Björna och Kramfors gör upp om seriesegern

Pratade med Tommie Andersson som tagit över rollen som förstetränare i Björna ”Bombers” för några veckor sedan. Han tycker det är nästan omöjligt att tippa utgången av division 3 mellersta Norrland.

Jag kan bara hålla med Andersson.

Men en sak är säkert; inget lag kommer att sticka iväg som IFK Östersund gjorde förra säsongen. Jämtarna avgjorde tidigt och var 16 poäng före tvåan Kramfors-Alliansen och 17 före trean Gottne.

Att det verkar bli jämnt i toppen är givetvis roligt för oss som följer serien. Och jag hoppas att Ö-viksderbyna lockar storpublik till Skyttis, Forssvallen, Biggevallen och Haraldsängen. Och Kramfors-Sollefteå är ett hett och prestigefyllt derby.

Hela sex lag är från Ångermanland. KB 65, Friska Viljor, Björna och Gottne från Örnsköldsvik och Kramfors och Sollefteå.

Jag tror att Björna och Kramfors gör upp om seriesegern.

Björna har nästan samma trupp som i fjol då laget slutade fyra som nykomling. Man har plockat in bröderna Simon och Alexander Gustafsson från Gottne. Två offensiva spelare som har möjligheter att göra stor nytta för Björna.
Simon Gustafsson måste dock komma upp i högre spelnivå än i fjol om Björna ska bli ett topplag. Och Björna måste få i gång målskyttet på vissa spelare. I fjol blev anfallaren Mikael Sellin lagets bästa målskytt med åtta fullträffar. Det är alldeles för lite. Där har Tommie Andersson något att jobba med under försäsongen.

Björna låg i botten efter våromgången i fjol. Björna vann nio av elva matcher under hösten. Björna slog bland annat IFK Östersund på Biggevallen med 1–0 som var jämtarnas enda förlust under säsongen.

I Kramfors hoppas man att det är dags att ta steget upp i division 2. Anrika Alliansen har kommit närmare och närmare de senaste åren. I fjol föll man i kvalet mot Anundsjö.
Hade Petter Thelin dragit skulle jag inte ha lagt min röst på Kramfors som ett topplag. Nu kör han ytterligare en säsong med Kramfors, den tredje efter hemkomsten från Malmö FF. Jag blev överraskad när Thelin valde att spela i trean även 2017 trots att möjligheten fanns att spela högre upp.

Nu vet jag inte om han fick konkreta anbud från Umeå FC och Gefle, två lag som han tränat med. Det fanns också intresse från Norge. Nu är jag lite rädd för att Petter Thelin glöms bort när han hellre väljer att spela vidare i Kramfors.
Hur som helst är det givetvis jätteroligt för mellersta trean att en skicklig forward som Petter Thelin finns kvar i serien.

Gottne och Friska Viljor har ambitioner att vara med i toppen.

Gottnes sportchef/ordförande och assisterande tränare Mats Falck berättade nyligen att man väntar in två nya spelare från Kenya. Gottne har ju ett samarbete med en klubb i Kenya. Det finns två kenyanska spelare sedan några år tillbaka i Gottne, försvararen Michael Wandera och mittfältaren Heggard Bayano.

Det blir spännande att se vad Pero Kapcevic kan åstadkomma som tränare för Friska Viljor. Han har en tydlig spelidé som skiljer sig från i fjol. Kapcevic lämnar inget åt slumpen och har kommit in med nytt tänk i FV. Stort minus är att viktige och rutinerade anfallaren Tobias Stenberg missar våromgången. Han ska knäopereras nästa vecka.

Nipvallens stolthet Sollefteå GIF vill undvika nedre regionen av tabellen. Sollefteå klarade med nöd och näppe nytt kontrakt i fjol. Nyförvärvet Rasmus Engström hoppas Sollefteå mycket på. Engström var med sina åtta mål Friska Viljors bästa målskytt i division 2 i fjol.

Nykomlingen KB 65 får kriga om att inte hamna bland de tre sista lagen som åker ur. KB 65 var ett spelande lag i fyran i fjol. Något som man kommer att försöka fortsätta att vara i trean. Många av spelarna har varit med från division 5 till division 3. Stark lagsammanhållning kommer att betyda mycket för KB 65. För första gången sedan 1988 kommer det att spelas division 3 fotboll på Forssvallen.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *