Yngve Persson: ”Erik Olofsson och Sara Nordin har varit bäst”

Tobias Åhlander och Robert Bergström tar, som bloggen tidigare skrivit, över efter Yngve Persson på Örnsköldsviks fotbollsgymnasium.

Yngve går i pension i förtid för att få mer tid för sina barnbarn.

– Nu ska jag ska vara morfar/farfar på heltid, säger den 62-årige pensionären.

Men vi spolar tillbaka bandet. Allt började hösten 1992.

– Det var förre rektorn på Nolaskolan, Peter Blomqvist, som gav mig i uppdrag att åka runt på olika fotbollsgymnasium för att kolla på vad som var bra och dåligt på dessa. Syftet var att bygga upp ett eget fotbollsgymnasiet i Örnsköldsvik, berättar Yngve.

I samband med fotbollsgymnasiet byggdes Höglandshallen.

– Ja, Höglandshallen byggdes för att fotbollsgymnasiet skulle använda den.

Att nya, fräscha Bosch-hallen nu står klar tror Yngve kan utveckla fotbollen.

– Det känns väldigt bra att den äntligen har kommit till. Nu finns det chanser för de som växer upp och vill bli elitspelare. Tidigare har fotbollen kastat bort 4-5 månader varje år.

– Höglandshallen var ju bra på sin tid – när five-a-side-fotbollen var på tapeten på 90-talet. Graninge, som hade Kubenhallen, och vi i Arnäs, som hade Höglandshallen, var i framkant när det gällde five-a-side. Men nu när vi har Bosch-hallen och Skyttis tävlar vi på samma villkor som alla andra.

Skyttis och Bosch-hallen kom väl 15 år för sent?

 Ja, visst är det så. Men det är ofta som sådana här saker inte kommer i rätt tid.

Fotbollen i Örnsköldsvik har varierat i kvalité över tid. Men under de senaste 30 åren tycker Yngve att fotbollen blivit bättre.

– Ja, det tycker jag. Nu för tiden spelas det mycket mer fotboll, med betoning på spela. De här storlagen (Barcelona till exempel) har många sett upp till – och det har bidragit till att teknik och konstruktivt spel har vunnit över kondition och tjong. Nu finns det till och med lag på lägre nivåer där  tränare måste säga till spelare att målburarna finns på kortsidorna. Gudskelov har utvecklingen gått åt det hållet.

Du har haft 440 spelare på fotbollsgym. Vilka spelare har varit bäst under tiden på fotbollsgymnasiet?

– Oj, svårt. Varje årskurs har ju sin bästa spelare, att plocka ut den bästa är inte lätt. Men två spelare som kan kombinera talang och vilja är Erik Olofsson och Sara Nordin. Talangmässigt har även Rasmus Bergström det som krävs för att bli elitspelare.

 Du ledde fotbollsgym själv under alla dessa år, men nu efterträds du av två instruktörer – Tobias och Robert. Hur kommer det sig?

– Vi har haft killar och tjejer som tränat tillsammans och vi har både fått ris och ros för det. Killarna har naturligtvis inte fått samma sparring som om de enbart skulle tränat med killar. Det är inget att hymla om. Och tjejerna har haft fördel av att träna med killar. Vi har kämpat länge för att kunna splitta upp killar och tjejer under många år och äntligen har vi fått gehör för det. Det har varit en ekonomisk fråga.

Ser du dig som en tränare eller instruktör?

– Både och skulle jag vilja säga. Jag har ju varit klubbtränare under en herrans massa år. Bland annat sju seriesegrar.

Vad är skillnaden?

– En instruktör analyserar och ser till individen i första hand, medan en tränare ser till laget. Men av min erfarenhet är det svårt att kombinera dessa två. Instruktören i dig vill spela en 16-åring och låta honom göra misstag så att han utvecklas, men tränaren i dig vill uppnå resultat. Det är svårt.

När får vi se ett division 1-lag från Örnsköldsvik igen?

– Jag hoppas så snart som möjligt. Division 2 herrar är ju fjärde bästa serien och den är inte bättre nu än tidigare.

Vad Yngve ska göra som pensionär är inget han hymlar om.

– Nu ska jag vara morfar/farfar på heltid. Jag hade en farfar som alltid hade tid för mig, nu vill jag göra samma sak för mina barnbarn, säger Yngve Persson.

 

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

4 reaktioner till “Yngve Persson: ”Erik Olofsson och Sara Nordin har varit bäst””

  1. 420 st spelare och inte en enda i alssvenskan eller SE är direkt dåligt på gränsen till CHARLATAN i arbetet.
    Vi har givetvis talanger men tydligen dåliga ledare.

    1. Många damspelare (vet inte exakt) som gått fotbollsgym i Övik har kommit till Damallsvenskan. På herrsidan är det Tomas Backman som blivit elitspelare. Om jag inte missat någon nu?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *