En helt galen premiäromgång

Piteå åker på en mina mot Söderhamn, Sandviken får en propp av Morön och i söndags får Anundsjö en smocka av IFK Östersund. I premiäromgången av division 2 norrland var det en kavalkad av skrällar. Oftast sker ju skrällarna i början av säsongen då nykomlingarna brukar ha motivation ända upp till öronen för att längre in på säsongen ”komma ner på jorden”.

På twitter var det några som inte höll med mig om att IFK Östersunds vinst mot Anundsjö var en skräll. Jag utvecklar det mera längre ner.

 

Sandviken förlorade överraskande mot Morön med 1-0. Om matchen hade bevakats av en kvällstidning (Expressen eller Aftonbladet) hade rubriken varit ”Dunderskrällen på Jernvallen”. Enligt rapporterna var det i princip Moröns storspelande målvakt Felix Marklund mot Sandviken. Det var som om Morön hade ställt spelarbussen utanför straffområdet och bad till högre makter att de skulle hålla 0-0.

Och efter en utspark fick Moröns Mathias Hedmark Dackenberg bollen och tog sig förbi högerbacken Marcus Olofsson och kunde skjuta 1-0 till bortalaget. Trots mängder av målchanser fick inte Sandviken in bollen och Morön kunde bärga hem tre pinnar till Skellefteå.

 

Piteå har gått fram som en ångvält på försäsongen. På de fyra senaste träningsmatcherna har laget fyra segrar och 19-2 i målskillnad! Men när seriepremiären var avklarad stod det 0-2 på resultattavlan på LF- Arena. Enligt Piteås hemsida spelade Söderhamn lågt försvar och satsade på omställningar. Den andra skrällen i premiäromgången kunde därmed bockas av.

 

Anundsjö kom till Östersund och Jämtkraft Arena med tre utespelare och en reservmålvakt på bänken. När dessutom ett par spelare hade lite känningar av skador förstår man att förutsättningarna för Bredbynlaget denna söndag inte var de bästa.

Inte blir läget bättre av att (den duktige vänsterbacken) Martin Dimoskis ankomst till Anundsjö från Makedonien har dröjt. Det har varit strul med pappersarbetet och han missade premiären av just den anledningen. Uppgifter gör gällande att han landade på Arlanda flygplats för 1,5 månad sedan, men att han var tvungen att vända på klacken och kliva på första bästa flyg hem till Makedonien igen. Tungt!

I denna premiär spelade Mack Ward vänsterback, men jag tycker Oskar Westbergh ska spela på den positionen och att Ward flyttas upp på en central plats på mittfältet. Den unge Rasmus Bergström är ett framtidslöfte, men jag tycker han inte platsar i en startelva just nu. Då är det bättre att låta honom vila några matcher på bänken för att sedan sätta in honom i startelvan lite senare på säsongen. Det skadar nog inte hans utveckling. Det är utan tvekan en stor fotbollstalang.

IFK Östersund har inget djupgående samarbete med storebror Östersunds FK men i praktiken fungerar IFK som ett b-lag till ÖFK. Medan ÖFK har gjort en rejäl satsning mot eliten har klubben värvat massor av spelare utanför distriktet, och det har gjort att de spelare som inte platsar i ÖFK och blivit ”över” har gått till IFK eller andra Östersundsklubbar. Den kanske allra vassaste kniven i lådan är 19-årige Jonathan Lundbäck. Han vann skytteligan i division 3 ifjol tillsammans med Robin Bergman (nu i HFF). Båda gjorde 21 mål var.

Nykomlingen IFK Östersund kommer att klara sig utmärkt i divsion 2 norrland, ingen tvekan om det. Men samtidigt är Anundsjö ett stabilt topplag i tvåan som har fått behålla många viktiga spelare i flera år nu. Därför tycker jag det är en skräll att IFK vinner.

Nu ska vi inte kasta yxan i sjön för Anundsjös vidkommande, det är trots allt 25 matcher kvar av serien. Men just nu känns det som att det är fler frågetecken än utropstecken i Bredbynklubben

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *