Trodde mer på unge Bergström

Hur ska Anundsjö vända detta? Två nederlag kan man ta om spelet fungerat och oturen grinat laget i ansiktet med massor av missade hundraprocentiga målchanser. Nu har verkligheten inte riktigt varit så och tränaren Robert Bergström har säkert en hel del att grubbla på.

Är pressen för stor på Anundsjö? Är det orsaken till att spelet inte flytet på som det ska i inledningen. Jag tror det. Tyckte mig se lite osäkerhet och oro bland många spelare mot Hudiksvall i dag. Verkade som att man saknade självförtroende. Nu blev det lite bättre i andra halvlek och Anundsjö kunde ha grejat tre poäng. Det är första gången Bredbynlaget har ett sånt här favoritryck på sig inför en säsong i division 2 Norrland. Jag vet att Sandviken, som åkte ur ettan, också fått många röster. Men efter två raka andraplatser finns inget annat än serieseger för de röda.

Skulle Anundsjö ha bytt tränare för att få in en ny röst och nya idéer? Lätt såklart att ta upp det när det inte har blivit några poäng i inledningen. Robert Bergström är inne på sitt femte år. Det är en lång tid. Men som jag skrivit förut finns det ingen som är bättre lämpad att leda detta Anundsjö om man ska kika på tränare som finns i Ångermanland. Dessutom har killarna gillat Bergströms stil.

För att överraska och komma med lite nytt är det tänkt att Anundsjö ska uppträda lite annorlunda den här säsongen. Grundtanken är att köra med två anfallare. Nu har man inte kunnat göra det eftersom Joel Åman går skadad (foten). Bergström hoppas att förre Sollefteåliraren kan träna med laget den här veckan. Nye Ahmad Khreis och Martin Åberg är för lika varandra för att man ska köra med dem på topp. De är så kallade targetspelare. Joel Åman saknades verkligen i dag mot Hudiksvall. Åman är rivig och gillar att gå i djupled.

Fem insläppta mål på två matcher är oerhört sällsynt för att vara Anundsjö. Med flera nya är det kanske inte lika enkelt att få till ett givande försvars agerande från samtliga och samtidigt så här i början av säsongen.

En spelare glänste stort på ett soligt Skyttis. Christoffer Milde var nära ett par gånger att skjuta Anundsjö till ledningen efter Toby Davis straffmål. Nyförvärvet från Selånger är irrationell, utmanar och kommer med fart på sin kant, och har bra kraft i skottet. Milde var Anundsjös klart bästa spelare mot Hudiksvall. På andra kanten var Oskar Lindmark mycket osynlig. Han byttes också ut i andra halvlek. Lindmark måste våga ta för sig mer. Kantspelet är viktigt. Ytterbackarna har stort ansvar också. Högerbacken Luis Vasquez försökte gå på offensiven och gjorde det bra några gånger. Oskar Westbergh spelade vänsterback. Den gode Oskar kommer mer till sin rätt i mitten av banan. När Martin Dimoski dyker upp är han given på den positionen.

Det var mycket snack om unge Rasmus Bergström inför säsongen. Innermittfältaren startade i premiären borta mot IFK Östersund (1-3) men blev utbytt. I dag inledde han på bänken och kom in i slutminuterna. Det är givetvis inte lätt att gå in direkt och dominera i en ny serie. Men nog trodde jag att Rasmus skulle ta mer plats än vad han hittills har gjort.
Norrtvåan är så här långt ingen rolig läsning för våra två lag. Även Härnösand har inlett med två nederlag och man har inte nätat.

Publicerat av

15 reaktioner till “Trodde mer på unge Bergström”

 1. Robert Bergström hit och dit, det finns mycket bra tränare i Ångermanland, Robert skulle lämnat för 2 år sedan.

  Rasmus Bergström skulle ha svårt att platsa i Sollefteå om han kom tillbaka dit idag.

 2. Felet Anundsjö gör måste väl vara att de inte använder libero, vilket ju föreslogs i den här bloggen förut…

 3. Jo, visst kan många tycka till då det handlar om ett lag som ligger många om hjärtat men inte bör man väl ”hänga” tränaren redan nu
  ….så här tidigt in på säsongen? Vi är säkert många som har tips och idéer när det inte går som vi vill men vem av oss skulle vilja stå där och ta all skit i motgång och ge spelarna sin tid i rampljuset i medgång?

  1. Nog kan man få diskutera om en tränare ska få gå eller inte, även om vi bara är i omgång två i division 2. Men personliga påhopp eller kränkningar ska man givetvis inte hålla på med. Man ska komma ihåg att på den här nivån har tränaren oftast bäst betalt i klubben och därför kan man också ställa högre krav på honom.

 4. Snälla redaktörer kom ner på jorden! Det är Sveriges div.4 ni diskuterar. Att ni och ett antal föreningsledare försöker få det att likna elitsatsande klubbar gör det inte med automatik att det blir bra spelare och bra fotboll. Det enda som hänt i ångermanländsk fotboll de senaste åren är att de Sk. Bästa lagen idag spelar i regionala serier efter de serieomläggningar som skett men det betyder inte att fotbollen blivit bättre ,endast kostnaderna för klubbarna har blivit högre!

  1. Din inställning är negativ och tråkig. Anundsjö vill ha en proffsig attityd och därför betraktar vi dem seriösa. Kul att det finns föreningar i Ångermanland som vill något med sin verksamhet.

    1. Det finns en positiv framåtanda i fotbolls-Ångermanland som växt sig allt starkare de senaste åren. Anundsjö som radat upp andraplatser bygger självklart förväntningar. Härnösand på sin kant, fler lag i Division 3, och med dom medel som finns att tillgå är det inget mindre än att beskriva dem som lag som satsar – samt att det kommer ännu fler underifrån som vill uppåt.

     Åskådaren: Din fråga är svår. Som Jonas Lindmark är inne på: Sen när? Sedan FV var i Superettan? Nej, vi har inget lag som spelar högre idag.

     Jag själv anser att fotbollen utvecklas hela tiden. Fotbollen i Ångermanland, fotbollen i Sverige, fotbollen i världen.

     Tycker du inte att folk ska skriva om Allsvenskan heller? Lagen som spelar där kan väl knappast anses vara elitsatsande om du jämför med Bayern München eller Real Madrid? Har fotbollen i Sverige blivit sämre? Vi missar VM i sommar. Men det är en större fråga än så. Belgien ställer upp med ett lag i sommarens VM som i det närmaste borde vara favorittippade. När hände det senast? Men deras klubbar dominerar inte direkt champions league.

     Ibland förlorar man för att motståndarna faktiskt är bättre.

     Den här bloggen är precis som Fotbolly ett fantastiskt initiativ och om den inte redan gör precis det så kommer den att höja intresset för lokalfotbollen i och runtomkring Örnsköldsvik, vilket i sig är ett beundransvärt och värdefullt arbete dels för att utveckla fotbollen i Ångermanland och dels för att göra det större för unga killar att dra på sig matchtröjan för första gången.

     1. Fotboll är världens största och mest populära sport. Landets mest kände idrottsman och största internationella kändis är fotbollsspelare. En träningsmatch för herrlandslaget ger upphov till mer intresse än en SM-final i valfri annan sport i Sverige. Ett av få undantag till denna regel är delar av Norrland, inte minst Ångermanland vilket avspeglar sig bland annat i media. Ifall någon av Modos halvintresserade transatlanter har oregelbunden avföring på måndag är det dubbla helsidor på det temat i ÖA på tisdag. Ett steg att förbättra fotbollen i distriktet är att uppmärkssamma sporten, världens största, mer i lokala media. Där gör den här bloggen åtminstone ett litet bidrag. Det ska det inte klagas på, det ska hyllas.

     2. Så är det. Sen ligger det mycket i vad Peter Fahlén skriver. Allt är ju relativt. NHL är ju så mycket bättre än SHL, ska vi då lägga ner högstaligan i Sverige på grund av det? Hur många Öviksbor skulle gå med på det?
      Divison 2 -fotboll är bättre och proffsigare än divsion 4, och division 4 är i sin tur bättre än korpen. Så där kan man fortsätta i all evighet. Men det viktigaste är ju att man strävar att bli bättre hela tiden, på vilken nivå man än är. Anundsjö, Friska Viljor, Själevad, Härnösand och Gottne är bra exempel på lokala, ambitiösa klubbar med starka och drivande ledare.

     3. Jag har jobbat på ÖA:s sportavdelning i 24 år. Jag vet vilket sjukt stort intresse det finns för Modo Hockey. Inget konstigt med det egentligen eftersom Modo varit en elitklubb i så många år. Och Modo är viktigt för Örnsköldsvik och laget stöttas av många i Ångermanland. Jag har haft kollegor som varit oerhört enögda och enbart ansett att hockey är det enda som läsarna bryr sig om i denna del av världen. Nu tror jag väl inte att det är sant. Visst har vi som skriver sport på en tidning stor makt när det gäller att skapa och höja intresset för en sport. Skulle vi skriva om Friska Viljor varje dag 3 veckor innan premiären är jag säker på att det skulle komna dubbelt så mycket publik än vanligt till första matchen. Skulle vi sluta skriva om Modo en månad innan premiären skulle antalet åskådare i Fjällräven minska. Här ett exempel: inför seriefinalen i division 4 (!) mellan Domsjö och FV i slutet av 1990-talet skrev jag flera artiklar i tidningen och det tror jag hjälpte till att det kom 1200 till Skyttis.
      Huruvida fotbollen är bättre eller sämre nu jämfört med för fem eller tio år sedan anser jag är ointressant. Det viktigaste är väl att det finns föreningar som vill utvecklas. Och att killar och tjejer får bra förutsättningar att bli bättre.

 5. Allsvenskan i fotboll är en grobianserie jämfört med de många ligor i europa och världen. Ändå drog AIK- Djurgården kring 36000 åskådare nyss, trots vissa händelser som knappast bidragit till att fler går på match. Intresset för fotboll är på en annan nivå än alla andra sporter, oavsett kvalitet om vi tittar nationellt. AIK i SHL-hockeyn drog knappa 4000 vilsna själar i snitt i vintras, exempelvis. Man hoppas på en positiv trend i Ångermanland, mer uppmärkssamhet, mer publik, seriösare satsning på fotboll, bättre resultat som leder till mer uppmärkssamhet etc. Ångermanland är på vissa sätt som Asterix by i Gallien: hela världen regeras av fotbollen – hela världen? nej inte Ångermanland.

 6. Håller faktiskt med om allt Sören skriver i sitt sista inlägg. Speciellt slutklämmen. Det är ingen slump att ishockeyn i Ångermanland producerar spelare till världens bästa ligor någorlunda regelbundet medan det är ett fåtal fotbollsspelare i distriktet som ens blir så bra att de kan spela i den internationellt sett inte särskilt framstående Allsvenskan. Det är inte så att det finns något i dricksvattnet som automatiskt gör ångermanlänningar bra på hockey men mer eller mindre kassa på andra idrotter. Kulturen kring hockeyn, inte bara i Övik, är redan från tidig ålder seriös och med inriktning på att det ska bli bra i slutändan. Hockeyn finns som ett gott exempel för fotbollen att ta efter. Mediarapportering har i någon liten mån del i detta, som Sören beskriver bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *