Bredbynklubben går all in

5-4-2-2 är Anundsjös tabellplacering de senaste fyra åren. Till denna säsong går Bredbynklubben all in. Det är nu eller aldrig.

Egentligen ska det inte gå. Att driva en toppklubb i divison 2 i en by av Bredbyns storlek. Med både en äldre och minskad befolkning på landsbygden utdelar föreningen en käftsmäll till hela samhällsutvecklingen. Det finns en ”vi ger oss aldrig” -attityd som sitter i generna hos Anundsjöborna.

På ett halvår har laget tappat spelare som Josip Pavic, Markus Fransson, Jakob Lindmark, Håkan Holmgren, Rasmus Engström och Markus Norberg. På pluskontot finns Christoffer Milde, Mackenzie Ward, Rasmus Bergström, Tobias Stenberg, Viktor Mellbin och Adrian Lundgren. Rutin har försvunnit och talang har tillkommit. 

De senaste två åren har Anundsjö hamnat på en fin andra plats i tabellen och hur det skulle gått med ett annat spelsystem eller med en annan tränare är ointressant att diskutera. Det är en hypotetisk fråga som är omöjlig att besvara. Men något jag vet det är att ledarstaben aldrig slår sig för bröstet och känner sig nöjda utan de vill hela tiden utveckla spelarna och sig själva. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan sportchefen Bruno Nilsson firar seriesegern med att smälla upp champagnekorken i klubbrummet på Olympia.

Nu ser jag inte spelarna dagligen så därför kan jag inte bedöma spelarnas form eller medicinska status. Men med en granskning av spelartruppen skulle jag ställt upp laget så här i premiären mot IFK Östersund:

Dejan Dimoski- Martin Dimoski, Modou Saine, Anders Dahlbäck, Luis Vasquez-Christoffer Milde, Oskar Westberg, Simon Gustavson, Toby Davis- Joel Åhman, Martin Åberg(4-4-2)

Grunduppställningen är 4-4-2. Rent spelmässigt är Anundsjö överlägsen de flesta motståndare i serien. Därför tycker jag att man bör spela med två renodlade forwards, så inte en ensam anfallare tvingas stånga sig blodig med motståndarnas fyrtorn till mittbackar. I uppspelsfasen och i anfallsspelet är det Simon Gustavson som går ner och hämtar boll från backlinjen och fungerar som en defensiv mittfältare. Oskar Westberg tar hand om den offensiva rollen på mitten. Oskars känsliga vänsterfot är användbar för att lägga sista passningen mot forwards/yttermittfältare på offensiv planhalva. Milde får en ”Brolin-roll” ute till vänster där han kan röra sig fritt både inåt och utåt. Anfallsparet Åberg/ Åhman känns på förhand som en spännande anfallsduo. Seriens bästa target (Åberg) och en rivig på djupet (Åhman).

Anundsjös nyckelspelare 2014: Dejan Dimoski, Simon Gustavson och Martin Åberg.

 

Bilder: Anundsjoif.se och allehanda/arkiv.

 

 

 

 

 

Publicerat av

5 reaktioner till “Bredbynklubben går all in”

  1. det förvånar mig inte om Rasmus Bergström är i startelvan i östersund
    hur långt räcker MÅ 52-54 mål i skytteligan epoken 2006-2013 div 2 norrland

  2. Ingen libero då, som vissa föreslagit? På tal om det där med att hänga med i utvecklingen… Dock ska man väl kanske inte skrocka för mkt, snart spelar väl var och varannan med sweeper och wingbacks igen som om det vore tidigt 90-tal i England.

    1. Libero kan vara bra på många sätt. Nackdelen är bara att en libero upphävar offsiden och då är det bara för anfallande lag att mata långbollar över ytterbackarna mot de ytorna som uppstår bakom dem.

  3. Jag kan inte minnas särskilt många lag som använt libero på högre nivå än div 4 de senaste 15 åren. Grekerna i EM körde lite åt det håller har jag för mig, åtminstone hade de ju inslag av man-man försvar. Dortmund eller om det var Bremen tror jag gjorde det för typ 10 år sedan. Sen spelar ju nästan alla hyfsade lag mer eller mindre uttalat zonförsvar och jag vet inte om det är alldelens enkelt att passa in en Beckenbauer-style libero i sånt spel?
    På lägre nivå kan libero vara rent livsnödvändigt, bland annat på grund av att kvaliteten på linjedomarna tenderar att följa kompetensen hos spelarna. Och det kan jag skriva med viss trovärdighet då jag själv varit mycket medioker försvarsspelare i lag som harvat längre ner i seriesystemet. Men tänk vilken fest t.ex. snabba ytterforwards i ett 4231 skulle kunna få ifall det droppades ner en libero och gav dem en extra yta att löpa i. Du milde. Särskilt ifall de också hade en bollkänsla som gjorde att de kunde jonglera fler än 4 tillslag utan att tappa ner bollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.