SvFF: ”Att spela på egen serieseger är en gråzon”

I SVT:s Uppdrag granskning nyligen avslöjades att en organiserad brottslighet kan ligga bakom läggmatcher i det svenska seriesystemet. De här läggmatcherna och mutorna påstås ha ökat explosionsartat bara de senaste åren.

Det är matcher i serier strax under Allsvenskan som är misstänkta för matchfixning.

Att någon eller några personer mutar spelare för att medvetet förlora eller släppa in mål i utbyte för pengar är självklart förbjudet.

Men vad gäller egentligen om vadhållning på egen match vid ”normal” insats? Är det okej att spela om man spelar på vinst? Får tränaren eller sportchefen spela på sitt eget lag?

Vi pratade med Svenska Fotbollförbundet(SvFF) och Svenska spel för att räta ut frågetecknen. 

 

På Fotbollsförbundets hemsida kan man läsa  följande tävlingsregler:

 

27 § Vadhållning på egen match

 Spelare, ledare, domare eller annan som kan påverka resultatet av en match

eller delmoment under en match, får inte själv eller genom ombud, vare sig

inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av matchen eller

annat förhållande rörande matchen av vad slag det vara må, t.ex. men inte

begränsat till utgången av matchen eller olika tävlingsmoment under

matchen såsom frisparkar, hörnor, straffsparkar, varning eller utvisning av

spelare.

 

Det är även förbjudet att delta i eller på annat sätt medverka till sådan

manipulation som angetts ovan oavsett om personen själv eller genom

ombud ingått vadhållning.

 

Om en spelare, ledare, domare eller annan som kan påverka resultatet av en

match eller delmoment under en match blir kontaktad av någon annan för att

medverka till vadhållning eller annan manipulation på angivet sätt är

personen skyldig att omgående underrätta SvFF om detta.

Den som medverkar eller försöker medverka till manipulation enligt ovan

ska anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

Den som inte omfattas av RF:s bestraffningsregler får förbjudas tillträde till

matcharena under viss tid eller all framtid. Disciplinnämndens beslut får

överklagas till Besvärsnämnden.”

 

Eftersom språket är högtravande och inte särskilt lätt att förstå bad vi Anders Hübinette som jobbar på juridikavdelningen på Svenska fotbollsförbundet förklara reglerna mer konkret.

– Det är förbjudet att spela på egen match, vare sig man spelar på vinst, oavgjort eller förlust. Det inkluderar både tränare och funktionärer, säger Anders.

Får man som sportchef spela på sitt eget lag?

-Nja, det beror på om man som sportchef har en sån roll att man kan påverka resultatet i matchen, hur ansvarsfördelningen i klubben ser ut. Då måste man titta på det enskilda fallet i så fall, om vi får ett sånt fall på bordet.

Får man tippa på sitt eget lag som seriesegrare innan seriespelet har börjat?

Nja….(lång paus) det där är en bra fråga. Det som står i regelverket är att man inte får spela på egen tävling, så jag skulle inte rekommendera att spela på det. Men jag ska samtidigt inte påstå att det är förbjudet, det är en gråzon skulle jag vilja säga.

Finns det något fall där någon har blivit avstängd för vadhållning på egen match utan att för den skull matchen skulle vara riggad?

Vi har haft ett(1) fall tidigare, men anmälan ogillades för att det kom fram att det var brorsan som hade lagt spelkupongen och inte han som hade medverkat i matchen. Så, nej, mig veterligen har vi inte haft något sådant fall.

Utan att gå in djupare så påstår jag att vadhållning på egen match är relativt vanligt i de lägre serierna. Har ni inte lagt ribban för högt när det gäller reglerna med tanke på att ingen har blivit avstängd?

Jag vet inte hur ofta det förekommer. Men man måste skilja lite på spelen. Vi ser ju inte lika allvarligt på om man spelar på egen vinst eller om man spelar på egen serieseger, för det är ju det idrotten går ut på. Men om man spelar stora summor på förlust eller till och med medverkar i matchfixning så är det allvarligt.

Vilka verktyg har ni om ni misstänker att någon spelar på egen match eller tävling?

-Vi har ett tätt samarbete med Svenska spel. Om vi misstänker något avvikande kan vi begära kontouppgifter från Svenska spel. Men problemet är att av alla spelkuponger som läggs idag utgör Svenska spels kuponger bara en promille.

Förenklat kan man säga att för att vara helt på den säkra sidan när man spelar på egen match är att spela på ett utländskt bolag att rekommendera?

Det är inget jag rekommenderar, men det är ett rimligt antagande.

Jag gissar att de flesta licensierade spelare inte har en aning om hur tävlingsreglerna ser ut. Vilket ansvar har förbundet att informera spelarna om tävlingsreglerna?

– Alla spelare och ledare inom svensk idrott och inom Svenska fotbollsförbundet har en skyldighet att känna till alla tävlingsregler. Så därför kan man inte som enskild spelare hävda att man inte känner till reglerna. Detta försöker vi också informera föreningarna om.

 

Vi vänder oss till Svenska spel för att höra hur de ser på vadhållning på egen match.

 

Svenska fotbollsförbundet har aldrig stängt av någon spelare på grund av vadhållning på egen match. Ni som är deras samarbetspartner, hur ser ni på det?

Vi har inte riktigt möjlighet att gå in och titta på alla personer som spelar på varenda match. Sådana resurser har vi inte. Då skulle vi behöva en databas över alla licensierade fotbollsspelare i hela Sverige – det skulle bli en ohållbar arbetssituation för oss. Dessutom finns det vissa lagar som styr hur man kan behandla personuppgifter. Men om personer spelar på egna matcher tror jag de sällan använder sitt eget spelkort. Man kanske lånar sin kompis spelkort eller någon annan man känner, säger Johan Tissell på Svenska spel.

eller alternativt att man spelar på ett utländskt spelbolag som kanske inte är lika intresserade att rapportera till förbundet? 

Ärligt talat så vet jag inte hur utländska spelbolag jobbar. Därför kan jag varken säga bu eller bä om det.

Är det inte onödigt att förbjuda spel på egna matcher när det nästan är omöjligt att kontrollera och bevisa det?

Vi måste sätta linjer och tävlingsregler på våran verksamhet, men samtidigt vill vi inte uppfattas som att vi moraliserar och kommer med pekpinnar. Vi från Svenska spel tycker helt enkelt att det är olämpligt att spela på egna matcher.

Hur minskar man spelandet på egen match?

– Med utbildning. Jag tror många inte vet hur reglerna ser ut.

 

Alltså – enligt Svenska fotbollsförbundet och Svenska spel är det förbjudet att spela på egen tävling eller match men att det är svårt, ja nästan omöjligt, för förbundet och Svenska spel att bevisa detta.

 

Fakta Svenska spel/

Ägare: Svenska staten 100%

Omsättning: Cirka 8 miljarder kr.

Sponsring: Flera idrottsförbund. Däribland Svenska fotbollsförbundet med 200 miljoner kr per år.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *