Emelie Berglund tränar Infjärden

Det finns ett fåtal kvinnliga tränare i Norrland.

Emelie Berglund, 22 år,(bilden) är en av dem.

– Jag ville bli tränare för att förvalta min kunskap, energi och passion till sporten, säger Emelie.

Infjärden spelar i division 2 Norra Norrland. Ledarstaben i Piteåklubben kommer att stärkas upp i år. Emelie som är huvudtränare får Linn Lundström som assisterande tränare och som sjukvårdare/ fystränare blir Per Lindström. På frågan varför hon tror det finns så få kvinnliga tränare svarar hon:

– Jag vet faktiskt inte. Som med mycket annat i världen: Det tar ett tag för oss kvinnor att bli respekterade och ta plats inom mansdominerade yrken/ roller. Men givetvis är mycket självvalt.

– Många prioriterar familjen och de timmar man får med barnen före en roll som fotbollstränare eller spelare. Jag tror att vi tjejer har oerhört mycket att tillföra sporten på tränarsidan. Synd att inte fler tjejer tar och får chansen. Men vi måste även försöka se bortom könen. Är det personen vi vill ha som tränare? Eller är det dess kön?

Vad konkret kan man göra så fler kvinnor blir tränare?

Kan mer pengar locka ?

-Skapa ett mervärde och givetvis visa uppskattning. Visst kan pengar vara en del i frågan, men jag tror inte det är lösningen. Vill vi ha kvinnliga tränare på högre nivå måste vi givetvis behandla dem med samma förutsättningar som männen vad gäller ekonomi och löner. Men framför allt handlar det om att våga ge fler kvinnor chansen. Och det är här klubbarna och förbunden har en viktig roll.

Du är blott 22 år gammal. Hur länge har du varit tränare?

-Jag började lite smått att testa på tränarrollen då jag var 15 år gammal, då jag slet av korsbandet och fick en hel vår och sommar full av rehabilitering. 2012 blev jag assisterande tränare, med Aron Backman som huvudtränare. Han tog det större ansvaret i division 2-truppen där jag även spelade, för att jag sedan skulle ta ett större ansvar som tränare i division 3. Sommaren därefter, 2013, valde jag att lägga skorna helt på hyllan när Aron valde att avgå som tränare. (Han sitter idag i sportkommittén). Jag fick då rollen som huvudtränare. Så detta är mitt andra år som huvudtränare för Infjärdens damlag, och mitt tredje år som tränare för klubben.

Ni slutade på femte plats ifjol. Vad är målsättningen i år?

– Vi går vi in för att allt är möjligt. Vi har potentialen att vinna mot alla lag i serien, säger tränartalangen Emelie Berglund.

 

Lägg namnet på minnet. Det är nog inte sista gången vi hör talas om denna fotbollstränare från Piteå. Det finns ju ett elitlag i närheten…

 

Bild: Infjärdens hemsida.

 

 

 

Publicerat av

En kommentar till “Emelie Berglund tränar Infjärden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *