”Det är underbart med naturgräs”

Det är alltid lika trevligt att komma till Haraldsängen i Gottne. Och underbart med naturgräs – och underlaget var riktigt bra trots att det är tidigt på säsongen. Mer än halva planen var grön och bollen rullade helt okej. Tror att Gottnespelarna njuter av att man har lämnat Skyttis usla och slitna konstgräs.
Idylliska Haraldsängen ligger placerad mitt i det lilla samhället Gottne. Byborna ställde upp och byggde en ny läktare inför förra säsongen då klubben spelade i division 3 för första gången. Det var inte fullsatt mot IFK Umeå under söndagen. 147 betalande.

Gottne slet hårt för att ta åtminstone en poäng mot IFK Umeå som tippas bli ett topplag. Sett till klara målchanser så hade Gottne de mesta och bästa. Gästerna från björkarnas stad hade mest kontakt med lädret. Man försökte hitta ytor bakom Gottnes täta försvar. Roger Dannberg har alltid varit en tränare som satsat hårt på att bygga upp en stark defensiv med sina lag. Spelarna höll sig till matchplanen mot IFK Umeå. Alla visste var de skulle vara. Men olyckligt för Gottne så uppstod ett missförstånd mellan två spelare i slutskedet. Det tog IFK Umeå tillvara på och satte matchens enda mål.

Roger Dannberg var mycket besviken efteråt. Jag förstår honom. Laget stod för en taktiskt bra match och en inställningsmässigt föredömligt insats. Det var hårt att förlora på ett ”skitmål”.
Gottne saknade en handfull ordinarie spelare och därför var inte offensiven den bästa (prioriterades inte heller i första hand) mot IFK Umeå. Merparten av de som missade matchen mot IFK Umeå är tillbaka på torsdag då serieledande Kramfors tar emot Gottne hemma på Kramfors IP.

Petter Thelins Kramfors pumpar på i mellersta trean. Tredje raka segern, enda laget som har full pott så här långt, kom borta mot Alnö. Jag pratade med Petter Thelin efter matchen och han hyllade defensiven som hittills fungerat mycket bra (tre insläppta). Anfallaren Thelin gör vad han ska göra; mål. Det har blivit sex fullträffar på tre matcher. Mot Ånge blev det tre men enligt Petter borde han gjort det dubbla. Tror på minst 30 mål för Thelin i år.

Vad hände med Friska Viljor i lördags? Efter 4–0 borta mot IFK Umeå blev det hela 0–5 i baken borta mot IFK Timrå. Det svänger verkligen om de gulsvarta. FV måste hitta en stabilare lägsta nivå.

I norrtvåan har vi alla tre lag på den nedre halvan av tabellen. Härnösands FF är bäst efter fem omgångar – sju inspelade poäng. Efter fyra mål på fyra matcher blev det tre fullträffar hemma mot Skellefteå. Det spelades ett nykomlingsmöte inför 521 åskådare (bästa publiksiffran i omgång fem) på Tallbacka IP i Gällivare under söndagen. Rasmus Bergström fixade Sollefteås första poäng för säsongen. Det betyder givetvis väldigt mycket för Sollefteå.

Anundsjös säsongsstart motsvarar inte hur det har sett ut de tre senaste åren (2-2-3 är tabellplaceringarna). Men några misslyckade värvningar och en tunn trupp är en orsak till att Anundsjö bara plockat fem poäng på lika många matcher.
Förlusten (3–4) mot Ånge i lördags var extra tung eftersom Anundsjö avslutade starkt med två mål trots tio man. Ska man plocka fram något positivt var att laget gjorde lika många mål som man hade gjort på fyra tidigare matcher. Offensiven fungerade bra mot Ånge. Tränaren Lennart ”Kral” Andersson gjorde några effektiva förändringar i andra halvlek.
Joel Åman spelade forward (varit yttermittfältare tidigare den här säsongen) hela matchen. Han tackade för förtroendet och prickade in sina två första mål för säsongen.

Anundsjö har en superviktig match på onsdag. Skellefteå på bortaplan och fjolårets division 1-lag har fått en sämre start på säsongen än Anundsjö, tre poäng av femton möjliga.
Det kommer lugnande rapporter från Anundsjö lägret när det gäller Mackenzie Ward och Viktor Mellbin som hamnade på sjukhus i lördags, Ward fick sy under hakan och Mellbin fick en smäll på näsbenet. Båda kan med största sannolikhet spela mot Skellefteå. Det får inte Simon Gustafsson göra. Anundsjös nyttige mittfältare drog på sig två gula kort mot Ånge. Gustafsson är avstängd på onsdag – andra gången han missar en match i år på grund av avstängning. Det har inte Anundsjö råd med. Truppen är för tunn och framför allt är det ont om mittfältare.
Veteranen och klubbikonen Oskar Westbergh har fortfarande en bit kvar. Han har inte börjat träna med laget ännu efter sitt ingrepp i knäet.

Distriktets målgladaste lag är utan tvekan Själevad i division 2. 14 mål på två matcher. Det blev återigen seger med 7–0. Den här gången mot Hörnsjö som ligger i Nordmalings kommun. Tommie Andersson och Magdalena Åstrands gäng inledde med att krossa Hägglunds i derbyt. Jag skulle bli oerhört förvånad om inte Själevad ”springer hem” division 2 Norra Norrland syd.
Anfallaren Josefin Larsson har kommit tillbaka oerhört starkt. 30-åringen har gjort fem mål på två matcher. Snart kommer en lång intervju med Josefin ”Larsa” Larsson i pappret och på webben.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *