Petter Thelin har allt att förlora

 Petter Thelin är 19 år och har redan ett större CV än de flesta ångermanländska fotbollsspelare.

Storklubben Malmö FF värvade Petter för två år sedan. Han fick aldrig debutera i Allsvenskan – delvis beroende på skador – utan blev ganska snabbt utlånad till division 1-klubben Limhamn/Bunkeflo. Senare till Skellefteå FF i samma division.

Nu är Petter Thelin tillbaka där allt började – i Kramfors Alliansen.

 

Det är ofta spelare som kommer från högre divisioner får oproportionellt stora krav på sig. Att spelaren får ”frälsar-förväntningar” på sig är inte ovanligt. Det är lätt att man stirrar sig blind på divisionerna, men ofta glömmer man bort att spelaren får sämre medspelare.

Visst, om man tidigare har spelat på en högre nivå ska man givetvis vara individuellt skickligare, men att man som offensiv spelare bara ska gå in och trolla hur som helst med försvararna är bara att glömma. Så enkelt är det inte, och såna krav ska vi heller inte ställa på Petter Thelin nu när han spelar med Kramfors. Faktum är att han kommer få det tuffare än vad många tror.

Fotboll är en lagsport där man är mer beroende av sina lagkamrater i högre utsträckning än i många andra lagsporter. Det är lättare att göra egna offensiva utflykter i hockey och innebandy, där planen är mindre och motståndarna färre. I fotboll är man beroende av att använda många medspelare i offensiven för att komma till målchanser (Zlatan ett av undantagen).

Kommande säsong i division 3 mellersta Norrland kommer alla veta vem Petter Thelin är – det är han som är seriens stora profil. Det har gått två år sedan han slog igenom i Kramfors och vann skytteligan på 25 mål. Den här säsongen har han egentligen allt att förlora. Motståndare, domare och publik kommer att bevaka varje steg han tar på planen. Petters psyke kommer att sättas på prov.

Han kommer att bli punktad mot några lag, han kommer att få uppspelen i knähöjd av sina lagkamrater och han kommer att få utstå gliringar och provokationer av motståndarna. För att inte tala om bortamatcherna mot Brunflo, Frösö och Spöland/Vännäs som ses av de närmast sörjande (om ens det). Skillnad det mot ett derby mellan Umeå och Skellefteå i division 1 norra, som ses av ett par tusen åskådare. Hur motiverar han sig i dessa matcher? Kort sagt: välkommen till amatörfotbollen, Petter.

Det skiljer oceaner mellan division 1 och division 3 i dag, det måste Petter Thelin acceptera från första början. Gör han det kommer han få ut maximalt av sin talang och har stor chans att vinna skytteligan återigen.

Om han däremot inte är ödmjuk inför division 3 kan serien bli en mardröm för honom.

Skillnaden mellan succé och fiasko är inte större än så.

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *