Barcelona vinner CL

Manchester City- Barcelona 0-2 (0-0)

Messi 53´ (Str), Dani Alves 90´

 

Publik: 47 700, City of Manchester Stadium

 

Kommentar: Det är två helt olika fotbollslag som möts i denna åttondelsfinal av Champions League. Förutom David Silva och Jesus Navas består Citys startelva av stora och fysiska spelare. Detta avspeglar sig också i lagets sätt att spela. City spelar typiskt brittiskt med raka tydliga passningar mot en stark forward (Negredo). Mot ett lag som Barcelona måste de lita på sin effektivitet och inte drabbas av panik när de under långa perioder inte kommer att kunna anfalla.

Första kvarten av matchen får City-spelarna knappt låna bollen. Bollinnehavet första 15 min uppgår till hela 75 %. Det är nästan en overklig siffra. Det är en orgie av kortpassningar, på både offensiv och defensiv planhalva, av katalanerna. De kan spela sig ur varenda situation på grund av att spelarna bildar flera trianglar på planen. Men City, med sin 4-4-2- uppställning, höll ihop mittfältet och backlinjen som en tät, svårforcerad rektangel med Yaya Toure´ som befälhavare i mitten. Anfallarna Silva och Negredo jobbade tätt ihop för kunna störa och skära av passningarna för Barcelonas defensive mittfältare Busquets. Förutom Xavis distansskott lyckades inte Barcelona skapa en enda farlig målchans på hela halvleken. Försvarsspelet av City i första halvlek var klockrent och experten Lasse Lagerbäck var lyrisk över Manchester Citys sätt att försvara sig. Andra halvlek började som första. Med en total dominans från Barcelona. I matchminut 53 fick sen Messi en djupledsboll, Demichelis tog för dåligt djup och hamnade på efterkälken och precis innanför (eller var det utanför?) straffområdet fällde han den lille  argentinaren. Rött kort och straff! Ridå, City…

I pausen vädjade jag på Twitter att Alexis Sanchez, som inte hade skapat någonting dittills, skulle bytas ut och ta in Neymar istället. Det bytet verkställdes i den 73:e minuten. Förutom Silvas femstjärniga målchans på volley till höger i straffområdet i 75:e var City inte nära att smälla dit en kvittering. Istället var det den inbytte Neymar som väggspelade med Dani Alves på högerkanten och den senare kunde med både tur och skicklighet komma igenom försvaret och rulla in 2-0 bakom Joe Hart.

 

Med en 2-0 -ledning att gå på inför returen på Camp Nou talar precis allting för Barcelona. Att City vänder på denna tunga stek skulle inte ens Gordon Ramsey kunna göra.

 

Och, ja, jag tror faktiskt Barcelona blir Champions League-mästare senare i vår.

Publicerat av

Jonas Lindmark

2 reaktioner till “Barcelona vinner CL”

  1. Personligen så tycker jag att Demichelis tackling börjar utanför straffområdet å skulle hellre sett en frispark på linjen. I övrigt gjorde den svenska domargruppen en klart godkänd match. Andra målet var oxå på grund av slarv av city-backar, denna gång Lescott som slutade springa samt Clichy som glidtacklar halvhjärtat å därmed blir lätt bortspelad.
    Tufft för City som annars gjorde en bra match.
    Håller dock inte med dig att Barca vinner CL (än), vill gärna se först vad Bayern hittar på ikväll.

    1. Tacklingar runt straffområdeslinjen är verkligen diffusa. Enligt Erik Niva ska domaren titta på VAR tacklingen avslutats. Alltså: var den tacklade spelaren förlorar kontrollen och balansen och inte var den första kontakten mellan spelarna sker. Som sagt, svårtolkad regel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *