En fotbollsprofil har gått i pension

Efter 22 år på Örnsköldsviks fotbollsgymnasium går Yngve Persson i pension. Även om det finns tränare och instruktörer från Ångermanland som har nått större framgånger än Yngve, tror jag inte det finns någon annan som har en större kärlek till sporten än vad Yngve har.

Under mina tre år på fotbollsgym var han aldrig på dåligt humör. Aldrig. Jag vet inte hur han bar sig åt, men han hade alltid ett leende på läpparna när han tog emot oss i korridoren i

Yngve Persson avtackas.

Höglandshallen. Han var mån om att alla skulle trivas och må bra. Det smittade av sig på oss elever. Om man hade vaknat på fel sida blev man genast på bra humör när man klev in i Höglandshallen och hörde hans röst. Man trivdes i hans närhet helt enkelt.

Yngve har många positiva egenskaper och en av dem är hans sätt att uttrycka sig. Alltid med en inlevelse och ett engagemang som gör att man gillar att lyssna på honom.

Som klubbtränare tar han alltid sina egna spelare i försvar – han hänger aldrig ut enskilda spelare inför media eller inför spelartruppen. Istället ger han beröm och pumpar spelarna med självförtroende.

Sånt borde fler tränare tänka på och ta efter.

Modo FF:s tränare Niklas Lundberg skrev på Twitter att man borde hissa upp en Yngve Persson-tröja i Bosch-hallen. Det håller jag med om, men en tröja i Höglandshallen är han också värd.

En tröja för dåtiden – och en för framtiden.

Högland är ju lite av helig mark för Yngve. Där har han haft sitt kontor för fotbollsgym i närmare 20 år, dessutom tränade han ju Arnäs herrlag i många år.

Stafettpinnen lämnar Yngve nu över till Tobias Åhlander och Robert Bergström, men det blir en tung mantel de får axla. 22 år med 440 elever på fotbollsgymnasiet är inget man bara viftar bort.

Yngve slutar på fotbollsgymnasiet och det är högst sannolikt att man får se honom om somrarna där han trivs som allra bäst – vid en fotbollsplan.

Och en sak till: Den där yoghurten man fick efter träningarna.

Den var alltid lika god.

 

/Jonas Lindmark

 

 

Fyra röster om Yngve Persson

 

”Yngve var huvudtränare för Själevads IK 2005. Med den bruna träportföljen i högsta hugg spred han sin glöd, sitt engagemang och kunskap till 100%. Tyvärr blev säsongen resultatmässigt ett nederlag, men han och laget gav allt och vi var ytterst nära att hålla oss kvar i Damallsvenskan mot alla odds – för andra året på raken. En sann fotbollsprofil som förtjänar stor respekt” – Magdalena Åstrand

 

”När det gäller Yngve är han oerhört engagerad, han ser varje individs styrkor och det är också dem han först och främst väljer att lyfta fram. I träning blandar han kunskap, glädje, humor och inspiration. Yngve är trygg och tuff i sin fotbollskunskap där han vågar vrida, vända och tänka utanför ramarna både kring sin egen kunskap och i diskussion med andra, och det samtidigt som han lyssnar. Som människa är han glad, humoristisk och ger mycket av sig själv. Han har bra värderingar och jag önskar honom all glädje och lycka med sitt nya jobb som pensionär.” – Johanna Engwall

 

”Yngve har mängder med positiva attribut som man vill höja. Genuint fotbollsintresserad och mån om att alla skulle vara med och skratta. En tränare och lärare som alltid var på ett bra humör och som fick min kärlek till fotbollen att växa. Nu hoppas jag att han förvaltar sin pensionstid på bästa tänkbara sätt – vid en fotbollsplan.” – Henrik Näsström

 

”Efter att ha fått förmånen att jobba nära honom i ett och ett halvt år så kan jag säga att hans sätt att ta spelare, hans förmåga att lyssna och hans positiva ledarskap är några av hans främsta egenskaper. Det finns en anledning till att spelare som slutat på fotbollsgymnasiet kommer tillbaka för att träffa honom i olika frågor.” – Robert Bergström

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *