8 minnesvärda matcher

1 mars 1990 började jag min fasta anställning på Örnsköldsviks Allehandas sportavdelning. Under dessa 25 år har det blivit en del matcher i världens vackraste sport. Har funderat och försökt tagit ut 8 matcher som jag tycker sticker ut under alla år. Inte det lättaste och jag har säkerligen glömt massor.
1. Första kvalmatchen till superettan på Vilundavallen i Upplands Väsby 18 oktober 2003. Friska Viljor chockade Rikard Norlings Väsby i första halvlek. FV ledde med 4–1 efter 45 minuter. Daniel Johansson satte två. Maurice Sunguti och Jonas Nordin gjorde övriga. FV-mittbacken Erik Strömberg fick lämna planen redan efter en kvart – brutet näsben. Väsby drabbades av en utvisning i mitten av första. FV vann med 4–3. Kände FV-ledaren Sten Grundberg sprang runt framför läktaren med en gigantisk stor FV-flagga.
2. Kvalreturen spelades på Husums konstgräsplan inför nästan 2000 åskådare. Det såg mycket mörkt ut för FV. Väsby spelade ut FV i första halvlek och 3–0 ledningen var i underkant. Men efter mål av Daniel Johansson och Jerry Carlström i andra halvlek tog FV platsen i superettan. Mittbacken och lagkaptenen Carlström nickade in en hörna i 81:a minuten. Carlströms första mål för säsongen. FV-ledaren Bengt Lindström, som aldrig missade en FV-träning, grät av lycka efteråt.
3. Det var Martafeber på Själevads IP 30 juni 2004. Trots spöregn kom det 2679 åskådare till den allsvenska matchen. Brasilianskan Marta Vieira da Silva gick mållös från planen när hennes Umeå IK vann med 4–0. Hon hade mycket att göra efteråt. Flera hundra ville ha hennes autograf.
4. Daniel Johanssons show inför 1012 åskådare på Domsjö IP (Skyttis var under renovering) 10 juli 2004. Johansson gjorde tre av målen i 5–2 segern mot klassiska IFK Norrköping. 3–0 var kanske ett av de snyggaste målen i superettan den säsongen. Johansson tog bollen på egen planhalva, dribblade bort ett par spelare innan han rundade målvakten Andreas Lindberg och skickade in lädret i öppet mål. Det var en av sex segrar för FV i superettan.
5. 25 april 2002 på Skyttis. Friska Viljor gjorde en heroisk insats i andra omgången av Svenska Cupen mot allsvenska Malmö FF. Tidig frilägesutvisning på FV-mittbacken Tobias Åhlander. Men FV stod upp bra och hade 2–2 efter full tid. Håkan Boström och Daniel Johansson var målskyttar för FV. Peter Ijeh och Niklas Skoog nätade för Malmö. Mattias Norberg var ytterst nära att nicka in segermålet i förlängningen. Men den 198 centimeter långe Malmömålvakten Driss el Asmar svarade för en makalös reflexräddning. Malmö FF vann efter straffar.
6. Själevads bortavinst mot Uppsalalaget Bälinge i den näst sista omgången av allsvenskan 17 oktober 2004. Jag åkte med Själevads buss från Arlanda till Studenternas IP. Själevad fick en kanonstart inför tusen åskådare. 2–0 efter 19 minuter. Anja Steen och Karin Lindström gjorde målen. Segern betydde att Själevad klarade kontraktet och Bälinge åkte ur.
7. Anundsjö-Falu FK 15 oktober 2005. Första matchen i kvalserien till division 1. Målsprutaren och den oerhört snabbe Pär Byström gjorde matchens enda mål inför 825 jublande åskådare på Olympia. Anundsjö slog sedan Norrköpingslaget Sleipner borta och Bredbyns stolthet var klart för division 1.
8. Seriefinalen mellan Friska Viljor och Domsjö 1997. Över tusen åskådare på en division 4-match. Förre Domsjömålvakten Hasse Wikner fick nog efter FV:s 6–0 och lämnade Skyttis läktare. Det var första gången på 22 år som klubbarna möttes i seriesammanhang.

Publicerat av

En kommentar till “8 minnesvärda matcher”

  1. När Fv spöade Domsjö i ett derby med 6-0 inför 2000 åskådare.
    Även När Fv slog Elsborg i cupen med 4-3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *