Äntligen premiär för division 4 Ångermanland

Så är det äntligen dags för seriepremiär för landets sjätte bästa nivå – division 4 Ångermanland. Division 4 herrar och division 3 damer är nog serierna som man mest förknippar med ”lokalfotboll”. Fyran är ju den bästa serien som administreras av Ångermanlands fotbollförbund.

 

Jag tror alla fotbollsintresserade har någon gång kommit i kontakt med en division 4-klubb på ett eller annat sätt. Kanske har man köpt underkläder(ni vet vilket märke jag menar) av någon, kanske är grannen spelare eller tränare för en klubb i ”fyran”.

 

Personligen ligger den här serien varmt om hjärtat. Det var i denna serie som jag på allvar etablerade mig som seniorspelare. Och det är jag inte ensam om, många av de som har spelat eller som spelar idag i division 2 och 3 kommer från en division 4-klubb. Serien har blivit en naturlig språngbräda för talanger som vill uppåt i seriesystemet. Och de här spelarna kommer oftast tillbaka till division 4, dock med mindre hår på huvudet och mer på bröstet…

 

Det som är seriens adelsmärke är dess anfallsorienterade fotboll. Om man jämför med division 2 – som oftast bygger sina lag bakifrån och har sina bästa spelare i målvakten eller i backlinjen – har division 4 sina bästa spelare på mittfältet eller i anfallet. ”Anfall är bästa försvar” brukar vara gångbart för många lag på den här nivån. Att gå på en division 4-match innebär ofta målfest, 0-0 matcher förekommer sällan.

 

Tjusningen med fyran är att ambitionsnivån ligger mittemellan elitförberedande(div 2) och social gemenskap(div 6). Det betyder att det finns massor med duktiga spelare i den här serien , men istället för att spela på en högre nivå vill man hellre lattja med polarna och träna två gånger i veckan. Kraven på spelarna och tränarna är därför oftast ganska låga, det gör att spelarna har friare tyglar och spelar med ett högre risktagande. Att försöka med en tunnel som siste man brukar sällan sluta med en ”hårtork” av tränaren. Nä, oftast får man höra uppmuntrande ord, liknande: ”Bra att vi vågar, killar!”.

 

Alltsedan andralagen gjorde entré i division 4 har det varit en vattendelare i fotbollsdistriktet. Å ena sidan är det bra för talanger att få speltid i ett division 5 eller 4-lag, å andra sidan skapar andralagen kaos, förvirring och orättvisa i distriktsserierna.

Jag tycker det är på tiden att man raderar samtliga andralag från seriesystemet och tar tillbaka ”reservlagsserien” som fanns i slutet av 90-talet. Och det tycker jag mest för rättvisans skull. Vissa lag (läs: Gottne IF) har blivit grovt missgynnade av andralagens medverkan i serien. Förmodligen skulle division 6 försvinna om andralagen togs bort eftersom det skulle uppstå många lediga platser i division 4 och 5. Men bättre det än att få ett orättvist seriesystem.

 

Om ni nu mot all förmodan skulle ha en lucka i kalendern i sommar, tycker jag ni borde kolla upp var närmaste division 4-arena ligger och sedan tar reda på när nästa match spelas. Jag lovar, ni kommer inte bli besvikna. Garanterad underhållning utlovas.

Om inte av en målorgie, så åtminstone av en klackspark eller en läcker tunnel – av hemmalagets mittback.

 

Här är mina tips i första omgången av division 4 Ångermanland.

 

Nätra GIF – Anundsjö 2                            1-1

Graninge – Arnäs IF                                  0-4

KB65- Björna IF                                        1-3

Bjärtrå- Undrom                                       2-3

Kramfors- Älgarna                                    2-0

Friska Viljor 2- Sidensjö                            2-2

 

Och en sak till:

Björna IF vinner division 4 Ångermanland 2014.

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *