Gästkrönika/Pero Kapcevic: ”Taktiskt flexibilitet”

Hej alla fotbollsälskare. Nu drar 90 minuter igång krönikor skrivna av seniortränare i Ångermanland. Först ut är Friska Viljors nya tränare Pero Kapcevic.

 

Jag vill först skriva några ord om årets division 3 som blir roligare än på länge. Vi har hela sex lag från Ångermanland. Många intressanta matcher är framför oss, många derbyn kommer att spelas och det blir kul. Kul för publiken, kul för spelare och kul för oss ledare.

Kan vi göra det ännu roligare? Ja, det hoppas jag verkligen! Vi ser en trend förändring ute i Europa där många lag har ändrat från fyrbackslinje till en trebackslinje, från tre mittfältare till fyra mittfältare. Man ser gigantiskt utveckling i deras anfallspress och mittfältspress. Sådana lag som Roma och Inter i Italien, Eintracht Frankfurt och Hoffenheim i Tyskland, Sevilla i Spanien spelar med trebackslinje och ligger i toppen av Europas fem bästa ligor. Lag som till exempel Chelsea i England och Juventus i Italien leder ligan stort och har samma backuppsättning.

Det som är ännu mer intressant är att dessa klubbar kan byta spelsystem match efter match eller byta spelsystem under en och samma match. Till och med flera gånger under en och samma match. De har taktiskt flexibilitet.

Jag var i höstas på studiebesök i Tyskland, i Eintracht Frankfurt och kunde från nära håll följa ett lag som är väldigt taktiskt flexibel. Under två veckor i Eintracht såg jag hur deras tränare slipade små detaljer i tre olika spelsystem och fem olika formationer innan hemmamatch mot Borussia Dortmund som spelar i klassiska 1-4-3-3.

Varje spelsystem har sina fördelar och nackdelar. Det är vårt (tränarens) jobb att utbilda spelare så att de kan utnyttja svagheter i motståndarnas spelsystem och dölja svagheter i vårt eget spelsystem.

Eintracht Frankfurt i hemmamatchen mot Borussia Dortmund (26/11/2016) började matchen i spelsystem 1-5-3-2. När Dortmunds tränare (Herr Tuchel) lyfte upp sin vänsterback lite högre för att skapa övertal på kanten, då Eintrachts tränare (Herr Kovac) svarade med en ändring i spelsystemet till 1-4-4-2, stängde sin högerkant ännu mer och samtidigt utnyttjade svaghet på Borussias vänsterkant. Det förändrade matchbild.

I början på andra halvleken herr Kovac gjorde en till ändring, gick till 1-4-3-3 och det skulle visa sig vara avgörande för matchen. Eintracht vann matchen med 2-1. Ett på pappret betydligt sämre lag vann mot bättre lag. Tack vare taktiskt flexibilitet bland annat. Under sista tio minuterna stängde Eintracht matchen totalt och ändrade formation till 1-5-4-1.

Ett lag som med nöd och näppe kvalade sig kvar i Bundesliga i fjol, som många experter tippade som bottenlag i år, ligger just nu (i skrivande stund) på tredjeplats i Bundesliga som ger en direktplats till Champions League 2017/18. Allt tack vare en duktigt tränare som har skapat ett taktiskt flexibelt lag och utvecklat varje spelare i alla fyra spelmoment.

Förändring och ett hårt arbete skapar utveckling. Om vi tittar lite närmare, herr Potter i Östersunds FK har också förändrat mycket under sista fem åren. Han har utvecklat spelarna väldigt mycket tekniskt, mentalt, fysisk och taktiskt att de klarar av att ändra flera spelsystem under en och samma match och hela tiden spela roligt, underhållande och effektivt fotboll.

Ännu närmare, herr Cedergren i GIF Sundsvall är på god väg att skapa ett lag som klarar av att ändra spelsystem under matchens gång och spela underhållande och effektivt fotboll. Just Giffarna kan ändra spelsystem från match till match och spela allsvensk fotboll i hög klass.

Vad har vi här i Ångermanland? Vi har 1-4-3-3 och 1-4-4-2. Samma spelsystem i flera år i de flesta lagen och vi har inte ändrat någonting på 15 år. Att ändra spelsystem från match till match eller under en och samma match? Nej, det finns inte på kartan. Vår, Ångermanländsk 1-4-3-3 eller 1-4-4-2 fungerar inte bra än, det finns stora brister i den.

Vem är ansvarig för att fotbollen i Ångermanland har blivit sämre och sämre? Vi ledare? Ja. Kommun? Ja. För dåligt kommunikation och för dåligt samarbete mellan föreningar? Ja. För lite respekt för varandra? Ja. Det tar jag en annan gång i en annan krönika.

Pero Kapcevic, tränare i Friska Viljor FC

 

Publicerat av

Sören Häggkvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *