Fotbollsbloggen tippar seriesegrarna – del 2

Division 3 Norra

 

Modo FF och Domsjö IF är löjligt överlägsna i den här serien. Det skiljer endast två poäng mellan dessa lag – men det tredjeplacerade laget, Hägglunds 2, ligger hela elva(!) poäng efter tvåan Domsjö.

Efter förlusten mot Domsjö i seriepremiären har Modo åtta raka segrar, varav två av dessa är storsegrar: 11-0 och 8-1, båda gångerna med MG83 som motstånd.

Domsjö kan skryta med ett nästan lika starkt seriespel. Laget har endast tappat poäng i två matcher – förlust mot Skorped och oavgjort mot Hägglunds. Och precis som Modo har Domsjö haft det lätt mot MG83 – 8-0 och 7-0 har de matcherna slutat.

 

Bloggen frågade Domsjös tränare Micke Strandberg och Modos tränare Niklas Lundberg varför just deras lag vinner serien.

– Jag tycker vi har den starkaste och bredaste truppen med mest rutin. Det tror jag kan vara avgörande, säger Niklas Lundberg.

– Vi har ett ungt och hungrigt lag som aldrig viker ner oss mot Modo. Det är harmoni i spelartruppen på träningarna – med två glada tränare, säger Micke Strandberg.

Att de här två lagen slutar etta och tvåa i serien kan vi slå fast redan nu, men vilket lag som vinner är svårare att sia. Nu är seriesegern mest av akademiskt intresse eftersom  lagen kommer att spela semifinal mot ettan och tvåan i södra/västra trean.

Men jag tror ändå Modo står sig som vinnare i division 3 norra. Varför? Jo, rutinen och spetsegenskaperna som Modo-truppen besitter.

Förmodligen avgörs serien på torsdag kl 19:00 då Domsjö gästar Kempevallen i en stekhet seriefinal.

 

Division 3 södra/västra

 

Efter att Långsele 2 utgått består serien av endast fem lag, varav tre är andralag. Jag sätter ett frågetecken till sportsligheten i den här serien, framför allt nu när Härnösand 2 leder serien men inte får gå upp i division 2 så länge dess förstalag – som redan spelar i division 2 – inte går upp i division 1(det känns just nu osannolikt att Härnösand skulle gå upp i division 1). Säg att när vi närmar oss slutet av säsongen och inget talar för att Härnösand går upp i ettan – samtidigt som Härnösand 2 hamnar på första eller andra plats och ges därmed en semifinalplats om spel i division 2. Om det scenariot skulle inträffa får nog ÅFF gnugga sina geniknölar både en och två gånger, men om jag fick bestämma skulle jag låta trean (mest troligt Bollsta IK) få semifinalbiljetten istället för Härnösand 2. Förmodligen har nog Härnösand 2 varken pengar eller viljan av att spela i division 2.

Den här södra/västra serien är annars något jämnare än den norra, även om Härnösand 2 och Frånö gjort ett litet miniryck.

Om vi tittar individuellt har två spelare stuckit ut från mängden. Det är Frånös superduo Johanna Byström(6 mål) och Fanny Milde(13) mål. De har stått för smått otroliga 19 av lagets 23 mål, det måste vara nåt sorts rekord i kategorin ”mest värdefulla spelare”.

Så vad tror jag då om upplösningen?

Härnösand 2 vinner serien före Frånö SK. Men som sagt, jag ser gärna att Bollsta ges en semifinalplats då jag tror att laget slutar på tredje plats.

 

Division 2 mellersta norrland

 

Härnösandslaget Bik SK har överträffat alla förväntningar hittills och toppar den här serien. Med en målskillnad på 23-8 och 19  poäng har laget en rättvis serieledning.

Förutom Bik radar de andra lagen från distriktet – Härnösands SK, Remsle UIF och Långsele AIF – upp sig i tabellens mittenskikt. Att något lag från Ångermanland skulle ramla ur den här division 2-serien känns otänkbart. Ope 2 och Myssjö/Oviken är djupt förankrade i botten och kommer att agera räddningsplanka för de ångermanländska lagen.

I toppen tror jag Bik SK –  i form av tidigare division 1-rutin samt att de har spets i Simone Edefall och Lara- Li Löfvenius(skönt namn,va?) – kommer att vinna serien.

För övrigt har Bik SK en utmärkt skribent på hemsidan vid namn Madelene Wallblom som skriver riktigt bra matchanalyser. Hemsidan håller därför redan division 1-klass, återstår att se om laget gör det.

 

Division 2 norra norrland syd

 

Hägglunds har gjort succé så här långt som nykomlingar i division 2. Laget ligger tvåa med 19 poäng, bara två poäng efter suveräna IFK Åkullsjön.

Gullängets stolthet har väl inte bjudit på ett virvlande anfallsspel, endast 19 gjorda mål, men laget har imponerat desto mer defensivt. Laget har släppt in minst mål i hela serien – nio till antalet. Det är många spelare som har imponerat under våren, men de spelare som har stuckit ut lite extra är Stina Hörnström, Sara Hellström, Marielle Nordlander och Ronja Edlund.

Det andra laget i serien från Ångermanland, Själevad 2, har haft en blytung vår med endast tre inspelade poäng. Men det har sina förklaringar. Laget tappade flera spelare till Domsjö precis innan seriestart, och det medförde att Själevad 2 fick en alldeles för ung och tunn trupp för att kunna hävda sig på den här nivån. Laget kommer sannolikt att åka ur, men laget kanske mår bra av att spela i division 3 istället.

Men tillbaka till Hägglunds. Är laget ett division 1-lag nästa år? Nej, jag tror faktiskt inte det. Även om Hägglunds har imponerat tror jag Åkullsjön vinner serien. Laget från Robertsfors kommun i mellersta Västerbotten har gjort 17 mål mer än Hägglunds, det säger det mesta om hur överlägset Åkullsjön har varit, trots att Hägglunds bara ligger två poäng efter.

 

Division 1 norrland

 

Själevad har haft det jobbigt så här långt i serien. Spelaravhopp precis innan seriestart, skador, sjukdomar och spelare som flyttar till USA. Man förstår om tränartrojkan har lätt att hålla sig för skratt just nu. Själevad är i behov av rejäla förstärkningar, men de pengarna tror jag inte finns i klubben. Toppstriden är ju såklart bara att glömma för Själevad, som läget är nu får nog Själevad finna sig i att klamra sig fast i mittenregionen. Vinsten i måste-matchen mot Kiruna i lördags måste ha varit enormt skön för laget, nu kan SIK börja snegla uppåt i tabellen istället för att ligga vid det där förhatliga strecket.

Eftersom det inte finns något lag av ångermanländskt intresse i toppstriden tänker jag inte tippa seriesegraren i den här serien.

Däremot tror jag att Själevad håller sig på rätt sida om strecket när vi summerar serien i höst – och laget får därmed spela i division 1 även nästa år.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *