Anundsjö och Härnösand har kuggat upp

Med mindre än tre veckor kvar till seriepremiären i divison 2 Norrland har Härnösands FF och Anundsjö IF verkligen kuggat upp. Anundsjö spelade 0-0 mot Umeå FC och Härnösand hade lekstuga med Friska Viljor när man vann med hela 8-0.

AIF spelade för dagen 4-1-4-1, med Simon Gustavson som defensiv mittfältare.

Om man inte såg matchen tror man kanske att det var en tokdefensiv uppställning från Anundsjö, men så var det faktiskt inte. Faktum är att Umeå hade ett lägre försvarsspel än Anundsjö. UFC lade sitt mittfält vid mittlinjen medan Anundsjös låg ett par meter längre upp när Umeå inledde sina uppspel.

Enligt Umeås hemsida testade Umeå en 4-3-3-uppställning, men i praktiken tycker jag att de spelade 4-5-1. Ytterforwards Isaac Shaze och Mattias Lidberg sjönk ner som yttermittfältare i försvarsspelet. Det var tydligt att de hade sån respekt för AIF att de inte vågade hålla upp tremanna-anfallet med Shaze, Persson och Lidberg i defensiven.

Anundsjö spelade ett briljant försvarsspel genom hela matchen, där framförallt mittfältet och forwarden hade en imponerande disciplin.

Anundsjö har varit extremt svårslaget de senaste åren och det vill jag förklara på följande sätt.

Mot ett lag som Umeå FC, som vill rulla boll genom mittfältet och spela sig ur varje situation, fungerar AIFs försvarsspel som allra bäst. När motståndarna slår sina uppspel till sina innermittfältare och när de tar emot bollen felvända är det ett startskott för en hård, nästan brutal press av AIFs mittfältare och forward. De förvandlas till en flock hungriga vargar som inte har ätit på en hel vinter och som tvingar motståndarna längre och längre ner i planen, till slut klarar de inte av den hårda pressen varför de tvingas slå en längre boll i panik som oftast hamnar till en rödklädd Anundsjö-spelare. Det här hände flera gånger i första halvlek. Och det kan förklara varför Umeås tränare Johan Sandahl sa så här efter matchen till Umeås hemsida: ”Defensivt gör vi en bra match men vi blev väldigt mycket felvända i anfallsspelet, främst då i första halvlek.”

Det påminner en hel del om pressen som Barcelona har när de tappar boll på offensiv planhalva. Närmaste Barcaspelare hugger som en kobra mot bollhållaren. Det har Anundsjös tränartrojka präntat in bra hos spelarna.

Även om jag nu hyllar Anundsjös defensiv tycker jag samtidigt Umeå FC var uddlöst framåt. Individuellt hade de duktiga spelare, men det kollektiva anfallsspelet fungerade inte alls.

Sammanfattningsvis gör Anundsjö en riktigt bra match, med ett klockrent försvarsspel mot ett meriterat Umeå FC som kronan på verket.

____________

 

Om Anundsjö imponerade i defensiven imponerade Härnösand i offensiven. Hela 8-0 slutade matchen mot division 3-laget Friska Viljor. Enligt rapporterna skojade Nick Scharkowski och Robin Bergman friskt med Örnsköldsvikslaget. Nick svarade för fyra fullträffar och Robin för två.

 Om vi stryker DM(som inte spelades i 2*45 min) har nu Härnösand gjort 13 (!) mål framåt och inte släppt in ett enda på de två senaste matcherna. Okej, motståndet har inte varit division 2-mässigt (Höga Kusten och Friska Viljor). Men ändå, trubbiga HFF från förra året har förvandlats till ett målglatt gäng hittills i år.

För att spetsa till divison 2-rivaliteten ännu mer: Vilket lag  imponerade mest i helgen, Anundsjö eller Härnösand?

Jag lägger min röst på Härnösand. Det är svårt att göra mål i fotboll, och att göra åtta mål i samma match är extremt ovanligt.

Med två lag i toppform känns träningsmatchen Anundsjö- Härnösand på Skyttis den 5 april lika het som en majbrasa.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Anundsjö och Härnösand har kuggat upp”

  1. Härnösand FF vinner serien AIF två sist Boden Näst sist Sandviken sen IFK Östersund efter.
    🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *