Division 2 startar: Ett ångermanländskt lag har chans på seriesegern

Division 2 Norrland startar i morgon lördag! Ångermanland skickar ut tre lag i premiären.

Härnösands FF blir ett topplag. Anundsjö och Friska Viljor kommer att få slåss om nytt kontrakt.

Härnösands FF känns spännande. Sportchefen Göran Dahlberg och tränaren Niclas Hälldahl har gjort ett gott arbete och tagit in många intressanta spelare. Många nya kan innebära problem när det gäller att få till en fungerande organisation i det spelsätt som Hälldahl önskar.

Nu är Niclas Hälldahl van och luttrad att forma lag med spelare från olika nationaliteter. Efter att ha pratat med Hälldahl några gånger under försäsongen är han övertygad om att HFF fått in rätt sorts killar i år. Spelare med attityd och karaktär som ska lyfta och hjälpa laget. Härnösands FF har nog sitt starkaste lag någonsin. Klubben har varit trea som bäst i division 2 Norrland. Det blir en bättre placering i år.

IFK Timrå är favorittippat. Laget vann division 3 i fjol. Timrå har fått duktiga spelare från Ånge och Selånger (lagt ner sitt a-lag). Sandviken kommer säkert att ligga med högt uppe också. Klubben är tillbaka i norrtvåan, spelade i en annan division 2 serie ifjol. Sandviken lirade i ettan för några år sedan och har sedan dess haft ambitionen att ta sig dit igen. Ingen förening i norrtvåan är i närheten av att ha samma starka ekonomi som Sandviken.

Jag är inte säker men Anundsjö har nog aldrig tidigare bytt ut så många spelare inför en säsong. Sex, sju lämnade efter fjolårets åttondeplats, klubbens sämsta placering i tvåan på många år. Ser man till kvalitén på de spelare som drog och vad man har fått in så är det en försvagning.

Det råder dock en optimism när man pratar med ledare och spelare i Anundsjö. Revanschlusten är dessutom stor efter ett tungt 2015 då harmonin inte var den bästa. Anundsjö hoppas kunna få upp fler egna produkter till a-laget. Klubben har tydligt uttryckt sig att man måste bli mer självförsörjande. Och det är givetvis helt riktigt. Förhoppningsvis finns det också unga spelare som är villiga att lägga ner fem dagar i veckan på fotbollen.

Friska Viljor har i motsats till Anundsjö inriktat sig på att utbilda unga spelare under de senaste åren. Och det har gett resultat. Merparten av spelarna i årets trupp har gått den långa vägen i FV och startat i U17. FV har U17 och U19. Man måste säga att talangutvecklingsarbetet som startade 2011 varit givande. Det finns en tydlig skillnad mellan Anundsjö och Friska Viljor. FV har nämligen hela åtta samarbetsklubbar som inte stoppar unga spelare att gå till FV.

Förutom att det är roligt och bra för Ö-viksfotbollen att FV är tillbaka i division 2 efter sju år, är det positivt att konstatera att ingen annan klubb i division 2 Norrland har så få utländska spelare. FV är seriens yngsta lag med en genomsnittsålder på 21 år. Nu återstår det att se om killarna hänger med i division 2. Det skiljer trots allt en hel del mellan trean och tvåan.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *