”Vi ska åka ett kvarts varv runt jordklotet”

I och med att nykomlingarna Valbo FF och Gällivare/ Malmberget FF är nya lag i division 2 Norrland täcker därmed serien mer än halva Sverige. Från Valbo i Gästrikland till Malmberget i Norrbotten – en sträcka på närmare 100 mil.  

– Att vi hamnade i Norrlandstvåan kom inte som en överraskning, säger Valbos tränare Andreas Westin.  

 

Inträngt mellan Gävle och Sandviken längs E16 ligger tätorten Valbo. Befolkningen uppgår till cirka 7000 invånare. Orten är kanske mest känd för Valbo Köpcentrum som ligger i utkanten av samhället.

Fotbollsklubben Valbo FF är en av Gästriklands största sett till antalet utövare. Damlaget håller till i division 2 och herrlaget har de senaste åren pendlat mellan trean och fyran.

– Men även om Valbo är en stor förening kan vi inte mäta oss med Sandviken. Jag kan nästan lova att Sandviken har de största resurserna i division 2 i Sverige. Valbo präglas mer av ett ideellt arbete, berättar tränaren Andreas Westin.

Valbo har en god relation med allsvenska laget Gefle IF.

– Oftast släpper vi duktiga spelare i tidig ålder till Gefle, men i gengäld brukar vi kunna få vissa av spelarna som inte får kontrakt med Gefles A-lag.

Nyligen släpptes oddsen från spelbolagen för division 2 Norrland. Valbo hamnade sist i den ”tabellen”.

Andreas Westin är realist när han pratar målsättning.

– För oss i Valbo är målsättningen att hålla oss kvar i division 2. Man ska komma ihåg att vi  endast har en handfull spelare som har erfarenhet av division 2, men för de allra flesta är detta en helt ny nivå. Den här säsongen blir lärorik för oss. Men jag tror att vi har stora möjligheter att hålla oss kvar, vi har ju kunnat behålla hela truppen från förra året.

Hur tungt var det att få beskedet att ni skulle spela i Norrlandstvåan och inte i Norra Svealand?

– Vi visste att Sandviken fick välja serie före oss, därför kunde vi förbereda oss på den serien.

Ni har ungefär 100 mil upp till Gällivare, och om ni skulle åka 100 mil åt andra hållet hamnar ni i Amsterdam. Det blir långa resor för er.

– (Skratt) Ja, någon hade räknat ut att vi ska åka ett kvarts varv runt jorden under den här säsongen.

Men ni åker väl inte buss upp till Gällivare?

– Nej, vi åker tåg till Gällivare, Bergnäset och Boden. Resterande bortamatcher blir med buss.

Välj ut en nyckelspelare i ditt lag.

– I dagsläget är det forwarden Alexander Larsson. Sex mål gjorde han förra året , men han var skadad halva säsongen. Men det är kollektivet i vårat lag som ska göra det.

Vilka blir topplag i Norrlandstvåan?

– Skellefteå och Boden tror jag på. Men jag tror det blir en öppen serie, många lag som kan göra upp om seriesegern, säger Valbos tränare Andreas Westin.

 

Fotnot: Andreas vill inte kommentera nyförvärvet Albert Kargbo (kom från Friska Viljor) förrän övergången har gått i lås.

 

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *