Godkänt för de ångermanländska lagen i Ånge

Tre ångermanländska lag träningsmatchade i Bernérs Cup i Ånge i helgen. Gottne, Härnösand och Sollefteå.

Nu ska jag direkt medge att jag inte har jättekoll på skador och sjukdomar i lagen för repektive match, men jag utgår ifrån att det har roterats och använts en hel del spelare under matcherna. Vi är i början av mars och då brukar tränarna inte vara fega på att testa spelare på ovana positioner. Men det är ju i de här tidiga träningsmatcherna man ska rotera i laget, allt för att hitta den perfekta startelvan. Den där forwarden som sedan barnsben alltid har spelat anfallare, kan vara en lysande högerback. Eller vice versa. Det är något man aldrig får svar på om man inte vågar prova.

 

Gottne IF har haft en stor omsättning på spelare under vintern. Ett tiotal har lämnat och nästan lika många har tillkommit. De mest namnkunniga nyförvärven är Daniel Jonsson, Jakob Svensson, Ahad Kargar, Erik Saavedra och framförallt Emir Heski. Dessutom kan laget räkna med försträkningar från Afrika senare i vår.

Med dessa förutsättningar i åtanke kanske vi inte ska kräva stordåd av Gottne innan truppen har satt sig. Med en sån stor spelaromsättning kan det ta ett tag innan spelarna har hittat sina roller.

Gottne skrapade ändå ihop fem poäng i helgen. 0-0 mot Kubikenborg, 1-1 mot Strand och seger i den avslutande matchen med 3-0 mot Ytterhogdal.

Även om Gottne tappade fyra poäng på de två inledande matcherna kan man tydligt se att Roger Dannberg satt sin prägel på laget. Laget gick obesegrat under cupen och släppte bara in ett mål. Det ÄR Dannberg-fotboll. Framåt verkade det mesta kretsa kring nyförvärvet och klassspelaren Emir Heski. Han gjorde tre av lagets fyra mål under cupen och då förstår alla vilken skicklighet han besitter. En poängspelare och playmaker som honom ska klubben hålla hårt i (eller sälja väldigt dyrt).

Om Gottne får behålla Heski hela säsongen kan jag garantera att Gottne blir ett topplag i division 3 i år.

 

Sollefteå åkte direkt på en smäll i första matchen och förlorade med klara 0-3 mot Ånge. Giffarna blev nollat även i den andra matchen mot Härnösand – förlust med 0-2. I den sista matchen ryckte dock nip-gänget upp sig och vann med 1-0 mot Selånger. Målet prickades in av nyförvärvet Rhys Harbottle.

Nu såg jag bara vissa delar i förlustmatchen mot Ånge men i det jag såg var det klasskillnad mellan lagen. Men det är inte så konstigt heller. Det SKA skilja mellan lagen. Ånge är ett etablerat topplag i division 2 och har sin vana trogen haft en enorm omsättning på spelare. Men som det känns nu blir Ånge ett topplag även denna säsong.

Sollefteå däremot har tidigt deklarerat att man har en liten börs och att man inte vill köpa dyra spelare som äventyrar föreningens ekonomi. Bättre att åka ur division 2 med en ekonomi i balans än att hålla sig kvar med ett skuldberg, typ. Det tycker jag är en klok strategi. Men ändock tycker jag att laget har en ganska slätstruken centrallinje med division 2 mått mätt. Tror inte tränare Aarseth studsade av glädje när mittbacken Niklas Sundelin meddelade att han slutar med fotbollen, om man säger så. Nej, Sollefteå skulle behöva en (1) riktigt skicklig spelare till i varje lagdel, just nu ser det lite tunt ut. Trots nyförvärven i Rasmus Bergström och Rhys Harbottle.

Sollefteå har gjort en bragdsäsong om man inte är indragen i bottenstriden.

 

I Härnösands FF är allt sig likt. Laget får knappt ihop en startelva under januari och februari, men när det nalkas seriepremiär står laget ändå där med en stabil division 2-trupp.

HFF inledde cupen med en 0-1-förlust mot Selånger. I den andra matchen fick laget upp ångan då Sollefteå slogs tillbaka med 2-0. Robin Bergman gjorde båda målen.

Härnösand avslutade cupen med att förlora mot Ånge med 0-1.

Precis som tidigare säsonger har HFF värvat lokala förmågor kryddat med utländska spelare. Som det ser ut nu kommer HFF få ungefär ett lika slagkraftigt lag som förra säsongen.

En mittenplacering i division 2 denna säsong vore fullt rimligt för Härnösands stolthet.

 

En sak till: En stor eloge går till kameramannen Johan Sundberg som filmade alla Sollefteås matcher under cupen. Sollefteås hemsida, som har legat i vinterdvala under ett halvår, fick helt plötsligt extraliv tack vare Johan Sundbergs engagemang.

Vi lyfter på hatten för det.

 

 

 

Publicerat av

Jonas Lindmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *