Friska Viljor har något stort på gång

Friska Viljor mötte KB65 på annandagen och vann med 2-1 (2-0). Även om inte stadslaget ställdes på några större prov i genrepet är det roligt att se hur laget, ja hela föreningen, andas optimism igen.

 

Efter året i superettan – som höll på att dra ned klubben i graven – är klubben på benen

Friska Viljor ställde upp med en offensiv 4-3-3-uppställning. Här är ett exempel på hur det kunde se ut. (OBS! Klicka för större bild.)

igen och mår bättre än på länge. Det känns också som att folket har förstått vilken trupp FV numera förfogar över. Jag menar, när hade FV ett hundratal åskådare på en träningsmatch senast?

Jag är imponerad av eldsjälar som Hasse Strandberg, Jerry Häggström och Andreas Fahlgren som aldrig har gett upp och som har jobbat hårt för att få ett slagkraftigt lag igen. Ett tag var jag rädd för att klubbens a-lag var på väg att läggas ned.

 

Matchen då?

 

Ja, det var en match med två olika ansikten. Första halvlek var det kattens lek med råttan där FV mönstrade sin starkaste uppställning. Tremannamittfältet med Pavic-Byström-Vestin känns som division 2-mässigt.

Forwardstrion med den irrationelle och målfarlige Albert Kargbo, som frälste Viljan ifjol, och Erik Olofsson och Chan Baroline på kanterna känns extremt svårfångade. När dessutom inte ens snabbe talangen Rasmus Engström var ombytt till matchen förstår man vilken offensiv styrka laget besitter. Nio (!) spelare byttes i paus och det betyder att det finns en bredd i truppen som få division 3-lag kan matcha. Spelarna som kom in visade också att ”startspelarna” måste vara riktigt bra om de ska behålla platserna i startelvan. Tränaren L-G Eriksson har ett angenämt problem när han tar ut laget.

Och nu har jag sparat det bästa till sist: Frans Eriksson. Den långe högerbacken som liknar Mikael Lustig till kropp och spelstil är skön att beskåda. Med en fin högerfot slår han bra och vårdade uppspel. Att 23-åringen redan är lagkapten visar på bra ledaregenskaper. Det blir intressant att se hur högt upp i seriesystemet han kommer.

Om jag får spekulera fritt tror jag att om FV tar steget upp i division 2 i år(allt talar för det) tror jag klubben kan vara förbi Anundsjö om några år.

 

Som sagt, det blåser friska vindar kring Friska Viljor just nu.

 

 

Här nedan rankar jag distriktets bästa division 3-lag:

 

1. Friska Viljor (se text ovan)

 

2. Sollefteå GIF. Med Bamekee Toure som färskt nyförvärv kommer klubben vara hack i häl på Friska Viljor i år. Att klubben värvat Christian Kpobi från Frånö gör inte laget sämre. Nya duktiga spelare från närområdet är Mikael Isaksson (bloggkrönikör här inom kort) och Simon Lundgren. Ryktas om moldaver som ansluter i början av maj. Under träningsmatcherna har laget imponerat.

 

3. Frånö SK. Det sägs att en(1) spelare gör inget fotbollslag. Det kan nog stämma, men nog är Anthony Allison en rejäl förstärkning till Ådalsklubben. Och med några andra utländska spelarimporter kan man nog räkna med Frånö i år. Men topp -tre? Nä, det tror jag inte.

4. Gottne IF. Om serien skulle avgöras med vilja och ambition skulle Gottne vunnit den här serien. Men har truppen det kunnande som krävs i trean? Mats Falck har lovat den här bloggen att klubben kommer att presentera ett meriterat nyförvärv inom kort. Kommer Gottne IF klara sig kvar i serien? Ja, jag tror faktiskt det.

 

5. Höga Kusten. Laget från det ”riktiga” höga kusten har tappat duktiga mittfältare i Niklas Byström och Johan Vestin till Friska Viljor och forwarden Emil Forsgren till Härnösand. Lägg därtill målvakten Leo Groza som gått till Anundsjö. Det kan bli förödande, jag tror de åker ur division 3.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *