Gästinlägg: Därför använde domarna headset

I förra omgången av division 2 Norrland möttes Anundsjö och Teg på Olympia i Bredbyn. En av de mest uppseendeväckande sakerna med matchen var – domarna. Och det hade  ingenting med deras prestation att göra.

Huvuddomare Sebastian Nilsson och hans kollegor på linjen använde sig nämligen av varsitt headset för att kommunicera med varandra under matchen. Närmast unikt för en match i divisionerna under allsvenskan, superettan och damallsvenskan. Orsaken till att headset användes just i den här matchen var att en av linjemännen, Martin Palm från Örnsköldsvik, äger ett privat.

– Jag har gått på linjen i damallsvenskan och då har vi använt det. För två år sedan väcktes idén att skaffa ett själv och innan den här säsongen gjorde jag det, säger Palm.

För alla domare i division 1 och neråt är det upp till dem själva att använda headset. Men utrustningen är väldigt dyr och Palm ser det som en omöjlighet att förbunden själva ska införskaffa utrustningen till domarna.

– Ett helt nytt ligger på runt 50 000 kronor. Jag köpte mitt begagnat och betydligt billigare, säger Palm som menar att det blir ett helt annat sätt att döma.
– Det kan ta ett tag ett tag att komma in i det. Du tappar all hörsel på ditt ena öra i och med att du hela tiden kommunicerar och lyssnar på dina assisterande domare. När man kommer in i det är det bara en bonus att använda det. Du kan få hur mycket input som helst och det är väldigt värdefullt tycker jag.

Per Börjegren

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *