Granskning: De spelar på naturgräs i division 2 Norrland

Fotbollsbloggen 90 minuter har kollat upp vilket underlag klubbarna i division 2 Norrland tänker spela på den här säsongen. Resultatet är lite överraskande. Hela sex klubbar i serien har för avsikt att spela på naturgräs. Det är tvärtemot hur utvecklingen har sett ut de senaste åren med konstgräsplaner som har ploppat upp  som svampar i skogen. Utvecklingen på konstgräset har ju gått i en rasande fart. En matta som idag är 10 år gammal (Skyttis ) betraktas idag som rena stenåldern. Dagens konstgräs är så nära naturgräs man kan komma, därför trodde jag att fler klubbar skulle välja konstgräset denna säsong. Tydligen är inte naturgräset på väg bort, inte i division 2 Norrland i alla fall.

Om jag inte är ute och cyklar var det tre klubbar i tvåan ifjol som hade naturgräset som sitt huvudunderlag: Anundsjö, Hudiksvall och Strömsberg.

Observera att många klubbar som tänker spela på naturgräs kommer att spela på en konstgräsmatta innan naturgräset är speldugligt. Så vi kan räkna med att de flesta klubbar kommer att spela på plastgräs under hela april och en stor del av maj månad.

IFK Östersund som är nykomlingar i division 2 Norrland kommenterar planfrågan så här:

– Vi kommer huvudsakligen att spela på konstgräset på Jämtkraft Arena, men mattan kommer att bytas ut på den arenan i sommar så under tiden kommer vi att spela på naturgräset på Hofvallen, säger tränaren Adam Mattiasson till bloggen.

Notera att Umeåklubbarna Sandvik och Teg, som ligger i en kommun som har lika många konstgräsplaner som Solberg har snöskotrar, väljer naturgräset. Lite motsägelsefullt kan man tycka, men ändå modigt att de väljer det väldoftande gräset.

Mer logiskt är att de föreningar som ligger längst norrut i serien, Piteå och Boden, också är stationära konstgräslag. Klimatet är givetvis en bidragande orsak till det.

Vad tycker du om att sex klubbar väljer det riktiga gräset i sommar? Bra eller dåligt för norrlandsfotbollen?

 

Naturgräs:

Anundsjö IF, Olympia.

Selånger FK, Bergsåkers IP.

Söderhamns FF, Hällåsen.

Tegs SK, Tegstunet.

Sandviks IK, Sandviks IP.

Hudiksvalls FF, Glysisvallen.

 

Konstgräs:

 Ånge IF, Ånge IP.

Boden BK FF, Boden Arena.

Härnösands FF, Högslätten.

Mariehems SK, MSK Arena.

Sandvikens IF, Jernvallen.

Piteå IF, LF Arena

Morön BK, Skogsvallen

IFK Östersund, Jämtkraft Arena

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *