Oroväckande svaga inledningar på säsongen

Våra bästa herrlag startade serien svagt. Gemensamt för Anundsjö och Härnösand var att man skapade så lite målchanser. Nu är ju division 2 Norrland extra lång i år, 25 omgångar återstår, och Ångermanlands klubbar har givetvis tid och möjlighet att rätta till saker framöver.

Men nog är det lite oroväckande att Anundsjö inte var i närheten av att plocka poäng borta mot IFK Östersund. Jämtarna ägde spelet under hela matchen. Anundsjö hade två skott på mål. Anundsjös passningsspel var uselt. Likaså tempot och rörligheten. Verkar också som att spelarna saknade den rätta inställningen. Märkligt kan tyckas. ”En premiär lever sitt eget liv”, sa Anundsjötränaren Robert Bergström efter 1-3 förlusten. Anundsjö mötte en nykomling. Kan det ha varit tal om underskattning? Det tror jag inte. Dessutom hade Robert Bergström påpekat för spelarna att IFK Östersund är ett bollskickligt lag.

Anundsjö vill förbättra sina placeringar från de två senaste åren som resulterat i andra platser. Nu är det givetvis viktigt att det blir tre poäng i hemmapremiären mot Hudiksvall på måndag.

Härnösand var en man mer sista halvtimmen hemma mot Boden. Men lyckades ändå inte göra mål. Boden kontrade in 2-0 i slutet. Precis som Anundsjö gjorde HFF ingen bra match. Boden har ambitionen att vara med i toppen.

Härnösand ställs borta mot Söderhamn på måndag. Söderhamn besegrade Piteå borta i premiären med 2-0.

 

Publicerat av

16 reaktioner till “Oroväckande svaga inledningar på säsongen”

 1. Boden kommer vara ett av seriens bästa lag. Det visste man ju sen tidigare. Inget konstigt ifall HFF förlorar mot dom. Sen AIF. Generellt är det alltid svårt att möta nykomlingar i första omgångarna. Särskilt på deras hemmaplan. Och kanske än mer ifall laget man möter är lite andralag eller farmarklubb till ett lag i högre division. Jag är osäker på hur deras samarbete i detalj ser ut, men visst är IFK lite farmarklubb eller utv lag till Östersund i superettan? Spelare som vill slå sig in i laget i den högre divisionen är mkt mer motiverade i seriens början. Finns inte heller några skador el avstängningar som dränerar truppen. Just detta brukar man få många exempel på i distriktsserierna, när andralagen kan vara jättestarka på hemmaplan tidigt på säsongen för att sedan knappt få ihop lag till bortamatcherna på slutet.

   1. Från ÖFKs hemsida:
    Östersunds FK samarbetar bl.a. med följande partners:

    ”IFK Östersund
    ÖFK stöttar IFK:s a-lag med ledare och spelare. Den gemensamma målsättningen är att IFK Östersund ska avancera till div-3 och så småningom till div-2.

    ÖFK och IFK Östersunds styrelser träffas en gång i kvartalet för att utvärdera samarbetet och planlägga kommande aktiviteter”

    Inte helt uppdaterad text kanske…

     1. Men jag lyssnade på Graham Potter i vintras och nog lät det allt som det fanns någon sorts samarbete med IFK.

    1. Fast det finns väl absolut inget uttalat sammarbete mellan IFK och ÖFK.

     Att sedan spelare väljer att fortsätta i IFK då de inte längre platsar i ÖFK, är väl inget konstigt med det? Snarare väldigt logiskt.

     Men sedan är det klart att IFK idag, har stor nytta av den satsning som ÖFK gjort senaste åren. Men det är väl först nu som det är positivt IFK. De senaste åren har de snarare blivit väldigt lidande av ÖFK’s satsning.

     1. Som jag uppfattade såg Potter IFK som en bra klubb att låta unga spelare få matchträning i med sikte på att senare kanske slå sig in i ÖFK. Jag kan ha missupfattat och ett sånt samarbete kan ju se ut på många olika sätt. Jag vet inte hur lidande de blivit av ÖFK´s satstning. Kanske på vissa sätt. Men man led inte direkt av att ha Brian Wake i laget ifjol, till exempel.

     2. Så är det nog. Förut var de konkurrenter, idag är IFK mer ett ”b-lag” till ÖFK.

     3. I år vet jag visserligen inte vad som sagts mellan klubbarna. Men IFK vill gå upp i div:1 med i stort sätt bara spelare från Jämtland. De tar hellre ett extra år på sig, än att toksatsa.

      Brian Wake var anställd av ÖFK, han var för dålig för att spela där, men ville fortfarande spela fotboll på en okej nivå. Då fanns bara IFK Östersund kvar.

      Det är möjligt att du har rätt och du verkar ha bra koll i och med att du lyssnat på Potter själv. Men tidigare har det dock inte funnits något direkt sammarbete.

      Klubbarna har väl rent generellt varit rätt irriterad på ÖFK?

      Förhoppningvis (för jämtländsk fotboll) kan ÖFK hjälpa IFK uppåt i systemet. Det tjänar så klart ÖFK på i längden. Till skillnad från GIF Sundsvall som inte gjorde ett skit för att hjälpa Selånger kvar i div:1.

     4. Jag kan inte svara på ditt senaste inlägg av nån anledning, så lägger det här. Jag kan inte i detalj fotbollen i Östersund och Jämtland. Säkert är det så att klubbarna är irriterade på varandra. Så är det ju överallt och brukar ha bakgrund i femtioåriga trätor mellan klubbar och personer. Tycker ändå det som händer i Östersund är ett väldigt positivt exempel. Fotbollen i Jämtland har av tradition varit urusel under många år. Ett av Sveriges allra sämsta distrikt. Nu ser det mycket bättre ut. Man är ambitiösa och seriösa och har varit under en period och standarden har höjts i distriktet.

     5. Helt rätt Wästis. Giffarna så kallade norrlandslaget är rent svammel.
      Det borde heta egolaget.

     6. Håller helt klart med dig Hernan.

      Det känns som de träffat rätt. Då tänker jag inte i förstahand på spelarna, utan ledningen och tränarna i de båda föreningarna.

 2. Klockrent Hernan Medford.
  ÖFK och IFK har inget samarbete men den onaturligt stora dosen utlänningar
  gör att många bra spelare som ej är klara för SE/ÖFK men def klara för div 1
  söker sig många till IFK det har jag flaggat för sedan länge.
  Sen behöver AIF få sina offensiva spelare i form och leverera. Spelare som Toby och Khreis måste leverera. Men jag tror vi kan va lugna att AIF blir topplag, bara dom är topp 5 till augusti och inte släpper iväg Boden mer än 5 poäng. Sandviken kommer få ett tråkigt välkomnade till långa Norrlands resor och Norrlands serien passar Sandviken allra sämst. Motivationen åka till Sandvik och Ånge mm kommer inte va det bästa. Tyvärr får Sandviken det svårt med mediokra värvningar och OERFAREN tränare.
  HFF har en väldigt kompetent tränare i ”tretjak” men hur mycket bestämmer han? Tror det blir väldigt svårt i år för HFF med den harmoni och felbalans dom har. Hur det än går blir det Niklas ansvar då det är helt och hållet hans bygge. Tidigare har vi i Libsports bidragit med stor planering och resultat, nu får gode Niklas stå på egna ben något som vart viktigt för han. Lycka till.
  HFF bör slå Söderhamn klart men jag är ytterst tveksam. Kryss är väl mitt tips.
  AIF tvålar till Hudiksvall är det ingen tvekan om. Men AIF offensiva måste börja LEVERERA!

  Bra skrivet Sören.

  Tack för ordet.

  1. Vad menar du med ”Hur mycket bestämmer Tretjak”? Och utveckla varför HFF är felbalanserat och saknar harmoni.
   När du säger ”niklas” så menar du Niclas Hälldahl?
   /Jonas

 3. Felbalans och oharmoni var ordet. Se ordlista om osäker 😉
  Och jag frågar en fråga sen frågar du mig?
  Hur mycket bestämmer ”tretjak” om värvningar? Eller är det sportchefens val?
  Anställ mig på allehanda så ska jag nog ställa dom tuffa frågorna.
  Och allt jag skriver är mina tankar och reflektioner inte lag.

  Jag kan säga vår filosofi är 50% 25% 25% och den delar inte Niclas Hälldahl.
  50% etablerade spelare i Ångermanland/Medelpad i den mån dom villiga komma, (annars från Stockholm)
  25% importer av rätt karaktär som kommer in med spets egenskaper och höjer den egna gruppen.
  25% Egna ungdomar från egna led eller lokalområde (ångermanland)

  Det senare var omöjligt få till med Niclas därför gick vi olika vägar.
  Önskar han stort lycka till men är tveksam.
  Vi var med signa dit två för framtiden och det är vi stolta med.
  HFF har gett oss möjligheter och det är vi tacksamma med men vi kan ej medverka i kortsiktiga lösningar därför hoppade vi av. Hur än viktigt det är
  samarbeta med ett lag. Året för visa vad som var rätt eller fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *