Lugnvik- en stabil nykomling

Efter 46 år i koma vaknade Lugnviks herrlag upp och klev in i division 6 Ångermanland. 

– Det är härligt att det spelas herrfotboll igen på Lugnviks IP, säger lagets 21-årige tränare Niklas Sjölund.

Geografiskt ligger Lugnvik längs Ångermanälvens östra strand, i jämnhöjd med Kramfors centralort. Befolkningen uppgår till ungefär 350 inklusive omkringliggande byar. Lugnviks IF bildades 1923 och att nu herrlaget är tillbaka i seriesystemet välkomnas av alla i byn.
-Vi har haft ett positivt stöd av både föreningen och bygden med uppstarten av herrlaget. Våra förväntningar på säsongen var inte så stora, då vi har haft en ung trupp som till stor del inte har spelat seniorfotboll tidigare. Sedan var det första säsongen för mig som tränare för ett herrlag i fotboll vilket bidrog med ytterligare spänning, säger Niklas Sjölund, vars lag slutade på en fin sjundeplats ifjol.

Hur långt sträcker sig målsättningen? Är det att etablera sig i division 6 eller siktar ni högre?

– Vi körde tuffa träningar under säsongen och strävade efter att bygga upp ett lag med starka hjärtan och lungor. Vi hade som målsättning att vinna så många matcher som möjligt, men det fick inte ske till vilket pris som helst. Vi vill värna om vår trupp och har därför försökt rulla på manskapet i den mån det har gått. Om vi etablerar oss i division 6 är vi nöjda med det, men om vi skulle få möjlighet att avancera i seriesystemet så tackar vi inte nej till det.

Hur kunde ni få ihop en trupp förra året? Från vilka klubbar kom spelarna ifrån?

-Många av våra spelare spelar ishockey under vintern och tränar egen fysträning under sommaren. Vi har därför valt att hålla oss till tre träningar i veckan för att så många som möjligt ska kunna vara med på träningarna.
-En majoritet av laget har inte spelat fotboll sedan de var i pojkåldern. Endast 5 spelare har spelat kontinuerligt utan avbrott sedan ungdomsåren. Dessa kommer ifrån närområdet kring ådalen samt höga kusten.

Inför denna säsong finns det fyra andralag i division 6. Lars- Göran ”Lillen” Forslund på fotbolly.se har debatterat andralagens vara eller icke vara flitigt under de senaste säsongerna. Niklas Sjölund är inte helt nöjd med andralagens närvaro.

– Jag tycker det kan beskrivas lite som en lottodragning att spela mot ett andralag. Vid första mötet kan man vinna stort för att sedan vid det andra mötet bli helt utspelade. Mycket beror på vilka spelare som har skickats ned till andralaget från a-laget. Men självklart är det alltid roligt att möta ett bra motstånd med bra spelare.

Till sist: Vilken by är trevligast att spela i av lagen i sexan?

-Trevligaste laget är Kubbe/Norrflärke. Roliga att spela mot då det blev oavgjort båda mötena förra året. Sen ska man inte sticka under stolen med att de spelar en schysst fotboll. Det är skönt att se att de inte har anammat den italienska spelstilen att lägga sig i närkamperna, säger Lugnvikstränaren Niklas Sjölund.

 

För övrigt tycker jag att Lugnviks tröjor är en av Ångermanlands snyggaste. Och , nej, jag är inget Newcastle- fan. /Jonas.

 

Foto: Lugnviks hemsida.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *