Drömdebut av Själevads Matilda Byström

Den här helgen bjöd våra bästa fotbollslag i distriktet på en riktig klang-och jubelföreställning. Seger för Själevad i premiären på Skyttis. Dessutom tog Anundsjö och Härnösand oerhört viktiga segrar i jakten på en topplacering.

 

Division 1 damer

 

Trots att  Själevad tappade två viktiga spelare inför seriepremiären verkade det inte ha

Fortsätter Matildas succé i nästa match mot Kiruna?

påverkat laget negativt. Själevad fick en drömöppning på division 1-säsongen med en 2-1-vinst mot Alvik. Att få vinna premiären betyder nog mycket för det här unga laget. Nu kan laget spela helt utan press i nästa match – Kiruna på bortaplan. Två stora utropstecken stack ut i premiären: 17-åriga ytterbacken Erika Strandberg och 15-åriga forwarden Matilda Byström. Den sistnämnda blev målskytt redan i den fjärde minuten. En nästan overklig drömdebut för en 15-åring! Frågan är hur Matilda ska toppa den här insatsen i matchen mot Kiruna. Beträffande hennes fotbollsframtid tycker jag hon gjorde helt rätt som valde tryggheten på Örnsköldsviks fotbollsgymnasium. Att flytta till Umeå eller Stockholm som 15-åring känns inte optimalt. Jag tror heller inte Själevads tränartrio grät av beskedet, om man säger så.

 

Division 2 Norrland

 

Anundsjö IF bjöd på en osannolik vändning mot Teg. Med tanke på hur viktig matchen var

Lossnar målskyttet ikväll för Anundsjös Martin Åberg?

för AIF och att Teg fortfarande ledde med 1-0 i den 90:e minuten, förstår man att orden knappt räcker till för att beskriva det som hände. Eftersom Anundsjö åkte upp till Umeå med ett stukat självförtroende kan jag tänka mig att det försvann ett par hundra kilo från spelarnas axlar när domaren blåste av matchen. Men är allt frid och fröjd nu när AIF äntligen vann? Nja, truppen är fortfarande lika tunn som ett lättsaltat chips och de etablerade målskyttarna Martin Åberg och Ahmad Khreis har inte krutet torrt. Nyförvärvet Ahmad Khreis är en besvikelse så här långt. En spelare som däremot har hittat storformen är Toby Davis. Han verkar trivas bäst på en central plats på mittfältet.

Om Bredbynklubben vinner ikväll mot nykomlingen Sandvik har laget häng på topplagen.

 

Måstematchen mot Morön slutade med en 2-1-vinst för Härnösand. Och precis som för Anundsjö var det här en efterlängtad och viktig seger för HFF. Noterbart: På tre matcher har Härnösand endast gjort två mål. Fredrik Nilsson har gjort båda. Den fruktade forwardsduon Scharkowski/ Bergman står på noll mål och det är naturligtvis för dåligt. På torsdag möts Sandviken och Härnösand på Jernvallen. Enormt betydelsefull match för båda lagen.

 

I fråga om ekonomi och organisation ska Sandviken springa hem den här serien. Så är det bara. Efter 1-4-förlusten senast mot Piteå och premiärförlusten hemma mot Morön dras snaran åt på den heltidsanställde tränaren Anders Boman. Ännu en ödesmatch väntar Sandviken på torsdag.

 

För spänningen och intressets skull är inledningen på division 2 norrland det bästa som kunde hända serien. Nykomlingarna Söderhamn, Ånge och IFK Östersund har inlett serien starkt och sätter hård press på de etablerade klubbarna. Vi som följer den här serien på nära håll har inget emot att måstematcherna avlöser varandra.

Däremot kanske inte tränarna mår lika bra…

 

Bilder: Allehanda arkiv.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *