”Bara” 126 dagar kvar…

Medan alla världens blickar riktas mot Sochi och Ryssland kan vi väl få drömma oss bort till Brasilien och världens bästa idrottsevenemang: fotbolls-VM. Det är ”bara” 126 dagar kvar till öppningsmatchen Brasilien- Kroatien den 12 juni. Mästerskapet pågår i en månad och finalen spelas den 13 juli på mytomspunna Maracana-stadion (kapacitet: 90 000). Även om inte Sverige deltar kommer många svenskar bänka sig framför tv:n och njuta av spelarna på den högsta nivån. SVT och TV4 sänder samtliga matcher.

 

Senare i vår kommer kvällstidningarna (läs: Expressen och Aftonbladet) att analysera landslagen och spelarna på molekylnivå, men redan nu ställer jag fem frågor som hela världen är nyfiken på: Kommer Messi någonsin att lyckas i ett VM-slutspel? Kommer Neymar (spelaren med världens lättaste löpsteg) att frälsa Brasilien inför hemmapubliken? Kan Ronaldo konservera sin fina höstform till VM? Kommer Belgien vara så bra som alla  tror, eller drabbas de av en mental kollaps nu när det är skarpt läge? Är tiki-taka-eran över för de regerande mästarna Spanien?

 

Två nyheter gör entré i Brasilien: murspray och målkameror. Äntligen har FIFA tagit sitt förnuft till fånga och infört de här två viktiga hjälpmedlen. Argumentet mot målkameror har tidigare varit att ”det är en del av spelet att det mänskliga ögat ska avgöra om det är mål eller inte”. Det argumentet har jag svårt att köpa. Om tekniken nu finns ska vi självklart använda den. Mursprayen tror jag också blir ett lyckat verktyg. Vi kommer att få se fler snygga frisparksmål när domarna får bättre kontroll på avståndet mellan bollen och muren. Det har varit alldeles för enkelt för muren att ”krypa” fram när skytten påbörjar sin ansats.

 

Om 126 dagar känns länge kan jag trösta er med att imorgon är det en dag mindre.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “”Bara” 126 dagar kvar…”

  1. Ang Messi, Neymar å Belgien är det lite samma svar, kan bli himmel el pannkaka.
    Belgien kan hamna i samma kollaps som Serbien hamnade i för något mästerskap sen, vara nästan överlägsna i kvalet för att sen åka på dyngstryk i gruppen i VM. Sen har de inte bästa uppladdningen just nu iaf då Lukaku verkar ljummen å Benteke är/har varit långtidsskadad. Bakom dessa två är alternativen få på toppnivå men de ska väldigt intressanta att följa!

    1. Du menar i vm 2010, va? Serbien hamnade i en riktigt svår grupp med Tyskland, Ghana och Australien. Serbien vann förvisso mot Tyskland och hade ett jätteläge att avancera inför sista gruppspelsmatchen mot ”lätta” Australien. Det blev en snopen 2-1- förlust för Serbien. Men jag tycker ändå Belgien är bättre nu än vad Serbien var 2010.

  2. Brasilien kommer vinna och Neymar bli VM-kung. Det är sen gammalt. Ronaldo kommer filma, gnälla och vara lika motbjudande som briljant som vanligt. Det är också sen gammalt. Ska jag välja ut fem grejer som är mer osäkra och som jag är spänd på så är de 1, vilket lag blir turneringens skrällgäng (blir ju alltid nåt) 2, vilken löjlig frisyr eller modeaccesoar kommer få sitt genombrott på VM och sedan replikeras med skrattretande effekt av spelare i bonkarserierna 3, Italien: de börjar nästan alltid dåligt men kommer nästan alltid långt. Hur blir det nu? Och de får ofta fram en ibland lite osannolik skyttekung, typ Rossi eller Schillachi, som dansar en sommar. Vem kan det bli i år? 4, När kommer ryssarna bli bortdömda? 5, Kommer svenska domarkåren återigen trampa rejält i klaveret (a la Bo Karlsson, Erik Fredriksson) när det märks som mest?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *