Sundsvall 2 i division 1?

Våra andralag i seriesystemet har varit på tapeten de senaste åren. Vissa tycker att det är utvecklande att våra B-lag får matchning i division 4 och 5, medan andra tycker det ger ett orättvist och ihåligt seriesystem.

Personligen är jag en av dem som är kritisk till andralagens närvaro i seriesystemet. Jag ser inga egentliga fördelar med upplägget som det ser ut idag.  Om jag fick bestämma skulle jag tagit bort samtliga B-lag i seriesystemet och återupptagit reservlagsserien som det spelades på 80- och 90-talet. Nackdelen med mitt förslag är att division 6 skulle sannolikt försvinna och att därmed seriesystemet krymper, men det kan jag köpa. Som det ser ut idag urvattnas serierna (främst division 4 och 5) när andralagen kan byta skepnad totalt från en match till en annan.

 

En mycket mer liberal syn på B-lagen i seriesystemet har man i Norge.

Sju av 16 tippeligalag (högstaligan) har sina B-lag i division 2 (motsvarande division 1 i Sverige).

Följande norska Tippeligalag har andralag i division 2:

Stabaeck 2

Vålerenga 2

Lilleström 2

Strömsgodset 2

Odd Grenland 2

Aalesund 2

Molde 2

 

Tänk er om AIK 2 eller Sundsvall 2 skulle spelat på en sån hög nivå som division 1. Det känns inte riktigt seriöst.

Nej, det är helt otänkbart för oss i Sverige.

Och tur är väl det.

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

6 reaktioner till “Sundsvall 2 i division 1?”

 1. Hade inte Hammary ett andralag i ettan för inte så länge sedan? Hammarby TFF. Kanske inte riktigt ett reservlag, mer talangutveckling, men ändå.

  1. Nej, det var två separata föreningar. De fungerade som två olika klubbar, men ändå hade de ett utlåningssamarbete.

 2. Generellt borde det väl iofs fungera mkt bättre med GIF Sundsvall 2 eller Hammarby 2 än vad det gör med andralag från division 3 eller 4. Bland annat eftersom elitlagen har större trupper och skulle kunna mönstra mkt mer jämnstarka andralag än vad som är vanligt längre ner i seriesystemet.
  Sen, att spela mot Hammarby 2 på söderstadion i division 1 skulle sannolikt vara en betydligt roligare match än att möta IK Frej eller Umeå FC i samma serie.
  Men även elitlag kan ha problem med andralag, nästan likadant som småklubbar. Boden hade ett reservlag i fyran (eller om det var trean, minns inte) när de var högt upp i seriesystemet, ungefär när de spelade i superettan. I början manglade dom allt motstånd med motiverade spelare som ville slå sig in i truppen. Mot slutet av säsongen med skador etc i truppen lämnade man till slut w.o.

  1. Rena andralag får inte spela högre upp i seriesystemet än division 4 i Sverige. Så det kan inte vara ett lag som låg i trean. Däremot kanske Boden hade en samarbetsklubb som spelade i division 3. Kan det vara Harads du tänker på?

   1. Nä det var BBK. De fick starta upp ett andralag direkt i högre division, dvs behövde inte börja i sexan, Jag minns tydligt när de mötte Hemmingsmarks IF som jag hade lite att göra med ett tag. Peter Sedunov spelade bl.a. den matchen för gröningarna. HIF vann fyran och året efter trean, det var nån av de säsongerna.

  2. Jag skrev fel. Harads har nog inte haft ett division 3-lag. Laget jag menade är Sävast som ligger någon mil utanför Boden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *