”Hatkärlek mellan klubbarna”

Friska Viljor spelade på Olympia i lördags. De hoppas vara där nästa år också. Det närmar sig allt mer att Örnsköldsvik har två lag i division 2 Norrland. För alla fotbollsvänner vore det underbart om vi fick uppleva derbyn mellan Friska Viljor och Anundsjö igen. Senast det hände i seriespel var 2009.

Dessa matcher har alltid varit speciella med mycket känslor – och det har jämt kommit över tusen åskådare till Olympia eller Skyttis. Matcher av denna karaktär är viktiga för att hålla uppe intresset för fotbollen i Örnsköldsvik. Det har alltid funnits någon slags hatkärlek mellan klubbarna.

Nu har inte Anundsjö helt säkrat kontraktet. Men efter den övertygande segern i sexpoängsmatchen borta mot Luleålaget Bergnäset i lördags ska det väldigt mycket till om Anundsjö faller ihop på de fem återstående matcherna. Sju poäng är det ner till IFK Östersund på kvalplats. Anundsjö har dessutom betydligt bättre målskillnad än jämtarna.

Mihail Turcan värvades till Anundsjö inför den här säsongen. Han har meriter från Moldaviens landslag. Anundsjö hade stora förhoppningar på offensive Turcan. Men spel- och målmässigt har han inte kommit upp i den kvalitén som många hade hoppats på. Inställningen och kämpandet har det inte varit något fel på. Men sju mål är ett för skralt facit. Sex har kommit mot bottenlag, fyra mot Bergnäset och två mot Valbo.

Utdömda Sollefteå sprattlade till och tog säsongens andra trepoängare. Hemmasegern mot Boden gladde givetvis den hårt prövade tränaren Richard Aarseth. Extra kul tyckte han det var att killarna jobbade stenhårt för varandra i 90 minuter. Läget är fortfarande kritiskt i norrtvåan, men jumbon har i alla fall något att spela för i kommande omgångar. Avståndet till kvalplatsen är fem poäng med lika många matcher kvar att spela. Nästa match på Nipvallen är mot Anundsjö.

Niclas Hälldahl tog en ”taktikseger” mot Team TG. Nu blev det förvisso ingen vinst, men en poäng borta mot serieledarna såg Hälldahl som en seger i sig. Han ändrade i spelmodellen som överraskade Umeålaget. Härnösands FF har gjort en stabil säsong så här långt. Laget har chansen på tredjeplatsen, samma placering som HFF hade 2013.

Det var en bra lördag för de ångermanländska herrlagen i tvåan och trean. Det blev fyra vinster, en oavgjord och en förlust.

Petter Thelin håller på att skjuta Kramfors till tvåan. Thelins betydelse för nykomlingen är gigantiskt. Efter sina tre mål borta mot Brunflo toppar Thelin skytteligan i mellersta trean med 21 fullträffar. Och då har han missat en handfull av de 18 matcherna.
Janne Hellström har gjort ett mycket bra jobb med Kramfors. Erfarne tränaren Hellström värnar dessutom om hela Ångermanland. Han önskar framgång för alla lag och att vi tar kliv i utvecklingen när det gäller att utbilda spelare, att unga killar med önskan att bli bättre får de bästa möjligheterna att förkovra sig i en bra miljö.

Jag ser oerhört mycket fram emot söndagen 20 september. Kramfors åker till Örnsköldsvik och Skyttis för att möta Friska Viljor. Första matchen på nya och efterlängtade konstgräsmattan blir verkligen en höjdare. En match som kan avgöra dramat i toppstriden (IFK Timrå är också med). Jag blir inte överraskad om det kommer över tusen åskådare till Skyttis.

Gottne var det enda laget av våra sex bästa på herrsidan som förlorade i helgen. Man gjorde det på ett snöpligt sätt borta mot Kubikenborg som nickade in segermålet i fjärde och sista övertidsminuten. Surt givetvis för Gottne som krigar för att behålla sin plats i mellersta trean.

Det som hände efter Sundsvallslagets segermål ”skrämde” och chockade Gottnes eldsjäl och allt i allo Mats Falck. Enligt Falck gjorde en ledare i Kubikenborg (se annan artikel på allehanda.se) onanitecknet mot Gottnes bänk. Jag kan förstå att Falck reagerade som han gjorde. Det är oförsvarbart att en ledare inte visar mer respekt för sina motståndare. Ett sånt beteende hör inte hemma någonstans i idrotten. Och det man blir extra förvånad att höra är när tränaren i Kubikenborg säger att han inte vet hur en sådan rörelse ser ut.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *