklingen varit för distrikten de senaste 50 åren. Men jag vet att på 60- och 70-talet fanns det en fotbollsklubb i varje liten by i Ångermanland. Kul med diskussionen, men jag tycker vi har kommit ifrån grundfrågan: Hur ska Ångermanland spetsa till seniorfotbollen?

     1. Bevara den befintliga seniorfotbollen som
      finns Tillväxt är något som vi vet vad det är Den grejen är till för ishockey
      med div 4 + en knappt full div 5 serie skall skapa ett elitlag i ångermanland den tanke är skrattretande

 3. Ursäkta för att spamma, men en sista kommentar kan jag ändå inte hålla mig från att göra. Lite i förbigående nämns de utländska spelare som jag tror alla herrlag som spelar div 3 lr högre har i Ångermanland. Rentav har de lag som gått upp från fyran senaste säsongerna haft en hel del utlänningar redan på den väldigt låga nivå som div 4 Ångermanland ändå får sägas vara. Att det här har påverkat fotbollen i distriktet är odiskutabelt men exakt hur är mer besvärligt att entydigt svara på. Utan importer – färre och sämre lag. Det är helt tveklöst och vore ju inte alls bra. Men hur kul är det egentligen att som inhemsk spela i eller jobba för ett lag vars verksamhet är helt beroende av spelare som kommer hit och lirar några månader och sedan sticker? I år fanns det ju lag som inte ens tränade tillsammans överhuvudtaget. Hur kul är det egentligen att se såna lag och vad får de för förankring på orten? Kanske kan det också i någon mån bidrar till fotbollens förhållandevis låga status, svårigheten att hitta folk som vill engagera sig, dåliga publiksiffror osv. Kollar man på div 3 Norrland i dagsläget är den omöjlig att tippa eftersom ingen riktigt vet hur många och vilka importspelare som kommer att komma till de olika lagen. Nog är det tråkigt.

 4. Husum var först med konstgräs i distriktet. Borde vara väl känt även bland Allehandas journalister då FV kvalade till superettan (något eller några år innan 2004) på den planen.

  1. Du har rätt. Men helt ärligt kallar jag inte den för konstgräs. Konstgräset i husum är en riktigt bra grusplan skulle jag vilja påstå. Skyttis var Ångermanlands första ”riktiga” konstgräsplan. Den förbättrade träningsförhållandena för Övikslagen (och många lag från övriga ångermanland) väldigt mycket.

   1. Iofs sant att den generation konstgräs som finns i Husum inte går att jämföra med kvaliten på de modernare varianterna. Men den var fortfarande 100 ggr trevligare än spillvärmeplanen som man fick nöja sig med under större delen av karriären.

 5. Tror vi missar huvudfrågan. 2003 lyckades övik få ett elitlag på både dam och herrsidan samtidigt. Jag håller med om att förutsättningarna måste bli bättre men 2003 fanns endast spillvärme och husum trots detta lyckades man nå elit med i huvudsak spelare från distriktet. Jag menar att det handlar om att få spelare/lag där det finns ett driv bland spelarna tror synen på vilka som är talangfulla spelare är lite skev då man undervärderad betydelsen av attityd och inställning hos spelarna och stirrar sig lite blind på de tekniska kvaliteterna hos spelare. Vi måste skapa miljöer där spelarna brinner för sporten och är beredd att offra saker för att bli så bra de kan.

  1. Håller med Ciro, man lyckaeds få ett superettanlag på herrsidan och ett allsvenskt damlag för tio år sedan, utan hall och uppvärmd konstgräs. Jag tror att ambitiösa ledare, lika ambitiösa spelare samt en tränare utöver det vanliga räcker för att man ska kunna nå ända fram. Tänk på alla gamla FV ledare som arbetade dygnet runt for klubben och lade grunden till superettanäventyret, samma sak i Själevad, dessutom värvade man rätt spelare på rätt tidspunkt. Tycker det finns en övertro på hallar hos många i fotbollsångermanland, det har funnits fullstora fotbollshallar i Sverige sedan 80-talet, men det har knappast genererat elitlag. T ex i Jönköping som var först med sin Tipshall, där harvade man kvar i 3:an (2:an) i 20 år innan man fick ett lag i Superettan, och det var knappst hallens förtjänst, snarare att man började samarbeta över klubbgränserna. Jag tror att uppvärmda konstgräsplaner är förutsättningen, fotboll spelas utomhus, då ska man träna ute också, numera är vädret inget större hinder heller. I Sundsvall har man haft hall rätt länge men Giffarna föredrar att träna ute på konstgräs om vädret tillåter det, det gör det oftast. Ta bara Danmark där jag bor numera, här finns inga hallar, här tränar man utomhus hela året, på uppvärmda konstgräsplaner. Inte för att vädret är så mycket bättre här än i Ångermanland, jag tränar hellre i -10 och torr luft än regnblåst och fukt. Hallar är givetvis bra för breddidrotten och säkert en förutsättning för många föreningar och lag, men att bygga upp ett elitlag fotboll i en hall om vintern tror jag inte riktigt på, det krävs så mycket mer. Tycker man gör det lätt för sig när man ständigt klagar på träningsförutsättningarna i Ångermanland, finns bara ambitionen så tränar man mer och bättre än andra med de förutsättningar som finns än att stirra sig blind på det man inte har. Dessutom finns en uppvärmd konstgräsplan på Skyttis, så ut och träna:-)

   1. Jag köper det du skriver rakt av. ”Faran” med att Övik får bättre träningsförutsättnignar är att ledare och spelare lägger armarna i kors och tror att framgångarna kommer av sig självt bara för att man har en läcker hall att springa i mitt i vintern. Det krävs ett hårt jobb( om inte mer) även med bra förutsättningar.

   2. Intressanta synpunkter Bebbo. Men om vi ska få spelare att träna mycket gäller det att vi har spelare som gör det. Problemet idag är att antalet unga spelare, då menar jag de som är 14-15 år, är det alldeles för få av i Ångermanland. Det är svårt att skapa en topp med en liten bredd som det brukar heta. Placera ut konstgräsplaner, sjumanna räcker, på väl utvalda ställen i våra städer så är jag säker på att vi kan få en ändring på det. Lusten att träna med en boll måste finnas nära killen och tjejen, för jag vill inte tro att spontan idrottandet försvunnit. Har åkt förbi sjumanna konstgräsplaner i Umeå under de kalla månaderna, och där kryllar det av barn!

    1. Ja, det är rätt Sören, ett antal strategiskt utlagda sjumanna konstgräsplaner runt kommunerna tror jag skulle göra susen. Spontanidrottandet har inte försvunnit, det har bara ändrat karaktär, som allting annat utvecklas det också. Tror man måste tillrättalägga spontaniteten lite, för man går inte ut på gatan och kickar boll längre, ungdomar idag har större krav än så. Men fotbollen har ju så mycket gratis, det är världens största sport, och världens enklaste att utöva, och med en enorm exponering i TV. Men man måste nog hjälpa ungdomar på traven lite, och det krävs hårt jobb från både förbund och klubbar för att locka spelare. Tror inte konkurrensen är så mycket större i dag från andra idrotter (lite kanske, det är flera och andra typer av idrotter), det är mera icke idrottande aktiviteter som konkurrerar, men alla sunda aktiviteter har ett existensberrättigande, och alla andra idrotter har också fått större konkurrens. Men helt klart finns det massor med ungdomar som är villiga att träna så mycket det behövs för att lyckas.

    2. En sak till bara, och en av orsakerna till att jag är emot fotbollshallar, man tar bort spontanidrottandet om den inte är öppen för allmänheten, men oftast kräver det ju halltider via föreningar etc.
     För övrigt mycket bra blogginitiativ, vettiga saker som tas upp, och oftast vettiga kommentarer, det kan kanske bidra till fotbollens uppsving i Ångermanland, keep up the good work!

 6. Enkelt svar…. Dåliga ledare är furutsättningen för dålig kvalité.
  Möjlighet och allt annat finns.
  Ser man lösningar och älskar
  utmaningar så är jobbet
  oförskämt enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *