Vad händer med damfotbollen i Ångermanland?

På mindre än två månader har inte mindre än fyra damlag i Ångermanland dragit sig ur seriespelet. Moliden, Arnäs, Remsles b-lag och Husum är lagen som sagt tack och adjö. Känslan är att vi inte har sett den sista inkastade handduken ännu. Den här dystra trenden börjar mer och mer likna dominobrickor- faller en så faller alla.

Det paradoxala i det här damlagskaoset är att precis efter den efterlängtade fotbollshallen står färdig i Örnsköldsvik drabbas kommunen, och hela Ångermanland, av en enorm spelarbrist. Det är svårt att förstå. Men som en gammal man sa: Ju mer man tänker, desto dummare blir man. Det ligger nog nåt i det…

 

__________

 

Sverige(rankat 25 i världen) förlorade mot Turkiet(rankat 42) ikväll med 2-1. Zlatan spelade bara en halvlek, och under den tiden uträttade han egentligen ingenting.

Sverige är just nu ett högst mediokert fotbollslandslag. Mittfältet var den enda lagdel som kan kvittera ut ett godkänt betyg. En spelare sätter press och de andra tre mittfältarna  bildar en täckande linje bakom- klassiskt svenskt mittfältsspel.

Men backlinjen…? Eller rättare sagt innerbackarna. Redan in den andra minuten fick målvakten Johan Dahlin kapitulera efter mittbacken Rasmus Bengtssons svaga försvarsarbete. Den turkiske spelaren Mevlüt Erding behövde inte göra sitt livs uppoffring när han nickade in 1-0 till Turkiet. Innan försvarstabbe nummer två skulle komma fick Ola Toivonen en present av den turkiske mittbacken och gjorde inget misstag när han kom helt fri och kvitterade till 1-1.

2-1 till Turkiet kom från ett överlångt inlägg från vänsterkanten som inbytte Joel Ekstrand blir bolltittare på och inte är vaken då Adin smög in bakom honom och enkelt knoppade in 2-1.

Turkiet kunde sedan enkelt hålla undan fram till slutsignalen. Hamrén har en del att fundera på innan EM-kvalet drar igång i höst.

Publicerat av

7 reaktioner till “Vad händer med damfotbollen i Ångermanland?”

 1. den 17/1 09.24 svarade du att mina argument inte håller
  varför skall dina argument hålla
  efter mitt inlägg då har du skrivit om spelarbrist
  vad jag kan bedöma är din fingertoppkänsla obefintlig

  med vänlig tanke pah

  1. Om du kommer på Olympia eller Skyttis i sommar kan vi diskutera fotboll om du vill;-)

   1. jag trodde att detta forum var för att diskutera??
    när skall besöka nån fotbolls arena i Ö-vik tänker inte jag förstöra den tiden med att prata med Dig

 2. Det ligger väl ingen paradox i att spelarbristen slår till nu, bara för att det tillkommit en fotbollshall? Spelarbristen kommer ju ur hur det sett ut tidigare och har inte spontant uppstått över en natt. Till det är en orsak frånvaron av bra träningsmöjligheter, som till exempel fotbollshallar. Det kommer bli mycket värre framöver också eftersom barnkullarna minskat och ser ut att fortsätta minska. Fotbollen måste vara mycket mer offensiv ifall det inte ska bli jätteproblem, särskilt på lite mindre orter. Konkurrensen med andra idrotter om de idrottsintresserade barn som finns kommer hårdna och man skulle önska det fanns något strategiskt tänk från förbundshåll.

  1. Om en spelare står och velar om han/hon tänker sluta spela fotboll kan faktiskt en fotbollshall göra så den spelaren fortsätter. Det är en jätteskillnand att spela i en gympahall jämfört med att spela i en riktig fotbollshall. Men det är precis som någon sagt förut här på bloggen. Bra träningsförutsättningar löser inte alla problem som finns. Det finns såklart andra aspekter att ta hänsyn till.

 3. Jag tror vi måste förbereda oss på en framtid där det inte längre är givet att majoriteten barn ens provar spela fotboll och där barnkullarna framförallt i byarna kommer vara så små att det blir problem att ens få ihop fem- och sjumannalag. Man måste hitta vägar att få de som väl börjar att fortsätta längre, givetvis. Och de som har ambitioner med sitt fotbollsspelande måste kunna utvecklas och vara seriösa. Ingen aning om hur det ska genomföras, men distriktet är idag ett av Sveriges sämsta, som konstaterats här tidigare, och står inför ytterligare stora utmaningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *