Äntligen får Bergström chansen på högre nivå

Det är sällsynt att spelare från Ångermanland hamnar i division 1 eller högre. Det är ännu mer ovanligt att huvudtränare från distriktet får chansen i division 1 eller högre.

Det är roligt och välförtjänt att Robert Bergström, 33, får möjlighet att visa vad han går för i Umeå FC som håller till division 1 Norra, tredje högsta ligan i Sverige. 

Men för Robert Bergström är det här starten på en lång och förhoppningsvis framgångsrik karriär som tränare på elitnivå. För om jag känner honom rätt är det så han tänker. Han har sedan några år tillbaka haft ambitionen att bli elittränare. Umeå FC är en bra första anhalt på vägen mot högre höjder.

Jag har följt Robert Bergström under hela hans tränarkarriär. Han är uppväxt i Sollefteå och hamnade så småningom i Domsjö. Han var bara 22 år när han tog över division 4-laget Domsjö IF 2005. I fyra säsonger försökte Bergström ta upp Domsjö i trean. Var nära några gånger. 2009 tränade han Själevad i division 1. Det blev bara en säsong i damklubben.

Därefter ledde Robert Bergström Anundsjö under hela fem säsonger. Han fick en bra utveckling på laget som var nära att vinna norrtvåan vid ett par tillfällen. 

Jag har alltid upplevt Bergström som en noggrann, ambitiös och seriös tränare. Kanske inte den som bjuder på de mest spektakulära och överraskande kommentarerna. Han lägger ner mycket tid på förberedelser, klippte själv ihop videoklipp från matcherna och visade på träning när han var i Anundsjö. Han har god kontakt med spelarna. Bergström är lugn och sansad, ingen tränare som gapar och skriker. 

Ambitionen finns i Umeå FC att komma längre. Liknande inställning har Robert Bergström som tränare. Till att börja med har han två år på sig att förvandla Umeå FC till ett topplag. Laget slutade femma i fjol. Bergström kommer att återförenas med Christoffer Milde som spelade i Anundsjö 2014.

Tråkigt för Friska Viljor FC som tappar Robert Bergström. Han var sportansvarig på ungdomssidan, U17 och U19, och skulle träna U19 tillsammans med Martin Wallin. Bergström har väldigt bra koll på unga spelare eftersom han är instruktör på fotbollsgymnasiet i Ö-vik. Med Bergström vid rodret skulle FV även ta ytterligare steg framåt när det gäller talangutvecklingen som FV startade 2011. Positivt i alla fall att han kör vidare som instruktör på fotbollsgymnasiet i Örnsköldsvik.

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

2009 tackade Roger Dannberg nej till Umeå IK som var ett av världens bästa damfotbollslag vid den tiden. Dannberg valde familjen framför flytt till Umeå. Han har tränat Friska Viljor, Anundsjö och Sollefteå. Nu tränar Dannberg Gottne i trean. 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *