Fotbollsbloggen tippar seriesegrarna

Det har nyss varit ett efterlängtat sommaruppehåll för fotbollsspelarna i distriktet – och de flesta lagen har kört igång med träningarna igen.

De kommande månaderna under hösten blir hyperintressanta. Vilka lag blir seriesegrare för respektive serie? Fotbollsbloggen 90 minuter har tittat mot stjärnorna och sett följande vinnare:

 

Divsion 6 Ångermanland

 

I denna haltande tabell leder just nu KB65 2 serien före Kubbe-Norrflärke och Moliden. Kubbe har för vana att rulla på folk så att alla spelare får spela ungefär lika mycket. Men i truppen finns några riktigt duktiga spelare(läs: avdankade), det förklarar varför de ligger i toppen av serien år efter år. Förre Anundsjöspelaren Erik Söderqvist(33 år) ligger tvåa i sexans skytteliga och är en viktig kugge i detta ”hemmabygge” som till stor del har Kubbe eller Anundsjö som moderklubb.

Molidens IK är också en het kandidat till seriesegern. I laget finns flera spelare som spelat i division 5 eller högre. Andre Jonsson, Johannes Jonsson och Jens Wallgren bär på nycklarna i ett rutinerat och starkt lag.

Till sist tror Kubbe och Moliden ändå gör upp om seriesegern, och då tror jag Moliden drar det längsta strået. Det som fäller avgörandet är ambitionen( jag är inte så säker på att Kubbe verkligen VILL vinna serien).

Alltså – Molidens IK vinner division 6 Ångermanland.

 

Divsion 5 Ångermanland

 

Det här blir en fight mellan Ramvik och Domsjö. Båda lagen liknar varandra på så sätt att de prioriterar offensiven. De har gjort ungefär lika många mål framåt( 28 mot 27) och de har en skarpskytt var – Magnus Näätsaari och Marcus Östman. Frågan är vilket lag som har den största viljan att vinna.

Jag tror Ramvik vinner division 5 Ångermanland. Av tradition brukar det lag som slutar tvåa i denna serie också få följa med upp till division 4, så Domsjö bör inte misströsta alltför mycket.

 

Divsion 4 Ångermanland

 

De fyra stora i denna serie – Arnäs, Kramfors, KB65 och Björna står i en klass för sig själv, och det kommer vara ett av dessa lag som står sig som seriesegrare.

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg inför säsongen att Björna skulle vinna serien, men klubben med distriktets nyaste konstgräsplan är en liten besvikelse så här långt.

Däremot har Arnäs imponerat på mig. Fram till den åttonde (!) omgången hade laget faktiskt inte tappat en enda poäng. Men trots att Arnäs har visat på en fin formkurva under våren kommer en nedgång förr eller senare. Sen är frågan om Arnäs går all in för att vinna serien. När jag pratade med Arnäs tränare Peter Westin i våras lät det inte som att laget gör allt för att gå upp i division 3. Men å andra sidan tror jag inte laget medvetet undviker förstaplatsen om chansen finns.

Om Arnäs har haft party i anfallsspelet har Kramfors stängt butiken i försvaret. Med endast sex mål insläppta har Janne Hellström styrt upp försvaret på allra bästa sätt. Att målskyttet är jämnt fördelat skvallrar också om att laget inte är beroende av ett fåtal spelare i offensiven.

Nä, det här blir en uppgörelse mellan Kramfors och Arnäs där jag tror att Alliansens uttalade målsättning om att gå upp i division 3 blir avgörande.

Kramfors vinner därmed division 4 Ångermanland. Men innan champagnekorken skjuts upp väntar först ett ovisst kvalspel för en plats i division 3 nästa år.

 

Division 3 Mellersta Norrland

 

Sollefteå har satt skräck i motståndarna under vårsäsongen. Laget från nipornas stad har endast tappat två poäng och har 35-7 i målskillnad. Det är en unik prestation i landets femte bästa serie. Men under uppehållet har förutsättningarna ändrats en hel del i laget då man tappat nyckelspelarna Bamekee Touré och Niklas Eriksson. Och det är klart att Sollefteå blir några procent sämre anfallsmässigt utan dessa herrar, men jag tror ändå GIF ror hem det här till slut. Främst beroende på två saker: lagets stabila försvarsspel och tack vare poängförsprånget laget skaffade sig under våren. Något annat lag ska inte kunna vinna serien om inte Sollefteå klappar ihop fullständigt, men det tror jag laget inte gör.

Friska Viljor tycker jag sedan Pavic skadade sig inte alls har imponerat. Jag tycker helt enkelt att truppen är för ojämn för att laget ska kunna vinna serien. Det finns några positioner i FV som ser direkt svaga ut.

Om Frösö vet jag egentligen inte så mycket om. Hur ser deras målsättning ut? Vill klubben gå upp i division 2? Finns det täckning i Östersundsfotbollen för ytterligare ett division 2-lag? Frågorna hopar sig när det gäller Frösöns fotbollslag, men jag tror ändå Frösö kniper kvalplatsen när vi gör bokslut i höst.

Frånö är naturligtvis en het kandidat till en topposition i trean, men laget är på tok för beroende av Anthony Allison för att hamna bland de två främsta. Laget har inte det här starka kollektivet för att räcka hela vägen.

Så mitt tips i denna serie blir att Giffarna vinner och Frösö kniper andraplatsen som därmed får kvala sig upp i division 2 Norrland.

 

Division 2 Norrland

 

Okej, jag vet. Att försöka tippa årets division 2 norrland är som att bråka med sin storebror – man är helt chanslös. Men jag kastar mig över den här serien med ett självförtroende lika stort som Zlatans.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen: detta är den absolut tuffaste och hårdaste division 2 norrland på väldigt länge (minst 15 år tillbaka). Och säga vad man vill om serien, men dess sportchefer ligger inte direkt på latsidan. Hänger ni med på topplagens värvningskarusell?

Boden har tagit tillbaka 19-årige mittfältaren Philip Olofsson från Superettanklubben Gif Sundsvall. Anundsjö har flyttat upp Daniel Nilsson till division 2-truppen, det senaste året har han bott i USA och före det spelade han i Anundsjös andralag i division 4. Sandviken har värvat Jonas Österberg från Halmstadklubben Halmia i division 1. Och sist men inte minst – Ånge IF – silly seasons stora vinnare har värvat hela fem spelare under sommaruppehållet. Vänsterbacken Dominik Werling, forwarden Saihou Jagne, mittfältaren Pekka Lagerblom, försvararen Jordan Binns och till sist forwarden Alex Reid är nya, fräscha namn i medelpadsklubben.

Jaha, vad ska vi tro nu då med dessa nya förutsättningar när vi startar om säsongen?

När sista omgången var spelad på våren trodde jag seriesegern skulle stå mellan de röda lagen: Anundsjö, Sandviken och Piteå. Det var alltså före Ånge shoppade loss på spelarmarknaden. Nu tror jag vi kan räkna med Ånge på allvar. Laget har verkligen spänt bågen och menar allvar med att gå upp i division 1, därför tror jag laget ansluter sig till ovannämnda trio. Med en meriterad mittfältare och två forwards tycker jag klubben har värvat klokt, för det var just i offensiven som jag tyckte Ånge såg trubbigt ut i våras. Försvarsspelet däremot, var hur stabilt som helst. Det kommer alltså att stå mellan Ånge, Sandviken, Anundsjö och Piteå.

Inte för att nedvärdera eller göra sig lustig över Anundsjös spelartrupp, men om Anundsjö vinner serien med det här spelarmaterialet – framförallt nu när laget tappat seriens kanske bästa försvarare Modou Saine – skulle det vara en prestation som slår allt i klubbens historia. En staty av tränartrojkan skulle omedelbart resas på torget i Bredbyn om det skulle inträffa. Det skulle till och med överträffa när klubben tog steget upp i divsion 1 säsongen 2005. Men med det sagt är Anundsjö inte chanslöst eller avsågat  på något sätt. AIF lever  på sitt starka kollektiv och sitt trygga grundspel som tränarna präntat in i spelarna i flera år nu. Det spelar ingen roll vilket spelsystem Anundsjö använder, eller vilken elva som startar, spelarna vet precis hur de ska springa på planen. Men med tanke på vilka förutsättningar och hur mycket pengar de andra lagen (läs: Sandviken och Ånge) har satsat, ska inte Anundsjö ha en skuggan av en chans.

Det här kommer att bli en rysare fram till den sista övertidsminuten och om jag nu har lovat ett tips får det bli det här:

Ånge vinner serien före i tur och ordning: Piteå, Sandviken och Anundsjö.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *