Superdramat i mellersta trean – pallar Gottne för trycket?

När Friska Viljor gick upp i superettan 2003 skrev jag en krönika där jag tyckte att FV:s prestation var jämförbart med om Modo skulle vinna SM-guld. Dåvarande sportchefen i Modo Hockey Bengt Hedin ansåg att jag var helt ute och cyklade.

Hur stort skulle det vara om lilla Gottne hamnar i division 2? Inte lika stort som FV men inte så långt ifrån. Gottne var ett division 5-lag 2009. Åtta år senare kan Gottne nå division 2! Det kan fixas hemma på idylliska Haraldsängen på lördag.

Ordföranden och assisterande tränaren Mats Falck rör om, syns och hörs både här och där. Han är inte rädd för att gå ”duster” med folk i andra föreningar. Han står upp för sitt Gottne i alla lägen, är tjurig och viker inte ner sig. Ibland får jag känslan av att det är Mats Falcks Gottne mot resten av fotbolls Ångermanland. Lite som Mourinho spelade på när han var i Chelsea för några år sedan. Det Mats Falck har gjort och gör i Gottne är beundransvärt, han är självklart inte ensam, men Falck är ansiktet utåt för det gröna laget. Mats Falck sa till mig i fjol att Gottne ska till division 2.

Gottne var nykomling i trean 2015. Hade en jobbig säsong där nedflyttningsspöket hängde över klubben. Andreas Elfving sparkades som tränare. Han som tog upp Gottne till trean, och Gottne plockade in rutinerade Roger Dannberg under sommaruppehållet. Dannberg hade varit borta från tränarrollen på seniornivå under några år. Gottne slutade åtta i debutsäsongen. I fjol blev laget trea.

Roger Dannberg vet hur man bygger ett vinnarlag. Framförallt är han en jäkel på att fixa ett stabilt och tryggt försvarsspel. Och det ska helst gå rakt framåt i banan när tillfället ges.

Långt ifrån den fotboll som Pero Kapcevic vill att FV ska spela -med många passningar och ett bollägande som ska trötta ut motståndarna. Gottne har dock utvecklat sitt egna spel under den här säsongen. Man har några individuellt mycket skickliga spelare. Emir Ragipovic är seriens bästa mittfältare.

Gottne är nära division 2 Norrland. Men klarar Gottne pressen? Kramfors och FV jagar. Efter Gottnes förlust borta mot Östavalls kommer de två sista omgångarna att bli oerhört intressanta och spännande.

Det var Gottnes andra nederlag för säsongen. Första kom i premiären borta mot Kramfors.

Gottne och FV möts på Haraldsängens gräsplan på lördag! Vi TV-sänder matchen på allehanda.se. Snacka om publikmatch i näst sista omgången! För FV är det bara tre poäng som gäller, för annars är chansen till division 2 spel nästa säsong helt borta. Om Gottne vinner derbyt och Kramfors tappar poäng borta mot fyran Svartvik så är Gottne ett division 2-lag. Svartvik besegrade FV nyligen.

Tabelläget: 1) Gottne 48 poäng +34, 2) Kramfors 45 +44, 3) Friska Viljor 43 +33

Matcherna i sista omgången 30 september: FV-KB 65, Björna-Gottne och Kramfors-Frösö.

Tvåan går vidare till kval där tre lag gör upp om en division 2 plats.

Mitt tips: FV vinner sina två sista matcher och får 49 poäng. Kramfors tar fyra poäng och stannar på 49 poäng men blir tvåa tack vare bättre målskillnad än FV. Gottne plockar tre poäng till och slutar på 51 poäng.

Anundsjö åker med största sannolikhet ur tvåan. Vem trodde för några år sedan att Gottne kanske snart befinner sig i en högre serie än Anundsjö?

Man måste beundra Petter Thelin. Han sa till mig innan säsongen att han siktar på 30 mål eller mer i år! Kramfors anfallare har ökat målskörden för varje år i mellersta trean. 26, 27 och nu står han på 30 fullträffar med två omgångar kvar.

För mig är det ett mysterium att Sollefteå ser ut att åka ner i fyran. Tittar man på startelvan senast mot KB 65 (förlust 0-4 hemma på Nipvallen!) så innehåller den tillräckligt med skickliga spelare för att Sollefteå ska hålla sig kvar. Klubben var i division 2 för två år sedan.

Det Kramfors Alliansen har gjort är väldigt imponerande. Gått från division 3 till division 1 på två år! Fotbollen är hetare än på mycket länge i Kramfors. Nya arenan har hjälpt till att göra sporten ännu populärare, och när ungdomarna inte tränar med sina lag är de på IP och lirar boll. Spontan fotbollen har fått nytt liv i Kramfors.

Om Själevad grejar nytt kontrakt har Ångermanland två damlag i norrettan nästa år. Om så blir fallet kommer lagen att slåss om spelare? Inte alls. Klubbarna ligger geografiskt för långt ifrån varandra. Jag kan nog påstå att Kramfors Alliansen kan få uppleva sitt bästa år någonsin om även herrlaget avancerar i seriesystemet. Hur som helst är Kramfors hetaste klubben i distriktet.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *