”Det kan bli en enorm kamp om spelarna”

Om vi ska börja summera säsongen lite grann. Vad har 2015 inneburit för Ångermanland? Tycker att året varit bra trots allt. Visst har vissa lag underpresterat utifrån deras målsättning, tänker framförallt på Anundsjö i herrtvåan.

På damsidan är det uppåt i Örnsköldsvik. Själevad behövde bara ett år på sig för att ta sig tillbaka till division 1. Nu väntar intressanta derbyn mot Härnösandslaget Bik som svarat för en strålande första säsong i norrettan. En omgång är kvar och Bik kommer att sluta fyra. Bik avslutar borta mot Umeå Södra som behöver tre poäng för att ta hem seriesegern.

I den här serien finns en överlägsen vinnare av skytteligan. Krokom/Dvärsätts Danielle Au har gjort otroliga 30 av lagets 43 mål. Amerikanskan sköt 18 mål i ettan förra säsongen. Nu verkar det inte bli någon tredje säsong i Krokom för Au. Allsvenska Umeå IK är mycket intresserade av henne. Danielle Au har provtränat med UIK.

Tommie Andersson har än en gång vunnit en serie med Själevad som han snart tränat i tio år (olika perioder). Andersson har fått jobbat med i stort sett samma trupp som i fjol. Ett lag som kan utvecklas ännu mer. Risken är nog liten att Själevad blir ett bottenlag i ettan nästa år. Själevad är väldigt sugna på att ta över förstaplatsen som distriktets bästa damlag. Förutom serien vann Själevad DM både inomhus och utomhus i år.

Division 2 Norra Norrland Syd innehöll bara nio lag. Om Själevad slutat tvåa efter Umeå IK:s andralag hade Själevad ändå gått upp eftersom man inte får ha två lag i förbundsserierna.

30-åriga Josefin Larsson visade i år att hon fortfarande är en målskytt av högsta kvalité. Hon gjorde 30 av Själevads 65 mål. Laget släppte endast in 13 mål på 16 matcher.

Härnösands FF är det bästa herrlaget i Ångermanland. HFF är femma med två omgångar kvar i norrtvåan. Laget har en liten chans på tredjeplatsen. Härnösands FF har kvar att möta bottenlaget IFK Östersund på bortaplan och mittenlaget Selånger hemma på Högslätten. HFF har fem segrar och en oavgjord på de sju senaste matcherna.

Starkt av tränaren Niclas Hälldahl att få ihop det med elva nya spelare. Det som saknats är någon som gjort 15-20 mål. Nick Amartey Scharkowski från Ghana är bäst med nio mål.

Anundsjö var ett krislag ett tag men har samlat ihop sig på sistone och plockat tre segrar och spelat en oavgjord. Bara två insläppta på dessa matcher. 1-1 hemma mot serieledande Team TG från Umeå i lördags var starkt. En av Anundsjös bästa matcher för säsongen. Anundsjö jagar sjundeplacerade Selånger. Lagen möts på torsdag. Anundsjö avslutar säsongen hemma mot Gällivare/Malmberget.

Anundsjö siktade högre i år. Efter placeringarna 2-2-3 skulle den nye tränaren (klubbens första heltidsanställde tränare) Lennart ”Kral” Andersson se till att Anundsjö slogs om förstaplatsen. Nu fick Andersson lämna laget redan efter sex matcher. Den svaga starten, bara fem poäng, var en anledning till att han fick sparken. Men huvudorsaken var att ett par spelare (starka och ledande i gruppen) hade ett missnöje mot Lennart Anderssons ledarstil. Andretränaren Sergiu Tanurcov tog över och har gjort det bra. Ändrade spelsättet och det har gett resultat på sistone. Plus att gruppen kommit ihop sig som ett lag igen.

I division 3 fanns chansen till uppflyttning för både Friska Viljor och Kramfors. Kramfors spelade bort sina möjligheter i lördags efter hemmanederlaget mot Timrå. För FV blir det serieseger eller kval. Timrå toppar en poäng före FV. Pratade med Älgarnas tränare Jan ”Mellis” Nordqvist tidigare idag. Han tror att Sandviks kan plocka poäng borta mot Timrå på lördag. Flera tränare i trean anser att Umeålaget Sandviks spelar den bästa fotbollen i serien. FV möter redan nedflyttningsklara Brunflo på hemmaplan. Återigen kommer FV att spela på Olympia i Bredbyn, eftersom man håller på att byta konstgräset på Skyttis.

Det är alltid lika roligt att surra fotboll med Mellis, pratsam herre som är rak och ärlig. Och han tycker fortfarande att det är lika roligt att vara tränare. Nu ska han förbereda Älgarna inför kvalet till division 3. Fyra lag slåss om en plats i trean. Division 3-laget Röbäck från Umeå är favoriter. Unga Älgarna kan skrälla. Ett minus är dock att lagets veteran och store målskytt (19 mål i fyran) Peter Johansson missar (bortrest) första matchen mot jämtländska Alsen. ”Då får någon av de unga spelarna kliva fram. Det är deras skyldighet”, säger Jan Nordqvist bestämt. Holmsund är också med i kvalet som avgörs i en enkelserie.

Skrev för några veckor sedan att Ångermanland kunde ha fem herrlag i tvåan nästa år. I bästa fall blir det tre. Vi kan ha hela sex lag i trean. Kramfors, Gottne, Sollefteå och Björna är redan klara. Återstår att se hur det går för Älgarna och FV. ”Det kan bli en enorm kamp om spelarna”, konstaterar Nordqvist.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *